prezes_ps 10.06.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Witam Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami: Mianowicie instalowałem w zeszłym roku ogrzewanie w osiedlu domków jednorodzinnych i tak jakoś wyszło że właściciele mieli różne upodobania co do ogrzewania a ja starałem się doradzić ale instalowałem takie jakie oni chcieli... Wyglądało to tak że w paru domkach są piece na ekogroszek niektórzy właściciele chcieli ogrzewanie na gaz ziemny inni na gaz z butli a 4 domki mają ogrzewanie prądem... Z własnej ciekawości zrobiłem zestawienie kosztów instalacji z poszczególnymi systemami ogrzewania uwzględniając koszt osprzętu, podączenia jak i rachunki jakie ponieśli za jeden sezon ogrzewania no i oczywiście koszt przygotowania CWU przez cały rok. O tyle był z tym problem że w niektórych domkach CO współdziała z ogrzewaniem CWU... Jeśli jest ktoś tym zainteresowany to chętnie udostępnie moje wypociny... Jest to dość obiektywna ocena kosztów bo domki są identyczne a rodziny w nich zamieszkałe to typowy model 2+1, no może z 3 rodziny to 2+2... Pomijając koszty instalacji to wynika z tego że sam koszt ogrzewania najtaniej wychodzi na ekogroszku i na drzewie (piece zgazowujące) a póżniej gaz ziemny, płynny no i na końcu elektryka, choć w jednym domku mają ogrzewanie elektryczne "promieniowe" i tu koszty wychodzą porównywalne z węglem (no może pare groszy drożej)... Chce jeszcze raz zaznaczyć że w tej wypowiedzi nie biore pod uwage kosztów instalacji, kotłów, przyłączy prądu czy gazu, itp. bo to oczywiście zmienia klasyfikacje tego zestawienia. No i jeszcze co do tych piecy na paliwa stałe to też zależy jakiego producenta bo na tym osiedlu jest rodzina tzw "dziadków" w podeszłum wieku z wnuczkiem i mają piec na ekogroszek i bardzo sobie chwalą choćby dla tego że w sobote jak "babcia" sprząta dom to "dziadek" żeby nie siedzieć bezczynnie idzie z wnuczkiem dosypać worek groszku do pieca i wyrzuca szuflade popiołu i ma oczywiście okazje żeby wyskoczyć na małe piwko a wnuczkowi soczek... Do tego sprowadza się obsługa tego pieca... PS Niestety nikt nie chciał zastosować pieca na owies więc nie brałem tego sposobu ogrzewania pod uwage. Ale znowu z innej "fuszki" gdzie montowałem taki właśnie piec wiem że jest to dość atrakcyjna alternatywa ale to już inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes_ps 10.06.2006 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 A i jescze jedno: W polsce jak jest coś tanie to musi być drogie... Pamiętam jak kończyłem technikum i robiłem wszystkie uprawnienia to był bum na gaz... Przecież w mojej miejscowości prawie wszyscy montowali piece na gaz (w tedy jescze wyższa technika była tak droga że dla zwykłego śmiertelnika w gre wchodziły tylko tzw. "pożeracze" gazu typu jubam czy bepis...) i nawet górnicy którzy mieli deputaty na węgiel sprzedawali go bo taniej wychodził gaz (prawie 50% mieszkańców to byli górnicy teraz emerytowani a czynnie pracujących jest teraz pare procent). Nie chce teraz wyliczać ile to wszystko podrożało ale wystarczy porównać ceny.... i wszystko jasne... Potem był olej opałowy z nim to chyba najszybciej podrożało, akcyzy i takie tam inne... Sądze że w obecnej sytuacji też coś wymyślą na ekogroszek i drzewo... Jedyną rzeczą na którą nie wymyślą jakiegoś podatku to chyba grzanie się razem z partnerką..... choć i to nie jest pewne... Jeśli macie jakieś spostrzeżenia uwagi lub pytania to czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biolog 10.06.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 nie pytaj się czy chcemy, tylko udostępniaj koszta instalacji, jak masz mozliwości też byłyby tutaj miło widziane czekamy na Twoje badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.06.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Jeśli mozesz to udostępnij swoje zestawienie. Na pewno pomoże niektórym podjąć decyzję o sposobie ogrzewania. Na przykład mi A jak jest piec który ktoś sobie chwali to podaj jego nazwę (bez posądzania o jakąś reklamę - po prostu czysta informacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 10.06.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Pomijając koszty instalacji to wynika z tego że sam koszt ogrzewania najtaniej wychodzi na ekogroszku i na drzewie (piece zgazowujące) a póżniej gaz ziemny, płynny no i na końcu elektryka, choć w jednym domku mają ogrzewanie elektryczne "promieniowe" i tu koszty wychodzą porównywalne z węglem (no może pare groszy drożej)... Chce jeszcze raz zaznaczyć że w tej wypowiedzi nie biore pod uwage kosztów instalacji, kotłów, przyłączy prądu czy gazu, itp. bo to oczywiście zmienia klasyfikacje tego zestawienia. Czemu elektryczne wychodzi najdrożej w eksplotacji. A w instalacji jak to wygląda??? Proszę rozwiń te zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.06.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Ja w sprawie formalnej urządzenie do podgrzewania wody nazywa się KOCIOŁ a nie PIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts