ja-anna 10.06.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Moja działka jest gliniasta. Po wykopaniu fundamentów mam góre gliny na działce.Wymurowane mam juz podpiwniczenie jest to: bloczek leżący-styropian 2x4cm-bloczek stojacy (mam nadzieje ze dobrze to określiłam)teraz zasmarowali mi te bloczki czarna masą .Pytanie zasadnicze .czy mogę zasypać wykopy gliną ???????????Jedni twierdza kategorycznie nie ,kierownik budowy wiekowy człowiek mówi ;można.A może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego tak albo dlaczego nie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.06.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Glina się źle zagęszcza i osiada nawet po zagęszczeniu po pewnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-anna 10.06.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Glina się źle zagęszcza i osiada nawet po zagęszczeniu po pewnym czasie. Czyli nie zasypywa glina???? I to znaczy ze mam zakupić tny piasku??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.06.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Glina się źle zagęszcza i osiada nawet po zagęszczeniu po pewnym czasie. Czyli nie zasypywa glina???? I to znaczy ze mam zakupić tny piasku??????????? Ostatnie 30 cm tłuczeń,żwir lub gruby piasek. Można trochę zmienić charkter gruntu mieszając glinę z tłuczniem i dokładnie zagęszczać. Bez zagęszczania mechanicznego nawet bym do tematu nie podchodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.06.2006 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Czyli nie zasypywa� glina???? I to znaczy ze mam zakupić tny piasku??????????? TAK a co jest w projekcie chyba decydując się na budowę domu niepodpiwniczonego z góry zakładamy konieczność wypełnienia czymś przestrzeni między ścianami fundamentowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brams 11.06.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Glina z wykopu po jakimś czasie "osiądzie", dlatego nie wolno jej stosować do zasypania.Do zasypywania musisz użyć właściwego wypełniacza - piasku, i to nie rzecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.06.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Wydaje mi się, że chodzi tu o dom podpiwniczony, a zasypywana ma być przestrzeń między ścianą piwnicy a granicą wykopu, a nie - wewnątrz fundamentu. Oczywiście nie zmienia to faktu, że powinno się zasypywać piaskiem lub pospółką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-anna 11.06.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 anpi tak o to włanie chodzi. Dzieki wielkie . JUż prawie zrozumiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.06.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 To tym bardziej zasyp piaskiem, nie wyjdzie tak dużo jak do wnętrza fundamentu. Nie musi to byc najczystszy piasek, może być pospółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.06.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 a jakby tak wymieszac gline z grubym zwirem nie bedzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 12.06.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Stara szkoła budowlana mówi, by to miejsce zasypywać właśnie gliną, a to z teakiego powodu, że glina pełni wówczas rolę uszczelniacza i nie dopuszcza wody opadowej w okolice fundamentu. W przypadku wysokiej wody gruntowej drenaż a z góry obsypany równiez gliną z podobnych powodów. Ja co prawda zasypałam piaskiem, ale myslę, że argumentacja starej szkoły jest logiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.06.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Stara szkoła budowlana mówi, by to miejsce zasypywać właśnie gliną, a to z teakiego powodu, że glina pełni wówczas rolę uszczelniacza i nie dopuszcza wody opadowej w okolice fundamentu. W przypadku wysokiej wody gruntowej drenaż a z góry obsypany równiez gliną z podobnych powodów. Ja co prawda zasypałam piaskiem, ale myslę, że argumentacja starej szkoły jest logiczna. Wewnątrz? Na zewnątrz owszem ale po części w przypadku budynku podpiwniczonego przemarznięta glina wywołuje dodatkowe parcie na ściany fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 12.06.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Wydaję się, że powyżej już anpi ustalił, że chodzi o zasypanie ścian na zewnątrz. Faktycznie w przypadku budynku podpiwniczonego nie koniecznie jest to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 12.06.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Pytanie zasadnicze .czy mogę zasypać wykopy gliną ??????????? Jedni twierdza kategorycznie nie ,kierownik budowy wiekowy człowiek mówi ;można. A może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego tak albo dlaczego nie Pozdrawiam Możesz zasypać wykop glinš nie ma z tym problemu. Należy wzišć pod uwagę żeby zawsze nadsypać ok 5% więcej gliny z uwagi na osiadanie. Oczywicie jeli masz $$$ zasyp pospółkš, piaskiem, żwirem etc. U mnie w okolicy praktycznie 100 % ludzi tak robi, że zasypuje wykopy glinš. Sam też tak mam zrobione Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 12.06.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Pytanie zasadnicze .czy mogę zasypać wykopy gliną ??????????? Jedni twierdza kategorycznie nie ,kierownik budowy wiekowy człowiek mówi ;można. A może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego tak albo dlaczego nie Pozdrawiam Możesz zasypać wykop glinš nie ma z tym problemu. Należy wzišć pod uwagę żeby zawsze nadsypać ok 5% więcej gliny z uwagi na osiadanie. Oczywicie jeli masz $$$ zasyp pospółkš, piaskiem, żwirem etc. U mnie w okolicy praktycznie 100 % ludzi tak robi, że zasypuje wykopy glinš. Sam też tak mam zrobione Pozdrawiam To akurat, że u was wszystkim szkoda kasy na pospółkę i zawalacie fundamenty gliną, wcale nie znaczy. że jest OK Prawidłowo jest zasypać pospółką i wewnątrz, i zewnątrz. Wiele jest na tym forum przykładów "co się robi"... Niektórzy starzy murarze nadziwić się nie mogą takim fanaberiom jak 15cm ocieplenia na ścianach, ocieplenie fundamentów, izolacjia poniowa, czasem i pozioma... co okolica, to fachowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 12.06.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 To akurat, że u was wszystkim szkoda kasy na pospółkę i zawalacie fundamenty gliną, wcale nie znaczy. że jest OK Prawidłowo jest zasypać pospółką i wewnątrz, i zewnątrz. Wiele jest na tym forum przykładów "co się robi"... Niektórzy starzy murarze nadziwić się nie mogą takim fanaberiom jak 15cm ocieplenia na ścianach, ocieplenie fundamentów, izolacjia poniowa, czasem i pozioma... co okolica, to fachowiec... A mogę Cię poprosić o uzasadnienie dlaczego tak bardzo chcesz mieć wodę na całej cianie fundamentowej ?? Dlaczego jak deszcz pada ma lecieć aż do ławy fundamentowej ?? Oczywicie można położyć w tej pospółce dren tylko gdzie wyprowadzisz wodę ?? Chyba nie do gliny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.06.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 To akurat, że u was wszystkim szkoda kasy na pospółkę i zawalacie fundamenty gliną, wcale nie znaczy. że jest OK Prawidłowo jest zasypać pospółką i wewnątrz, i zewnątrz. Wiele jest na tym forum przykładów "co się robi"... Niektórzy starzy murarze nadziwić się nie mogą takim fanaberiom jak 15cm ocieplenia na ścianach, ocieplenie fundamentów, izolacjia poniowa, czasem i pozioma... co okolica, to fachowiec... A mogę Cię poprosić o uzasadnienie dlaczego tak bardzo chcesz mieć wodę na całej cianie fundamentowej ?? Dlaczego jak deszcz pada ma lecieć aż do ławy fundamentowej ?? Oczywicie można położyć w tej pospółce dren tylko gdzie wyprowadzisz wodę ?? Chyba nie do gliny Pozdrawiam A co ma deszcz do zasypki wewnątrz?Mówię o "normalnych" warunkach a nie wysokim zwierciadle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 12.06.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 A co ma deszcz do zasypki wewnątrz?Mówię o "normalnych" warunkach a nie wysokim zwierciadle. Ale mówimy cały czas o zewnštrz - czy co przeoczyłem Oczywicie wewnštrz tylko żwir, pospółka lub piasek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.06.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 A co ma deszcz do zasypki wewnątrz?Mówię o "normalnych" warunkach a nie wysokim zwierciadle. Ale mówimy cały czas o zewnštrz - czy co przeoczyłem Oczywicie wewnštrz tylko żwir, pospółka lub piasek Pozdrawiam Nie wiem jak jest w Twoich okolicach ale w moich zasypka z zewnatrz gliną to nie najlepszy pomysł - widać po wykonanych w ten sposób murach oporowych po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.06.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Jeżeli fundamenty są zasypane z zewnątrz jakims piaskiem, a wokoło jest glina to cała woda z okolicy będzie spływała w kierunku domu. A to dlatego że będzie to jedyne przepuszczalne miejsce w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts