Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom z cegły

baba na budowie

Recommended Posts

Upatrzyłam sobie stary dom z cegły. Dom oczywiscie trzeba ocieplić. Jednak spora część uroku tego domu kryje się właśnie w tej cegle. I stąd moje pytanie, ile tak "na oko" może kosztować elewacja z cegły klinkierowej (np. 1m2 czy 1o m2 elewacji)? Czy w jakiś inny sposób można odtworzyć taką elewację? Czy jest jakiś sposób na ocieplenie takiego domu i nie znieszczenie elewacji?

Mam też pytanie do tych co już remontują. Ile moze kosztować projekt u architekta dotyczący przebudowy/remontu takiego domu i otoczenia (podjazd, taras itp.). Nie chce go rozbudowywać.

Dzięki i pozdrawiam

W Rybniku na starej kamienicy połozono zwykły tynk (cienką warstwę) taki szary. Na ten tynk założono plastikową siatkę, która miała strukturę cegły i położono tynk ozdobny chyba cienkowarstwowy (ale tego nie jestem pewna). Jakiś czas po tym siatkę ściągnięto. Efekt jest taki, że górna warstwa wygląda jak cegła a szary tynk z pod spodu "robi" za fugę albo jak kto woli za zaprawę między cegłami. Jeśli taki sposób by Cię interesował, to mogę się dowiedzieć jak to dokładnie było robione.

W starych budynkach często stosowano tzw. szczelinę powietrzną, czyli pustą przestrzeń wewnątrz murów, która pozwalała uzyskać całkiem niezłe parametry izolacyjne (jak na tamte czasy oczywiście). Jeśli tak jest także u Ciebie istnieją sposoby wypełnienia szczeliny materiałem izolacyjnym (np. wdmuchiwany granulat). Nie uzyskasz w ten sposób takiej izolacji jak klasycznym sposobem ale jeśli mury są naprawdę grube (a pewnie są) i tak nie będzie tak źle. A elewacja pozostaje nieruszona. I jeszcze jedna wskazówka. U mnie najwięcej ciepła "ucieka" przez dach i jeśli masz takie mury jak się spodziewam powinnaś raczej skupić się na solidnym ociepleniu dachu.

• 4 months później...