marcin_u 10.06.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 to jest wynik badan wykonanych przez geologa http://images4.fotosik.pl/46/b9a6954e1de27873m.jpg http://images4.fotosik.pl/46/eadb3f61748eff02m.jpg http://images4.fotosik.pl/46/c7a4894f070a9aa9m.jpg http://images3.fotosik.pl/83/c9be45d8d55ab98em.jpg http://images2.fotosik.pl/83/6faff5113d5f5e84m.jpg co sadzicie o tach warunkach? w jaki sposob powinne byc zrobione fundamenty zeby nie bylo wilgoci w domu itp. dom nie bedzie podpiwniczony i raczej maly bo bedzie mial 140m2 razem z poddaszem uzytkowym.Czy musze sie szykowac na duze wydatki w zwiazku z takim gruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.06.2006 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Czy nikt na forum mi nie odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.06.2006 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 bardzo długo mi sie otwieraja te twoje linki....moze to moje łacze, jak juz sie otworza to strona twoja u mnie nie pokazuje tego co zawierai co chciałes przekazac. przykro mi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.06.2006 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Mi sie otwiera tylko to pierwsze różowe Zastanawia mnie zwłaszcza zwierciadło wody gruntowej. Masz w jednym odwiercie "Zwierciadło wody napięte na głębokości 0,5m, stabilizowane na 0,25m" To wysoko - tak jak u mnie. Proponuje wykopać porządne głębokie rowy. Ja okopałem rowami działkę i woda spadła z 0,1m na 0,9m. Do tego polecam drenaż wokół budynku. Co do skrótów o warstwach gruntu to nie będę próbował rozszyfrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 12.06.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 W swoich warunkach mam legendę odnonie tych skrótów. Jako że mam je w domu sprawdzę to po południuU mnie mam jeszcze dołšczonš częć opisowš Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.06.2006 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Poprawiłem zdjecia bo wyszedł jakis problem. Zamierzam wykopac rówy wzdłoz działki i wode skierowac do oczka wodnego które zamierzam rowniez wykonac..a pozostała czesc wody wpuszcze do studzienki która jest na granicy działki..mam nadzieje ze uda mi sie obnizyc poziom wody tym sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 12.06.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Poprawiłem zdjecia bo wyszedł jakis problem. Zamierzam wykopac rówy wzdłoz działki i wode skierowac do oczka wodnego które zamierzam rowniez wykonac..a pozostała czesc wody wpuszcze do studzienki która jest na granicy działki..mam nadzieje ze uda mi sie obnizyc poziom wody tym sposobem Ja bym zrobił tak : 1. Zrobił wykop pod ławy na głębokoć 0.7 m lub tak głęboko aby usunšć glebę czyli wg opisu co koło 0.7 m 2. Zrobiłbym podsypkę z tłucznia drogowego zagęszczonego mechanicznie o gruboci 0.2 m i na tym wylałbym ławę fundamentowš. Głębokoć posadowienia ławy 0.5 m 3. Obok ławy na zagęszczonym tłuczniu poprowadziłbym dren do pobliskiego oczka wodnego, które chcesz wykonać 4. Po wykonaniu ciany całoć zasypałbym żwirem, pospółkš lub piaskiem UZASADNIENIE: Na Twoim terenie występuje duży spadek hydrauliczny dlatego drenowanie na głębokoci ponad 1 m może doprowadzić do rozlunienia gruntu. Jeli koniecznie chcesz posadawiać na głębokoci 1 m to konieczne staje sie wykonanie projektu odpowiedniego drenażu na co zwraca uwagę w/w opinia geotechniczna. Poprzez wykonanie posadowienia jak podałem unikasz wielu problemów i jeli się na tym nie znasz - niepewnoci i obaw, bo w żadnym wypadku nie ingerujesz w istniejšcy grunt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.06.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Poprawiłem zdjecia bo wyszedł jakis problem. Zamierzam wykopac rówy wzdłoz działki i wode skierowac do oczka wodnego które zamierzam rowniez wykonac..a pozostała czesc wody wpuszcze do studzienki która jest na granicy działki..mam nadzieje ze uda mi sie obnizyc poziom wody tym sposobem Ja bym zrobił tak : 1. Zrobił wykop pod ławy na głębokoć 0.7 m lub tak głęboko aby usunšć glebę czyli wg opisu co koło 0.7 m 2. Zrobiłbym podsypkę z tłucznia drogowego zagęszczonego mechanicznie o gruboci 0.2 m i na tym wylałbym ławę fundamentowš. Głębokoć posadowienia ławy 0.5 m 3. Obok ławy na zagęszczonym tłuczniu poprowadziłbym dren do pobliskiego oczka wodnego, które chcesz wykonać 4. Po wykonaniu ciany całoć zasypałbym żwirem, pospółkš lub piaskiem UZASADNIENIE: Na Twoim terenie występuje duży spadek hydrauliczny dlatego drenowanie na głębokoci ponad 1 m może doprowadzić do rozlunienia gruntu. Jeli koniecznie chcesz posadawiać na głębokoci 1 m to konieczne staje sie wykonanie projektu odpowiedniego drenażu na co zwraca uwagę w/w opinia geotechniczna. Poprzez wykonanie posadowienia jak podałem unikasz wielu problemów i jeli się na tym nie znasz - niepewnoci i obaw, bo w żadnym wypadku nie ingerujesz w istniejšcy grunt. Pozdrawiam Zastanawiam sie czy konieczne jest wykonanie pod ławami podsypki z ubitego tłucznia? przeciez grunt jest nosny i problemem jest raczej tylko wysoki stan wod. Rożne sa tez opinie na temat stosowania drenazu opaskowego w przypadku domu bez piwnicy..czy jest on konieczny? Napewno zrobie tak jak mi polecił geolog i zrobie wzdłuż działki i powyzej domu rów który bedzie obnizał lustro wody. Czy powinnienem zastosowac specjalny rodzaj betonu do fundamentow i czy nie powinny byc fundamenty lane w całosci zamiast np z bloczków? Jaki sposob izolocaji zastosowac zeby wilgoc nie zaszkodziła domowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 12.06.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Zastanawiam sie czy konieczne jest wykonanie pod ławami podsypki z ubitego tłucznia? przeciez grunt jest nosny i problemem jest raczej tylko wysoki stan wod. Oczywicie grunt jest nony ma odpowiedni stopień zagęszczenia etc. Tutaj problemem jest woda napływajšca i spadek hydrauliczny. Podałem Ci tylko jeden ze sposobów jak zabezpieczyć fundament przed wypłukiwaniem gruntu poprzez żle zrobiony drenaż. Po to stosuje się zagęszczony materiał aby woda nie wypłukiwała go. Rożne sa tez opinie na temat stosowania drenazu opaskowego w przypadku domu bez piwnicy..czy jest on konieczny? . Nie jest konieczny ale lepiej zrobić w przypadku jaki jest na Twojej działce, tylko w sposób odpowiedni i przy konsultacji geologa. Napewno zrobie tak jak mi polecił geolog i zrobie wzdłuż działki i powyzej domu rów który bedzie obnizał lustro wody. Dokładnie tak !! Powyżej i wzdłuż działki tak należy to wykonać tylko czy chcesz mieć taki rów na swojej działce Czy powinnienem zastosowac specjalny rodzaj betonu do fundamentow i czy nie powinny byc fundamenty lane w całosci zamiast np z bloczków? Jaki sposob izolocaji zastosowac zeby wilgoc nie zaszkodziła domowi? Spokojnie bez fanaberii z takimi warunkami poradzi sobie każda izolacja typu "ciężkiego". Dla przykładu podam Ci takš ciekawostkę wykonuję teraz fundament przy warunkach wodnych jak Twoje tylko zagłębiony 3.0 metry poniżej terenu. Wszystko da się zrobić - betony wodoszczelne etc tylko co zrobić gdy igłofiltry przestanš działać i fundament wypłynie Na prawdę nie masz tak bardzo skomplikowanych warunków wg opini sš na pograniczu prostych i skomplikowanych jednym słowem - pesteczka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.06.2006 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 tylko co zrobić gdy igłofiltry przestanš działać i fundament wypłynie To z czego ten fundament jest zrobiony - ze styropianu? - czy po prostu umie pływać żabką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 20.06.2006 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Mi sie otwiera tylko to pierwsze różowe Zastanawia mnie zwłaszcza zwierciadło wody gruntowej. Masz w jednym odwiercie "Zwierciadło wody napięte na głębokości 0,5m, stabilizowane na 0,25m" To wysoko - tak jak u mnie. Proponuje wykopać porządne głębokie rowy. Ja okopałem rowami działkę i woda spadła z 0,1m na 0,9m. Do tego polecam drenaż wokół budynku. Co do skrótów o warstwach gruntu to nie będę próbował rozszyfrować Wykopałem rowy w zdłuz działki tak jak na zdjeciu (czerwona linia) i skierowałem wode do studzienki...woda bardzo ładnie plynie! Row ma głebokosc około 0,5m..czasami 0,8m. Twoje rowy jaka maja głebokosc i czy z czasem je pogłebiałes? Po jakim czasie pogłebic je zeby nie zaszkodzic? http://images3.fotosik.pl/88/5aebc006a267bb39m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 10.04.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Ja u nich robiłam warunki geotechniczne. Szef do dogadania. Całe opracowanie to coś koło 10 czy 12 stroniczek. Mnie zmusili i musiałam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts