Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wierzba Hakuro Nishiki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najładniejsze są młode przyrosty, z nie ciętej zrobi się brzydki, rzadki krzaczor. Regularne przycinanie, np na kulkę powoduje zagęszczanie i wybijanie ładnych, młodych pędów. Oczywiście nie późnym latem i jesienią, aby nie zmuszać do rozwoju przed zimą.

Natka ja sie nie znam, a Twoja bedzie miala "kotki" ? bo jak tak to zawsze zaczyna sie ciecia po przekwitnieciu kotkow, jak sa same kotki bez lisci.... ja mam taka jedna ale nie wiem jaki to gatunek. Jest niskopienna i chociaz ma juz 10 lat to nie przekracza poltora metra....powiedziano mi ze trzeba ciac po kotkach pare razy w sezonie. U mnie to jest przewaznie 3-4 razy, jak w jednym roku nie przycielam bo chcialam zobaczyc jak to bedzie wygladac, to pedy urosly do samej ziemi.

Tez ladnie wygladalo, ale problem byl z trawa pod bo przestala rosnac przez cien, no i kosic sie nie dalo :wink:

Natka ja sie nie znam, a Twoja bedzie miala "kotki" ? bo jak tak to zawsze zaczyna sie ciecia po przekwitnieciu kotkow, jak sa same kotki bez lisci.... ja mam taka jedna ale nie wiem jaki to gatunek. Jest niskopienna i chociaz ma juz 10 lat to nie przekracza poltora metra....powiedziano mi ze trzeba ciac po kotkach pare razy w sezonie. U mnie to jest przewaznie 3-4 razy, jak w jednym roku nie przycielam bo chcialam zobaczyc jak to bedzie wygladac, to pedy urosly do samej ziemi.

Tez ladnie wygladalo, ale problem byl z trawa pod bo przestala rosnac przez cien, no i kosic sie nie dalo :wink:

Jeśli chodzi o tę ze zwisającymi do ziemi gałązkami - to wiem :) ale mnie chodzi o tę "jeżowatą" z różowymi końcówkami.

NatkaB to oświeć mnie proszę jak przycinać tę ze zwisającymi pędami? Przegapiłam moment przejścia kotków w liście -teraz pędy są do samej ziemi. Ciachnąć ją?

ja ciachnęłam jak tylko przekwitla, ale wydaje mi się że przycuęcie teraz jej nie zaszkodzi (nowe pędy rosną bardzo szybko)

A wiecie jak można łatwo zrobić wielopiętrową wierzbę?

Wybieracie np. ze środka jedną grubszą gałązkę, przywiązujecie ją pionowo do palika, przedłużając tak, by górowała nad płacząca koroną.

Przycinacie końcówkę wyprowadzonej w ten sposób gałązki,która staje się przedłużeniem pnia, by pobudzić do wypuszczania boczne pąki i..już po 2 latach macie piętrowe, kaskadowe korony.

Górna można przycinać krócej np. w kulę, a dolną zostawić dłuższą , jak spódniczkę :D

W przypadku Hakuro, widziałam w ten sposób uformowane 3 kule - jedną na dole, a dwie mniejsze - na górze korony.

A swoją helvetię wyprowadziłąm na dwie kule .

Świetnie to wygląda :D

http://www.pinus.net.pl/foto/salix_integra_hakuro_nishiki.jpg

wszedzie pisza podobnie...

Silnie rosnący krzew o kulistym pokroju Pędy zimą czerwone. Liście (zwłaszcza młode) biało-różowo-zielone. Krzew należy mocno przycinać, nawet trzykrotnie w ciągu sezonu wegetacyjnego, gdyż młode przyrosty dają największy efekt. Bazie niewielkie, wydłużone, koloru czerwonego.

Silnie rosnący krzew o kulistym pokroju Pędy zimą czerwone. Liście (zwłaszcza młode) biało-różowo-zielone. Krzew należy mocno przycinać, nawet trzykrotnie w ciągu sezonu wegetacyjnego, gdyż młode przyrosty dają największy efekt. Bazie niewielkie, wydłużone, koloru czerwonego.

[/b]

tak -ten wlasnie opis czytalam i stąd wzięły się moje wątpliwości - przycinałam wczesną wiosną i teraz mam to powtórzyć? ściąć te fajne różowe przyrosty?

Wierzby szybko rosnące, między innymi popularna Salix integra 'Hakuro Nishiki', Salix purpurea 'Gracilis', Salix bakko i Salix cinerea 'Tricolor' powinny być dodatkowo przycinane latem - nawet trzykrotnie. Pędy skracamy wtedy o połowę długości. Jest to szczególnie ważne, gdy posadziliśmy odmianę o kolorowych liściach (na przykład zielono-różowawą Salix integra 'Hakuro Nishiki' czy podobną, ale intensywniej zabarwioną Salix cinerea 'Tricolor') gdyż najpiękniej zabarwione są zawsze najmłodsze części korony.

Natko ja wlaśnie z tego artykułu wywnioskowałam,że ciachać,ciachać i ciachać nawet trzykrotnie ... :D

A może macie jakieś wskazówki jak toto ciachać, jeśli jest w formie krzewu (nie szczepiony na pniu)? Po wiosenym przycięciu wierzba pięknie się rozrosła, mam teraz kolorowe przyrosty, za to zajmuje na rabacie jakieś 1,5 m. W kulę tego nie przytnę, bo to krzak...

pozdrawiam,

gaga2

A może macie jakieś wskazówki jak toto ciachać, jeśli jest w formie krzewu (nie szczepiony na pniu)? Po wiosenym przycięciu wierzba pięknie się rozrosła, mam teraz kolorowe przyrosty, za to zajmuje na rabacie jakieś 1,5 m. W kulę tego nie przytnę, bo to krzak...

pozdrawiam,

gaga2

A dlaczego nie przytniesz w kulę?

Przecież wierzba ozdobna szczepiona na podkładce, to nic innego jak krzew na patyku!

Możesz ciąć i formować dowolnie - jako kwadrat, obelisk, walec, kulę...

Tylko fantazja i częste cięcie ograniczają formę :D

A cięcie zmniejszające krzew robisz tak, by zachować tę założoną formę.

Możesz to robić nożycami lub sekatorem.

Gdy tniesz formę płaczącą, to wygodniej jest to robić sekatorem tuż za 3-5 pąkiem od strony zewnętrznej. Wtedy z tych pozostałych na drzewku 3-5 pąków, wyrosną nowe gałązki.