hanka55 29.06.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 A ja zamiast bałwanka, poleciłabym..."rozrzucić" jeszcze parę "kulek Hakuro" różnej wielkości, po łuku. Tak, żeby zaokraglić optycznie narożnik i powtórzyć piekny okrąg na pierwszym planie... Przy "rozrzuconych piłkach" z Hakuro, ogród nabrałby dynamiki...i taka intrygująca ozdoba, byłaby NIE DO POBICIA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 30.06.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Przepraszam hanka55 ale nie zrozumiałam a propozycja jest ciekawa. Czy mogłabyś mi wyjaśnić co masz na myśli i jak to mam zrobić?Czy te mniejsze kulki mam wyprowadzic na tej mniejszej kuli która rośnie od ziemi? Rozjasnij mi to proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 30.06.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 przesadziłam w miejsce bardziej ocienione i faktycznie pomogło ..przestała usychać....polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.06.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Przepraszam hanka55 ale nie zrozumiałam a propozycja jest ciekawa. Czy mogłabyś mi wyjaśnić co masz na myśli i jak to mam zrobić? Czy te mniejsze kulki mam wyprowadzic na tej mniejszej kuli która rośnie od ziemi? Rozjasnij mi to proszę. Nie Słoneczko... http://www.mFoto.pl/uploads/1067/np_1a07a.jpg Myślałam o dosadzeniu paru sztuk, po łuku i uformowaniu ich w kulki róznej wielkości tak, by tworzyły wrażenie rozrzuconych przypadkowo piłek na półokręgu. Tak by powtórzyć kształt klombu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opall 01.07.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 No ja się chyba pospieszyłam z tą radością. Oczywiście, że brązowieje. Mama dzisiaj przyjechała z t - shirtem dla wierzby , i teraz szukam miejsca, gdzie ją przesadzić. Wszędzie dużo słońca. A tam, gdzie cień, nie będę jej widzieć, to co mi po takim miejscu. A widzę, że w niektóych ogrodach nawet w słońcu pięknie i bujnie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalia 16.07.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Zauroczona pięknem tej Wierzby kupiłam u ogrodnika śliczny okaz za 15,- zł. . Po tygodniu prawie wszystkie różowe listki zacząły brązowieć (podlewałam ja 2 razy dziennie) a ja je obcinałam . Moje pytanie dotyczy do jakiego momentu mam obcinać pędy . Obcinałam tyko różowe listki a zielonobiałe zostawiałam . Czy dobrze http://images1.fotosik.pl/104/3a6fcc25eeb7fc66.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.07.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Obcinasz, żeby zagęścić krzew i mieć kolorowe odrosty. Ucinając w danym miejscu, pobudzasz 2-3 śpiące pąki, które pozostają na końcu obciętej gałązki. Więc teoretycznie, możesz obciąć ją na np.30cm, a wtedy odbije wielokrotność przyciętych pędów. Natomiast praktycznie amatorzy tacy jak ja, skarcają formy krzaczaste o 1/2 - 1/3 długości gałązki.v Więc w pierwszej kolejności wycina się te pędy, które psują pokrój krzewu lub formy, którą ma przyjąć krzew. Jeśli chcesz z niej zrobić kulę, kwadrat, piramidę - tnij już tę formę albo " z ręki", albo posługując się szablonem ( koło z kartonu ustawione za krzakiem). I powodzenia, bo wybrałaś jej fajne miejsce i już "ściąga" wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 29.09.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 A ja mam pytanie. Chcę kupić tą wierzbę, ale się zastanawiam nad taką rzeczą. Czy Hakuro nishiki ma jeszcze jakieś odmiany? bo w ogrodnictwie mają w sprzedaży taką z nakrapianymi listeczkami, no i się boję, że taka nie wytworzy tych pięknych różowych pędów, tylko np. białe. Jakoś mam wrażenie, że ta różowiutka nie jest nakrapiana. Oświećcie mnie i obym nie miała racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.09.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 A ja mam pytanie. Chcę kupić tą wierzbę, ale się zastanawiam nad taką rzeczą. Czy Hakuro nishiki ma jeszcze jakieś odmiany? bo w ogrodnictwie mają w sprzedaży taką z nakrapianymi listeczkami, no i się boję, że taka nie wytworzy tych pięknych różowych pędów, tylko np. białe. Jakoś mam wrażenie, że ta różowiutka nie jest nakrapiana. Oświećcie mnie i obym nie miała racji Pewnie chodzi o odmianę: wierzba szara 'Tricolor (Salix cinerea 'Tricolor'). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 29.09.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 To ta z różowymi przyrostami nazywa się szara czy myślisz, że tę którą widziałam to była szara? Sprzedawana jest jako Hakuro Nishiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 22.09.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Mam wierzbę Hakuro na działce, niestety mój teść ją sadził i rośnie w kępie iglaków , ma już bardzo ciasno. Jest to drzewko kilkuletnie, szczepione na pniu. Chciałabym ją przesadzić w inne miejsce, gdzie będzie miała dużo miejsca i będzie wyeksponowana. Tylko boję się, żeby jej nie zmarnować tym zabiegiem... Kiedy najlepiej to zrobić i w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 No i przesadzilismy nasza Hakuro. Czy mam teraz oprocz podlawania zastosowac jakies inne zabiegi, np. jakis nawoz? Czy mozna nawiezc azofoska? Prosze o porade, gdyz sie kompletnie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaZ 07.07.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 cześć, zakupiłam 2 wierzby integra szczepione na pniu obie są dość wysokie ok. 160cm : mój Mąż uparł się żeby posadzić po obu stronach tarasu, przy zejściu na ogród, żeby je pięknie wyeksponować, ale ja się boję, że one urosną ogromniaste tym bardziej, że już teraz są wysokie i musimy je podeprzeć patykami jakimiś czy może już nie będą rosły do góry, tylko sama piękna korona się rozrośnie? czy mam je już teraz podciąć? liście mają zielono-białe, zero jak narazie różowych ślicznych przyrostów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 08.07.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Moje wierzby rosną od wschodu w rzędzie i zauważyłam, że najładniejsza jest ta, która ma najmniej słońca i wiatru - zacieniają ja mury. Ale z kolei jej młode listki są najbladsze. Tnę je 3 razy w sezonie. Najpierw zostawiłam tylko 1/3 gałązek, teraz ucięłam je w połowie, a za ok 3 tygodnie zrobię im ostatnie cięcie, samych końcówek. Mają dopiero rok, ale już ładnie się zagęściły. Teraz akurat mają krótkie "fryzurki", świeżo po ścięciu, więc są najmniej atrakcyjne. W tym roku dużo deszczu, który im bardzo odpowiada, więc może i będą 4 cięcia Mam już zdjęcia moich dwóch wierzb z bliska. Ta szczepiona na pniu jest jeszcze nie przycięta i będzie przycinana chyba w sobotę lub poniedzieli, natomiast ta druga z której chcę zrobić "bałwanka" jest już przycieta i jak się dobrze przypatrzeć to już troszkę na czubku wyrasta druga kula. Mam nadzieję, że w tym sezonie letnim uda mi się troszkę wychodować tą drugą kule. http://images3.fotosik.pl/93/0dcfedaa1cb58a1am.jpg http://images4.fotosik.pl/57/398fdb1a925f6d4dm.jpg fajnie by było, gdyby moje po 5 latach były równie ładne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.07.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Ja swoją też przesadziłam do cienia, bo słońce przypalałą jej bezchlorofilowe listki, niemiłosiernie. Teraz jest ozdobą, a nie "chorą z przypalenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 08.07.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Moje przypaliło w kwietniu, ale na szczęście i tak były do cięcia. Generalnie - warto zasadzić! Szczepione na pniu są bardzo tanie (ja płaciłam w casto chyba 14 zł za sztukę), a wszystkim się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaZ 10.07.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 cześć, zakupiłam 2 wierzby integra szczepione na pniu obie są dość wysokie ok. 160cm : mój Mąż uparł się żeby posadzić po obu stronach tarasu, przy zejściu na ogród, żeby je pięknie wyeksponować, ale ja się boję, że one urosną ogromniaste tym bardziej, że już teraz są wysokie i musimy je podeprzeć patykami jakimiś czy może już nie będą rosły do góry, tylko sama piękna korona się rozrośnie? czy mam je już teraz podciąć? liście mają zielono-białe, zero jak narazie różowych ślicznych przyrostów hanka może Ty mi pomożesz?plisss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts