Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może kosztoać robocizna za stan surowy otwart domu ...

secam

Recommended Posts

Tak cena....i w tym momencie to ja nie wiem czy my zwariowaliśmy czy budowlańcy!!- 65 tyś. za stan surowy bez materiałów oczywiście

No właśnie Olsztyn. Miasto nie wiedzieć dlaczego ma tak wysokie ceny. :evil: A ja myślałam, że budowlańcy zwariowali w ubiegłym roku, gdy wzięli za budowę połowę przez Ciebie wymienionej kwoty.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak cena....i w tym momencie to ja nie wiem czy my zwariowaliśmy czy budowlańcy!!- 65 tyś. za stan surowy bez materiałów oczywiście

No właśnie Olsztyn. Miasto nie wiedzieć dlaczego ma tak wysokie ceny. :evil: A ja myślałam, że budowlańcy zwariowali w ubiegłym roku, gdy wzięli za budowę połowę przez Ciebie wymienionej kwoty.

no zaczyncie mnie juz uspokajac...bo na budowlancow wydalem juz 20kPLN a jeszcze nie mam konstrukcji pod dach (kuj-pom)

ale czakam na Wasze wypowiedzi nadal...moze jakis przelicznik na metr przyjac sam juz nie wiem :(

Czesc,

Buduje na Bialolece - dom 274mkw. Projekt indywidualny, w miare skomplikowany (kilkanascie punktow, duzo podciagow, slupow, itp). Polecona ekipa jest z Ostroleki, ktora buduje duzo domow na Bialolece bierze 50tys. netto za stan surowy otwarty poczawszy od robot ziemnych do polozenia wiezby dachowej i ocieplenia dachu przed zima. Ekipa jest super, kierownik budowy - inz. z 40 letnim doswiadczeniem (ktory tez skladal nam oferte na dom) bierze ekipe na przyszly rok... Na razie budowa domu idzie super - w przyszlym tygodniu bedziemy mieli stan zero (poczatek robot ostatni tydzien lipca).

Ogolnie polecam brac ekipy polecone, gdzie mozna obejrzec dom, ktory byl przez ekipe stawiany plus odrzucac oferty najtansze, jezeli budujecie dom dla siebie, a nie na sprzedaz.

Pozdrawiam,

:D Witam.W tym tygodniu dostałam wycenę stanu surowego otwartego domu-parter+poddasze -pow.całk. ok.215 m2 w tym 43,7 garaż+pom.gosp.,dach dwuspadowy,dachówka,3 lukarny.Firma podała cenę 69,5 tys.zł(Opolszczyzna) :o :x .Przeglądając forum,na tej podstawie mając jakieś tam rozeznanie-cena powaliła mnie z nóg.A mówiłam Panu z firmy,że może nogi mam silne ale serce słabe.

Budynek o dość prostej budowie,projektant adaptujący twierdził,że dom nie będzie zbyt drogi itp.

I co wy na taką wycenę?Może takie teraz są ceny?

Pozdrawiam Bo :p

Czesc,

Buduje na Bialolece - dom 274mkw. Projekt indywidualny, w miare skomplikowany (kilkanascie punktow, duzo podciagow, slupow, itp). Polecona ekipa jest z Ostroleki, ktora buduje duzo domow na Bialolece bierze 50tys. netto za stan surowy otwarty poczawszy ( . . . )

rozumiem, ze do tego 7% VAT ...a materialy bedzie bral na siebie?...czy na Ciebie?

dosc..wazne...bo dowiemy sie czy chce Cie skroic...czy wybudowac...

:D Witam.W tym tygodniu dostałam wycenę stanu surowego otwartego domu-parter+poddasze -pow.całk. ok.215 m2 w tym 43,7 garaż+pom.gosp.,dach dwuspadowy,dachówka,3 lukarny.Firma podała cenę 69,5 tys.zł(Opolszczyzna) ( . . . )

pytanie takie same jak do poprzedniego postu ....na kogo bedzie kupowany material

hej !

moja przyszla chatka to 132m2 pow. uzytkowej plus 18m2 garazu poza bryla budynku.

75mb lawy fundamentowej, sciana z M6 plus docieplenie styro z izolacja, sciany nosne i dzialowe bialy suporex na klej, wieniec, strop teriva, trzy slupy, wszystkie zbrojenia i wylewki, sciana kolankowa z wiencem ...... uff.

do tego chlopaki zalatwiaja mase rzeczy samodzielnie (strzemiona, deski, piasek, zwir) .... wezma 10k !! .... a widzialem co i jak robili, i robia dobrze ....

pozd.

Jacek

taki domek

http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/albums/DOM/dom_8.JPG

dach - odeskowany + blacha "perła"

(koszt dachu jest taki sam jak bym krył robenem bez deskowainia)

całkowity koszt robocizny to 20.000 tys (murowanie, więźba krycie z obr.blacharskimi i rynnami) jednym słowem całość - mogło byc taniej ;) o jakieś 1500 pln ów ale do samej blachy brałem innego fachowca.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Mam troche nietypową sytuacje ponieważ wybudowanie domu zleciłem ekipie znajomych murarzy z którymi współpraca układa się dosc dobrze poza kwestiami finansowymi. Na początku umówiłem sie z szefem na wybudowanie ścian fundamentowych i powiedzielismy sobie jesli obie strony beda zadowolone współpracujemy dalej. Sciany wybudowali, zalali płyte, zaczeli stawiac sciany nosne a ja ciagle nie mogłem sie doprosic rozliczenia za poszczególne etapy. Po lekturze tego wątku mam orientacje ile taka robota kosztuje jednak chciałbym poprosic was o oszacowanie kosztów robocizny. Ławy fundamentowe robiłem sam przy pomocy rodziny, firma zaczeła od momentu pokazanego na poniższym zdjeciu:

http://preview.msladek.photosite.com/~photos/tn/4495042_348.ts1158779034402.jpg

Na dzien dzisiejszy dom zakończony jest stropem:

http://preview.msladek.photosite.com/~photos/tn/4495048_348.ts1158779052084.jpg

Budynek GL 234 StudioAtrium

Strop teriva schody żelbetowe.

Ile według was moge zapłacic za robocizne?

Ło matko......jak czytam "jakos się dogadamy" jesli chodzi o ceny za robociznę to mi się moje pozostałe :D 5 włosów na głowie jeży :evil: .

Takie rzeczy ustala się wcześniej i to najlepiej na piśmie....znajomi znajomymi.....ale też praca pracą :wink: .

Wiem ze to byl błąd ale tak sie zdarzylo ze umowa byla co do scian fundamentowych, kiedy zaczeli robic musialem wyjechac a kiedy wrocilem zalana juz byla plyta i zaczeli stawiac sciany nośne. Mysle ze wieksze ryzyko ponosza murarze bo jeszcze mnie nie znaja z tej strony ale ja nie pozbywam sie latwo pieniedzy jesli nie chcieli sie targowac na poczatku bedziemy sie targowac na koncu :lol:

:p Uff. Po wielu trudach,znalazłam ekipę do budowy domu-w tym roku stan zerowy,reszta na wiosnę-za rozsądną cenę.Za stan zerowy,bez dachu

cał.pow.215m2. parter+poddasze uzytkowe,podwójny garaż,2 tarasy

robocizna 24 tys.brutto.Dzisaj podpisalismy umowę.

Do dachu -mam też ekipę,jesteśmy na etapie pisania umowy-myślę,

że zmieszczę się w 12-13 tys.Ekipa sprawdzona,dobra.Całość robocizny

ok.40 tys. a nie 70 tys, jak propopnowały dwie firmy.

Natomiast to ,że budowa nieco się przesunie nie jest tragedią

Jak przysłowie mówi "co nagle to po diable" 8) -oczywiście ten cytat jest dla budowlańców zdzierców :evil:

Pozdrawiam Bo