Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka brukowa i granitowa

PRO

Recommended Posts

Mam w planie położyć kostke przed domem zrobić z niej taras i schody wejściowe, gość ewentualny wykonawca powiedział za taras i schody 35 zł za metr2, wydaje mi się dość dużo. W cenie wszelkie prace związane z jej montażem, krawęzniki i palisady dodatkowo od sztuki.

Co o tym sądzicie?

Jeżeli kupię taniej kostke granitową 4/6 to cena końcowa będzie zbliżona do betonowej i zastanawiam się o co tutaj chodzi.

Czy 35 zł to dużo?

• 2 weeks później...

W okolicach Warszawy

1 oferta - kostka brukowa Jadaru, Holland szara, wszystko - robota + kostka i cała reszta, nawet obrzeża- ok. 85 zł - ale to wydaje mi się dość drogo.

Dziwne, że za lepszą kostkę, typu Libet, chce niewiele więcej, twierdzi, że tańśze kostki poszły w górę, czemu przeczy przypadek poniższy

2 oferta - ludzie z okolic Płocka, za Nostalit chcą 75 zł, też wszystko, być może Holland byłby o 10 zł tańszy.

Miesiąc temu zakończyłem układanie kostki granitowej.Koszt samej robocizny a więc podbudowa,obrzeża,i ułożenie 35 zł za m/2 małej kostki 4x6 cm. i 30 zł za większą 8x11 cm też ten sam zakres prac. Koszt kostki granitowej 170 zł tona 8x11 cm i 185 zł 4x6cm. Transport w okolioce Wrocławia 400 zł ze Strzegomia Za 26 ton. Wiech

A ja własnie wybrałam się w piątek poogladać w "realu" wszelkie dostępne u nas kostki : Bruk-bet ,Jadar .

I jestem załamana :cry:

W katalogu czy na stronie www wygląda wszystko świetnie ale w rzeczywistości - okropieństwo :(

Eksopzycje to jakaś antyreklama !

Nie wiem co zrobić a w tym tygodniu będę musiała podjąć jakąś decyzję ...................

Ja sie mocno waham pomiedzy kostka granitowa (druga polowa niezbyt przekonana choc ja jestem caly za) oraz betonowa z Libet-u - seria Romano (obijana). Dowiedzialem sie jednak, ze kostek tzw. postarzanych nie mozna impregnowac, poniewaz straci wtedy swoj odcien i zleje sie w jeden kolor - co byloby niewatpliwie porazka. Z kolei kostka z posypka granitowa jest droga, powyzej 60 zl/m2 - wiec tutaj cena jest troche zaporowa. W sumie koszty polozenia granitu to u wykonawcy A 100 zl + korytowanie (cena wraz z kostka), u wykonawcy B 40-44 zl za polozenie wraz z korytowaniem, podbudowa i materialem pomocniczym + cena samej kostki - czyli zblizony rzad wielkosci. Kostke betonowa wykonawca B polozy w tej samej cenie, co granit (wiec malo atrakcyjna propozycja w sumie), natomiast wykonawca C polozy za 24 zl + koszt wszelkich materialow i samej kostki (czyli zaleznie od kostki rzad wielkosci od 75 do 90 zl). Ceny za metr kw. Srodkowa Polska.

Hehe no to ja nie chcę wiedzieć jaką kostkę by mi przywieźli do domu skoro ta na ekspozycji wyglądała okropnie - koloru musiałam się ciężko domyślać - poprosiłam więc pana tam pracującego ale i on miał problemy :o

Podstawowe kolory odbarwiają się, niektóre kostki były w białe plamy ( ponoć normalny proces wysalania czy jakoś tak) i szczerze mówiąc jedyne co mi się spodobało to płyty serii Realit ( imitacja piskowca) z Bruk-Betu i kostka Nostalit Multigran żółta.

No ale jakie ceny - to szok !!!

Koło o średnicy 330 cm( ok. 8,5m2) kosztuje prawie 1000 zł !!!

I do tego jeszcze ułożenie ....

Ten Multigran Nostalit 64-66 zł. /m2

Czekam właśnie na wycenę firmy która ma się podjąć wykopania tarasu na skarpie , wyplantowania terenu i ułożenia kostki - mam nadzieję że w tym tygodniu już będę wszystko wiedziała.

Tylko dalej nie wiem co położyć - ja za kostką obstaję bo wydaje mi się że granit jest śliski ( po deszczu ) i źle się po nim chodzi np. w szpilce czy dzieciakom.

No i kolorystyka - podobają sie nam takie beże i naturalne brązy a nie wiem czy granit w tych kolorach jest dostępny ?

No właśnie - rozważałam te same powody przeciw ale.....

- nie "betonuję " dużej powierzchni - w sumie jakieś 55 m2 reszta trawka .

- myślałam też o dzieciach ale znów Córcia nie wywraca sie tak często a z drugiej strony dzieci "za chwilę " :) urosną a kostka zostanie na lata....

- wczoraj pojechałam obejrzeć pracę wykonawcy przed dużym hotelem i powiem że wyglada ślicznie !!!

i wcale nie było takiej nierównej powierzchni jak się spodziewałam - kosteczka mała 4/6 , ładnie brzegi sie zgrywają, wypełnienie z drobnego bazaltu ściśle wypełnia przestrzenie tak że wygladało wszystko O.K.

Chyba się przekonałam :wink:

A co do robocizny to u nas :

- betonka w cenie 20-25 zł./m2

- granit 35-40 zł./m2

Cena podsypki i tego wszystkiego co potrzeba do ułożenia kostki w sumie porównywalna w jednym i drugim przypadku do 25zł /m2

Cena granitu szary lub żółto-szary : 280 zł/tonę z czego ma wyjść ok.8-9 m2 czyli wychodzi jakieś 35 zł/m2

• 1 year później...