Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zasypać

Recommended Posts

Moja działka jest gliniasta. Po wykopaniu fundamentów mam góre gliny na działce.

Wymurowane mam juz podpiwniczenie jest to: bloczek leżący-styropian 2x4cm-bloczek stojacy (mam nadzieje ze dobrze to określiłam)teraz zasmarowali mi te bloczki czarna masą .

Pytanie zasadnicze .czy mogę zasypać wykopy gliną ???????????

Jedni twierdza kategorycznie nie ,kierownik budowy wiekowy człowiek mówi ;można.

A może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego tak albo dlaczego nie

Pozdrawiam

Glina się źle zagęszcza i osiada nawet po zagęszczeniu po pewnym czasie.

Czyli nie zasypywaœ glina????

I to znaczy ze mam zakupić tny piasku??????????? :roll:

Ostatnie 30 cm tłuczeń,żwir lub gruby piasek. Można trochę zmienić charkter gruntu mieszając glinę z tłuczniem i dokładnie zagęszczać. Bez zagęszczania mechanicznego nawet bym do tematu nie podchodził.

Stara szkoła budowlana mówi, by to miejsce zasypywać właśnie gliną, a to z teakiego powodu, że glina pełni wówczas rolę uszczelniacza i nie dopuszcza wody opadowej w okolice fundamentu. W przypadku wysokiej wody gruntowej drenaż a z góry obsypany równiez gliną z podobnych powodów.

Ja co prawda zasypałam piaskiem, ale myslę, że argumentacja starej szkoły jest logiczna.

Stara szkoła budowlana mówi, by to miejsce zasypywać właśnie gliną, a to z teakiego powodu, że glina pełni wówczas rolę uszczelniacza i nie dopuszcza wody opadowej w okolice fundamentu. W przypadku wysokiej wody gruntowej drenaż a z góry obsypany równiez gliną z podobnych powodów.

Ja co prawda zasypałam piaskiem, ale myslę, że argumentacja starej szkoły jest logiczna.

Wewnątrz?

Na zewnątrz owszem ale po części w przypadku budynku podpiwniczonego przemarznięta glina wywołuje dodatkowe parcie na ściany fundamentowe.

Jedni twierdza kategorycznie nie ,kierownik budowy wiekowy człowiek mówi ;można.

Pozdrawiam

Możesz zasypać wykop glinš nie ma z tym problemu. Należy wzišœć pod uwagę żeby zawsze nadsypać ok 5% więcej gliny z uwagi na osiadanie. Oczywiœcie jeœli masz $$$ zasyp pospółkš, piaskiem, żwirem etc. U mnie w okolicy praktycznie 100 % ludzi tak robi, że zasypuje wykopy glinš. Sam też tak mam zrobione :D

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Możesz zasypać wykop glinš nie ma z tym problemu. Należy wzišœć pod uwagę żeby zawsze nadsypać ok 5% więcej gliny z uwagi na osiadanie. Oczywiœcie jeœli masz $$$ zasyp pospółkš, piaskiem, żwirem etc. U mnie w okolicy praktycznie 100 % ludzi tak robi, że zasypuje wykopy glinš. Sam też tak mam zrobione :D

Pozdrawiam

To akurat, że u was wszystkim szkoda kasy na pospółkę i zawalacie fundamenty gliną, wcale nie znaczy. że jest OK :o

Prawidłowo jest zasypać pospółką i wewnątrz, i zewnątrz.

Wiele jest na tym forum przykładów "co się robi"...

Niektórzy starzy murarze nadziwić się nie mogą takim fanaberiom jak 15cm ocieplenia na ścianach, ocieplenie fundamentów, izolacjia poniowa, czasem i pozioma... co okolica, to fachowiec...

To akurat, że u was wszystkim szkoda kasy na pospółkę i zawalacie fundamenty gliną, wcale nie znaczy. że jest OK :o

Niektórzy starzy murarze nadziwić się nie mogą takim fanaberiom jak 15cm ocieplenia na ścianach, ocieplenie fundamentów, izolacjia poniowa, czasem i pozioma... co okolica, to fachowiec...

A mogę Cię poprosić o uzasadnienie dlaczego tak bardzo chcesz mieć wodę na całej œcianie fundamentowej ?? Dlaczego jak deszcz pada ma lecieć aż do ławy fundamentowej ?? Oczywiœcie można położyć w tej pospółce dren tylko gdzie wyprowadzisz wodę ?? Chyba nie do gliny 8)

Pozdrawiam

A mogę Cię poprosić o uzasadnienie dlaczego tak bardzo chcesz mieć wodę na całej œcianie fundamentowej ?? Dlaczego jak deszcz pada ma lecieć aż do ławy fundamentowej ?? Oczywiœcie można położyć w tej pospółce dren tylko gdzie wyprowadzisz wodę ?? Chyba nie do gliny 8)

Pozdrawiam

A co ma deszcz do zasypki wewnątrz?Mówię o "normalnych" warunkach a nie wysokim zwierciadle.

A co ma deszcz do zasypki wewnątrz?Mówię o "normalnych" warunkach a nie wysokim zwierciadle.

Ale mówimy cały czas o zewnštrz - czy coœ przeoczyłem :-? Oczywiœcie wewnštrz tylko żwir, pospółka lub piasek

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w Twoich okolicach ale w moich zasypka z zewnatrz gliną to nie najlepszy pomysł - widać po wykonanych w ten sposób murach oporowych po zimie.