Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wierzba Hakuro Nishiki

Recommended Posts

A ja zamiast bałwanka, poleciłabym..."rozrzucić" jeszcze parę "kulek Hakuro" różnej wielkości, po łuku.

Tak, żeby zaokraglić optycznie narożnik i powtórzyć piekny okrąg na pierwszym planie...

Przy "rozrzuconych piłkach" z Hakuro, ogród nabrałby dynamiki...i taka intrygująca ozdoba, byłaby NIE DO POBICIA ! :D

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam hanka55 ale nie zrozumiałam a propozycja jest ciekawa. Czy mogłabyś mi wyjaśnić co masz na myśli i jak to mam zrobić?

Czy te mniejsze kulki mam wyprowadzic na tej mniejszej kuli która rośnie od ziemi? Rozjasnij mi to proszę.

Nie Słoneczko...

http://www.mFoto.pl/uploads/1067/np_1a07a.jpg

Myślałam o dosadzeniu paru sztuk, po łuku i uformowaniu ich w kulki róznej wielkości tak, by tworzyły wrażenie rozrzuconych przypadkowo piłek na półokręgu. Tak by powtórzyć kształt klombu..

No ja się chyba pospieszyłam z tą radością.

Oczywiście, że brązowieje.

Mama dzisiaj przyjechała z t - shirtem dla wierzby ;), i teraz szukam miejsca, gdzie ją przesadzić. Wszędzie dużo słońca. A tam, gdzie cień, nie będę jej widzieć, to co mi po takim miejscu.

A widzę, że w niektóych ogrodach nawet w słońcu pięknie i bujnie rośnie.

• 3 weeks później...

Zauroczona pięknem tej Wierzby kupiłam u ogrodnika śliczny okaz za

15,- zł. . Po tygodniu prawie wszystkie różowe listki zacząły brązowieć (podlewałam ja 2 razy dziennie) a ja je obcinałam . Moje pytanie dotyczy do jakiego momentu mam obcinać pędy . Obcinałam tyko różowe listki a zielonobiałe zostawiałam . Czy dobrze :roll: :roll: :roll: http://images1.fotosik.pl/104/3a6fcc25eeb7fc66.jpg

Obcinasz, żeby zagęścić krzew i mieć kolorowe odrosty.

Ucinając w danym miejscu, pobudzasz 2-3 śpiące pąki, które pozostają na końcu obciętej gałązki.

Więc teoretycznie, możesz obciąć ją na np.30cm, a wtedy odbije wielokrotność przyciętych pędów. Natomiast praktycznie amatorzy tacy jak ja, skarcają formy krzaczaste o 1/2 - 1/3 długości gałązki.v

Więc w pierwszej kolejności wycina się te pędy, które psują pokrój krzewu lub formy, którą ma przyjąć krzew.

Jeśli chcesz z niej zrobić kulę, kwadrat, piramidę - tnij już tę formę albo " z ręki", albo posługując się szablonem ( koło z kartonu ustawione za krzakiem).

I powodzenia, bo wybrałaś jej fajne miejsce i już "ściąga" wzrok :D

• 1 year później...
A ja mam pytanie. Chcę kupić tą wierzbę, ale się zastanawiam nad taką rzeczą. Czy Hakuro nishiki ma jeszcze jakieś odmiany? bo w ogrodnictwie mają w sprzedaży taką z nakrapianymi listeczkami, no i się boję, że taka nie wytworzy tych pięknych różowych pędów, tylko np. białe. Jakoś mam wrażenie, że ta różowiutka nie jest nakrapiana. Oświećcie mnie i obym nie miała racji ;)

A ja mam pytanie. Chcę kupić tą wierzbę, ale się zastanawiam nad taką rzeczą. Czy Hakuro nishiki ma jeszcze jakieś odmiany? bo w ogrodnictwie mają w sprzedaży taką z nakrapianymi listeczkami, no i się boję, że taka nie wytworzy tych pięknych różowych pędów, tylko np. białe. Jakoś mam wrażenie, że ta różowiutka nie jest nakrapiana. Oświećcie mnie i obym nie miała racji ;)

Pewnie chodzi o odmianę: wierzba szara 'Tricolor (Salix cinerea 'Tricolor').

..

• 11 months później...
Mam wierzbę Hakuro na działce, niestety mój teść ją sadził i rośnie w kępie iglaków :-? , ma już bardzo ciasno. Jest to drzewko kilkuletnie, szczepione na pniu. Chciałabym ją przesadzić w inne miejsce, gdzie będzie miała dużo miejsca i będzie wyeksponowana. Tylko boję się, żeby jej nie zmarnować tym zabiegiem... :roll: Kiedy najlepiej to zrobić i w jaki sposób?

• 6 months później...
  • 2 months później...

cześć,

zakupiłam 2 wierzby integra szczepione na pniu

obie są dość wysokie ok. 160cm : :roll:

mój Mąż uparł się żeby posadzić po obu stronach tarasu, przy zejściu na ogród, żeby je pięknie wyeksponować, ale ja się boję, że one urosną ogromniaste :-? tym bardziej, że już teraz są wysokie i musimy je podeprzeć patykami jakimiś

czy może już nie będą rosły do góry, tylko sama piękna korona się rozrośnie?

czy mam je już teraz podciąć? liście mają zielono-białe, zero jak narazie różowych ślicznych przyrostów :roll:

Moje wierzby rosną od wschodu w rzędzie i zauważyłam, że najładniejsza jest ta, która ma najmniej słońca i wiatru - zacieniają ja mury. Ale z kolei jej młode listki są najbladsze.

Tnę je 3 razy w sezonie. Najpierw zostawiłam tylko 1/3 gałązek, teraz ucięłam je w połowie, a za ok 3 tygodnie zrobię im ostatnie cięcie, samych końcówek.

Mają dopiero rok, ale już ładnie się zagęściły. Teraz akurat mają krótkie "fryzurki", świeżo po ścięciu, więc są najmniej atrakcyjne.

W tym roku dużo deszczu, który im bardzo odpowiada, więc może i będą 4 cięcia :)

Mam już zdjęcia moich dwóch wierzb z bliska. Ta szczepiona na pniu jest jeszcze nie przycięta i będzie przycinana chyba w sobotę lub poniedzieli, natomiast ta druga z której chcę zrobić "bałwanka" jest już przycieta i jak się dobrze przypatrzeć to już troszkę na czubku wyrasta druga kula. Mam nadzieję, że w tym sezonie letnim uda mi się troszkę wychodować tą drugą kule.

http://images3.fotosik.pl/93/0dcfedaa1cb58a1am.jpg

http://images4.fotosik.pl/57/398fdb1a925f6d4dm.jpg

fajnie by było, gdyby moje po 5 latach były równie ładne!

Moje przypaliło w kwietniu, ale na szczęście i tak były do cięcia.

Generalnie - warto zasadzić! Szczepione na pniu są bardzo tanie (ja płaciłam w casto chyba 14 zł za sztukę), a wszystkim się podobają :)

cześć,

zakupiłam 2 wierzby integra szczepione na pniu

obie są dość wysokie ok. 160cm : :roll:

mój Mąż uparł się żeby posadzić po obu stronach tarasu, przy zejściu na ogród, żeby je pięknie wyeksponować, ale ja się boję, że one urosną ogromniaste :-? tym bardziej, że już teraz są wysokie i musimy je podeprzeć patykami jakimiś

czy może już nie będą rosły do góry, tylko sama piękna korona się rozrośnie?

czy mam je już teraz podciąć? liście mają zielono-białe, zero jak narazie różowych ślicznych przyrostów :roll:

hanka może Ty mi pomożesz?plisss :oops: