Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Wymarzonej Pistacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie naszeg niekonwencjonalnego ogrzewania.

Wszystkie pomieszczenia gdzie nie ma podłogówki mają te rurki w scianach.

Pompa ciepła najlepiej pracuje w terenie połozonym blisko wody lub na glebie wilgotnej, czego w w naszej okolicy nie brakuje.

Dzięki za wyjaśnienie, przyszedł mi do głowy taki mały pomysł: gdyby taka pompa zabierała mi wode z mojego bagienka, to nie dość, że miałabym ciepło w domu, to jeszcze mogłabym mieć moje wymarzone piwnice. I wcale ochłodzonej wody nie musiałaby dla mnie z powrotem pakować do ziemi.

A tak już na serio, to bardzo ładny macie domek.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Plento, dziękuję :D tak troche nieładnie w Twoich komentarzach prosić o zdjęcia domu sąsiadów :oops: ale jak możesz to mi bardzo się przydała fotka drzwi tarasowych na dole i na górze :oops: . Nasz domek w tym tygodniu dostaje dopiero strop i właśnie musimy zamówić okna.

pozdrawiam

aga

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Przepraszam za duza zwloke w odpowiedzi. Sprawa u nas wyglada tak, ze pompe bedzie nam robił mój brat , który takie rzeczy robi. Dlatego wycena nie bedzie na pewno miarodajna.

Jesli chodzi o pompę to do naszego domu (ok. 180 m2) będzie pompa 8-9 kW. Wszystko jednak zalezy od ocieplenia, od tego czy pompa będzie też grzała wodę itd itp. Do tej pompy zdecydowalismy się na odwierty pionowe (80 zł/mb). Wyszło 130 mb tych odwietów w trzech otworach. MOżna znależć taniej te odwierty ok. 70 zł, ale znaleźliśmy po fakcie.

Witam

Od dłuższego czasu śledzę budowę Waszego domu. Piszę gdyż będziemy z żoną budować identyczny dom tylko w lustrzanym odbiciu również z Ytonga i również zdecydujemy się na pompę ciepła. Na razie jesteśmy na etapie czekania na geodetę który ma zrobić mapki do celów proj. i myślę że ruszymy na wiosnę 2009.

Czy możemy liczyć na jakieś przyszłościowe porady z Waszej strony?

• 4 weeks później...

Jaką zakładacie pompę ciepła wodna czy gruntowa , jakiej firmy i czy w trakcie występowania o pozwol. na bud. zgłaszaliście że robicie p.c . Czy ogrzewanie podłogowe robicie w całym domu czy są jakieś pomieszczenia ze ściennymi grzejnikami.

Co do zaproszenia to bardzo dziękujemy pewnie będziemy chcieli skorzystać ale dopiero jak będziemy mieli mapki do c.proj. i oddamy projekt do "adopcji" cioci mojej żonki.

Przewiduję że to jeszcze ok miesiąca.

Zakładamy pompę gruntową, co do firmy to wyjaśni sie na dniach, albo bedzie gotowa , albo składana przez mojego brata.

Przy pozwoleniu na budowę nic nie zgłaszaliśmy.

Ogrzewanie podłogowe jest w łazienkach, kuchni, salonie ( w częsci bez kominka), pomieszczeniu nad garażem oraz w wiatrołapie i pom.gospod., dodatkowo są kaloryfery w łazienkach. Reszta rurek jest w ścianach.

pozdrawiam