Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za mój dom 120 m2 bez dachu ale z pełnym podpiwniczeniem i ze ściankami dzialowymi (piwnice, parter, poddasze) + komin 15 tys.

Witam, jeżeli możesz podaj z jakiej części Wlkp. jesteś - ja będę budować w pod Poznaniem,gm. Komorniki i szukam właśnie sprawdzonej i oczywiśe nie drogiej ekipy. Może możesz swoja polecić? :)

Witam. Za stan surowy 120m2 dom i wolnostojący garaż 25m2 wychodzi

26000.Ściany jednowarstwowe porotherm 44 ,dwa kominy ,chudziak,ścianki działowe.Porównując Wasze oferty to mam wrażenie że przepłacam jakieś 5000.Nie wspomne już o dachu -290m2 za

11600 (po 40.-).Za całość z materiałem wyjdzie jakieś 120000 -projekt mam indywidualny -to miał być tani dom. :roll:

Witam

Moje 313m2 wtym 250m2 to dom reszta garaz i pom. gospodarcze nad ktorymi nie ma stropu. Fundamenty 20tys

Powyzej chudziaka wszystko 35 bez dachu oczywiscie.

To chyba wersja dosc droga ?

Teraz czekam na tanisza oferte mam miec jutro niby ze lacznie z dachem ma byc 50tys zl i to juz bardziej jakos domnie przemawia.

pozdr. Zender

Nieustanne jestem w szoku, jak czytam ile płacicie za budowę. My za 117 uzytk. + garaż (do więźbywłącznie, z tarasami i ściankami działowymi) zapłaciliśmy 27.800 i NIE DAŁO RADY znaleźć taniej!! Buduję pod Olsztynem (zagłębie bezrobocia) i trafia mnie już szlag na te nasze ceny!!

Mi wyjdzie 35 tyś. :evil: już budują.

Dom 150 mkw. powierzchni użytkowej, z poddaszem ( dwa balkony), na parterze wykusz i garaż, jeszcze ścianki działowe, schody na zewnątrz, mały taras. Dach wielospadowy? 270 mkw. dwa kominy, folia, dachówka ceramiczna i rynny.

Witam

Moje 313m2 wtym 250m2 to dom reszta garaz i pom. gospodarcze nad ktorymi nie ma stropu. Fundamenty 20tys

Powyzej chudziaka wszystko 35 bez dachu oczywiscie.

To chyba wersja dosc droga ?

Teraz czekam na tanisza oferte mam miec jutro niby ze lacznie z dachem ma byc 50tys zl i to juz bardziej jakos domnie przemawia.

pozdr. Zender

up date :

zatem zdecydowalem sie na tanisza opcjie (czyt nie najtanisza) na papierze zamiast 50 tys wyszlo 57tys tak ze sadze ze 60 tys z tego bedzie.

Witam wszystkich!!! Podłączę się do tematu, bo jestem w trakcie gaworzenia z budowlańcami.

Dom konstrukcyjnie prosty jak budowa cepa. Kształt prostokątny, dach dwuspadowy. Ściany - gazobeton, strop z gotowych płyt żelbetowych. Szukam ekipy do stanu surowego otwartego. Zakres robót:

Wykopy

Wylewki pod fundamenty

Fundamenty z ociepleniem

Ściany zew (jedna warstwa, siporex 24)

Wieniec stropowy

Wieniec pionowy i pod murłaty

Komin

Ściany działowe dół i góra

Ścianki kolankowe i szczytowe

Zasypanie fundamentów

Wylewka parter

Konstrukcja dachowa - będzie robił kto inny.

Ekipa nr 1 - kilku kolesi pracujących w firmie budowlanej. Chcą wziąźć urlop i w tym czasie postawić mi te mury. Bez zbytniego przyglądnia się rysunkom zawołali 15 tausenów :roll: Ja muszę organizować wykopy, materiał i wszystkie duperele. Cieniutko to widzę i generalnie jakoś im nie ufam :-?

Ekipa nr 2 - wycena dzisiaj, brygada bardziej samodzielna i mobilna, szef pracuje razem z nimi. Zrobili dobre wrażenie, zobaczymy jakie będzie wrażenie jak walną cenę :wink: EDITjest wycena: 12,5 kPLN do małej negocjacji :wink:

Ekipa nr 3 - wycena dzisiaj, kilku kolesi z rozpadającą się osobówką z przyczepką 8) EDIT ich cena to 15 kPLN, też do małej negocjacji

Ekipa nr 4 - cdn

Ekipa nr 5 - cdn

EDIT doszła Ekipa nr 6 8) - cdn

Jestem też ciekaw jak wyglądają ceny za konstrukcję dachową. Dach j.w. pisałem dwuspadowy, kilka okien połaciowych, podcień z przodu i z tyłu budynku. Powierzchnia dachu ok 106 m2.

Zamieszczam kilka szkiców, nie wiem jak będzie z widocznością.

http://img88.imageshack.us/img88/5353/elewxh7.jpg

http://img216.imageshack.us/img216/2766/parterat1.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/1868/poddaszefj5.jpg

Czekam na opinie!

marzin

chętnie pozna wyniki Twoich negocjaci i trafność wyboru. Sam jestem na etapie planowania i też będe szukał taniej ale solidnej ekipy. Bede wdzięczny za wszelkie DOBRE namiary.

cena 15 tys za stan surowy otwarty to w normie.

Ile szacujesz koszt stanu surowego zamkniętego wraz z materiałem? Jeśli to nie tajemnica oczywiście. :-?

pozdro dla ziomala

marzin

chętnie pozna wyniki Twoich negocjaci i trafność wyboru. Sam jestem na etapie planowania i też będe szukał taniej ale solidnej ekipy. Bede wdzięczny za wszelkie DOBRE namiary.

W tym tygodniu powinno się wszystko rozstrzygnąć.

cena 15 tys za stan surowy otwarty to w normie.

Tak myślisz :roll: Zobaczymy jakie ceny podadzą inni fachowcy. Nie mam żadnego punktu odniesienia. Generalnie dom jest bardzo prosty.

Ile szacujesz koszt stanu surowego zamkniętego wraz z materiałem? Jeśli to nie tajemnica oczywiście. :-?

Nie mam pojęcia, jeszcze tego nie liczyłem.... :wink:

Witam Wszystkie i Wszystkich

Czytam Wasze wypowiedzi prawie z"wytrzeszczem oczu",bo nie umiem uwierzyć.Jesteśmy z mężem na etapie poszukiwania wykonawcy;jak dotąd skontaktowaliśmy się tylko z jednym-za to polecanym przez znajomych (wybudowli dom kilka lat temu) jako rzetelny ,terminowy no i w ogole w porządku(choć nie najtańszy).Budowa na terenie woj. śląskiego,ściana jednowarstwowa, dom z użytkowym poddaszem:177m2 pow użytkowej+dość duża piwnica:71m2+garaż19,3m2.Nie jest to dom maly ,ale jednoczesnie nie jest zbyt skomplikowany.Jego cena za robocizne do stanu surowego otwartego włacznie z więzbą:60-65 tys!!Za same fundamenty z piwnica ok 20tys.Czy jest to mozliwe?

Założylismy z góry ,że nie poszukujemy ekipy najtańszej,bo stawiamy na fachowość,ale oczywiscie ,jak wiekszość inwestorów,nie chcemy przepłacać.Czy mogłabym prosić o informacje na temat średnich =normalnych stawek na terenie woj śląskiego?

Pozdrawiam

Czy jest to mozliwe?

No, trochę drogawo. Przejrzyj listę wykonawców ze swojego woj. Znajdź firmę z najbliższej okolicy i daj projekt do wyceny. Opieranie się tylko na jednym budowlańcu nie jest dobrym rozwiązaniem. Trzeba popróbowac tu i tam.... jak to w życiu :wink:

Wstępnie robociznę na około 120 m.kw. od wykopania fundamentów po ściany szczytowe i działowe (parterówka z dwuspadowym dachem) wyceniono na 10 000 PLN.

Głównego murarza znam od około 10 lat. Stawiał domy znajomym. Mi robił remonty w starym kilka razy. Bez problemów. Drobiazgi czsami rzeba było korygować.

FUX

Gratuluję wszystkim, którzy budują się poza Szczecinem. Z tego wynika, że u nas ceny sa najwyższe. Ja za swój dom (146m2) Za stan surowy otwarty, razm z dachem, bez piwnic, zapłaciłem 40 tys. Jest to cena jedna z niższych w tym regionie.

Jeżeli macie lepsze oferty, to nie zastanawiajcie się dłużej i budujcie, bo te ceny dosięgną niedługo także wasze regiony.

Witam wszystkich jestesmy z zona na etapie wyboru ekipy budowlanej

zastanawamy sie nad cena na jaka mozemy sie zgodzic zeby nie przeplacic

Dom w okolicach Olsztyna (warminsko-mazurskie)

Zakres robot dla ekipy to stan surowy otwarty sciana jednowarsywowa z gazobetonu (potem przyjdzie ociplenie), scianki dzialowe

podpiwniczeni pelne z cegly silikatowej+jzolacja(przeciw wilgociowa i termiczna), drenaz

stropy zelbetowe

dach 4 sparowy+2spadowy nad garazem deskowanie i papa (pokrycie i okna polaciowe potem) powieszchnia 220m2

dom 129m2

W sobote rozmowa z pierwszym wykonawca

pamozcie chodzi o cene za robocizne

Mi szef ekipy powiedzial dzisiaj 12400 zl. jeszcze do negocjacji za dom parterowy, suporeks 24, cena obejmuje 116 metrow pow. uzytkowej bez stropow wylewanych (mamy drewniane). I wydaje mi sie to troche drogo. No ale teraz budowlancy sie cenia, bo jest bum budowlany, a robic nie ma komu.
Gratuluję wszystkim, którzy budują się poza Szczecinem. Z tego wynika, że u nas ceny sa najwyższe. Ja za swój dom (146m2) Za stan surowy otwarty, razm z dachem, bez piwnic, zapłaciłem 40 tys. Jest to cena jedna z niższych w tym regionie.

Jeżeli macie lepsze oferty, to nie zastanawiajcie się dłużej i budujcie, bo te ceny dosięgną niedługo także wasze regiony.

A ja za swoje 146m2 zapłaciłem 22tyś. 30km od Szczecina :D

I faktycznie, gdy szukałem ekipy, to te co były ze Szczecina podawały ceny z kosmosu (w przedziale 40-75tyś) :o

pozdrawiam

Konrad

Witam wszystkich jestesmy z zona na etapie wyboru ekipy budowlanej

zastanawamy sie nad cena na jaka mozemy sie zgodzic zeby nie przeplacic

Dom w okolicach Olsztyna (warminsko-mazurskie)

Zakres robot dla ekipy to stan surowy otwarty sciana jednowarsywowa z gazobetonu (potem przyjdzie ociplenie), scianki dzialowe

podpiwniczeni pelne z cegly silikatowej+jzolacja(przeciw wilgociowa i termiczna), drenaz

stropy zelbetowe

dach 4 sparowy+2spadowy nad garazem deskowanie i papa (pokrycie i okna polaciowe potem) powieszchnia 220m2

dom 129m2

W sobote rozmowa z pierwszym wykonawca

pamozcie chodzi o cene za robocizne

Witaj, ja też pod Olsztynem buduję, co prawda ceny negocjowaliśmy na początku roku, ale ceny w porównaniu z forumowymi były kosmiczne (pisałam wyżej ile płaciliśmy). Ekipa w porządku, jeśli chcesz dam namiary ale nie jestem pewna czy obecnie mają czas.