Robert i Aga 22.06.2006 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Jak uważacie - lepsze ściany jednowarstwowe z bloczków 36,5 czy lepiej 24 + ocieplenie? My zdecydowaliśmy się ostatecznie na 36,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 23.06.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Jak uważacie - lepsze ściany jednowarstwowe z bloczków 36,5 czy lepiej 24 + ocieplenie? My zdecydowaliśmy się ostatecznie na 36,5. Cieplnie ściana 2W będzie ciut lepsza, cena - tego nie wiem. Ja się zdecydowałem na 1W bo mniej roboty, mam awersje do ścian 2W, bedzie szybciej sciana...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktyka 23.06.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Zbudowaliśmy dom z YTONG-a sami, oczywiście narożniki wyprowadził instruktor z Ytonga, ściany są równe, prawie nie ma odchyłów - wręcz idealnie, nie ma szczelin.Niedaleko zbudowali dom z BK tylko z Solbetu - i to ekipa - ściany są krzywe i wyglądają 3 razy gorzej a niby to samo.Powiem tyle Ytong to jakość i gwarancja równych bloczków, przede wszystkim wieloletnie doświadczernie w ścianach jednowarstwowych.Cena - nie wiem skąd macie informacje, że jest tak drogo?!Cene negocjuje sie za każdym razem- a towar kupować najlepiej uprzedstawiciela handlowego - my shandlowaliśmy o 30zł mniej na metrze!Zaprawa która była dołączona starczyła w sam raz - nawet na elementy docieplenia wieńca.Moge tylko powiedzić tyle - polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 23.06.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 Zbudowaliśmy dom z YTONG-a sami, Moge tylko powiedzić tyle - polecam:) A gdzie budowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel.B 23.06.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 I my także zdecydowalismy się na YTONG pomimo że fabrykę Prefabetu mamy kilka kilometrów od domu. Bloczki 36,5 cm, ściana jednowarstwowa, uważam że ocieplanie 24 cm Ytonga styropianem to zbrodnia, oddychający mur przestaje oddychać.... Dokładności i renoma materiału potwierdzona już na budowie. Ściany parterówki 137 m2 powstały w miesiąc i wykonanie jest idealne. Było by dużo szybciej gdyby nie belki i słupki betonowe, które wstawił nam konstruktor. Czytając o prześwitach na poczatku tego postu zastanawiam się czy ekipa która to robiła umie murować..... wypust bloczka ma ok 8 mm czyli taka musiała by być szpara pomiędzy bloczkami !!!??? Przy pracy wystarczy przestrzegać zalecenia aby szlifować każdą kolejną warstwę, unikniemy wtedy jakichkolwiek nierówności. Na dom parterowy 137 m2 Ytong kosztował nas ok 28 tyś złotych z transportem HDS i VAT (ściany - strop jest drewniany)Nadproża w robionych kształtkach "U", wieniec także - polecam rozwiązanie o wiele tańsze niż zakup kształtek "U" czyli na ostatniej warstwie bloczków przyklejamy dwie ścianki z bloczka 7,5 cm i automatycznie tworzy nam się kształtka do ocieplenia i zazbrojenia wieńca. Należy ostroznie zalewać wieniec aby nie rozepchało ścianek. Zaoszczędziałem w ten sposób ok 4,5 tyś złotych. YTONG to łatwość mocowania elemantów na ścianach (wystarczy odpowiedni kołek), oszczędność na praach instalacyjnych w środku (łatwiejsze kucie) i wiele możliwości kształtowania dowolnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar-40 28.06.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Budujemy domek z YTONGA Ściany jednowarstwowe 36,5 cm. Wyceny już zrobione . A jaka jest kwota na tej wycenie ? My też interesujemy się tym temetem. Również braliśmy pod uwagę ścianę 1-warstwową z Ytonga Wyceny na mury nie mamy (jeszcze) Pozdro BW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekAga 29.06.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 u nas sciany zewnętrzne z ytonga wyceniono na 33750 brutto i dołożono wsio do murowania:) budujemy sasza z garażem z domu na 5, a to jest jakies 365m2 scian parteru i poddasza.Nie wiem czy to tanio ale chyba tak.A jak u was? Aga i Robert? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 02.07.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 YTONGA 24 PP3/0.5S+GT czy cena 5.30zł netto za szt. to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 02.07.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Buduję dom z BK, ale nie z firmy YTONG, tylko z firmy Belix właśnie. Odmiana 400, grubość 36 cm. Jedna warstwa bez ocieplenia. Ściany stanęły w dwa tygodnie, nie ma pomiędzy nimi żadnych prześwitów. Tynk będzie akrylowy. Dom parterowy, 120 m.kw. Ogrzewanie podłogowe elektryczne akumulacyjne, do tego koza Vermont Castings. Wprowadzamy się w październiku, zobaczymy, czy będzie ciepło. W styczniu tego roku byłem w domu zbudowanym wg tego samego projektu przez tę samą firmę, i było ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 02.07.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Moze ktos z Was ma wiedze w temacie Ytong+woda? Choodzi mi mianowicie o to jak zachowa sie sciana z Ytonga,ktora ulegnie zalaniu w czasie budowy? Slyszalem opinie(budowlancow),ze osuszenie takiej sciany jest bardzo trudne,zeby nie powiedziec ze niemozliwe. Ile w tym jest prawdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.07.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Moze ktos z Was ma wiedze w temacie Ytong+woda? Choodzi mi mianowicie o to jak zachowa sie sciana z Ytonga,ktora ulegnie zalaniu w czasie budowy? Slyszalem opinie(budowlancow),ze osuszenie takiej sciany jest bardzo trudne,zeby nie powiedziec ze niemozliwe. Ile w tym jest prawdy? O jakim zalaniu myślisz? Chyba nie o powodzi, bo niby co innego miałoby spowodować to zalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 03.07.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Moze ktos z Was ma wiedze w temacie Ytong+woda? Choodzi mi mianowicie o to jak zachowa sie sciana z Ytonga,ktora ulegnie zalaniu w czasie budowy? Slyszalem opinie(budowlancow),ze osuszenie takiej sciany jest bardzo trudne,zeby nie powiedziec ze niemozliwe. Ile w tym jest prawdy? moim zdaniem jak coś przyjmie wodę szybkio to i w miare szybko ją odda. Poczytaj opracowania nt budynkow we Wrocłaewiu na tereniach popowodziowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.07.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Moze ktos z Was ma wiedze w temacie Ytong+woda? Choodzi mi mianowicie o to jak zachowa sie sciana z Ytonga,ktora ulegnie zalaniu w czasie budowy? Slyszalem opinie(budowlancow),ze osuszenie takiej sciany jest bardzo trudne,zeby nie powiedziec ze niemozliwe. Ile w tym jest prawdy? Bk produkowany jest w mokrej technologii. Świeżo wyprodukowane bloczki zawierają 200 litrów wody w każdym 1 m3 swojej objętości. Deszcze nie spowodują, że wilgoci będzie więcej no chyba, że jakaś powódż. Dom z bk z wilgoci technologicznej wysycha co najmniej dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel.B 03.07.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Biorąc takie zdania pod uwagę to dom można by zamieszkać dopiero 2 lata po otynkowaniu... bo każde zamoczenie ściany by ją zawilgacało. Na mojej budowie kawałki ytonga pływały w wielkiej kałuży przez dwa tygodnie z czego tydzień prawie codziennie lało. Myślę że Ytong niezbyt zachłannie ciągnie wodę, ale to ytong nie wiem jak inne "bk"...Po usunięciu z wody a raczej po wyschnięciu kałuży materiał szybko wrócił do stanu sprzed opadów. http://img396.imageshack.us/img396/150/ytong5gc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 03.07.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Nie mialem na mysli zalania przez powodz.Bardzej chodzilo mi o wplyw obfitych opadow atmosferycznych na nowo budowane sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 03.07.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Nie mialem na mysli zalania przez powodz.Bardzej chodzilo mi o wplyw obfitych opadow atmosferycznych na nowo budowane sciany. Wystarczy nakryć murowaną ścianę pasami zwykłej folii budowlanej aby deszcz nie padał na wierzch bloczków i po kłopocie. Lanie wody po bocznej powierzchni ściany jest nieszkodliwe, u mnie z tego powodu nic się nie działo, a deszcze padały konkretne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.07.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Nie mialem na mysli zalania przez powodz.Bardzej chodzilo mi o wplyw obfitych opadow atmosferycznych na nowo budowane sciany. Wystarczy nakryć murowaną ścianę pasami zwykłej folii budowlanej aby deszcz nie padał na wierzch bloczków i po kłopocie. Lanie wody po bocznej powierzchni ściany jest nieszkodliwe, u mnie z tego powodu nic się nie działo, a deszcze padały konkretne. Czyli standart,tez tak myslalem,Wolalem jednak wysluchac opinii innych Ytongowcow-praktykow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hecio 05.07.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Bardzo dobrze nadaje się do zbezpieczania ścian folia, którą sa owinięte palety. W ten sposób zabezpieczyliśmy ściany na zimę i przetrwalo jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 05.07.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 YTONGA 24 PP3/0.5S+GT czy cena 5.30zł netto za szt. to dobra cena? a czy to cena z transportem na plac budowy i rozładunkiem? Bo jak tak to jest to bardzo dobra cena i poproszę o telefon do dostawcy ja dostałem cenę 5.06 +transport 850 zł netto za 20 palet lub 5,87 z transportem okolice Nadarzyna czy to na ścianę 2W? czym będziesz docieplał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 06.07.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts