Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pyt. jak w temacie . Jeżeli materiał duoparkiet mam wysokość 11mm to ile on łacznie z klejem będzie miał przeciętnie już położony , licząc od poziomu posadzki . Pytanie o tyle istotne , iż najpierw będę kładł płytki w kuchni i łazience , a chciałbym , by poziom płytek i podłogi drewnianej zlicował się równo bez uskoków (łączenie płynnym korkiem) . Dlatego potrzebuję wiedzieć to , bo wtedy bym wiedział ile (wysokość) kleju dawać przy kładzeniu płytek .Jak byś mógł jeszcze to:

- podaj jaki rozmiar "grzebienia" byś radził użyć przy układaniu duoparkietu ,

- powiedz czy według Ciebie brzoza olejowana (duoparkiet natur I klasa- już zakupiony) do pomieszczeń typu sypialnie to dobry wybór (prosiłbym o szczerą ocenę nawet jeśli będzie krytyczna i wskazanie ewentualnych wad) . Dodam , iz cena była według mnie korzystna (38 zł za m/kw) ,

- czy miałeś do czynienia z klejami Mapei (tym będę kleił duoparkiet) i co o nich sądzisz ,

- ponieważ się znasz z praktyki (jak wynika z twoich postów) na rodzajach drewna egzotychnego to co byś radził biorąc pod uwagę głównie właściwości użytkowe (choć Twoje wrażenia estetyczne również będą mile widziane) z propozycji jakie mam lakierowanego duoparkietu : badi natur (I klasa) ciemny lub jasny - 93 zł , iroko natur (I klasa) - 107 zł lub finishparkiet 11mm doussie - 125 zł

https://forum.murator.pl/topic/55587-pyt-do-boorga-o-ile-podwy%C5%BCszy-klej-wysoko%C5%9B%C4%87-duoparkiet/

Grzebień do nakładania kleju:

- najlepiej B11

(ząb trójkątny około 5 mm w odległości co 6 mm);

- w ostateczności B3

(ząb trójkątny około 3 mm).

Wysokość o jaką klej podniesie parkiet gotowy: około 1 mm.

Moje zdanie o klejach Mapei: jak najlepsze. :p Szczególnie klej poliuretanowy Lignobond swego czasu przypadł mi do gustu. :wink:

Moje zdanie o brzozie: do sypialni OK. :p Odnośnie fabrycznego olejowania: radziłbym dodatkowo zabezpieczyć podłogę tuż po położeniu. Minimum to: olej pielęgnacyjny, ewentualnie wosk, albo pastowanie i floterowanie. I wtedy będzie wszystko OK. 8)

Moje zdanie odnośnie egzotyków:

- kolorystycznie preferuję pomarańcze i radosne kolory. Dlatego w tym zestawieniu pierwsze jest BADI potem DOUSSIE a na końcu IROKO;

- stabilność i twardość. Tutaj numerem pierwszym jest DOUSSIE, potem BADI (za twardość) albo IROKO (za stabilność).

... i to tyle. :roll: