Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Dostałem decyzje o zabud.i zagos.ter.

Na mapce zaznaczono linię rozgraniczającą - w innym miejscu niż przebiega ogrodzenie (w głębi działki). Czy to znaczy, że muszę przesunąć ogrodzenie?

Zaznaczono też tzw.Nieprzekraczalną linię zabudowy. Czy to znaczy, że dom musi stać przy tej linii, czy nie może jej po prostu przekraczać czyli stać bliżej ogrodzenia?

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/

linia zabudowy to minimalna odległość budynku od ulicy - tak mi wytłumaczono. Ogrodzenie masz na granicy działki a to co innego. Od strony sąsiadów powinna być odległość zgodna z przepisami prawa budowlanego (3 lub 4 m w zależności czy ściana z oknem czy bez) a od drogi zgodna z miejscowym planem zagospodarowania. Ja np mam od drogi 6m i dopiero poza tą linią wgłąb działki mogę budować. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-79520

Linia rozgraniczająca określa np. granicę terenów stref funkcjonalnych np. funkcji komunikacyjnej i mieszkaniowej w przypadku drogi.

Należy pamiętać że w liniach rozgraniczających drogi na obszarze zabudowy na terenie zabudowanym (w/g prawa o ruchu drogowym) oprócz rozbudowy i modernizacji dróg przeważnie wskazuje się też lokalizację wszystkich mediów pod i nadziemnych.

Wszystkie obiekty w liniach rozgraniczających mają charakter tymczasowy, przy czym likwidacja obiektów w szczególnych przypadkach należy do jego właściciela.(w/g ustawy o drogach publicznych)

Należy pamiętać także o tym, aby ogrodzenie nie ograniczało widoczności przy wyjeżdżaniu na drogę główną. Parę razy spotkałem się z nagłym wielkim problemem, gdy właściciel jednej posesji wymienił sobie siatkę stalową na deski. Po wymianie płot stał się zupełnie nieprzejrzysty i zagrażał bezpieczeństwu ruchu drogowego - niestety należało przywrócić stan z przed remontu lub przesunąć ogrodzenie.

Po to właśnie ustala się takiea nie inne linie rozgraniczjące (np.drogi gminne mają klasę L o minimalnych liniach 12m), aby można było zmieścić normalną jezdnię 6,0m i 3,0m pas z każdej strony jezdni na urządzenia obce, chodniki i ważną widoczność. Wyjeżdżając z drogi bocznej, czy posesji włączamy się do ruchu, a więc ustępujemy pierwszeństwa wszystkim użytkownikom poruszającym się po drodze z pierszeństwem.

Napisz w jakich odległościach są narysowane te dwie linie, albo poślij skan

pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: woreczek dnia 2003-03-10 15:37 ]

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-79586

Arzesz nie mozesz postawic budynku przed ta linią..ale pomysl ja mialam linie 5 m od granicy działki...ale projektant mi podpowiedział..ze najlepiej jest budowac dom w odleglosci 7 m...a dlaczego...bo drugi samochod na podjezdzie do garzau stałby prawie pod plotem....:smile:

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-81048

• 1 year później...

A jeśli plan mówi, że linia zabudowy pokrywa się z linią rozgraniczającą to czy oznacza to konieczność posadowienia fasady budynku tuż przy chodniku? W planie nie ma słówka "nieprzekraczalna"...

Czy mogę odsunąć mój dom w głąb działki?

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-275846

Ja mam inny problem.

Otrzymałem warunki zabudowy z wyznaczoną obowiązyjącą linią zabudowy. Linię wyznaczyli według sąsiednich budynkow.

Działka jest pomiędzy budunkami ( wąska 21 metrów)

Obok wyznaczonej obowiązującej lini zabudowy około 6 metrów stoj transformator. I ja mam budować obok trafo jak bym się cofnoł w głąb działki o 10-15 metrów było by już daleko do tyrafo.

Saskarżyłem sprawę do kolegium i czekam na pozytywną decyzję.

Jak myślicie mam szansę

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-277140

Witam,

Widzę, że wielu z Was nie orientuje się w zakresie przepisu z planu zagospodarowania przestrzennego.

"Obowiązującej linii zabudowy - należy przez to rozumieć linię zabudowy, w której znajduje się płaszczyzna lica budynku, z zakazem przekroczenia jej obiektami kubaturowymi; ustalenia planu dotyczące obowiązującej linii zabudowy uznaje się za spełnione, jeżeli co najmniej 60% powierzchni frontowej elewacji budynku, znajduje się przy linii zabudowy i leży w płaszczyźnie pionowej wyznaczonej przez tą linię."

"Nie przekraczalnej linii zabudowy - należy przez to rozumieć linię zabudowy z zakazem przekroczenia jej obiektami kubaturowymi."

Wypisy te uzyskałem z projektu planu zagospodarowania przestrzennego terenu miasta, gdzie mam swoją działkę.

Linia zabudowy jest ustalana na podstawie tego planu, który jest opracowywany wg studium uwarunkowań, a "studium" przyjmuje istniejące linie zabudowy na danym terenie. Linia zabudowy może być określona wg ustawy o drogach publicznych, gdzie np. w stosunku do drogi dojazdowej określa się odległość tej linii na 6 m od krawędzi jezdni w terenie zbudowanym. Tak więc linia zabudowy może być zgodna z linią rozgraniczajacą pas drogowy.

Linię zabudowy gmina sobie ustala dla swoich potrzeb, chcąc w jej pasie realizować infrastrukturę techniczną (media- linie energetyczne, gazociagi, wodociągi, linie telefoniczne). W liniach zabudowy nie wolno budować trasformatorów w obiektach kubaturowych. W planie powinno być ustalone zasady możliwosci budowy infrastruktury technicznej na prywatnych gruntach. Pozowlenie na budowę infrastruktury inwestorzy mogą uzyskać na prywatnych gruntach za zgodą lub na podstawie służebności. W nowych planach zagospodarowania przestrzennego, często jest zaznaczone sposób uzyskiwania warunków przez inwestorów np. energetycznych praw do gruntów na cele budowy infrastruktury. Często ZE występują, aby w palanie zagospodarowania było zaznaczone "za zgodą właściciela". W takiej sytuacji wystarczy, że właściciel podpisze jakiś dokument wskazujacy, że zgadza się na negocjacje o warunkach budowy infrastruktury, a już jest to podstawa prawna praw do gruntu do uzyskania pozwolenia na budowę. Jeżeli, zaskarży włąściciel taką decyzję, to w trybie ustawy o wywłaszczeniu inwestor uzyskuje prawo do budowy urządzeń liniowych. Służebność inwestor może uzyskać na podstawie wyroku sądowego cywilnego, tak więc jest trudniejsze w uzyskaniu praw do gruntu dla inwestora infrastruktury. Od służebności można pobierać porzytki od korzystającego z tych gruntów, a od zgody tylko odszkodowanie za brak uporządkowania terenu po zakończeniu budowy liniowej.

Rozpisując się na ten temat chciałem wskazać, że w wielu przypadkach mogliśmy (możemy jezeli plan zagospodarowania nie został jeszcze uchwalony) decydować o linii zabudowy. Np. można wystąpić z wnioskiem do gminy o możliwości np. budowy obiektów kubaturowych przeznaczonych do dzialalności usługowej. Gmina to musi uwzględnić lub odrzucić. Dalej można to wnieść jako uwagi do planu zagospodarowania. Jeżeli gmina odrzuci to można zaskarżyć uchwalony plan zagospodarowania terenu do WSA jako nie uwzględniający prywatny interes właściciela gruntu. Będąc włąścicielem gruntu mamy pełną swobodę planistyczną, dlatego gmina nie może nadmiernie ingerować w prawa własności. Musi uwzględnić interesy wszystkich właścicieli nieruchomości na danym terenie w równej mierze. Nie może nadmiernie ingerować jednemu właścicielowi np. w jego działce zaplanować drogę omijając drugą działkę. Jest podstawą do unieważnienia planu zagospodarowania przestrzennego danego ternu.

Nie bujmy się gminy i możliwości zaskarżenia jej uchwał zatwierdzających plany zagospodarowania przestrzennego. Gmina jako wybrani przedstawiciele samorządu przez lokalną spoleczność powinna realizować cele społeczne tych lokalnych właścicieli.

Walczmy o swoją własność niech inni nie decydują co możemy budować, gdzie i jak.

Widzę problemy właścicieli działek, którzy nie wiedzą jak mogą budować. Każdy ma prawo do swobodnego wglądu w plan zagospodarowania przestrzennego terenu w część graficzną i opisową. Tam każdy znajdzie wszystkie ustalenia potrzebne dla zaplanowani sobie budowy na swojej dzialce. I jeżeli zosatnie nam zakwestionowane nasze warunki budowy na naszej działce, które są zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego to gmina ponosi odpowiedzialność za źle uchwalony plan. Możemy zaskarżyć gminę o odszkodowanie za stwierdzenie nieważności pozwolenia na budowę w pełnym roszczeniu nawet o zadość uczynienie. Na drugi raz uchwalając plan zagospodarowania gmina uzna wszystkie roszczenia właścicieli nieruchomości w projekcie planu.

Nie bójmy się gminy i urzędników, walczmy o swoje prawa właścicieli nieruchomości.

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-277346

A czy ktoś wie jak wygląda procedura wyznaczania linii rozgraniczających? Dostałam wypis z planu ogólnego, na którym urząd zaznaczył odręcznie projektowaną linię rozgraniczającą, ktora wchodzi na teren mojej działki. Aktualne mapy nie uwzględniają tych linii - wyznaczne są tylko granice działek. To co zaznaczył urząd wiąże się dla mnie z kosztem przeprojektowania budynku, bo wypis który dostalam przy zakupie działki nie zawierał takich rozgraniczeń. Mnie "zabierają" jakiś 1m działki, ale sąsiad, który zdążył już zrobić podmurówkę na granicy swojej działki i też został zaskoczony tymi liniami będzie stratny jakies 5m.

Czy mam oprotestować te odręczne malunki ? Czy domagać się procedury rozgraniczania? Geodeci pomóżcie!

https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-283630

• 2 weeks później...
Linię rozgraniczającą pas drogowy Gmina uchwala w planie zagospodarowania przestrzennego. Szerokość linii rozgraniczajacych Gmina uchwala na podstawie ustawy drogi publiczne, gdzie drogi dojazdowe i lokalne mogą mieć minimalną szerokość 10 m. Gmina musi uwzględnić, że wyznaczając pas szerszy i wchodząc w grunta nieruchomości prywatnych będzie musiała zajętą nieruchomość pod pas drogowy wykupić na poczet tej drogi. Istnieje możliwość zamiany zajętej części nieruchomości na działkę zamienną.
https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-291593

Cześć. Witam wszystkich. W sprawie planów zagospodarowania przestrzennego mam pytanie. Może ktoś mi podpowie co powinienem zrobić. W mojej gminie zmieniano plan zagospodarowania przestrzennego. Wiele zmian oprotestowałem. Niektóre z protestów zostały przez Burmistrza Gminy uwzględnione. Jeden został bardzo dziwnie rozpatrzony. Otóż gmina umieściła w projekcie nowego planu zapis " zakaz trwałego grodzenia w odległości 6 m od cieku wodnego ". Złożyłem w tej sprawie zarzut i otrzymałem od Burmistrza odpowiedź, że został on uwzględniony. Po kilku miesiącach potrzebowałem wypis i wyrys mojej działki. Udałem się do gminy i po uzyskaniu tych dokumentów ku mojemu zaskoczeniu stwierdziłem, że w/w zakaz który został przez burmistrza uwzględniony w zatwierdzonym planie dalej figuruje. Co powinienem w tej sytuacji zrobić.
https://forum.murator.pl/topic/5555-linia-zabudowy/#findComment-292260