Piotr38 09.06.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Jestem na etapie adaptacji projektu gotowego. Jaki strop pod wodne ogrzewanie podłogowe poddasza? W projecie zastosowano Terivę. Mam wątpliwości. A może jednak monolit? Co architekt to inne zdanie, albo jego brak. Stawiam na Wasze doświadczenie.Podzielcie się swoimi opiniami.Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 12.06.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 U mnie było dokładnie tak samo. Zrobiłem monolit, ale nie ze względu na ogrzewanie podłogowe. Instalator zalecał na stropie położyć 5 cm styropianu i 6 wylewki. Musisz tylko się upewnić, aby pomieszczenia nie były za niskie. Poza tym musisz uwzględnić: wysokość klamki w oknach dachowych, schody, wysokość do podbitki dachu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 12.06.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Wydaję mi się, że to obojętne - byleby w wysokości kondygnacji nad stropem było przewidziane kilka cm ekstra na grubość wylewki ogrzewania podłogowego i ocieplenia pod nim. A na czym to będzie leżało to chyba niewazne, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 12.06.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Piotr38,Ciekawy temat ....napisz o argumentach "fachowcow" przemawiajacych za jednym lub drugim stropem jesli chodzi o przydatnosc pod ogrzewanie podlogowe.Mozesz zmieniac stropy dowolnie - pamietac nalezy jednak, ze monolit bedzie cienszy (10-15 cm) od Terivy (24 + nadlewka 4-6 cm = 30cm).Ja jestem za monolitem - ale nie dlatego, ze "lepszy pod podlogowke" - tylko ..w ogole lepszy. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 12.06.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Mam ogrzewanie podłogowe na stropie typu Teriva. Sprawdza się doskonale chociaż pomieszczenie (dosyć spora łazienka) jest nad nieogrzewanym garażem. Nie mam żadnego dodatkowego ocieplenia na posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 12.06.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Yoric - mylisz się. Teriva ma grubość 24 cm. 21 to wysokość "garnków", a nadbeton 3 cm. Choć rzeczywiście: faktycznie u mnie wyszło deko grubiej (centymetr? dwa?) ze względu na kiepskie wyrównanie nadbetonu przez majstrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 13.06.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 adrian, racja ...mialem na mysli Terive I bis - bo u mnie rozpietosci powyzej 6 metrow. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr38 15.06.2006 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 YoricGeneralnie architekci robią wrażenie zaskoczonych jak tylko wspomnę o zmianie Terivy na monolit. Odnoszę wrażenie, że najchętniej "klepneliby" to co jest w projekcie i zainkasowali należność. Rzeczowych argumentów nie usłyszałem od żadnego. Mówili coś o większych kosztach, szalunkach, konieczności dokonania przeliczeń itp. Jeden stwierdził, że monilit jest "głośniejszy" od Terivy. Argument za monolitem, cytuję "mój siostrzeniec ma monolit". Rozmowa z nimi to jak z d... w nocy, chyba że nie mam szęścia do dobrego architekta. Efekt taki, że nadal nie wiemy, któremu dać projekt do adaptacji. Wasze posty i własne przemyślenia przeważają jednak szalę za monolitem(biorę także pod uwagę strop typu filigran). Ogrzewanie podłogowe (grubsza izolacja i grubsza wylewka, oraz większe prawdopodobieństwo klawiszowania) oraz dość wysokie, niewygodne u mnie schody na poddasze, przemawiają za zastosowaniem cieńszego monolitu.Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts