Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki gruntowe i fundament

Recommended Posts

to jest wynik badan wykonanych przez geologa

http://images4.fotosik.pl/46/b9a6954e1de27873m.jpg

http://images4.fotosik.pl/46/eadb3f61748eff02m.jpg

http://images4.fotosik.pl/46/c7a4894f070a9aa9m.jpg

http://images3.fotosik.pl/83/c9be45d8d55ab98em.jpg

http://images2.fotosik.pl/83/6faff5113d5f5e84m.jpg

co sadzicie o tach warunkach? w jaki sposob powinne byc zrobione fundamenty zeby nie bylo wilgoci w domu itp. dom nie bedzie podpiwniczony i raczej maly bo bedzie mial 140m2 razem z poddaszem uzytkowym.

Czy musze sie szykowac na duze wydatki w zwiazku z takim gruntem?

Mi sie otwiera tylko to pierwsze różowe :lol:

Zastanawia mnie zwłaszcza zwierciadło wody gruntowej.

Masz w jednym odwiercie "Zwierciadło wody napięte na głębokości 0,5m, stabilizowane na 0,25m"

To wysoko - tak jak u mnie.

Proponuje wykopać porządne głębokie rowy.

Ja okopałem rowami działkę i woda spadła z 0,1m na 0,9m.

Do tego polecam drenaż wokół budynku.

Co do skrótów o warstwach gruntu to nie będę próbował rozszyfrować :roll:

Poprawiłem zdjecia bo wyszedł jakis problem.

Zamierzam wykopac rówy wzdłoz działki i wode skierowac do oczka wodnego które zamierzam rowniez wykonac..a pozostała czesc wody wpuszcze do studzienki która jest na granicy działki..mam nadzieje ze uda mi sie obnizyc poziom wody tym sposobem

Zamierzam wykopac rówy wzdłoz działki i wode skierowac do oczka wodnego które zamierzam rowniez wykonac..a pozostała czesc wody wpuszcze do studzienki która jest na granicy działki..mam nadzieje ze uda mi sie obnizyc poziom wody tym sposobem

Ja bym zrobił tak :

1. Zrobił wykop pod ławy na głębokoœć 0.7 m lub tak głęboko aby usunšć glebę czyli wg opisu coœ koło 0.7 m

2. Zrobiłbym podsypkę z tłucznia drogowego zagęszczonego mechanicznie o gruboœci 0.2 m i na tym wylałbym ławę fundamentowš. Głębokoœć posadowienia ławy 0.5 m

3. Obok ławy na zagęszczonym tłuczniu poprowadziłbym dren do pobliskiego oczka wodnego, które chcesz wykonać

4. Po wykonaniu œciany całoœć zasypałbym żwirem, pospółkš lub piaskiem

UZASADNIENIE:

Na Twoim terenie występuje duży spadek hydrauliczny dlatego drenowanie na głębokoœci ponad 1 m może doprowadzić do rozluŸnienia gruntu. Jeœli koniecznie chcesz posadawiać na głębokoœci 1 m to konieczne staje sie wykonanie projektu odpowiedniego drenażu na co zwraca uwagę w/w opinia geotechniczna. Poprzez wykonanie posadowienia jak podałem unikasz wielu problemów i jeœli się na tym nie znasz - niepewnoœci i obaw, bo w żadnym wypadku nie ingerujesz w istniejšcy grunt.

Pozdrawiam

Ja bym zrobił tak :

1. Zrobił wykop pod ławy na głębokoœć 0.7 m lub tak głęboko aby usunšć glebę czyli wg opisu coœ koło 0.7 m

2. Zrobiłbym podsypkę z tłucznia drogowego zagęszczonego mechanicznie o gruboœci 0.2 m i na tym wylałbym ławę fundamentowš. Głębokoœć posadowienia ławy 0.5 m

3. Obok ławy na zagęszczonym tłuczniu poprowadziłbym dren do pobliskiego oczka wodnego, które chcesz wykonać

4. Po wykonaniu œciany całoœć zasypałbym żwirem, pospółkš lub piaskiem

UZASADNIENIE:

Na Twoim terenie występuje duży spadek hydrauliczny dlatego drenowanie na głębokoœci ponad 1 m może doprowadzić do rozluŸnienia gruntu. Jeœli koniecznie chcesz posadawiać na głębokoœci 1 m to konieczne staje sie wykonanie projektu odpowiedniego drenażu na co zwraca uwagę w/w opinia geotechniczna. Poprzez wykonanie posadowienia jak podałem unikasz wielu problemów i jeœli się na tym nie znasz - niepewnoœci i obaw, bo w żadnym wypadku nie ingerujesz w istniejšcy grunt.

Pozdrawiam

Zastanawiam sie czy konieczne jest wykonanie pod ławami podsypki z ubitego tłucznia? przeciez grunt jest nosny i problemem jest raczej tylko wysoki stan wod.

Rożne sa tez opinie na temat stosowania drenazu opaskowego w przypadku domu bez piwnicy..czy jest on konieczny?

Napewno zrobie tak jak mi polecił geolog i zrobie wzdłuż działki i powyzej domu rów który bedzie obnizał lustro wody.

Czy powinnienem zastosowac specjalny rodzaj betonu do fundamentow i czy nie powinny byc fundamenty lane w całosci zamiast np z bloczków?

Jaki sposob izolocaji zastosowac zeby wilgoc nie zaszkodziła domowi?

Zastanawiam sie czy konieczne jest wykonanie pod ławami podsypki z ubitego tłucznia? przeciez grunt jest nosny i problemem jest raczej tylko wysoki stan wod.

Oczywiœcie grunt jest noœny ma odpowiedni stopień zagęszczenia etc. Tutaj problemem jest woda napływajšca i spadek hydrauliczny. Podałem Ci tylko jeden ze sposobów jak zabezpieczyć fundament przed wypłukiwaniem gruntu poprzez żle zrobiony drenaż. Po to stosuje się zagęszczony materiał aby woda nie wypłukiwała go.

Rożne sa tez opinie na temat stosowania drenazu opaskowego w przypadku domu bez piwnicy..czy jest on konieczny? .

Nie jest konieczny ale lepiej zrobić w przypadku jaki jest na Twojej działce, tylko w sposób odpowiedni i przy konsultacji geologa.

Napewno zrobie tak jak mi polecił geolog i zrobie wzdłuż działki i powyzej domu rów który bedzie obnizał lustro wody.

Dokładnie tak !! Powyżej i wzdłuż działki tak należy to wykonać tylko czy chcesz mieć taki rów na swojej działce :-?

Czy powinnienem zastosowac specjalny rodzaj betonu do fundamentow i czy nie powinny byc fundamenty lane w całosci zamiast np z bloczków?

Jaki sposob izolocaji zastosowac zeby wilgoc nie zaszkodziła domowi?

Spokojnie bez fanaberii z takimi warunkami poradzi sobie każda izolacja typu "ciężkiego". Dla przykładu podam Ci takš ciekawostkę wykonuję teraz fundament przy warunkach wodnych jak Twoje tylko zagłębiony 3.0 metry poniżej terenu. Wszystko da się zrobić - betony wodoszczelne etc tylko co zrobić gdy igłofiltry przestanš działać i fundament wypłynie :-? Na prawdę nie masz tak bardzo skomplikowanych warunków wg opini sš na pograniczu prostych i skomplikowanych jednym słowem - pesteczka 8)

Pozdrawiam

Mi sie otwiera tylko to pierwsze różowe :lol:

Zastanawia mnie zwłaszcza zwierciadło wody gruntowej.

Masz w jednym odwiercie "Zwierciadło wody napięte na głębokości 0,5m, stabilizowane na 0,25m"

To wysoko - tak jak u mnie.

Proponuje wykopać porządne głębokie rowy.

Ja okopałem rowami działkę i woda spadła z 0,1m na 0,9m.

Do tego polecam drenaż wokół budynku.

Co do skrótów o warstwach gruntu to nie będę próbował rozszyfrować :roll:

Wykopałem rowy w zdłuz działki tak jak na zdjeciu (czerwona linia) i skierowałem wode do studzienki...woda bardzo ładnie plynie!

Row ma głebokosc około 0,5m..czasami 0,8m.

Twoje rowy jaka maja głebokosc i czy z czasem je pogłebiałes?

Po jakim czasie pogłebic je zeby nie zaszkodzic?

http://images3.fotosik.pl/88/5aebc006a267bb39m.jpg

• 9 months później...