Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie... Jak to wygląda w praktyce...

Recommended Posts

Witam

Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami:

Mianowicie instalowałem w zeszłym roku ogrzewanie w osiedlu domków jednorodzinnych i tak jakoś wyszło że właściciele mieli różne upodobania co do ogrzewania a ja starałem się doradzić ale instalowałem takie jakie oni chcieli...

Wyglądało to tak że w paru domkach są piece na ekogroszek niektórzy właściciele chcieli ogrzewanie na gaz ziemny inni na gaz z butli a 4 domki mają ogrzewanie prądem...

Z własnej ciekawości zrobiłem zestawienie kosztów instalacji z poszczególnymi systemami ogrzewania uwzględniając koszt osprzętu, podączenia jak i rachunki jakie ponieśli za jeden sezon ogrzewania no i oczywiście koszt przygotowania CWU przez cały rok. O tyle był z tym problem że w niektórych domkach CO współdziała z ogrzewaniem CWU...

Jeśli jest ktoś tym zainteresowany to chętnie udostępnie moje wypociny...

Jest to dość obiektywna ocena kosztów bo domki są identyczne a rodziny w nich zamieszkałe to typowy model 2+1, no może z 3 rodziny to 2+2...

Pomijając koszty instalacji to wynika z tego że sam koszt ogrzewania najtaniej wychodzi na ekogroszku i na drzewie (piece zgazowujące) a póżniej gaz ziemny, płynny no i na końcu elektryka, choć w jednym domku mają ogrzewanie elektryczne "promieniowe" i tu koszty wychodzą porównywalne z węglem (no może pare groszy drożej)...

Chce jeszcze raz zaznaczyć że w tej wypowiedzi nie biore pod uwage kosztów instalacji, kotłów, przyłączy prądu czy gazu, itp. bo to oczywiście zmienia klasyfikacje tego zestawienia.

No i jeszcze co do tych piecy na paliwa stałe to też zależy jakiego producenta bo na tym osiedlu jest rodzina tzw "dziadków" w podeszłum wieku z wnuczkiem i mają piec na ekogroszek i bardzo sobie chwalą choćby dla tego że w sobote jak "babcia" sprząta dom to "dziadek" żeby nie siedzieć bezczynnie idzie z wnuczkiem dosypać worek groszku do pieca i wyrzuca szuflade popiołu i ma oczywiście okazje żeby wyskoczyć na małe piwko a wnuczkowi soczek... Do tego sprowadza się obsługa tego pieca...

PS Niestety nikt nie chciał zastosować pieca na owies więc nie brałem tego sposobu ogrzewania pod uwage. Ale znowu z innej "fuszki" gdzie montowałem taki właśnie piec wiem że jest to dość atrakcyjna alternatywa ale to już inna bajka...

A i jescze jedno:

W polsce jak jest coś tanie to musi być drogie...

Pamiętam jak kończyłem technikum i robiłem wszystkie uprawnienia to był bum na gaz... Przecież w mojej miejscowości prawie wszyscy montowali piece na gaz (w tedy jescze wyższa technika była tak droga że dla zwykłego śmiertelnika w gre wchodziły tylko tzw. "pożeracze" gazu typu jubam czy bepis...) i nawet górnicy którzy mieli deputaty na węgiel sprzedawali go bo taniej wychodził gaz (prawie 50% mieszkańców to byli górnicy teraz emerytowani a czynnie pracujących jest teraz pare procent). Nie chce teraz wyliczać ile to wszystko podrożało ale wystarczy porównać ceny.... i wszystko jasne... Potem był olej opałowy z nim to chyba najszybciej podrożało, akcyzy i takie tam inne...

Sądze że w obecnej sytuacji też coś wymyślą na ekogroszek i drzewo...

Jedyną rzeczą na którą nie wymyślą jakiegoś podatku to chyba grzanie się razem z partnerką..... choć i to nie jest pewne...

Jeśli macie jakieś spostrzeżenia uwagi lub pytania to czekam...

Pomijając koszty instalacji to wynika z tego że sam koszt ogrzewania najtaniej wychodzi na ekogroszku i na drzewie (piece zgazowujące) a póżniej gaz ziemny, płynny no i na końcu elektryka, choć w jednym domku mają ogrzewanie elektryczne "promieniowe" i tu koszty wychodzą porównywalne z węglem (no może pare groszy drożej)...

Chce jeszcze raz zaznaczyć że w tej wypowiedzi nie biore pod uwage kosztów instalacji, kotłów, przyłączy prądu czy gazu, itp. bo to oczywiście zmienia klasyfikacje tego zestawienia.

Czemu elektryczne wychodzi najdrożej w eksplotacji. A w instalacji jak to wygląda???

Proszę rozwiń te zdanie.