hanka55 23.06.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Słońce ją poparzyło! Wierzby lubia półcień, bo białe listki maja mało chlorofilu i nie są w stanie przeżyć w pełnej ekspozycji. Dlatego wszystkie niemal formy białobrzegie, sadzi się w miejscach lekko zacienionych. Wyjątkiem jest np. szczepiona wierzba Helvietia, która ma kunetrowate, pokryte włosiem listki i te włoski zabezpieczają ja częsciowo przed utrata wilgotności. Hakuro - jest delikatna, młode liście ma wręcz pergaminowe, więc jeśli jest narażona na poparzenia i gwałtowną transpirację wody, to może nawet zaschnąć. Złe stanowisko, to częsta przyczyna "wypadania" Hakuro, zwłaszcza gdy kupiliśmy ( tak jak ja) młodziutki, roczny okaz. Słabo ukorzeniona podkładka ( wiem po sprawdziałam) i ledwo zrosnięty szczep Hakuro. Ja swoją przesadziałam w miejsce, w którym słońce jest tylko 2 godziny. Teraz ładnie wybarwia liście, ale już nie jest poparzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 23.06.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Ja mam ten sam problem. Moje drzewko rośnie na poł-zach stronie i niestety od 14tej do wieczora ma słońce. Szkoda że nie wiedziałam że ona jest wrażliwa na poparzenie. W opisach było że słoneczne stanowisko. Czy zwiększona ilość wody może pomóc? Wypuściła właśnie same różowe listki i te są jakby mocniejsze tzn schną tylko te białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.06.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Szczerze mówiąc mnie nie udało sie utrzymac tej wierzby na słońcu. Trzy egzemplarze poszły z zimą na kompostnik ( przemarzły szcepienia), a czwarta została przesadzona w półcień. Teraz dopiero dobrze rośnie, pomimo, że gleba jest i była wilgotna ( iły gliniaste). Nie wiem goja, czy wytrzyma.Jeśli nie zauważysz poprawy za miesiąc, to poprostu przesadź ją w bardziej ocienione miejsce np. jako solitera pod dużymi, zacieniającymi ją krzewami, drzewem, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.06.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 moja wierzba hakuro rosnie na stronie południowej....gorac jak diabli...i ma sie dobrze! nic jej nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 23.06.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 I właśnie to mnie dziwi, bo sąsiedzi z jednej strony mają to samo, a u tych z drugiej pięknie rośnie. Wystawa ta sama i te same gliniaste gleby.Zobaczę jak dalej będzie ale lato przed nami. To też młode drzewko i korzenie bliziutko powierzchni. Może da radę i w przyszłym roku już będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.06.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Mi ogrodnik powiedział że trzeba przycinać tylko raz w roku na wiosnę. Mocno. Docelowo witki miały z 1,5 m długości i nie były rzadkie. Czyżby coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opall 24.06.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 U mnie podcięcie dało bardzo dobre rezultaty - zaczyna się znowu różowić. Pomijam, że używanie sekatora bardzo mi się spodobało. Musiałam go schować przed sobą. Duże dostawy wody dla wierzby pijaczki i jest dobrze. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 25.06.2006 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 moja wierzba hakuro rosnie na stronie południowej....gorac jak diabli...i ma sie dobrze! nic jej nie jest a ja niestety wczoraj zauważyłam popalone końcówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 26.06.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Moja wierzba ma już 5 latek i mam ją od strony południowo-zachodniej. Rośnie tam bardzo dobrze, z tym że jest to jej 3 miejsce. Na początku posadziłam właśnie w miejscu zacienionym i wietrznym, nie rosła coś jej tam nie pasowało, przesadziłam w miejsce słoneczne ale też wietrznie no i też prawie mi się zmarnowała, ale że jestem uparta i szkoda mi było ją wyrzucać to przesadziłam ją po raz 3 w miejsce nasłonecznione i "zaciszne" tzn w kącie przy ogrodzeniu ( głośno powiedziałam że jak nie będzie rosnąć to wyrzucę) i rośnie jak zwariowana (chyba się przestraszyła hi hi). W tej chwili ma już ponad 2 m wys. formuję ją w kształcie kuli która ma ok. 1,5 m średnicy Jeżeli chodzi o cięcie to z początku też mi było szkoda ciąć młode gałązki, ale gdy u znajomej widziałam piękną gęstą koronę to zaczęłam ciąć 5 a nawet 6 razy w ciągu sezonu. Praktycznie gdy młode gałązki odrosły na 10 - 15 cm to przycinałam o połowę i w ten sposób uformowałam sobie dużą kulę.Mam również mniejszą wierzbę nie szczepioną na pniu tylko rosnącą w kształcie kuli od ziemi i chcę z niej uformować "bałwanka" czyli trzy kule jedna na drugiej zobaczymy czy mi się uda. Pozdrawiam i życzę dobrego "cięcia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 26.06.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 satinko Proszęęęęęęęęęęę o zdjęcia Twoich pięknot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 27.06.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Chetnie to zrobię ale nie wiem jak, proszę podaj mi linka lub jakąś informację jak się umieszcza zdjęcia na forum, może mi sie uda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.06.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Chetnie to zrobię ale nie wiem jak, proszę podaj mi linka lub jakąś informację jak się umieszcza zdjęcia na forum, może mi sie uda. Pozdrawiam Zdraj na komputer, wejdź na darmową stronę np. http://www.mfoto.pl lub http://www.fotosik.pl, wgraj tam zdjęcie i pojawi się skrót do umieszczenia na forum. Wystarczy go skopiować tutaj. I jest zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 28.06.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Postaram sie zamieścić obiecane zdjęcie mojej wierzby. Jest to zdjecie z sierpnia 2005r, ale jak mi sie uda wkleić to zdjecie to zrobię aktualne z chwili obecnej. http://images1.fotosik.pl/94/b86142ab2ca24c9bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 28.06.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Hurra udało się więc pokażę wam moją psinkę i wrzosy, wierzbe z bliska pokaże później, pozdrawiam. http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c1bfc46f23aff253 http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bea2802c13a88127 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 28.06.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 masz piekny zadbany ogrod satina a piesa cudo gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 28.06.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 No udało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.06.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Brawo Słoneczko! Piękne drzewka i wspaniały, efektowny ogród. A jak pieknie rozrosną się te klony za 5-10 lat... Bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 28.06.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Mam już zdjęcia moich dwóch wierzb z bliska. Ta szczepiona na pniu jest jeszcze nie przycięta i będzie przycinana chyba w sobotę lub poniedzieli, natomiast ta druga z której chcę zrobić "bałwanka" jest już przycieta i jak się dobrze przypatrzeć to już troszkę na czubku wyrasta druga kula. Mam nadzieję, że w tym sezonie letnim uda mi się troszkę wychodować tą drugą kule. http://images3.fotosik.pl/93/0dcfedaa1cb58a1am.jpg http://images4.fotosik.pl/57/398fdb1a925f6d4dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 28.06.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 brawo satina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 29.06.2006 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 moja hakuro ma niestety popalone koncowki po tych upalach - scielam je wczoraj wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts