Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

skosnookie i pedała rowerowe polecam ....

czy na tym forum nie obowiazuje zakaz zasmiecania ?

prosze moderatora o usuniecie 2 ostatnich wpisow nie na temat

dwóch ostatnich licząc po czasie?

a moze chodzi ci o ten tu temat? bo jesli tak, to piwerszy jest twój :D a drugi selimka. selimkowego proszę nie ruszać!

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1221968

skosnookie i pedała rowerowe polecam ....

czy na tym forum nie obowiazuje zakaz zasmiecania ?

prosze moderatora o usuniecie 2 ostatnich wpisow nie na temat

dwóch ostatnich licząc po czasie?

a moze chodzi ci o ten tu temat? bo jesli tak, to piwerszy jest twój :D a drugi selimka. selimkowego proszę nie ruszać!

Czy ktoś, coś z tego rozumie?

Bo ja nic , poza tym że SNCF poprosił grzecznie o radę/pomoc ale miast niej spotkał sie z wielce wysublimowanym poczuciem humoru forumowych "kolegów", którego moim rozumem nie ogarnę.

A już te skosnookie pedała selimma to prawdziwa "perełka".

Ale sie uchachałem!

Pomyliłeś się selimm z powołaniem.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1222591

Ja również stawiam na PC. Rozwiązań widziałem szereg - faktycznie można się w tym pogubić - a już na pewno (jak ktoś nieostrożny) - dać nabić w butelkę.

1. Co do mocy pomp. Dostałem oferty (na ten sam dom - 250 m2) od 6 kW do 22 kW. Do 10-11 jeszcze uznawałem, że jest ok - powyżej, zwyczajne naciągactwo. Jeszcze się firma tłumaczyła, że "ostatnie zimy pokazały itp... i dlatego pompa musi być przewymiarowana"

Jedna wielka bzdura. Akurat uważam, że lepiej jest dla systemu ogrzewania jak źródło ciepła podstawowe (PC, czy piec) jest nawet nieco niedowymiarowane, a ewentualną różnicę przez tydzień, czy dwa siarczystych mrozów dogrzewamy elektryką. Jeżeli PC będzie za duża to będzie się za często włączała i wyłączała, co dla trwałości urządzenia nie jest zdrowe. Tak mieli moi teściowie (aczkolwiek nie z PC, tylko z kotłem gazowym) - miał moc 35 kW! (nie mam pojęcia po co) - dom co prawda duży (ponad 300m2 pewnie), ale bez przesady. Firma Viessman tak im układ dobrała. Włączał się i wyłączał bezustannie, aż się popsuł.

2. Co do grzejników. Z termodynamiki działania PC wynika, że osiąga ona najwyższą sprawność, gdy temperatura źródła górnego jest możliwie najbliższa temperaturze źródła dolnego. Chodzi o odwracalność procesów, przyrosty entropii i takie tam różne. Generalnie - im zimniejsza woda w instalacji tym rachunki za prąd niższe. Z tego powodu w naszym projekcie zrobiliśmy sobie 100% powierzchni domu na podłogówce.

Ogrzewanie ścienne jeszcze mi się w miarę podoba, ale sufitowe to już przesada. Zwłaszcza po tym, jak pewien Przedstawiciel takie coś mi proponował tłumacząc, że ogrzewanie jest wydajne bo wymienia ciepło głównie przez promieniowanie. Fajnie - a reszta wraz z przewodzeniem i konwekcją ucieka przez sufit. Podziękowałem. Zwłaszcza, że w to "dominujące promieniowanie" przy temperaturach rzędu 20-30 stopni to nie wierzę.

Do łazienek - maty grzejne nad podłogówkę wodną (do dogrzewania doraźnego).

