ewa1373 10.06.2006 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 No właśnie poruszyłaś ciekawy dla mnie temat. Ile trzeba wietrzyć po polakierowaniu takiego parkietu żeby nie było już czuć tego ostrego zapachu? Mamy małe dziecko i trochę się boję żeby takie zapachy mu nie zaszkodziły Merbau jest twardsze i mniej pracuje niż dąb (czytałam, że można je położyć na podłogówkę) ale moim zdaniem dąb wędzony ma ciekawszy kolor. Trochę obawiam się tylko zapachu amoniaku - podobno przez pierwsze dwa tygodnie po położeniu, drewno, delikatnie mówiąc, śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 10.06.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Mój architekt twierdzi, że po lakierowaniu już amoniaku nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hortex99 02.10.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 podciągam...kto ma podłogę z dębu wędzonego? czy robią sie jakieś przebarwienia np. w miejscu nasłonecznionym?szukam też wykonawcy (z materiałem) - dom pod Krakowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 03.10.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Będąc w zamku w łancucie Pani przewodnik opowiadała nam o posadzce z czarnego dębu i aby uzyskać taki kolor należy go moczyć 100 lat w wodzie. Moje pytanie skąd uzyskują teraz czarny dąb i taka posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hortex99 03.10.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Będąc w zamku w łancucie Pani przewodnik opowiadała nam o posadzce z czarnego dębu i aby uzyskać taki kolor należy go moczyć 100 lat w wodzie. Moje pytanie skąd uzyskują teraz czarny dąb i taka posadzkę? Faktycznie czarny dąb to coś innego (pojawa się w kilku wątkach na forum) i uzyskuje się go wydobywając z wody. Dąb wędzony uzyskuje się poprzez obróbke chemiczną (chyba amoniakiem). A interesuje mnie dlatego bo ma naprawdę ładny kolor i jest tańszy od termodebu. Mam nadzieje że nic nie przekęciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.10.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Będąc w zamku w łancucie Pani przewodnik opowiadała nam o posadzce z czarnego dębu i aby uzyskać taki kolor należy go moczyć 100 lat w wodzie. Moje pytanie skąd uzyskują teraz czarny dąb i taka posadzkę? Tak jak pani w Łancucie powiedziala. Czarny dab to rarytas teraz. Niewielkie jego ilosci sa tak drogie , ze stosuje sie je jedynie na kosztowne intarsje i wstawki. Drozszy niz mahon wlasciwy /pod calkowita ochroną/ czy podobnie jak niektore odmiany cedru jest dzielem przypadku. Nie wystarczy wrzucic debine do wody na 100lat zeby uzyskac czarny dab. Niektore gatunki po tym czasie nawet zgnija.Prawdziwy czarny dab wydobywa sie z bagien, gdzie lezakuje w wilgoci ale bez dostepu powietrza, nastepnie sie napowietrza i znowu pcha do bagna.Jest wiec diamentem wsrod drewna. Debina wydobywana z bagna nie zawsze jest czarnym debem, chociaz rownie pieknym, / w kolorze glegokiego brązu jak wenge/ i zwie sie debem bagiennym. Obecnie uzywa sie metod chemicznych. Np zelazo i niektore zwiazki zelaza powodują czernienie debu. Niestety nie jest w polowie tak piekny i drogi oraz co najwazniejsze nie ma tych samych wlasciwosci co ten autentyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 04.10.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dzięki za wyjaśnienia. Macie może jeszcze jakieś inne ciekawostki dotyczące uzyskiwania innych rodzajów podłóg w tak nietypowy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 04.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 jAKO PRODUCENT PODŁÓG WARSTWOWYCH Z DĘBU ZDRADZE WAM JEDEN SPOSÓB UZYSKANIA CIEMNEGO KOLORU NA DREWNIE DAB,. DAB POSIADA GARBNIKI KTÓRE PO NASACZENIU ROZTWOREM SODY LUB WODY AMONIAKALNEJ WCHODZI W REAKCJE I CIEMNIEJE OD CIEMNEJ CZERWIENI PO CZARNY PO WYSCHNIECIU NALEZY ZWILRZYC WODA I WZMOCNI TO BARDZIEJ INTENSYWNOSC BARWNIKA,Z SODA MOZNA ZROBIC PRÓBKI NA DREWNIE W ZALEZNOSCI ODSTEZENIA W WODZIE 5-10 % ,UWAGA ABY NIE ZBYT INTENSYWNIE NAKŁADAC ,LEPIEJ KILKA WARSTW W ODSTEPIECZASU.A CO DO NATURALNIE CZARNEGO DEBU TO DREWNO PONAD 100 LAT LEZY W WILGOTNEJ ZIEMI BEZ DOPŁYWU POWIETRZA ,CENA WYNIKA TYLKO Z KOSZTÓW WYCIAGNIECIA , I WYSUSZENIA ,Z SUSZENIE TEGO DREWNA TO SZTUKA,PONIEWAZ NIE MOZNA GO SUSZYC W SUSZARNI DO WMIENIŁ DY SIE W DREZAGI JEST BARDZO KRUCH ,SUSZY SIE GO W............. TO TAJEMINCA .POLECAM DEBINE O CIEMNYM KOLORZE NA CAŁEJ OBJETOSCI WYKONANEJ W TECHNOLOGI TERMODREWNA ,SUCHE DREWNO JEST PODDAWANE TEM PONAD 200 C ,ZMIENIA SWOJE ZABARWIENIE I WŁASNOSCI BEZ URZYCIA CHEMI,A KOSZT TO 10 ZŁ M2 LAMELKI 5 MM GR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts