Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wiem, że podobny wątek jest obok...jednak nie do końca

Otóż - tak się pechowo złożyło, że w łazience i kuchni na ścianach gdzie są kratki wentylacyjne wychodzi, że muszę zrobić zabudowę karton-gips.

W łazience na głębokość ok 20cm a w kuchni ok30cm. W związku z tym kanał wentylacyjny na tym odcinku muszę przedłużyć w linii poziomej aby obsadzić kratkę w karton-gipsie.

I teraz pytanie - czy tej wielkości odcinki poziome zaburzą mi działanie wentylacji grawitacyjnej?

Z jednej strony mam obawy, ale z drugiej to i tak jest od kratki do wlotu do komina jakiś odcinek poziomy, zależny od grubości ściany.

Co myślicie?

https://forum.murator.pl/topic/55583-wentylacja-grawitacyjna_odcinek-poziomy_b%C4%99dzie-ci%C4%85gn%C4%85%C4%87/

Te 20, czy 30 cm w poziomie nie ma praktycznie wpływu na skuteczność wentylacji grawitacyjnej.

Należy natomiast zadbać aby wielkość przekroju tych odcinków poziomych nie była mniejsza od przekroju kanału pionowego.

"Siła ciągu" zależy od różnicy poziomów między kratką wlotową, a wylotem na dachu, oraz od różnicy temperatur powietrza na zewnątrz domu i powietrza w kanale wentylacyjnym.

Przekrój kanału, jego długość, zakręty po drodze stwarzają tylko opory przepływu.