3.Co do solarów - ufaj tej, co mówi, że się nie opłacają :D. A jak już byś coś takiego rozważał - to zapytaj tych, którzy Ci je proponują - za ile lat trzeba będzie je wymienić (też się starzeją). Potem skalkuluj sobie ile rocznie wydasz na CWU, przemnóż przez czas życia solarów i porównaj z ich ceną. Ja liczyłem i wyszło mi coś koło kilkunastu do 20 lat. Szybciej się zwróci przy większym zużyciu CWU. Na razie nie inwestuję - poczekam na spadek cen wraz z częściowym zanikiem mody. Bo póki co, to ich cena jest niewspółmierna do poziomu skomplikowania technologii.

4. U mnie też wchodzi w grę tylko odwiert pionowy. Na poziomy nie ma miejsca (masa drzew - i tak ma zostać!). Studnie - nie koniecznie da radę (kiepska woda - choć płytko). Tak więc pozostaje opcja najdroższa, ale technologicznie najlepsza (na szczęście) - najbardziej stabilne temperaturowo źródło ciepła.

5. Usuwanie legionelli - chyba pomysł z grzałkami jest bardziej sensowny. Ale może się nie znam...

6. Kominek z płaszczem wodnym i solary - nic nie wybuchnie - od tego są zawory bezpieczeństwa. Otwierają się powyżej 6 bar i nie ma problemu.

7. Chłodznie wodą grzejników, czy podłogówki - dla mnie bez sensu. Nawet nie będę próbował.

8. Kominy wentylacyjne. Nie uważam, że wentylacja grawitacyjna jest be, więc są i będą działać. Aczkolwiek tak je rozmieściliśmy, że w razie czego podpiąć rekuperator (jak nam się zachce) będziemy mogli. Nawet miejsce na niego już przewidzieliśmy.

9. Więcej jak jedna PC - w domku jednorodzinnym - bez sensu. I tak zawsze ta podstawowa musi (pośrednio, czy bezpośrednio) dostarczać całość energii. Trochę się co prawda zyskuje na sprawności, ale traci na inwestycji. Można sobie wyobrazić bardziej skomplikowany układ, zoptymalizowany do potrzeb danego domu, ale kosztowny to on by był ponad miarę.

...Się rozpisałem...No, ale skoro mamy wymieniać doświadczenia.

Ja wybieram najprawdopodobniej pompę IVT o mocy...pewnie gdzieś 8-9 kW, odwierty pionowe, podłogówka, zero grzejników. Zasobnik CWU 165 l. Tyle.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1222978

No proszę,

okazuje się że jednak można zauważyć że jesteśmy w temacie "Wymiana doświadczeń".

Aż miło poczytać .

Wielkie dzieki Heimnar .

Tak sobie (w przeciwieństwie do selimm-a czy Luc Skywalker-a) wyobrażam wymianę doswiadczeń.

A jak chodzi o humor czy pedała - też są odpowiednie fora, ale to nie to, a już zwłaszcza nie ten temat !!!.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1223257

Ty wielonikowiec , masz chyba poza rozdwojeniem jazni ,schizofremią cos z pedała -skoro tak reagujesz :wink:

a tak a propos -dla ciebie to juz nie forum,ale poradnia by sie przydała

Piszesz selimm do kogoś kto nie istnieje (wielonikowiec).

Przynajmniej na tym forum. Sprawdziłem.

Ale ty go widzisz.

Czy może również słyszysz "jakieś głosy"?

Czy chcesz o tym porozmawiać?

To też byłaby wymiana doswiadczeń.

Tylko może załóż osobny temat, bo ten załozył SNCF bez zwiazku z Twoim problemem.

PS. kto to jest gregus ?

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1223863

słuchaj no ty zimny eskimosie - poproszono mnie zebym się nie wdawał w dalszą dyskusje z tobą ...co tez czynie

ps. a na temat gregusia to juz z psychiatrą sobie pogadaj :lol:

nara łosiu

No cóż, skoro głosy poprosiły Cię abyś "sie nie wdawał w dalszą dyskusje" - to je, (te głosy) uszanujmy.

Dla porzadku tylko przypomnę że:

- to selimm, a potem jego klakierzy Andrzej Leppiej (selimkowego proszę nie ruszać!) i Luc Skywalker (Wpis Selimma jest w porzadku )

, dyskusję tą wszczęli.

- to selimm ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczył nagle z jakimś gregusem (gregus to znowu ty ???), jak też z jakimś wielonikowcem ( Ty wielonikowiec , masz chyba poza rozdwojeniem jazni ,schizofremią cos z pedała -skoro tak reagujesz

)

Takie sa fakty, a z nimi, (tymi faktami) się nie dyskutuje!!!'

No to żeśmy sobie podyskutowali i tylko SNCF nadal czeka na rady forumowych koleżanek i kolegów.

PS. Za radą selimm-a zrelacjonowałem (telefonicznie) całą dysputę koleżance - wybitnemu lekarzowi psychicznemu.

Jest dobrze - mieszczę się w normie (choć z trudem).

Dla selimma też jest jakaś nadzieja.

Ponoć, jak pacjent ma w sobie taką siłę że bardzo chce wyzdrowieć - nawet współczesna medycyna jest bezradna !

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1223988

• 2 weeks później...

sorry ze nie w temacie pomocy :)

ale

hmmm.... dla mnie odpowiedz Selimma jest adekwatna do tytulu watku:

Jak Grzać by nie becalować mafii paliwowej, ruskim i arabom?

do cudnej " finezji " pytania Sel dostosował poziom swojej odpowiedzi :wink:

i tyle :D

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1239491

• 1 month później...

Nie wdajac sie w niemerytoryczne dyskusje powiem tak :

Te odpowiedzi od firm które otrzymałeś sa w stylu : "wiedza ,że gdzies dzwonia , ale nie wiedza w którym kosciele"....

Zaczynajac od podstaw : PC - oczywiscie TAK, TAK TAK - ale :

- koniecznie z ogrzewaniem podłogowym + dodatkowe grzejniki w punktach newralgicznych domu ( narazonych na sinlne czeste przewietrzania : czyli korytaze przy wejsciach , klatki schodowe , zaleznie od konfiguracji równiez kuchnie i łazienki .

- do tego koniecznie wentylacja mechaniczna z rekuperacyjną centralą + jeszcze bardzo wazna rzecz : GWC - gruntowy wymiennik ciepła najlepiej kamienny zlokalizowany pod domem w zarysie fundamentów ( najtanszy do wykonania). Powietrze z GWC zima nam dogrzewa dom i zapobiega zamarzaniu rekuperatora (nie potrzebne grzałki odladzajace)

a latem robi za darmowa klimatyzację.

GWC podgrzewa nam zasysane powietrze z dajmy na to -15*C do 0 - 3, 5 *C w zaleznosci od jego wykonania - daje nam to oszczedność ok 30 -40% w kosztach ogrzewania.

Rekuperator dogrzewa powietrze z GWC (tym "wydychanym" na zewnatrz) i daje dalsza oszczedność - ze 30% dodatkowo.

Pompa ciepła : jak wykonasz powyzsze to trzeba zrobić audyt energetyczny budynku i dobrac jej moc do tego wszystkiego .

Im lepiej i dokładniej budynek wyizolowany od fundamentów po czubek dachu tym mniejsza potrzebna moc pompy (zwróć uwage na likwidacje mostków cieplnych).

Jezlei pompa prawidłowo zmontowana i wyregulowana - to nawet lekkie przewymiarowanie nie wpływa znaczaco na koszty eksploatacji ( istotny jest całokształt wyprodukowanej energii a nie jej moc chwilowa ).

Legionella : - to bakteria powodujaca ciezkie zapalenia płuc - legnie się w srodowiskach ciepłych i wilgotnych - czyli :

- w duzych zasobnikach CWU - ze słabym przepływem dobowym.

- w układach wentylacji i klimatyzacji jezeli sa nieprawidłowo eksploatowane ( brak konserwacji , wymiany filtrów, złe parametry pracy itd.)

Dlatego też jestem zwolennikiem podgrzewania CWU za pomoca zasobników pojemnosciowych ale wykonanych całkiem odwrotnie : czyli że źródło ciepła (kolektor, PC, kocioł) ogrzewa zasobnik z wodą z CO (zwsze ta samą) a dopiero ta woda podgrzewa CWU na dodatkowym wymienniku przepływowym . Rozwiazanie to jest niewiele droższe lub podobne w cenie ( dodatkowa pompa i wymiennik woda CO/CWU) ale za to zasobnik ciepłej wody CO - moze byc najprymitywniejszy - zwykły baniak z izolacja zewnetrzną.

W wodzie CWU podgrzewanej przepływowo nie legnie się legionella - (bo nie ma na to czasu).

A tak wogóle zamierzam osobiscie ogrzewać dom nie tylko za freee - ale równiez jeszcze mi zapłaca za to ,ze w chałupie mam ciepło........ 8) :lol:

urzadzenie w skrócie nazywa sie kogenerator - w moim przypadku zasilany bedzie biogazem z pirolizy odpadów drewna.

Poniewaz nic takiego nie jest obecnie produkowane w komplecie - pozostaje zrobic ustrojstwo samemu - zadanie dla majsterklepki......... wyszukaj sobie w moim profilu posty w tematach kogeneracji - bedziesz miał jasność o co chodzi.

Pozdrawiam - i nie denerwuj się na debilne posty.......szkoda zdrowia.

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1281037

notabene cena w DB jest 9tysE a u nas 27tysPLN

mowie o mocy 10kW z zasobnikiem 250L

Zdecydowanie więcej zyskasz ocieplając dom niż wydając kupę pieniędzy na PC

Ja buduję dom niskoenergetyczny ogrzewany prądem w taryfie G12W z Reku i GWC. CWU będzie podgrzewał wiatrak.

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1281106

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Z naszych doświadczeń - mieszkamy ponad rok i mamy za sobą zimę stulecia.

Nie mamy gazu ziemnego tylko drogi propan w butli zakopanej w ziemi. Postawiliśmy na kominek z płaszczem wodnym - Makroterm 18 kw, piec gazowy Vaillant (chyba 20 kw), czasem się włącza żeby podgrzać wodę w określonych godzinach - jeśli akurat nie chodzi kominek. Oczywiście przez resztę roku grzeje wodę. Kominek sprawdza się znakomicie.

Podłogówka wodna, w części domu grzejniki. Miały być też solary, na razie nie ma, czekamy aż stanieją. Kolektory słoneczne mogą się opłacać jeśli gmina dopłaca do takiej inwestycji proekologicznej - są takie gminy, zdaje się że na Górnym Śląsku są takie zwyczaje. Kolektory warto mieć jeśli planujesz basen przydomowy - wtedy się bardzo opłaca. Dodatkowo w ofercie kredytowej BOŚ sa inwestycje "ekologiczne" - rekuperator, kominek z płaszczem wodnym lub z rozprowadzeniem ciepła, kolektory, pompa ciepła - dają kredyt na ok 2% - bardzo dobra oferta.

Może drogie kotły viesmanna warto zastąpić tańszą ofertą np. vaillanta (kondensacyjny) i zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na kominek. Jesli nie z płaszczem to z rozprowadzeniem. Naprawdę warto mieć takie dodatkowe - lub podstawowe źródło ciepła. Kominek nie opłaca się przy pompie ciepła, a klimat jest super - w domu musi być kominek :)Nawet jeśli się brudzi - pomaluj w okolicy kratek ciemniejszą farbą lub zastosuj farbę którą można myć. Dom i tak trzeba co jakiś czas malować.

w sumie - kup kondensat dobrej (nie najdroższej) firmy plus kominek, a na pewno będziesz zadowolony.

Dodatkowo warto zainwestować w rekuperator.

https://forum.murator.pl/topic/55646--/#findComment-1449813