Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...przyłącza wodnego.

Witam wszystkich!

Od kilkunastu dni sąsiad zaczal ponaglac mnie do wyrazenia zgody pisemnej na przeprowadzadzenie przez moją działkę przyłącza wodnego. Zapytałem, dlaczego nie skorzysta z drogi publicznej, tylko z mojej. Odpowiedział, ze to tylko koszty i problem.

Pytanie moje brzmi:

Czym skutkuje wyrażenie pisemnej zgodny na poprowadzenie rur wodnych przez moją działkę, które zakończą się na działce ww sąsiada?

Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, proszę o nie zapytać, gdyż nie wiem, co tu podać. Generalnie interesuje mnie wykładnia prawna a nie doświadczenia z panem znajomym Kaziem z urzędu....

pozdrawiam

R.

https://forum.murator.pl/topic/55549-pilne-prawo-budowlane-a-wyra%C5%BCenie-zgody-na-budow%C4%99/

przyłącze wodne = ja rozumiem woda pitna

kanalizacja = ścieki

kopanie w drodze publicznej będzie dużo droższe -

opłaty za zajęcie drogi publicznej, odbudowa nawierzchni, przy zamknięciu drogi - złośliwe komentarze może i Twoje...

rury w ziemi pod trawnikiem ew. skutkują przy awarii wjechaniem na działkę koparki, lekką dewastacją i tyle, ale przecież każdy ma prawo mieć wodę i kanalizację chyba???

Im dalej będą te rury od domu tym lepiej najlepiej gdzieś z boku działki, minimalna odległość od budynku to chyba 3 metry...

Czym skutkuje wyrażenie pisemnej zgodny na poprowadzenie rur wodnych przez moją działkę, które zakończą się na działce ww sąsiada?

R.

Podczas awarii kanalizacji lub przyłącza wodnego wjeżdża na Twoją posesję koparka i zaczyna usuwanie się awarii. Nikt Twojej zgody nie potrzebuje bo właśnie podpisałeś taką zgodę. Pamiętaj jeszcze o jednym : jeśli zechcesz kiedyś wybudować coś na swojej działce to będziesz musiał zachować odpowiednie odległości od poprowadzonych rur wodnych. Jednym słowem na tej operacji działka sąsiada dużo zyskuje a twoja traci.Szczerze mówiąc nie zazdroszczę Ci tej sytuacji :wink:

Jeśli jest możliwość poprowadzenia rur inną drogą (a piszesz że jest - drogą gminną), to tamtędy powiino się prowadzić wszelkie przyłącza. Rozumiem, że dla sąsiada jest to droższe rozwiązanie, no ale dla ciebie droższe (w przyszłości) może być rozwiązanie proponowane przez sasiada.

Naprawdę ludzie myślą tylko o swoich interesach, jak się okazuje.

Moje stanowisko w tej sprawie byłoby zupełnie inne, gdyby sąsiad nie mógł poprowadzić mediów inną drogą.