antysia 12.01.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 witajcie, na dniach kupujemy ten projekt - wersja I, ta większa. Mamy kilka zmian do projektu. Jak już architekt naniesie zmiany to się pochwalę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biedronka87 13.01.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam, w zeszłym tygodniu rodzinka kupiła projekt mniejszy. W marcu ma ruszyć budowa z maxa. Bedę ją śledzić i informowć na bieżąco... Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 13.01.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Konkretne projekty są omawiane w innym dziale forum Jak się nie mylę to widziałem tam dość spory wątek na temat tego projektu. http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegi 14.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Czy zwracaliście się do projektanta o zgode na zmiany , a zmiany wprowadza inny architekt czy zleceacie przeprojektowanie autorowi projektu i jakie sa koszty przeprojektowania bo tez chcemy wprowadzić zmiany.Chcemy zlikwidować pomieszczenie gospodarcze i połaczyć kuchnię z pokojem dziennym , w ten sposób zamiast pomieszczenia gospodarczego zrobić jadalnie połaczona z kuchnia i salonem .Ponieważ na poddaszu będzie pracownia malrska . Pokój koło łazienek przerabiamy na pomiesczenie gospodarcze i schody na poddasze a całość powszerzamy od strony garażu do linnii dachu , dzięki temu robimy szerszy garaż , duże pomieszczenie gospodarcze z pralnią , likwidujemy dotychczasowa pralnię powiększajac łazienki , i sypialnie tą z dostępem do łazienki.Pozdrawiam napiszcie co zmieniacie i jakie sa koszty zmian.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 16.01.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 witamZdecydowaliśmy się ostatecznie na mniejszą wersję . Zmiany chcemy wprowadzić następujące - likwidacja pom. gospodarczego na rzecz powiekszenia kuchni. powstanie jedna przestrzeń z salonem okolo 45 m.z garazu robimy pom gosp i biuro. i zmiany w łazienkach w kompleksie sypialnianym:)ta lazienka z wejsciem z sypialni to u nas garderoba. a druga lazienka powiekszona troche kosztem pokoju - gabinetu. i jeszcze od korytarzyka przy naszej sypialni malutka lazienka i przesuniete drzwi do naszej sypialni. Skomplikowanie to brzmi. zobaczymy jak sie uda to przeprojektowac. w projekcie jest napisane ze autor wyraza zgode na zmiany - nie trzeba zlecac akurat samemu projektantowi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt 18.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam. Nadal poszukuję w celu wymiany doświadczeń osób, które podobnie jak ja zaczynają lub będą budowac domek c114 Znany. Pozdrawiam w tym miejscu antysie, która podobnie jak ja będzie budować c114. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostdog 21.01.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 ja będę budował. Czy robiłaś wstępną kalkulację ile to będzie w sumie kosztowało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 29.01.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 witajciedziękuję za pozdrowienia:)własnie przyszedł do nas projekt z Muratora:)))ale się cieszyliśmypozdrawiam] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt 29.01.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Już dawno jesteśmy po zmianach i adaptacji i innych ciężkich i długich perypetiach.....że tak powiem. Obecnie czekamy na wiosnę .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz3 08.03.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam wszystkich którym spodobał się c 114 znany. Od momentu gdy przyszła myśl obudowie własnego domu, razem z żoną przejrzeliśmy dzisiątki, jak nie setki, projektów. Ale ten jako jedyny spełnia nasze oczekiwania. Zaletą tego projektu jest również to, że nie będzie w nim wielu zmian. Do najważniejszych należą :1. zamiana pomieszczenia gospodarczego na spiżanię ( oznaczone nr 4 ),2. zamiana pokoju ( nr 13 ) na gabinet kosmetyczny dla żony ( jest kosmetyczką i postanowiliśmy wykożytać własne lokum )3. połowa garażu musi zostać przeznaczona na korytarz do gabinetu żony,4. oddzielne wejście do korytarza a dalej do gabinetu,5. zamiana wejścia do gabinetu, z korytarza, wejściem od strony korytarza wydzielonego kosztem garażu.W konsekwencji rozpatruję zakup oddzielnego blaszanego i ocieplanego garażu oraz ograniczenie bramy gartażowej do jednego skrzydła.Moje wątpliwości dotyczą jedynie pomieszczenia gospodarczego- jest stanowczo za małe ( tylko 1,9 m kw. ). Mam nadzieję, że uda się ten problem rozwiązać przy pomocy nieznacznego przesunięcia ścian działowych. Tyle na początek. Z niecierpliwością czekam na innych którym spodobał się ten dom. Pozdrawiam. Mariusz z Grodziska Maz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniul 09.03.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 my również przymierzamy się do wersji wiekszej.. musimy tylko wyliczyc czy na działkę sie zmieści.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz3 11.03.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam forumowiczówJeżeli ktoś posiada zdjęcia ,, Znanego" to chętnie je obejrzę, ponieważ nigdzie w okolicy nie udał mi się ich dostać. Kontaktowałem się również z Salonem Muratora ale usłyszałem, że wśród osób które kupiły ten projekt nie znalazła się żadna, która wyraziła by zgodę na ich udostępnienie. Jestem przekonany, że wśród forumowiczów znajdzie się, osoba która pomoże. Ideałem by było, zobaczyć dom w rzeczywistości. Liczę na pomoc w tej sprawie. Serdecznie pozdrawiam. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro29 02.05.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 witam mam do wszytskich bardzo skomplikowane zapytanie. po krótce powiem ze szukam na razie projektu domu z garażem 2 stan. w dość prostej bryle z mało skomlikowanym dachem.Dlaczego? ano dlatego ze zawsze kiedyś się mowiło i pisało ze dom parterowy zblizony do kwadratu - prostokąta z dachem bez zadnych wariacji był domem najtanszym w budowe. Czy cos w tej kwestii się zmieniło, czy przy obecnych cenach lepiej jest postawić dom piętrowy ale z mniejszą powierzchnia dachu? czy nadal parterowy? generalnie założenie mam jedno! chciałbym znaleźć projekt domu w granicach 120-140 pow użyt, który będzie najtańszy w realizacji.Czy macie jakieś swoje pomysły, bo mój obecnie stanął na:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=371&IdKolekcji= Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 02.05.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jest to niewątpliwie niezbyt skomplikowany a przy tym ładny domek , ale czy w dzisiejszych czasach można mówić że można tanio wybudować dom ????? ceny materiałów i robocizny galopują i nie wiadomo kiedy się zatrzymają........ fachowców jest teraz mało i są drodzy a nie wszystko można zrobić samemu albo biorąc „ Pana Józka ze szwagrem „ bo to czasem wychodzi drożej . Prosty projekt to tylko jeden z czynników składowych na ostateczną cenę inwestycji bo można np. kupić dachówkę albo blachę trapezową , albo płytki czy panele za 20zł albo za 200 i więcej itd.,itd. I proszę mi wierzyć a jestem na etapie wykończeniówki , ta potrafi wykończyć ! i nie jest tak jak się myśli że to kupię tańsze czy tamto , bo zawsze się podoba to co jest drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro29 02.05.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jest to niewątpliwie niezbyt skomplikowany a przy tym ładny domek , ale czy w dzisiejszych czasach można mówić że można tanio wybudować dom ????? ceny materiałów i robocizny galopują i nie wiadomo kiedy się zatrzymają........ fachowców jest teraz mało i są drodzy a nie wszystko można zrobić samemu albo biorąc „ Pana Józka ze szwagrem „ bo to czasem wychodzi drożej . Prosty projekt to tylko jeden z czynników składowych na ostateczną cenę inwestycji bo można np. kupić dachówkę albo blachę trapezową , albo płytki czy panele za 20zł albo za 200 i więcej itd.,itd. I proszę mi wierzyć a jestem na etapie wykończeniówki , ta potrafi wykończyć ! i nie jest tak jak się myśli że to kupię tańsze czy tamto , bo zawsze się podoba to co jest drogie zgadzam sie we wszytskim ale mi generalnie bardziej chodzilo o same założenia wynikające z takiej a nie innej bryły domu parterowego, bez poddasza uzytkowego z 2 garazami o powierzchni uzyt ok 140m2. Jaki dom z założenia może być tańszy w budowie przy założeniu że budujemy go z tych samych materiałów z tą samą dachówką czy blachodachówką etc! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 02.05.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Relatywnie to chałupka nie powinna wyjść drogo. Powtarzam "relatywnie". Przy tym to całkiem ładna bryła. Nie liczyłbym tylko na 2 stanowiska grażowe przy powierzchni garażu 28 m2. Zawsze będą tam zalegały "potrzebne" rzeczy i na drugi samochód nie będzie miejsca, ale jeden i gadżety wejdą bez problemu. Oczywiście nie ma miejsca na typową kotłownię, więc rozumiem, że ogrzewanie będzie gazowe i stanie w garażu lub w pom. gosp. Nie wiem jaka jest szerokość przy wejściu po lewej stronie. Dobze byłoby gdyby zmieściła się tam normalnych wymiarów szafa wnękowa, jeżeli jest za wąsko trudno ocenić na pdstawie rysunku) to sugeruję trochę poszerzyć przestrzen wejścia. Połączyłby też łazienki 10 i 11. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 02.05.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Jest to niewątpliwie niezbyt skomplikowany a przy tym ładny domek , ale czy w dzisiejszych czasach można mówić że można tanio wybudować dom ????? ceny materiałów i robocizny galopują i nie wiadomo kiedy się zatrzymają........ fachowców jest teraz mało i są drodzy a nie wszystko można zrobić samemu albo biorąc „ Pana Józka ze szwagrem „ bo to czasem wychodzi drożej . Prosty projekt to tylko jeden z czynników składowych na ostateczną cenę inwestycji bo można np. kupić dachówkę albo blachę trapezową , albo płytki czy panele za 20zł albo za 200 i więcej itd.,itd. I proszę mi wierzyć a jestem na etapie wykończeniówki , ta potrafi wykończyć ! i nie jest tak jak się myśli że to kupię tańsze czy tamto , bo zawsze się podoba to co jest drogie zgadzam sie we wszytskim ale mi generalnie bardziej chodzilo o same założenia wynikające z takiej a nie innej bryły domu parterowego, bez poddasza uzytkowego z 2 garazami o powierzchni uzyt ok 140m2. Jaki dom z założenia może być tańszy w budowie przy założeniu że budujemy go z tych samych materiałów z tą samą dachówką czy blachodachówką etc! Pozdr. Według mnie to ta chałupka wcale nie bedzie taka tania a to dlaczego -duża powierzchnia a więc i rozbudowane fundamenty -duza pow. dachu i to dachu wcale nie taniego/duzo gąsiorów,skosy eliminuja raczej blachodachówke bo duże odpady,dużo okapów a wiec droga obróbka blacharska,drewno na dach o dość dużym przekroju ze względu na dł.bellek narożnych oraz cięzaru pokrycia. -jeśli zdecydujesz sie na gont bit. dochodzi położenie płyty OSB a nie należy do tanich Dochodzi jeszcze kwestia stropu bo z projektu raczej wygląda na wylewany a więc deskowanie/można pożyczyć/no i spora ilośc stali. Mówiąc szczeże to najtaniej wychodzi jednak dom typu stodoła z dachem krokwiowo jetkowym,strop typu teriva z rozstawem ścian nośnych do 5m/np.10x8 środkowa ściana nośna/ z poddaszem użytkowym/scianka kolankowa do 1,2/.Mamy 160m2 pod jednym dachem a więc mniejsze koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro29 02.05.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Według mnie to ta chałupka wcale nie bedzie taka tania a to dlaczego-duża powierzchnia a więc i rozbudowane fundamenty-duza pow. dachu i to dachu wcale nie taniego/duzo gąsiorów,skosy eliminuja raczej blachodachówke bo duże odpady,dużo okapów a wiec droga obróbka blacharska,drewno na dach o dość dużym przekroju ze względu na dł.bellek narożnych oraz cięzaru pokrycia.-jeśli zdecydujesz sie na gont bit. dochodzi położenie płyty OSB a nie należy do tanichDochodzi jeszcze kwestia stropu bo z projektu raczej wygląda na wylewany a więc deskowanie/można pożyczyć/no i spora ilośc stali.Mówiąc szczeże to najtaniej wychodzi jednak dom typu stodoła z dachem krokwiowo jetkowym,strop typu teriva z rozstawem ścian nośnych do 5m/np.10x8 środkowa ściana nośna/ z poddaszem użytkowym/scianka kolankowa do 1,2/.Mamy 160m2 pod jednym dachem a więc mniejsze koszty. ciekawe uwagi, co do dachu to brałem pod uwagę raczej jakies pokrycie ala dachówka cementowa z uwagi iż mam dostęp powiedzmy do trochę większych rabatów do mat dachowych. dodatkowo nie mam tez okien połaciowych ani wymyslnych lukarn czy wolich oczek. dom będzie bez poddasza użytkowego to myslałem ze i tu nie będę musiał robić czegoś ciężkiego czyt drogiego (oczywiscie są to moje na razie czysto hipotetyczne założenia) zgadzam się też z jednym z przedmówców że niestety nie wziąłem pod uwagę kotłowni a będzie ona potrzebna bo gazu w okolicy nie mam i nie będę miał więc będę musiał zastosować inne rozwiązanie grzewcze. A czy możesz znaleźć jakiś kilka projektów domów o konstrukcji wspomnianej przez ciebie typu ala "stodoła" właśnie w tych 12-14m2 pow użytkowej. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 03.05.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 zgadzam się też z jednym z przedmówców że niestety nie wziąłem pod uwagę kotłowni a będzie ona potrzebna bo gazu w okolicy nie mam i nie będę miał więc będę musiał zastosować inne rozwiązanie grzewcze. A czy możesz znaleźć jakiś kilka projektów domów o konstrukcji wspomnianej przez ciebie typu ala "stodoła" właśnie w tych 12-14m2 pow użytkowej. Pozdr. Chyba warto sobie solidnie przemyśleć jak funkcjonalny ma być dom i jakie bryły lubisz... Kierowanie się tylko szacunkową ceną budowy może zaowocować tym, że powstanie dom, w który władujesz mnóstwo pieniędzy a nie będziesz z niego zadowolony. Ja na przykład nie lubie domków parterowych i choćby nie wiem co nie zdecydowałbym się na dom tego typu. Pytanie: czy masz już działkę? Jeśli nie to luz, ale jak tak, to jej wielkość i położenie względem kierunków świata wyklucza pewne projekty, które mogą Ci się podobać. OK, koniec moralizatorstwa Murator jako wariant ekonomiczny dosyć mocno promuje projekt pt Wilcze Łyko i w sumie faktycznie całkiem funkcjonalny i ładny dla oka - mi brakuje dodatkowego (obok salonu) pokoju na parterze, ale moze innym to nie przeszkadza http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=95&IdKolekcji= http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/oni-juz-zbudowali/_wilcze-lyko_---dom-z-mysla-o-przyszlosci,6316_15704.htm Do Twoich potrzeb na pewno trzeba by wprowadzić trochę zmian - np. poszerzyć garaż, zmniejszyć uskok z przodu i doprojektowac za garażem kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro29 03.05.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 dzialke mam 4000m2 o wymiarach 58x70m tak wiec nie mam na razie jakis więszych ograniczen. wiem tez doskonale ze moim marzeniem jest miec dom i wiem doskonale ze nawet jesli ten wybudowany nie sprosta moim wymogom w 100% i tak bede zadowolony. zdecydowanie bardziej wole miec wiekszą pewność ze dom na który się zdecyduję - ukończę a nie pozostawie z pwodu braku środków.tak wiec czy to bedzie poarterówka czy pietrówka jest to dla mnie powiedzmy drugorzędne założenie. bardziej kieruje sie ku kosztom budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts