Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Wymarzonej Pistacji

Recommended Posts

Właśnie obejrzałam wczorajsze zdjęcia i jestem pod wrażeniem. Kopciuszek zmienił się w królewnę :wink: :wink: :wink: Domek prezentuje się ślicznie, nie mogę się napatrzeć, tym bardziej, że nasza pistacja będzie w podobnych kolorach. Ale, żeby nasz domek tak wyglądał musimy jeszcze długo poczekać :cry: Na razie mamy wylane ławy fundamentowe :cry:

A jak podzieliliście pomieszczenie nad garażem? My też wydłużaliśmy garaż i zastanawiam się nad podziałem tego pomieszczenia (brakuje mi jakoś koncepcji).

Pozdrawiam

Kasia

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GKacha,

pomieszczenie nad garażem podzieliśmy na 3 częsci, przy łazience jest pralnia ( w scianie wykuty otwór na zrzut brudnej bielizny), z drugiej strony garderoba, a to co zostaje po srodku wychodzi ładny pokoik- w naszym przypadku będzie to gabinet dla mężusia.

Garaz ma po wydłuzeniu 7 m długosci, po ok 2 mb zajmuja pralnia i garderoba( w zasadzie obejmuja czesc ze skosami), 3mb zostaje na pokoik.

ławy fundamentowe to już coś :D , jak tylko"wyjdziecie z ziemi" to dom bedzie rósł jak grzybek po deszczu

pozdrawiam

• 2 weeks później...

W związku z brakiem okien w ścianie szczytowej garażu (możemy mieć tylko luksfery ze względu na odległość od granicy :cry: ) pomieszczenie to podzielimy na dwie części. Wtedy każde pomieszczenie będzie miało dostęp do okien dachowych.

Jesteśmy teraz na etapie rozprowadzania rurek kanalizacyjnych i wodnych w fundamencie. Na koniec tygodnia mamy osiąnąć stan "0" :lol:

Teraz mamy czas na ostateczne decyzje dotyczące okien i ścianek. No i zastanawiamy się nad wysokością ścianki kolankowej. Wiem, że u Tabalugi jest wyżej niż u Dabel. Czy Wy też podwyższaliście ściankę?

Tak podwyzszylismy scianke do wys. 130 cm, jest bardzo wygodnie i polecam to zrobic, chcialam nawet do 140cm ale obawialismy sie ze domek straci swoje proporcje.

Nalezy pamietac zeby wydłuzyc o jakies 40 cm deski (krokwie to sie chyba nazywaja ) na dachu tak zeby zachowac proporcje.

W przeciwnym razie domek bedzie mial za krótka czapeczke :wink:

Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości :lol: Też myślałam o podniesieniu o 30 cm ale mój kierownik budowy przekonywał mnie, że 100 cm to wystarczająca wysokość aby pokoje były funkcjonalne i że podniesienie wyżej nie jest dobrym posunięciem. Jakoś nie do końca mnie to przekonało i dlatego "przewertowałam" wszystkie pistacjowe dzienniki budowy pod tym kątem.

• 1 month później...
Bardzo Wam współczuje przejść z dachem! mam nadzieję, że uda się Wam wyegzekwować chociaż jakieś pieniądze, bo o straconym czasie i nerwach to szkoda mówić. Trzymam kciuki, by wszystko dobrze sie skończyło.

Wspomnij np. Reziego i jego przeboje z dachem. Mało pocieszające, ale nie ma idealnej budowy każdy tu na coś narzeka. Masz pięknie położone płytki w łazience, a u mnie totalna porażka. Dobrze , ze tylko w pralnio-łazience najmniej reprezentacyjnej. :evil: Niemniej jednak walczyć trzeba, powoli w dobie kryzysu i braku kredytów do wszystkiego znajdzie się dobra epika. Trzymajcie się.

• 4 weeks później...
Zdjęcia będą wkrótce, mam poważne zaniedbania fotograficzne:)

Na dniach przeprowadzamy się i wszystko stoi na głowie

Wow, gratulacje! Plento, ile Wam zajelo od wbicia pierwszej lopaty, czy tez tam koparkowej lyzki do przeprowadzki?

DorkaS,

budowę zaczęlismy w czerwcu zeszłego roku, w sumie szybko doszło do przeprowadzki, ale tez duzo jest jeszcze do zrobienia w domu. Goni nas spłata kredytu i musimy wynajać nasze mieszkanie jak najszybciej :(

Mieszkajac juz, powoli bedzięmy wykończać domek i juz nie bedziemy musieli dzielic zycia miedzy dwoma domami i dzieci beda bardziej dopilnowane :lol:

• 2 weeks później...

Szczęśliwych, kojących, wartych pamięci,

przeżytych w zgodzie ze światem

i z sobą samym, pełnych życia

i miłości Świąt Bożego Narodzenia

oraz niesamowitego, niezapomnianego,

niepowtarzalnego Sylwestra!!!

Wszystkiego dobrego dla całej Rodziny życzy Ula z rodziną

http://www.kartki.lagata.pl/kartki/14/273.gif

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...

Witam,

buduję dom wg tego samego projektu. Mam w związku z tym pytanie. Na poddaszu zaplanowano ścianki z płyt g-k natomiast na zdjęciach widzę, ze ścianki działowe na poddaszu budowane są z pustaków. Czy trzeba wcześniej dostosować projekt albo wzmocnić stropy?