Padre 10.03.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Hi, Mam na dzialce nieprzepuszczalny grunt glinopodobny z pasemkami gruntu przepuszczalnego. Na wiosne zaczynam budowe domu z piwnica. Wiekszosc znajomych odradza mi piwnice, ale my uparlismy sie, ze dom musi byc z piwnica, a poza tym tam maja byc pomieszczenia techniczne i jakas spizarnia, etc.Problem w tym, czym i jak zrobic szczelna izolacje przeciwwodna?Napewno drenaz opaskowy, moze powierzchniowy... Co jeszcze, zeby za kilka lat nie okazalo sie, ze bedziemy miec wode w piwnicy.Bede wdzieczny za wszelkie informacje. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Padre dnia 2003-03-10 15:19 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.03.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 To zalezy od ukształtowania ternu, warunków wodnych. Takie informacje powinny byc w Twoim projekcie ktory zostal zaprojesktowany (zaadaptowany) dla konkretnego terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Padre 10.03.2003 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Warunki wodne terenu sa niespecjalnie sprzyjajace.Pomimo, ze dzialka jest na gorce, to po wykonaniu testowego wykopu (okolo 3,5 metra wglab) daje sie zauwazyc wilgoc na warstewkach przepuszczalnych gruntu (warstwa nieprzepuszczalna jest "poprzecinana" tak co 80cm, dwucentymetrowa warstwa piaskopodobnego gruntu).Nie chcemy rezygnowac z piwnic (choc wiem, ze to wbrew rozsadkowi) i dlatego szukam rozwiazan, jakie stosuje sie w takich przypadkach. O drenazu opaskowym juz wiem, slyszalem o drenazu powierzchniowym pod podloge w piwnicach, ale chetnie poznalbym opinie wszystkich, ktorzy wiedza cos na te tematy, albo maja wlasne doswiadczenia z tym zwiazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 Mam podobny problem,zobacz w forum tytuł -Woda w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 14.03.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Ja podpatrzyłem we włoszech i sam wykonałem piwnicę w ten sposób.Ściany fundamentowe zaizolowałem ,ociepliłem ,wykonałem drenaż i zasypałem żwirem . W środku ściany zostawiłem gołe nie tynkowane ,a wykonałem drugą ścianę 1.5 metra od fundamentowej. W razie przemoknięcia lub w przyszłości wilgoći mam dostęp do ścian fundamentowych i nie mokną ściany użytkowej piwnicy .Mam z tego powodu wspaniała piwniczkę .Proszę przemyśleć to rozwiązanieAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts