Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga z dębu czarnego

ewa1373

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś układał parkiet z dębu czarnego? Jeśli tak to jakie są wasze opinie, jakiego lakieru używaliście, czy macie może zdjęcia?

Generalnie chcemy ciemny parkiet, bardzo podoba nam sie merbau ale jest duzo droższy. Ten dąb wygląda tez fajnie, niestety nie znamy nikogo, kto to juz ma :-(

1400 zł to cena za dąb czarny, który wydobywa się z rzek. Prawdziwy czarny dąb ma zastosowanie głównie w meblarstwie i z uwagi na koszt nie stosuje się go raczej na podłogi. Najprawdopodobniej autorce wątku chodzi o tzw. dąb wędzony, którego ciemny kolor jest uzyskiwany w procesie chemicznym (opary amoniaku). Cena parkietu z dębu wedzonego jest duuużo niższa niż cena prawdziwego debu czarnego ale i tak przeciętnie wyższa od parkietów z merbau (z mojego doświadczenia wynika, że dąb wędzony kosztuje ok. 150 - 170 zł za m kw). Sama zamierzam położyć dąb wędzony na podłogi - ponieważ jest i tak bardzo ciemny, myślę o lakierze.[/url]

Witam.Mam parkiet z debu wedzonego ( typu parkiet finish ) na gornym poziomie mieszkania. Estetcznie kompletna rewelacja, tylko trzeba niestety czesto to pieronstwo sprzatac bo widac na tym kazdy pylek. Jesli mialbym go na dole to bym chyba oszlal a tak wporzadku...Osobiscie mam selekcjonowany z malymi przebarwieniami ale chyba praktyczniejszy bylby rustikal.Pozdrowienia...

Tak, mnie chodzi o dąb wędzony, cena od 140 zł za m2. Jest piękny. Ale marbau jest sporo droższy chyba? Jest lepszy od dębu, trwalszy?

Tak duzo droższy nie jest. Jest chyba twardszy i ma inny kolor. Ja sobie wymarzyłam merbau olejowany - jest taki aksamitny :)

Lita deska parkietowa MERBAU natur - Kalabau - ma szlachetny brązowy kolor a czasami brązowo-czerwony. Gatunek szeroko stosowany na podłogi ze względu na doskonałe parametry twardości i stabilności. Występuje na Półwyspie Malezyjskim i w Indonezji. Wymiary: 15x90x450-1200 mm.

82 pln netto.

http://www.podlogi.net/photo/m_bigmerbaudlh.jpg

Tylko tyle? A można wiedzieć jaka firma sprzedaje w takiej cenie?

Lita deska parkietowa MERBAU natur - Kalabau - ma szlachetny brązowy kolor a czasami brązowo-czerwony. Gatunek szeroko stosowany na podłogi ze względu na doskonałe parametry twardości i stabilności. Występuje na Półwyspie Malezyjskim i w Indonezji. Wymiary: 15x90x450-1200 mm.

82 pln netto.

http://www.podlogi.net/photo/m_bigmerbaudlh.jpg

Merbau jest twardsze i mniej pracuje niż dąb (czytałam, że można je położyć na podłogówkę) ale moim zdaniem dąb wędzony ma ciekawszy kolor. Trochę obawiam się tylko zapachu amoniaku - podobno przez pierwsze dwa tygodnie po położeniu, drewno, delikatnie mówiąc, śmierdzi.