Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zasypać

Recommended Posts

Jeżeli fundamenty są zasypane z zewnątrz jakims piaskiem, a wokoło jest glina to cała woda z okolicy będzie spływała w kierunku domu. A to dlatego że będzie to jedyne przepuszczalne miejsce w okolicy.

Przeciez można góra uszczelnić gliną z 30 cm albo wykonać opaskę.

Właśnie jestem po rozmowie z właścicielem skoczka i opowiadał że babka zasypała gliną i cieszyła się że miała tą glinę za darmo.

Zagęszczali jej skoczkiem już trzy popołudnia i nic z tego nie wychodzi..

Konkluzja jest tak "Im lepszym materiałem (drozszym) się zasypie tym szybciej (taniej) się zagęści. A do tego będzie porządnie zrobione"

Ja zasypię kamieniem a na góre z 30cm piachu.

Pan stwierdził ze jedno i drugie zagęszcza się super.

Możesz zasypać wykop glinš nie ma z tym problemu. Należy wziš�ć pod uwagę żeby zawsze nadsypać ok 5% więcej gliny z uwagi na osiadanie. Oczywi�cie je�li masz $$$ zasyp pospółkš, piaskiem, żwirem etc. U mnie w okolicy praktycznie 100 % ludzi tak robi, że zasypuje wykopy glinš. Sam też tak mam zrobione :D

To, że masz tak zrobione, to nie znaczy, że tak się powinno robić. A już na pewno nie udzielać takich idiotycznych rad. :x

Możesz zasypać wykop glinš nie ma z tym problemu. Należy wziš�ć pod uwagę żeby zawsze nadsypać ok 5% więcej gliny z uwagi na osiadanie. Oczywi�cie je�li masz $$$ zasyp pospółkš, piaskiem, żwirem etc. U mnie w okolicy praktycznie 100 % ludzi tak robi, że zasypuje wykopy glinš. Sam też tak mam zrobione :D

To, że masz tak zrobione, to nie znaczy, że tak się powinno robić. A już na pewno nie udzielać takich idiotycznych rad. :x

Nie powiedziałbym,żeby to była idiotyczna rada jeśli dotyczyła zasypywania na zewnątrz niemniej jednak ze względu na parcie gruntu wysadzinowego w przypadku podpiwniczonego budynku raczej się tego unika.

Nie powiedziałbym,żeby to była idiotyczna rada jeśli dotyczyła zasypywania na zewnątrz niemniej jednak ze względu na parcie gruntu wysadzinowego w przypadku podpiwniczonego budynku raczej się tego unika.

Ups. A tym razem myślałem że chodzi o zasypanie od wewnątrz. Odwołuję zwrot "idiotyczna rada" :wink:

Nie wiem jak jest w Twoich okolicach ale w moich zasypka z zewnatrz gliną to nie najlepszy pomysł - widać po wykonanych w ten sposób murach oporowych po zimie.

Geno jesteœ praktykiem z tego co czytam po Twoich postach znasz się na budownictwie. Wiesz dobrze że œciany oporowe projektuje/wało się wg innych zaszad. Œciany oporowe majš gruboœć ok 30 cm i tam wszystko przemarza jednak nie szkodzi to konstrukcji po to stosuje się geowłókniny, geokraty aby budować tak na prawdę z byle czego. Co z tego że konstrukcja się odkształci jak na wiosnę wróci do poprzedniego stanu - przykład drogi z płyt betonowych zimš :D

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w Twoich okolicach ale w moich zasypka z zewnatrz gliną to nie najlepszy pomysł - widać po wykonanych w ten sposób murach oporowych po zimie.

Geno jesteœ praktykiem z tego co czytam po Twoich postach znasz się na budownictwie. Wiesz dobrze że œciany oporowe projektuje/wało się wg innych zaszad. Œciany oporowe majš gruboœć ok 30 cm i tam wszystko przemarza jednak nie szkodzi to konstrukcji po to stosuje się geowłókniny, geokraty aby budować tak na prawdę z byle czego. Co z tego że konstrukcja się odkształci jak na wiosnę wróci do poprzedniego stanu - przykład drogi z płyt betonowych zimš :D

Pozdrawiam

To co sie projektuje nie zawsze idzie w parze z tym co się wykonuje - widziałę kilka co najmniej przypadków przesuwu muró oporowych masywnych a to akurat w przypadku umocnień rzek - chyba nie kwestionujesz tego ,że parcie od zamarzniętego gruntu może mieć wpływ na zginanie? Z przełomami też nie był bym taki optymistyczny bo z włąśnie z powodu złej podbudowy o małej filtracji mam to co mamy.

• 2 weeks później...
z moich niedawnych doświadczeń : próby ubicia skoczkiem samej gliny ( która wydawała się dość wysuszona ) kończyły się tym, że było jeszcze bardziej miękko - dopiero wymieszanie gliny z pospółką ( mniej więcej pół na pół ) i ubijanie warstwami ok. 20 cm dało pożądany efekt

• 1 month później...
  • 4 months później...
anno mam też taką samą ścianę fyndamentową jak ty. Napisz mi w jaki sposób zrobiłaś izolację poziomą ściany fundamentowej. Bardzo mi natym zależy bo jestem w rozterce. Co zastosowałaś papę czy folię i czy używałaś lepiku

najlepsza jest folia ze wzgledu na brak poslizgu

Aby oszczędzić piasku przy zasypywaniu (obsypywaniu) fundamentu można przy zasypywaniu wstawić przegrodę ze sklejki czy blachy n.p. w odległości 30cm od fundamentu i sypać jednecześnie : piasek po stronie fudamentu i grunt rodzimy po stronie przeciwnej. Stopniowo wyciągać przegrodę.

Można też na przegrodzie rozciągnąć włókninę, mocując ją na dole wykopu. Wówczas włóknina zapobiegnie przenikaniu gliny do piasku.

Oczywiście przy fundamencie ustawić (ewentualnie przykołkować) ocieplający styropian i folię.