Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może kosztoać robocizna za stan surowy otwart domu ...

secam

Recommended Posts

Ja pisałem o swoich cenach kilka postów wyżej (tam też szczegóły o domku), ale uaktualnię, bo dostałem kolejną wycenę:

Ekipa nr 1 - kilku kolesi pracujących w firmie budowlanej. Chcą wziąć urlop i w tym czasie postawić mi te mury. Bez zbytniego przyglądnia się rysunkom zawołali 15 tausenów. Ja muszę organizować wykopy, materiał i wszystkie duperele. Cieniutko to widzę i generalnie jakoś im nie ufam.

Ekipa nr 2 - brygada bardziej samodzielna i mobilna, szef pracuje razem z nimi. Zrobili dość dobre wrażenie, cena: 12,5 kPLN do małej negocjacji.

Ekipa nr 3 - kilku kolesi z rozpadającą się osobówką z przyczepką, ich cena to: 15 kPLN, też do małej negocjacji. Raczej ich nie wezmę.

Ekipa nr 4 - wczoraj (23-go) dostałem cenę: 13,5 kPLN. Zrobili najlepsze wrażenie, a oprócz tego są z polecenia forumowicza muratora.

Ekipa nr 5 - Dopisane 28.08. Cena 35 tyś bez dachu :o Pan oprócz tego powiedział, że nasz dom to mały kurnik

Ekipa nr 6 - zabrali projekt i cisza. Dlatego raczej odpadli, nawet jak im się przypomni, że mają coś wycenić.

Ekipa nr 7 - wycena około środy przyszłego tygodnia

Dopisane 26.08. Jest cena: 35kPLN :o Fakt, z dachem (ciesielka+rob.dekarskie) ale i tak im podziękowałem. Namiar dostałem z forum, jako solidni i tani

Ekipa nr 8 - ciągle zapominam do nich zadzwonić, ale zrobię to, choćby po to, żeby upewnić się/porównać , że Ci których wezmę, dali mi dobrą cenę.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D dziś rozmawialiśmy z pierwszą ekipą!! Przypominam, dom nieduży, 130m2 pow. użytkowej,piwnica. Pan kompetentny, powiem fachowiec. Po pierwsze nie chciał na "wieś" dawać swoich "drogich" szalunków bo ukradną-doszedł kolejny zbędny koszt. Po drugie marudził jak mu podyktowaliśmy kilka naszych warunków-płacę to wymagam, nie stawiam kurnika tylko wymarzony dom. No ale najważniejsza jest cena jaką zaśpiewał. Przypominam, że to Olsztyn w warm-maz hehe no i nie upieraliśmy się przy rachunku-odszedł koszt panu i teraz cena.............................50tyś za stan surowy !!! "za mniej nawet nie ma co głowy sobie zawracać" myśleliśmy z żoną, że z krzeseł pospadamy hahahahahaha Magda76 poproszę cię o namiary na ekipę bo to cena z kosmosu nawet na warszawskie pensje a co dopiero na olsztyńskie!!!! :lol:

Gratuluję wszystkim, którzy budują się poza Szczecinem. Z tego wynika, że u nas ceny sa najwyższe. Ja za swój dom (146m2) Za stan surowy otwarty, razm z dachem, bez piwnic, zapłaciłem 40 tys. Jest to cena jedna z niższych w tym regionie.

Jeżeli macie lepsze oferty, to nie zastanawiajcie się dłużej i budujcie, bo te ceny dosięgną niedługo także wasze regiony.

A ja za swoje 146m2 zapłaciłem 22tyś. 30km od Szczecina :D

I faktycznie, gdy szukałem ekipy, to te co były ze Szczecina podawały ceny z kosmosu (w przedziale 40-75tyś) :o

pozdrawiam

Konrad

Hej,hej

mam wielką prośbę możesz mi podać namiary na ekipę.

Pozdrawiam

Witam Wszystkie i Wszystkich

Czytam Wasze wypowiedzi prawie z"wytrzeszczem oczu",bo nie umiem uwierzyć.Jesteśmy z mężem na etapie poszukiwania wykonawcy;jak dotąd skontaktowaliśmy się tylko z jednym-za to polecanym przez znajomych (wybudowli dom kilka lat temu) jako rzetelny ,terminowy no i w ogole w porządku(choć nie najtańszy).Budowa na terenie woj. śląskiego,ściana jednowarstwowa, dom z użytkowym poddaszem:177m2 pow użytkowej+dość duża piwnica:71m2+garaż19,3m2.Nie jest to dom maly ,ale jednoczesnie nie jest zbyt skomplikowany.Jego cena za robocizne do stanu surowego otwartego włacznie z więzbą:60-65 tys!!Za same fundamenty z piwnica ok 20tys.Czy jest to mozliwe?

Założylismy z góry ,że nie poszukujemy ekipy najtańszej,bo stawiamy na fachowość,ale oczywiscie ,jak wiekszość inwestorów,nie chcemy przepłacać.Czy mogłabym prosić o informacje na temat średnich =normalnych stawek na terenie woj śląskiego?

Pozdrawiam

My własnie skończyliśmy stan zero. Wykopy, ławy, postawienie bloczków betonowych, nasypanie i utwardzenie ziemii (jako kobieta nie znam właściwych określeń) kosztowały nas 10 tys zł.-robocizna. Budujemy w Braniewie koło Elbląga a domek nazywa sie M02 Konkursowy, jest bez podpiwniczenia. Ceny usług bardzo wzrosły, a poza tym czasami lepiej zapłacic wiecej dobrej i przed wszystkim sprawdzonej firmie, niz zatrudnić firme tania i nieznaną

Witam

Buduję dom D24 " Z wykuszmi"

Koszty stanu surowego, buduję z białego betony komórkowego na zaprawę tradycyjną:

1. fundamenty - stan "0" - ławy lane w ziemię ( z gruchy), scina fundamentowa murowana z bloczka, wrzucenie i ubicie piachu w środku , rozprowadzenie kanalizacji, wylanie chudego betonu ( z gruchy ) - cena 4000zł

2. murowanie ścian do stropu z nadprożami - 6000zł

3. strop - 5000zł

4. Więźba, kominy, ścianki dziłowe - 4500 zł

Całość - 19 500zł a ekipa jak okreżlił inspektor.... ma serce do murowania i zna się na fachu

No i mamy za sobą rozmowę z ekipą numer 2. Owszem fachowo nieźle gość buduje-widzieliśmy ale cena....Tak cena....i w tym momencie to ja nie wiem czy my zwariowaliśmy czy budowlańcy!!- 65 tyś. za stan surowy bez materiałów oczywiście-sama robocizna!!!Pozostawiam to bez komentarza i idziemy z żoną na kurs murowania ;)

dom 250 - 280 m2

bez piwnicy

parter z poddaszem uzytkowym....

Powiedzmy ile prace moga kosztowac bez pracy cesli nd dachem (to juz inna bajka)

Możesz spróbować sam policzyć. Podam Ci przyblizone stawki:

Fundament 60 zł/mb

Izolacja pinowa fundamentu 25 zł/m2

Zasypanie fundamentów do zera jakieś 1600-2000zł (u Ciebie)

Rozprowadzenie kanalizacji - jakieś 400zł (zalezy od tego co tam masz)

Wylewka pod posadzkę (podbeton) ok 10 zł/m2

Mury zewnętrzne 25-30 zł/m2

Ścianki działowe 25-30 zł/m2

Strop ok 50 zł /m2 (typu terriva)

Ścianka kolankowa 30zł/m2

Ścianki szczytowe ok 25-30zł/m2

Wieniec pionowy/poziomy ok 35zł/mb

dom 250 - 280 m2

bez piwnicy

parter z poddaszem uzytkowym....

Powiedzmy ile prace moga kosztowac bez pracy cesli nd dachem (to juz inna bajka)

Możesz spróbować sam policzyć. Podam Ci przyblizone stawki:

(....)

Postaram sie..... ale to jest jak materialy kupowales na siebie...czy kupowala to firm ????

P.S.

..a ile sie placi kierownikowi budowy? (takie pytanie na marginesie)

Ta różnica w vacie może być złudna - według mnie bardziej się opłaca kupować samodzielnie, a różnicę vatu odebrać z urzędu skarbowego.

Dokładnie tak - gdy ekipa kupuje sama zabiera sobie zawsze rabaty :cry:

... i roznice z VATu ...ale patrzac..jakby sie chcialo...zatrudnic budujacyhc.... np. nie posiadajacych firme...czy wszyscy z forum korzystaja z FIRM ??