Janussz 12.06.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Nasz majster też nam niczego nie chciał narzucać ale sugerował że jeśli wybierzemy BK to zdecydowanie najlepszy jest YTONG. Po za tym szczerze przyznał że dla niego budowanie domów ze ścianami jednowarstwowymi jest dobrym rozwiązaniem. A przecież jakby nie patrzeć ten facet się troszkę na tym zna A co ten facet mówi o wstawianiu okien, drzwi w ścianę jednowarstwową? Przecież tutaj ściana przy ościeznicy robi się: grubość ściany-odległość ościeżnicy od krawędzi zewnętrznej muru. Chodzi mi o opór cieplny ściany wokół ościeżnicy oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 12.06.2006 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Szczerze mówiąc to takich detali nie znamy. Ale jak już mówiliśmy nasz majster zbudował już kilka domów w tej technologii więc mamy do niego pełne zaufanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 12.06.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Nasz majster też nam niczego nie chciał narzucać ale sugerował że jeśli wybierzemy BK to zdecydowanie najlepszy jest YTONG. Po za tym szczerze przyznał że dla niego budowanie domów ze ścianami jednowarstwowymi jest dobrym rozwiązaniem. A przecież jakby nie patrzeć ten facet się troszkę na tym zna A co ten facet mówi o wstawianiu okien, drzwi w ścianę jednowarstwową? Przecież tutaj ściana przy ościeznicy robi się: grubość ściany-odległość ościeżnicy od krawędzi zewnętrznej muru. Chodzi mi o opór cieplny ściany wokół ościeżnicy oczywiście. 2 cm styropianu na zewnątrz, od ramy okna do lica ściany. To się zdaje nazywa węgarek. W tych miejscach docieplenie w taki sposób wydaje się niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.06.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Tutaj trzeba byłoby chyba założyć taki kątownik ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.06.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Ile bloczków Ytong (grubość 36,5) wchodzi na 1 m2??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 12.06.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 mam bloczek 36,5 cm na piorowpust z uchwytem odm 400 , wychodzi ich 8 szt. na m2 za m2 placiłem niecałe 100zł z transportem i rozł. HDS wiadomo klej w tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 13.06.2006 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Lee a moze wiesz po co są te nadproża zespolone w Ytongu?Ile wogóle kosztują tam nadproża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2006 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Ceny katalogowe są tutaj:http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_downloads.php?service_area_id=97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 13.06.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Jeśli chodzi o ogrzewanie to jest nastepujące:- piec gazowy, kondensacyjny Vitodens 222 z pełną automatyką, grzejniki Kermi,- kominek Jotul Panorama 15kW obudowany kaflami (kumulacja ciepła).Nie robiłem rozprowadzenia ciepła z kominka powieważ mam dom z antresolą a jak powszechnie wiadomo ciepło idzie do góry (de facto jak palę w kominku to zamykam drzwi od pomieszczeń na poddaszu bo zbyt szybko podnosi się temperatura.Dom o powierzchni 150 m2 + garaż 34 m2 (w bryle też ogrzewany), kubatora prawie 500 m3.Jestem zwolennikiem rozwiązań prostych ale pełnych tz. jak piec gazowy to kondensat z pełną automatyką (w tym pogodówka) bo uważam że jest to lepsze rozwiązanie niż np. instalowanie w układzie kominka dodatkowych obwodów bez możliwości powiązania ich układów sterowania z głównym źródłem grzewczym (bezpośrednio). Ale każdy jest Panem swoich działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 13.06.2006 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 dzięki Kaltam za wyczerpującą odpowiedź Czekamy na Wasze dalsze opinie na temat YTONGA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 14.06.2006 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Dzisiaj trafił do naszych rąk najnowszy numer Muratora. Można w nim znaleźć ciekawy artykuł odnośnie betonu komórkowego i ceramiki. Dokonano w nim ciekawej analizy i porównania tych 2 najpopularniejszych obecnie materiałów bud. na rynku.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 17.06.2006 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Przeglądając forum Muratora można natrafić na zupełnie sprzeczne opinie na tematam YTONGA czy też BK. Jedni zachwalają go pod niebiosa inni wytykają mu mnóstwo wad. Czasami wręcz absurdalnych. Ciężko to wszystko ogarnąć Mimo wszystko zdania nie zmieniamy. Budujemy domek z YTONGA Ściany jednowarstwowe 36,5 cm. Wyceny już zrobione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 17.06.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 No i słusznie robicie - ja też buduję z Ytonga a różnymi opiniami z forum w tym i wielu innych wątkach nie warto się za bardzo przejmować. Niektórzy traktują pewne tematy emocjonalnie, niektórym się wydaje że wiedzą więcej niż inni, a jeszcze inni na forum są trochę w pracy . Oczywiście, forum to bezcenna skarbnica wiedzy, ja na przykład po jego lekturze podjęłem decyzje, żeby niektóre ściany wewnętrzne zamiast z Ytonga zrobić z Silki, to tak a pro po tematu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cancer 18.06.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 witam!Ja także mam zamiar stawiać dom z Ytonga. Nawet zdecydowałem się an strop w tej technologii. Strop jeśli chodzi o materiał wychodzi dwa razy drożej niż strop monolityczny, ale odchodzą koszty robocizny, wypozyczenie szlunków no i co najważniejsze stawia się go w jeden dzień.W innym wypadku musiałbym przeczekać około 3 tygodni zanim ruszyłbym z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 18.06.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 O! Ja też mam zamówiony strop z Ytonga. To w tym roku już dwa sprzedali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cancer 18.06.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 dwa sprzedali???Uważam, że dokonałem właściwego wyboru. zaczynam budowę w połowie lipca i mam zamiar wprowadzić się w kwietniu w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 18.06.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Ależ ja nie twierdzę , że dokonałeś złego wyboru, mało tego - ja dokonałem dokładnie takiego samego. "Dwa sprzedali" - bo procent ludzi, którzy budują z Ytonga i decydują się na ich strop jest bardzo nikły, oczywiście ze względu na cenę. Jak na razie wiem tylko o Tobie i sobie, choć zapewne jest takich trochę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 18.06.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Strop jeśli chodzi o materiał wychodzi dwa razy drożej niż strop monolityczny O ile drożej wam konkretnie ten stop wyjdzie, jeśli mogę spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 18.06.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 ok. 17 tyś zł brutto (22%) za ok. 100m2, bez transportu, cena sprzed ostatniej podwyżki, która ponoć miała miejsce. Ile to drożej niż monolityczny ? Tyle że to "gotowiec"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 19.06.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ja za ok 80m2 Stropu Ceram z Leiera zapłaciłem 4200 zl, do tego beton (jeszcze niewiem ile) i wieniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts