Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom - kosztorys - prosze o opinie [Górny Śląsk]

Kane66

Recommended Posts

Witam

Wpadl wlasnie do mnie znajomy z kosztorysem swojego wykonawcy. Prosze szanownych forumowiczow o opinie - mozliwie pilnie jesli tylko macie chwile !

Dom jest parterowy podpiwniczony, niestety nie mam rysunku by wkleic.

Prosze o wszelkie uwagi - kolega ma podpisac umowe, sprawdzil co prawda projekt w jeszcze jednej firmie ale tam cena byla jeszcze wyzsza o 10k PLN :/

Koszta robocizny:

Etap I:

Wykop szerokoprzestrzenny [po stronie inwestora] - [znajomy ma kumpla z koparką]

1.Wykop pod ławy fundamentowe: 16m3 x 40zl = 652zl

2.Wylanie stop i ław fundamentowych wraz z izolacja hydrotermiczna: 16,30 x 150zł/m3 = 2445zł

3. Wykonanie murów piwnic obwodowych (sciany fundamentowe z pustakow) 121,59m2 x 20zl/m2 = 2431zł

4. Wykonanie murów wewnetrznych piwnic 89,67m2 x 17zł = 1524,39

5. Wykonanie wylewki (piwnica - piasek+beton+2xfolia+szlichta) 30m3 x 120zł = 3600zł

6. Wykonanie izolacji hydrotermicznej murów pod poziomem gruntu (scian fundamentowych) 81,06m2 x 18zł/m2 = 1459zł

7. Wykonanie fundamentów pod schody wejsciowe (wykop, zalanie) - 656zł

Razem koszt I etapu - FUNDAMENTY: ~12768zł

ETAP II:

1. Wykonanie szałunku stropu nad piwnicami wraz z przygotowaniem zbrojenia i wylaniem betonu: 24m3 x 280zł/m3 = 6815,20zł

2. Wykonanie schodów wejsciowych - 1500zł (betonowe zazbrojone, oblozone klinkierem)

ETAP III:

1. Wykonanie muru 3W obowodowego [silikat+wełna+klinkier]

214,50m2 x 60zl = 12869,40zl

2. Sciany dzialowe parteru 226,61m2 x 17zl/m2 = 3852,37

3. Wykonanie wylewki wraz z polozeniem izolacji i ulozeniem ogrzewania podlogowego - 100m2 x 16zl = 1600zł

ETAP IV:

- kompleksowe wykonanie dachu wraz z deskowaniem, pokryciem dachowka cementowa (w tym rynny, komin, paroizolacja BEZ robocizny zwiazanej z ociepleniem dachu welna (po stronie inwestora)) 320m2 x 42zł = 13400zł

Z gory dziekuje i pozdrawiam ![/url]

Według moich podliczeń wyjdzie go 52 804,97 zl czyli ok 53 tys.zl. Patrząc na ceny domyslam sie, że jest to sama robocizna i wydaje mi sie , że to drogo. Dolicz do tego ceny instalatorów c.o. , wod-kan, elektrykow to zrobi sie niezla kasa a według mnie ( nie znam projektu to i nie ma co sie wymądrzać ) realnie powinno byc taniej.

Mam oczywiście nadzieje, że ten kosztorys co go kolega dostał od wykonawcy to je4st oparty na jakis normach i nie wygląda tak jak przedstawiłes go na poście. Gdyby jednak to byl właśnie TEN KOSZTORYS to prioponowalbym twojemu kumplowi żeby poprosil o troche inny : taki gdzie będzie podany konkret tzn. co robia, ile tego jest, jaka cena za robocizne, uile bedzie na to zużytego materialu itp itd. Taki przykładowy kosztorys znajdziesz na stronach pracowni architektonicznych : http://www.studioz500.pl , archipelag, stylowy dom itp.

na tym bym sie opieral raczej a nie na takiej wylizcance wykonawcy.

Poza tym na OKO to wydaje mi sie , że cena jest o jakieś 10 tys perzeszacowana ale to zależy od okolicy i regionu więc nie można tak do końca tego lekceważyc...

[email protected]

Dziekuje za opinie, wykonawca niestety nie robi szczegolowych kosztorysow chyba ze odplatnie (szok co ? a moze to standard ? :)) - ten moj kolega ma co prawda rozpisane pare rzeczy dodatkowo ale sumarycznie wychodzi to okolo 53000zł za robocizne.

Dalem to do wyceny mojemu wykonawcy i zobaczymy co on zaproponuje ;)