Marzin 24.08.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja pisałem o swoich cenach kilka postów wyżej (tam też szczegóły o domku), ale uaktualnię, bo dostałem kolejną wycenę: Ekipa nr 1 - kilku kolesi pracujących w firmie budowlanej. Chcą wziąć urlop i w tym czasie postawić mi te mury. Bez zbytniego przyglądnia się rysunkom zawołali 15 tausenów. Ja muszę organizować wykopy, materiał i wszystkie duperele. Cieniutko to widzę i generalnie jakoś im nie ufam. Ekipa nr 2 - brygada bardziej samodzielna i mobilna, szef pracuje razem z nimi. Zrobili dość dobre wrażenie, cena: 12,5 kPLN do małej negocjacji. Ekipa nr 3 - kilku kolesi z rozpadającą się osobówką z przyczepką, ich cena to: 15 kPLN, też do małej negocjacji. Raczej ich nie wezmę. Ekipa nr 4 - wczoraj (23-go) dostałem cenę: 13,5 kPLN. Zrobili najlepsze wrażenie, a oprócz tego są z polecenia forumowicza muratora. Ekipa nr 5 - Dopisane 28.08. Cena 35 tyś bez dachu Pan oprócz tego powiedział, że nasz dom to mały kurnik Ekipa nr 6 - zabrali projekt i cisza. Dlatego raczej odpadli, nawet jak im się przypomni, że mają coś wycenić. Ekipa nr 7 - wycena około środy przyszłego tygodnia Dopisane 26.08. Jest cena: 35kPLN Fakt, z dachem (ciesielka+rob.dekarskie) ale i tak im podziękowałem. Namiar dostałem z forum, jako solidni i tani Ekipa nr 8 - ciągle zapominam do nich zadzwonić, ale zrobię to, choćby po to, żeby upewnić się/porównać , że Ci których wezmę, dali mi dobrą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EEwwaa 24.08.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 gdzie znaleźć dobrą firmę dla wykonania stanu surowego zamkniętego projektu kanadyjskiego pod Grodziskiem Mazowieckim? Firmy z muratora chcą 2500 zł/m2!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 25.08.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja za dom na planie prawie kwadratu 10x11m z dostawionym garażem 27m płacę 28000 za stan otwarty z dachem. Dach dwuspadowy z 2 lukarnami. Nad garażem też dwuspadowy. Razem 170 PU + 27m garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bidon79 26.08.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 dziś rozmawialiśmy z pierwszą ekipą!! Przypominam, dom nieduży, 130m2 pow. użytkowej,piwnica. Pan kompetentny, powiem fachowiec. Po pierwsze nie chciał na "wieś" dawać swoich "drogich" szalunków bo ukradną-doszedł kolejny zbędny koszt. Po drugie marudził jak mu podyktowaliśmy kilka naszych warunków-płacę to wymagam, nie stawiam kurnika tylko wymarzony dom. No ale najważniejsza jest cena jaką zaśpiewał. Przypominam, że to Olsztyn w warm-maz hehe no i nie upieraliśmy się przy rachunku-odszedł koszt panu i teraz cena.............................50tyś za stan surowy !!! "za mniej nawet nie ma co głowy sobie zawracać" myśleliśmy z żoną, że z krzeseł pospadamy hahahahahaha Magda76 poproszę cię o namiary na ekipę bo to cena z kosmosu nawet na warszawskie pensje a co dopiero na olsztyńskie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 28.08.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Bidon, podaj adres mejlowy to podam ci nr tel., ale z tego co wiem są teraz zawaleni robotą. Szukaj jeszcze, ja też szukałam długo, ale pamiętaj oni też nie są najtańsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert szczecin 30.08.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Gratuluję wszystkim, którzy budują się poza Szczecinem. Z tego wynika, że u nas ceny sa najwyższe. Ja za swój dom (146m2) Za stan surowy otwarty, razm z dachem, bez piwnic, zapłaciłem 40 tys. Jest to cena jedna z niższych w tym regionie. Jeżeli macie lepsze oferty, to nie zastanawiajcie się dłużej i budujcie, bo te ceny dosięgną niedługo także wasze regiony. A ja za swoje 146m2 zapłaciłem 22tyś. 30km od Szczecina I faktycznie, gdy szukałem ekipy, to te co były ze Szczecina podawały ceny z kosmosu (w przedziale 40-75tyś) pozdrawiam Konrad Hej,hej mam wielką prośbę możesz mi podać namiary na ekipę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 30.08.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Hej,hej mam wielką prośbę możesz mi podać namiary na ekipę. Pozdrawiam Namiary są na liście. A lista jest m.in. w mojej stopce. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetta_p 30.08.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Hmmm, no to juz sama nie wiem... Nam wyliczyli stan surowy domu (170m2 powierzchni uzytkowej i 30 m2 garazu) z dachem i piwnica (30m2) na 35000 zl, do tego w cenie wykonaja drenaz dzialki.Acha, budowa domu kolo Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cieślaczki 31.08.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam Wszystkie i Wszystkich Czytam Wasze wypowiedzi prawie z"wytrzeszczem oczu",bo nie umiem uwierzyć.Jesteśmy z mężem na etapie poszukiwania wykonawcy;jak dotąd skontaktowaliśmy się tylko z jednym-za to polecanym przez znajomych (wybudowli dom kilka lat temu) jako rzetelny ,terminowy no i w ogole w porządku(choć nie najtańszy).Budowa na terenie woj. śląskiego,ściana jednowarstwowa, dom z użytkowym poddaszem:177m2 pow użytkowej+dość duża piwnica:71m2+garaż19,3m2.Nie jest to dom maly ,ale jednoczesnie nie jest zbyt skomplikowany.Jego cena za robocizne do stanu surowego otwartego włacznie z więzbą:60-65 tys!!Za same fundamenty z piwnica ok 20tys.Czy jest to mozliwe? Założylismy z góry ,że nie poszukujemy ekipy najtańszej,bo stawiamy na fachowość,ale oczywiscie ,jak wiekszość inwestorów,nie chcemy przepłacać.Czy mogłabym prosić o informacje na temat średnich =normalnych stawek na terenie woj śląskiego? Pozdrawiam My własnie skończyliśmy stan zero. Wykopy, ławy, postawienie bloczków betonowych, nasypanie i utwardzenie ziemii (jako kobieta nie znam właściwych określeń) kosztowały nas 10 tys zł.-robocizna. Budujemy w Braniewie koło Elbląga a domek nazywa sie M02 Konkursowy, jest bez podpiwniczenia. Ceny usług bardzo wzrosły, a poza tym czasami lepiej zapłacic wiecej dobrej i przed wszystkim sprawdzonej firmie, niz zatrudnić firme tania i nieznaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 31.08.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam Buduję dom D24 " Z wykuszmi"Koszty stanu surowego, buduję z białego betony komórkowego na zaprawę tradycyjną:1. fundamenty - stan "0" - ławy lane w ziemię ( z gruchy), scina fundamentowa murowana z bloczka, wrzucenie i ubicie piachu w środku , rozprowadzenie kanalizacji, wylanie chudego betonu ( z gruchy ) - cena 4000zł2. murowanie ścian do stropu z nadprożami - 6000zł3. strop - 5000zł4. Więźba, kominy, ścianki dziłowe - 4500 zł Całość - 19 500zł a ekipa jak okreżlił inspektor.... ma serce do murowania i zna się na fachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bidon79 01.09.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 No i mamy za sobą rozmowę z ekipą numer 2. Owszem fachowo nieźle gość buduje-widzieliśmy ale cena....Tak cena....i w tym momencie to ja nie wiem czy my zwariowaliśmy czy budowlańcy!!- 65 tyś. za stan surowy bez materiałów oczywiście-sama robocizna!!!Pozostawiam to bez komentarza i idziemy z żoną na kurs murowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.09.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 U mnie robocizna do stanu surowego zamkniętego - 24 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrozumialy 03.09.2006 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 dom 250 - 280 m2bez piwnicyparter z poddaszem uzytkowym.... Powiedzmy ile prace moga kosztowac bez pracy cesli nd dachem (to juz inna bajka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.09.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 dom 250 - 280 m2 bez piwnicy parter z poddaszem uzytkowym.... Powiedzmy ile prace moga kosztowac bez pracy cesli nd dachem (to juz inna bajka) Możesz spróbować sam policzyć. Podam Ci przyblizone stawki: Fundament 60 zł/mb Izolacja pinowa fundamentu 25 zł/m2 Zasypanie fundamentów do zera jakieś 1600-2000zł (u Ciebie) Rozprowadzenie kanalizacji - jakieś 400zł (zalezy od tego co tam masz) Wylewka pod posadzkę (podbeton) ok 10 zł/m2 Mury zewnętrzne 25-30 zł/m2 Ścianki działowe 25-30 zł/m2 Strop ok 50 zł /m2 (typu terriva) Ścianka kolankowa 30zł/m2 Ścianki szczytowe ok 25-30zł/m2 Wieniec pionowy/poziomy ok 35zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrozumialy 03.09.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 dom 250 - 280 m2 bez piwnicy parter z poddaszem uzytkowym.... Powiedzmy ile prace moga kosztowac bez pracy cesli nd dachem (to juz inna bajka) Możesz spróbować sam policzyć. Podam Ci przyblizone stawki: (....) Postaram sie..... ale to jest jak materialy kupowales na siebie...czy kupowala to firm ???? P.S. ..a ile sie placi kierownikowi budowy? (takie pytanie na marginesie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.09.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Postaram sie..... ale to jest jak materialy kupowales na siebie...czy kupowala to firm ???? Tego assektu z budowlańcami nie wyjasniałem. Czyli mozna uznać, że materiały idą na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrozumialy 03.09.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Postaram sie..... ale to jest jak materialy kupowales na siebie...czy kupowala to firm ???? Tego assektu z budowlańcami nie wyjasniałem. Czyli mozna uznać, że materiały idą na mnie. tzn. chodzi mi o roznice VATu 22%, a 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.09.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Ta różnica w vacie może być złudna - według mnie bardziej się opłaca kupować samodzielnie, a różnicę vatu odebrać z urzędu skarbowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 04.09.2006 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Ta różnica w vacie może być złudna - według mnie bardziej się opłaca kupować samodzielnie, a różnicę vatu odebrać z urzędu skarbowego. Dokładnie tak - gdy ekipa kupuje sama zabiera sobie zawsze rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyrozumialy 04.09.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Ta różnica w vacie może być złudna - według mnie bardziej się opłaca kupować samodzielnie, a różnicę vatu odebrać z urzędu skarbowego. Dokładnie tak - gdy ekipa kupuje sama zabiera sobie zawsze rabaty ... i roznice z VATu ...ale patrzac..jakby sie chcialo...zatrudnic budujacyhc.... np. nie posiadajacych firme...czy wszyscy z forum korzystaja z FIRM ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts