Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto budował dom z YTONGA?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbudowaliśmy dom z YTONG-a sami, oczywiście narożniki wyprowadził instruktor z Ytonga, ściany są równe, prawie nie ma odchyłów - wręcz idealnie, nie ma szczelin.

Niedaleko zbudowali dom z BK tylko z Solbetu - i to ekipa - ściany są krzywe i wyglądają 3 razy gorzej a niby to samo.

Powiem tyle Ytong to jakość i gwarancja równych bloczków, przede wszystkim wieloletnie doświadczernie w ścianach jednowarstwowych.

Cena - nie wiem skąd macie informacje, że jest tak drogo?!

Cene negocjuje sie za każdym razem- a towar kupować najlepiej u

przedstawiciela handlowego - my shandlowaliśmy o 30zł mniej na metrze!

Zaprawa która była dołączona starczyła w sam raz - nawet na elementy docieplenia wieńca.

Moge tylko powiedzić tyle - polecam:)

I my także zdecydowalismy się na YTONG pomimo że fabrykę Prefabetu mamy kilka kilometrów od domu. Bloczki 36,5 cm, ściana jednowarstwowa, uważam że ocieplanie 24 cm Ytonga styropianem to zbrodnia, oddychający mur przestaje oddychać....

Dokładności i renoma materiału potwierdzona już na budowie. Ściany parterówki 137 m2 powstały w miesiąc i wykonanie jest idealne. Było by dużo szybciej gdyby nie belki i słupki betonowe, które wstawił nam konstruktor.

Czytając o prześwitach na poczatku tego postu zastanawiam się czy ekipa która to robiła umie murować..... wypust bloczka ma ok 8 mm czyli taka musiała by być szpara pomiędzy bloczkami !!!??? Przy pracy wystarczy przestrzegać zalecenia aby szlifować każdą kolejną warstwę, unikniemy wtedy jakichkolwiek nierówności.

Na dom parterowy 137 m2 Ytong kosztował nas ok 28 tyś złotych z transportem HDS i VAT (ściany - strop jest drewniany)

Nadproża w robionych kształtkach "U", wieniec także - polecam rozwiązanie o wiele tańsze niż zakup kształtek "U" czyli na ostatniej warstwie bloczków przyklejamy dwie ścianki z bloczka 7,5 cm i automatycznie tworzy nam się kształtka do ocieplenia i zazbrojenia wieńca. Należy ostroznie zalewać wieniec aby nie rozepchało ścianek. Zaoszczędziałem w ten sposób ok 4,5 tyś złotych.

YTONG to łatwość mocowania elemantów na ścianach (wystarczy odpowiedni kołek), oszczędność na praach instalacyjnych w środku (łatwiejsze kucie) i wiele możliwości kształtowania dowolnych elementów.

Buduję dom z BK, ale nie z firmy YTONG, tylko z firmy Belix właśnie. Odmiana 400, grubość 36 cm. Jedna warstwa bez ocieplenia. Ściany stanęły w dwa tygodnie, nie ma pomiędzy nimi żadnych prześwitów. Tynk będzie akrylowy.

Dom parterowy, 120 m.kw. Ogrzewanie podłogowe elektryczne akumulacyjne, do tego koza Vermont Castings. Wprowadzamy się w październiku, zobaczymy, czy będzie ciepło. W styczniu tego roku byłem w domu zbudowanym wg tego samego projektu przez tę samą firmę, i było ciepło :).

Moze ktos z Was ma wiedze w temacie Ytong+woda? Choodzi mi mianowicie o to jak zachowa sie sciana z Ytonga,ktora ulegnie zalaniu w czasie budowy? Slyszalem opinie(budowlancow),ze osuszenie takiej sciany jest bardzo trudne,zeby nie powiedziec ze niemozliwe. Ile w tym jest prawdy?

O jakim zalaniu myślisz?

Chyba nie o powodzi, bo niby co innego miałoby spowodować to zalanie.

Moze ktos z Was ma wiedze w temacie Ytong+woda? Choodzi mi mianowicie o to jak zachowa sie sciana z Ytonga,ktora ulegnie zalaniu w czasie budowy? Slyszalem opinie(budowlancow),ze osuszenie takiej sciany jest bardzo trudne,zeby nie powiedziec ze niemozliwe. Ile w tym jest prawdy?

moim zdaniem jak coś przyjmie wodę szybkio to i w miare szybko ją odda. Poczytaj opracowania nt budynkow we Wrocłaewiu na tereniach popowodziowych...

Bk produkowany jest w mokrej technologii. Świeżo wyprodukowane bloczki zawierają 200 litrów wody w każdym 1 m3 swojej objętości. Deszcze nie spowodują, że wilgoci będzie więcej no chyba, że jakaś powódż. Dom z bk z wilgoci technologicznej wysycha co najmniej dwa lata.

Biorąc takie zdania pod uwagę to dom można by zamieszkać dopiero 2 lata po otynkowaniu... bo każde zamoczenie ściany by ją zawilgacało.

Na mojej budowie kawałki ytonga pływały w wielkiej kałuży przez dwa tygodnie z czego tydzień prawie codziennie lało. Myślę że Ytong niezbyt zachłannie ciągnie wodę, ale to ytong nie wiem jak inne "bk"...

Po usunięciu z wody a raczej po wyschnięciu kałuży materiał szybko wrócił do stanu sprzed opadów.

http://img396.imageshack.us/img396/150/ytong5gc.jpg

Nie mialem na mysli zalania przez powodz.Bardzej chodzilo mi o wplyw obfitych opadow atmosferycznych na nowo budowane sciany.

Wystarczy nakryć murowaną ścianę pasami zwykłej folii budowlanej aby deszcz nie padał na wierzch bloczków i po kłopocie.

Lanie wody po bocznej powierzchni ściany jest nieszkodliwe, u mnie z tego powodu nic się nie działo, a deszcze padały konkretne.

Nie mialem na mysli zalania przez powodz.Bardzej chodzilo mi o wplyw obfitych opadow atmosferycznych na nowo budowane sciany.

Wystarczy nakryć murowaną ścianę pasami zwykłej folii budowlanej aby deszcz nie padał na wierzch bloczków i po kłopocie.

Lanie wody po bocznej powierzchni ściany jest nieszkodliwe, u mnie z tego powodu nic się nie działo, a deszcze padały konkretne.

Czyli standart,tez tak myslalem,Wolalem jednak wysluchac opinii innych Ytongowcow-praktykow.

YTONGA 24 PP3/0.5S+GT czy cena 5.30zł netto za szt. to dobra cena?

a czy to cena z transportem na plac budowy i rozładunkiem?

Bo jak tak to jest to bardzo dobra cena i poproszę o telefon do dostawcy :)

ja dostałem cenę 5.06 +transport 850 zł netto za 20 palet lub 5,87 z transportem

okolice Nadarzyna

czy to na ścianę 2W?

czym będziesz docieplał?