Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt refinansowy a ulga odsetkowa

Recommended Posts

Czy ktoś z Państwa przerabiał ten temat?

Chcę zaciągnąć kredyt refinansowy na koszty poniesione na budowę domu. Czy można w tym wypadku skorzystać z ulgi odsetkowej?

Może ktoś z Państwa ma jakies doświadczenie w tym temacie?

PS. Pytam tutaj, bo "Prawo i pieniądze" nie dostałem odpowiedzi, a tu jednak jest większa czytalność.

Ulga - jak to ulga u nas w kraju - ma 1500 obostrzeń. Gdzieś czytałem (niestety już nie pamiętam gdzie), że kredyty na refinansowanie czy konsolidacyjne powodują utratę ulgi.

Nawet jeśli przeniesiesz się z kredytem do innego banku bo tam będzie taniej tracisz prawo do ulgi odsetkowej.

Pozdrawiam

Czy jak wykreślę hipotekę z KW tnz. jak spłacę wcześniej kredyt na działkę i zaciągnę nowy na budowę w innym banku, to zachowam prawo do ulgi?

Kredyt na działkę nie ma zadnego wpływu na ulgę odsetkową.

Trzeba spełniać wszystkie warunki ulgi oraz zaciagnąć kredyt na budowę .

Ponieważ rząd planuje likwidacje ulgi może się okazać że ten rok będzie ostatni w którym zaciągnięte kredyty będą upowazniać do odliczeń

Wydaje mi się, że jest określony moment wypłaty pierwszej transzy (chyba max. 3 mies. od podpisania umowy), więc jeśli podpisałabyś w grudniu, to wypłata w lutym, więc moga ci pieniądze tochę poleżeć na koncie. nic sie nie stanie - zresztą możesz wziąć niską pierwsza transzę.

Po prostu w umowie kredytowej musi byc zapis iż jest to kredyt na budowę domu bądź na dokończenie budowy. Tak naprawdę nawet przenosząc kredyt do innego banku wystarczy że jest odpowiedni zapis w umowie i nie traci się prawa do ulgi.

Też tak słayszałam.Najważniejsze jest by było to zapisane w umowie, że jest to kredyt refinasowany na budowę domu.