Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie sprawa jest następująca.

Mieszkanie z cegły pełnej gr.ścian 24 cm, zawnątrz docieplone styropianem gr.12 wewnątrz ściana do tej pory przykryta była tgz, supremą (wiecie co to jest). Teraz zerwałem supremę i okazało się, że pod spodem jest goła cegła!! Chcę to przykryć wełną mineralną i ścianę wykończyć regipsami na stelarzach metalowych. Czy mogę na ścianę położyć od środka wełnę skoro na zewnątrz jest styropian, czy nie będzie się kisić ściana??? Proszę o odpowiedzi jak mam to rozwiązać???

https://forum.murator.pl/topic/55559-docieplenie-we%C5%82n%C4%85-od-srodka-%C5%9Bcian-mieszkania/

Zgadzam się z Anpi. Jeżeli zastosujesz izolacje termiczną od wewnątrz otrzymasz punkt rosy w cegle i dzięki temu wilgoć tam będzie się skraplała. lepszym rozwiązaniem jest danie dodatkowej izolacji na zewnątrz. Wgrę powinien wejść tylko styropian, ponieważ wełna ma lepsze parametry min. "oddycha" lecz już masz "zamkniętą" ścianę styropianem więc nie warto pakowac się w koszty.
Panowie sprawa jest następująca.

Mieszkanie z cegły pełnej gr.ścian 24 cm, zawnątrz docieplone styropianem gr.12 wewnątrz ściana do tej pory przykryta była tgz, supremą (wiecie co to jest). Teraz zerwałem supremę i okazało się, że pod spodem jest goła cegła!! Chcę to przykryć wełną mineralną i ścianę wykończyć regipsami na stelarzach metalowych. Czy mogę na ścianę położyć od środka wełnę skoro na zewnątrz jest styropian, czy nie będzie się kisić ściana??? Proszę o odpowiedzi jak mam to rozwiązać???

tego się kotu nie robi ...

Bardzo Wam dziękuję poprostu pokryję od wewnątrz płytą i to wszystko a styropian na zwwnątrz i to koniec, jeszcze raz dzięki mój majster mówił, że może tak być ale czytałem w internecie i nie wydawało mi się,żeby to było dobrze!!! Ustrzegliście mnie przed wielkim BABOLEM, jeszcze raz bardzo dziękuję!!!

ta ściana cegła 25 cm + styropian 12 cm jest całkiem dobra pod względem izolacji cieplnej....

gdybać nie lubię ale gdyby było 15 cm styropianu to już spełniałaby raczej dzisiejsze normy tak że i teraz ujdzie...

czemu dano tylko 12 ???

a ocieplanie od środka jest bez sensu - oprócz tego jak powyżej ew. zawilgocenia bardzo zmniejsza się też bezwładność cieplna mieszkania - no pozostają jeszcze sufit i podłoga/ta przykryta pewnie parkietem to też jest słabym "akumulatorem"...

a takie mieszkanie o małej bezwładności cieplnej to jak jakiś za przeproszeniem "kanadyjczyk" bardzo szybko stygnie w zimie - trzeba je bez przerwy ogrzewać i szybko nagrzewa się w lecie...

No tak o to chodzi, że jeszcze nic straconego, bo 12 cm styropianu z zewnątrz to jest założenie majstra, można jeszcze dać i 15 cm, tylko czy warto??? Czy będzie super dobrze, bo on zakładał, że z zewnątrz 12 cm styro. a wewnątrz 5 cm. wełna, ale już wiem, że tak nie wolno, więc mu to z głowy wybiję, pomóżcie jeszcze z tym styropianem, 12 czy 15 cm i już głów Wam nie będę zawracał :wink: Jeśli ktoś może to niech powie ile na 280 m2, styropianu będę potrzebował kleju, zakładając, że tynki na zewnątrz nie są zbyt równe i trzeba będzie troszkę nadłożyc :o ???
Na 280 m2 będziesz potrzebowal około 280 m2 x 5 kg = 1400 kg kleju do przyklejania styropianu, oraz 280 m2 x 4 kg =1120 kg kleju do zatapiania siatki. Są to wyliczenia teoretyczne więc może dojść kilka kilogramów, lecz nie musi.
No tak o to chodzi, że jeszcze nic straconego, bo 12 cm styropianu z zewnątrz to jest założenie majstra, można jeszcze dać i 15 cm, tylko czy warto??? Czy będzie super dobrze, bo on zakładał, że z zewnątrz 12 cm styro. a wewnątrz 5 cm. wełna, ale już wiem, że tak nie wolno, więc mu to z głowy wybiję, pomóżcie jeszcze z tym styropianem, 12 czy 15 cm i już głów Wam nie będę zawracał :wink: Jeśli ktoś może to niech powie ile na 280 m2, styropianu będę potrzebował kleju, zakładając, że tynki na zewnątrz nie są zbyt równe i trzeba będzie troszkę nadłożyc :o ???

Jeśli ten majster radzi Ci ocieplać od wewnątrz wełną, to lepiej szybko znajdź nowego, zanim ten "specjalista od budownictwa" coś Ci schrzani.