Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich "znanych". To była długa droga ale chyba napewno :D zdecydujemy się na znanego. Od jakiegoś czasu obserwuję tą dyskusję i wiem, że część z Was już zbudowała ten domek. Mam pytanie odnośnie planu moich ewentualnych przeróbek. Czy jakiś praktyk lub osoba posiadająca projekt jest w stanie sprawdzić czy przenosząc kominy nie "wpasuję się" w krokwie lub coś innego.

http://s6.zapodaj.net/27272530.jpg.html

http://s6.zapodaj.net/43849603.jpg.html

:)) Jak pisałem wcześniej "chyba na pewno" po 2 misiącach chyba napewno wierzba II. Pozdrawiam. Plany zostawiam może się komuś przydadzą.

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:( Jestem zalamany :(

Okazalo sie, ze na dzialce ktora chcialem kupic nie postawie Znanego.

Warunki zabudowy okreslaja budynek o pow. zabudowy do 180 m2 i dachu o kacie nachylenia polaci 30-45%

A juz mi sie wydawalo, ze szczescie sie do mnie usmiechnelo jak znalezlismy ten projekt a teraz albo szukami innej dzialki (co chyba bedzie mission impossible) albo zmienimi projekt do warunkow zabudowy na tej dzialce.

• 4 weeks później...

witam,

my równiez otrzymalismy warunki zabudowy (ale na razie jako projekt decyzji) uwzględniajace kąt nachylenia od 30-45 mimo że w sąsiedztwie naszej działki są właściwie na każdej cos innego - domy kostki z dachem o nachyleniu prawie 45 st, "bliżniak" który nie jest bliżniakiem bo są to domy o różnej wysokości i różnych dachach !! (wlasciwie to tylko wspólna ściana tych domów ich łączy), jest tez dom z 15st dachem...no nic...

złożylismy wniosek o dopuszczenie dolnej granicy nachylenia dachu od 20st no i przy okazji o inny kolor niż zasugerowano tzn inny niż ceglasty, brązowy...zobaczymy jaki będzie efekt...a jeśli nie uda się to zbudujemy Znanego z 30 st dachem :-? , Mariusz3 jest tego chyba najlepszym przykładem...

prosimy o opinie co sądzicie nt tak poważnej zmiany dachu ?czy znajduje Wasze poparcie?

z góry dzięki

• 1 month później...
  • 1 month później...
witam, szukam kogoś kto buduje dom C114 Znany, na terenie dolnośląskiego lub województw ościennych. Przymierzamy się z żoną do budowy tego domu, ale chcielibyśmy na początek porozmawiać z kimś kto ten dom już postawił, lub jest w trakcie budowy. Mój email [email protected] :lol:

witam wszystkich; czy ktoś może wybudował lub buduje aktualnie Znanego, woj. dolnośląskie lub ościenne? jeśli tak to będę wdzięczny za umożliwienie zobaczenia Znanego na żywo, zamierzamy go budować od czerwca, ale chcielibyśmy go zobaczyć choć przez chwilę w realu, zawsze to trochę inaczej wygląda niż na najlepszym rzucie projektu

• 6 months później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących znanego

Zaczęliśmy budowę w kwietniu 2008r. od 13 października mieszkamy

Jest suuuuuuper.

Po tych dwóch tygodniach w nowym domu mogę z czystym sumieniem powiedzieć że wybraliśmy dom z najpraktyczniejszym układem.

1.kuchnia otwarta-nie ma łażenia z jedzeniem po domu jak ktoś chce popatrzeć na tv poza tym ładne meble w kuchni to dlaczego mam chować a jak przychodzą goście stół z kuchni jest rozkładany na pokój bez proszenia menża bo nie trzeba dzwigać.

2.pralnia przy kuchni - pod ręką(nie kluczę po domu bo i tak najwięcej czasu od godz. 16 spędzam w kuchni)

3.wejście do garażu z wiatrołapu- to nie prawda że śmierdzi spalinami,wygoda z zakupami i dziećmi

4.część sypialniana z dala od salonu-nie widać bałaganu

Tak pralnię zrobiliśmy w kotłowni

Jest tam wiszący piec gazowy, 300 litrowy zbiornik na wodę do solara, zmiękczalnia.

Pod oknem (nie mamy drzwi) stoi pralka i jest miejsce na zlew gospodarczy, natomiast hydrofor mamy na zewnątrz w piwniczce przed domem-jest ona murowana i ocieplona.

Hydraulik który robił nam instalcję nie sądził że to wszystko da radę zmieścić na tak małej powierzchni. Oczywiście mam również sznurki na pranie i dodatkowy kaloryfer.

• 2 weeks później...

witam!!!zdecydowalismy sie na znany w wersji lustrzanej ruszamy na wiosne w woj lubelskim mam nadzije ze znajda sie osoby ktore buduja zbudowaly lub beda budowac taki dom i ze bedziemy mogli wymienic sie doswiadczeniami

pozdrawiam i czekam na odzew :D

witajcie!!!

chcielibysmy niesmialo dolączyc do Waszego grona

na wiosne ruszamy z budowa znanego

nasz znany bedzie troche przerobiony z roznych powodow

1. podnosimy dach do 30 stopni-wymog gminy

2. dom bedzie poszerzony okolo metr dzieki czemu zyskamy wiekszy zadaszony taras

3. wymiar w glag rowniez zwiekszamy aby zyskac szerszy gabinet w ktorym to bedzie nasza sypialnia i tam tesz zostanie wydzielona garderoba

4. w miejscu lazieniek i pralni beda dwie lazienki prxzy czym jedna z oknem dostepna z naszej sypialni a druga dostepna z holu

5 zmienilismy wymiary wiekszosci oknien na nieco mniejsze i skasowalismy dwa wyjsia z salonu-te z boku zamieniajac je na okna

6. garaz bedzie pojedynczy a druga polowa bedzie przeznaczona na drugie pomieszczenie gospodarcze

7. te drzwi z pomieszczenia gospodarczego przy kuchni tez zamienilismy na okno

8. poprzez ziwiekszenie wymiarow domu powiekszy sie tez nieco kuchni i pomieszczenie obok niej tylko ja sie zastanawiam nad zamknieciem kuchni i balaganu ktory tam bedzie

9. kominek przenosimy do na srodkowa sciane lub ta graniczaca z jedna z sypialni

kochani podzielcie sie swoimi zmianami i pomyslami

a ci ktorzy juz mieszkaja moze zechca pochwalic sie jakimis zdjeciami jestem strasznie ciekawa efektow

pozdrawiam!!

Witam wszystkich,

czy ktoś może mi doradzić dobrego architekta do kilku zmian w projekcie "Znany C114", interesuje mnie również instalacja rekuperatora.

Z góry dziękuje za pomoc.

Witam ,czy dowiedziałeś się czegoś o instalacji rekuperatora.Też będę budował c-114 i przymierzam się do rekuperatora .Wiesz może jakie są koszta.Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam!

Dołączyliśmy do grona fanów c114 na początku tego roku i już nasz "znany" stoi. Zostało jedynie "odpalenie" pieca i wykończeniówka.

Planowany termin przeprowadzki marzec-kwiecień 2010.

Również i my nie obeszliśmy się bez zmian.

1.Z gabinetu przy garażu zrobiliśmy kotłownię oraz 5-cio metrową garderobę.

2.Kominek przenieśliśmy na ścianę przylegającą do pokoju.

3.Z byłego pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy spiżarnię.

4.Powiększyliśmy okna w garażu i w łazience.

Na tym etapie koszty w odniesieniu do szacowanych przez Muratora nas nie zaskoczyły.

Innego domku sobie w tej chwili nie wyobrażamy :-)

Pozdrówka!

Kotłownię od garderoby oddzieliłem ścianką w poprzek.

Wejście do kotłowni z garażu, natomiast do garderoby z przedpokoju.

Kotłownia ma ok 10 m2 ,natomiast garderoba ok 5m2. Pomieszczenia wydają się wystarczająco funkcjonalne. Zdjęcia postaram się wrzucić w najbliższym czasie.

Pozdrawiam.