baba na budowie 11.06.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Upatrzyłam sobie stary dom z cegły. Dom oczywiscie trzeba ocieplić. Jednak spora część uroku tego domu kryje się właśnie w tej cegle. I stąd moje pytanie, ile tak "na oko" może kosztować elewacja z cegły klinkierowej (np. 1m2 czy 1o m2 elewacji)? Czy w jakiś inny sposób można odtworzyć taką elewację? Czy jest jakiś sposób na ocieplenie takiego domu i nie znieszczenie elewacji? Mam też pytanie do tych co już remontują. Ile moze kosztować projekt u architekta dotyczący przebudowy/remontu takiego domu i otoczenia (podjazd, taras itp.). Nie chce go rozbudowywać. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 11.06.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Co sie stanie jak nie docieplisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 11.06.2006 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 No chyba lepiej ocieplić taki dom. Będzie cieplej, czyściej i ciszej zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 11.06.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 W Rybniku na starej kamienicy połozono zwykły tynk (cienką warstwę) taki szary. Na ten tynk założono plastikową siatkę, która miała strukturę cegły i położono tynk ozdobny chyba cienkowarstwowy (ale tego nie jestem pewna). Jakiś czas po tym siatkę ściągnięto. Efekt jest taki, że górna warstwa wygląda jak cegła a szary tynk z pod spodu "robi" za fugę albo jak kto woli za zaprawę między cegłami. Jeśli taki sposób by Cię interesował, to mogę się dowiedzieć jak to dokładnie było robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 12.06.2006 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Dzięki za podsunięcie tego pomysłu a na jakiej ulicy jest ta kamienica? Ja często bywam w Rybniku Mogłabym obejrzeć jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 13.06.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Kamienica jest w centrum, bardzo blisko skrzyżowania obok Banku BPH i Hermesu. W kamienicy ma swój punkt Era. Jest to także parę metrów od pawilonów, które w marcu wyleciały w powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 14.06.2006 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Dzięki Zobaczę sobie efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabick 16.06.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 W starych budynkach często stosowano tzw. szczelinę powietrzną, czyli pustą przestrzeń wewnątrz murów, która pozwalała uzyskać całkiem niezłe parametry izolacyjne (jak na tamte czasy oczywiście). Jeśli tak jest także u Ciebie istnieją sposoby wypełnienia szczeliny materiałem izolacyjnym (np. wdmuchiwany granulat). Nie uzyskasz w ten sposób takiej izolacji jak klasycznym sposobem ale jeśli mury są naprawdę grube (a pewnie są) i tak nie będzie tak źle. A elewacja pozostaje nieruszona. I jeszcze jedna wskazówka. U mnie najwięcej ciepła "ucieka" przez dach i jeśli masz takie mury jak się spodziewam powinnaś raczej skupić się na solidnym ociepleniu dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grażynapr 29.10.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Jestem zainteresowana takim sposobem,ale mieszkam w Gdańsku i do Rybnika mam kawałek drogi,a więc proszę Harego o więcej informacji.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts