Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto budował dom z YTONGA?

Recommended Posts

Nasz majster też nam niczego nie chciał narzucać ale sugerował że jeśli wybierzemy BK to zdecydowanie najlepszy jest YTONG. Po za tym szczerze przyznał że dla niego budowanie domów ze ścianami jednowarstwowymi jest dobrym rozwiązaniem. A przecież jakby nie patrzeć ten facet się troszkę na tym zna :wink:

A co ten facet mówi o wstawianiu okien, drzwi w ścianę jednowarstwową?

Przecież tutaj ściana przy ościeznicy robi się: grubość ściany-odległość ościeżnicy od krawędzi zewnętrznej muru.

Chodzi mi o opór cieplny ściany wokół ościeżnicy oczywiście.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Kali
Nasz majster też nam niczego nie chciał narzucać ale sugerował że jeśli wybierzemy BK to zdecydowanie najlepszy jest YTONG. Po za tym szczerze przyznał że dla niego budowanie domów ze ścianami jednowarstwowymi jest dobrym rozwiązaniem. A przecież jakby nie patrzeć ten facet się troszkę na tym zna :wink:

A co ten facet mówi o wstawianiu okien, drzwi w ścianę jednowarstwową?

Przecież tutaj ściana przy ościeznicy robi się: grubość ściany-odległość ościeżnicy od krawędzi zewnętrznej muru.

Chodzi mi o opór cieplny ściany wokół ościeżnicy oczywiście.

2 cm styropianu na zewnątrz, od ramy okna do lica ściany. To się zdaje nazywa węgarek. W tych miejscach docieplenie w taki sposób wydaje się niezbędne.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to jest nastepujące:

- piec gazowy, kondensacyjny Vitodens 222 z pełną automatyką, grzejniki Kermi,

- kominek Jotul Panorama 15kW obudowany kaflami (kumulacja ciepła).

Nie robiłem rozprowadzenia ciepła z kominka powieważ mam dom z antresolą a jak powszechnie wiadomo ciepło idzie do góry (de facto jak palę w kominku to zamykam drzwi od pomieszczeń na poddaszu bo zbyt szybko podnosi się temperatura.

Dom o powierzchni 150 m2 + garaż 34 m2 (w bryle też ogrzewany), kubatora prawie 500 m3.

Jestem zwolennikiem rozwiązań prostych ale pełnych tz. jak piec gazowy to kondensat z pełną automatyką (w tym pogodówka) bo uważam że jest to lepsze rozwiązanie niż np. instalowanie w układzie kominka dodatkowych obwodów bez możliwości powiązania ich układów sterowania z głównym źródłem grzewczym (bezpośrednio). Ale każdy jest Panem swoich działań.

Przeglądając forum Muratora można natrafić na zupełnie sprzeczne opinie na tematam YTONGA czy też BK. Jedni zachwalają go pod niebiosa inni wytykają mu mnóstwo wad. Czasami wręcz absurdalnych. Ciężko to wszystko ogarnąć :) Mimo wszystko zdania nie zmieniamy. Budujemy domek z YTONGA :) Ściany jednowarstwowe 36,5 cm. Wyceny już zrobione :).

Gość Kali

No i słusznie robicie - ja też buduję z Ytonga a różnymi opiniami z forum w tym i wielu innych wątkach nie warto się za bardzo przejmować. Niektórzy traktują pewne tematy emocjonalnie, niektórym się wydaje że wiedzą więcej niż inni, a jeszcze inni na forum są trochę w pracy :-).

Oczywiście, forum to bezcenna skarbnica wiedzy, ja na przykład po jego lekturze podjęłem decyzje, żeby niektóre ściany wewnętrzne zamiast z Ytonga zrobić z Silki, to tak a pro po tematu.

Powodzenia!

witam!

Ja także mam zamiar stawiać dom z Ytonga. Nawet zdecydowałem się an strop w tej technologii. Strop jeśli chodzi o materiał wychodzi dwa razy drożej niż strop monolityczny, ale odchodzą koszty robocizny, wypozyczenie szlunków no i co najważniejsze stawia się go w jeden dzień.

W innym wypadku musiałbym przeczekać około 3 tygodni zanim ruszyłbym z poddaszem.

Gość Kali

Ależ ja nie twierdzę , że dokonałeś złego wyboru, mało tego - ja dokonałem dokładnie takiego samego.

"Dwa sprzedali" - bo procent ludzi, którzy budują z Ytonga i decydują się na ich strop jest bardzo nikły, oczywiście ze względu na cenę. Jak na razie wiem tylko o Tobie i sobie, choć zapewne jest takich trochę więcej :-)