firewolf 11.11.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam wszystkich "znanych". To była długa droga ale chyba napewno zdecydujemy się na znanego. Od jakiegoś czasu obserwuję tą dyskusję i wiem, że część z Was już zbudowała ten domek. Mam pytanie odnośnie planu moich ewentualnych przeróbek. Czy jakiś praktyk lub osoba posiadająca projekt jest w stanie sprawdzić czy przenosząc kominy nie "wpasuję się" w krokwie lub coś innego. http://s6.zapodaj.net/27272530.jpg.html http://s6.zapodaj.net/43849603.jpg.html ) Jak pisałem wcześniej "chyba na pewno" po 2 misiącach chyba napewno wierzba II. Pozdrawiam. Plany zostawiam może się komuś przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 14.11.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Jestem zalamany Okazalo sie, ze na dzialce ktora chcialem kupic nie postawie Znanego. Warunki zabudowy okreslaja budynek o pow. zabudowy do 180 m2 i dachu o kacie nachylenia polaci 30-45% A juz mi sie wydawalo, ze szczescie sie do mnie usmiechnelo jak znalezlismy ten projekt a teraz albo szukami innej dzialki (co chyba bedzie mission impossible) albo zmienimi projekt do warunkow zabudowy na tej dzialce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablos99 09.12.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 witam, my równiez otrzymalismy warunki zabudowy (ale na razie jako projekt decyzji) uwzględniajace kąt nachylenia od 30-45 mimo że w sąsiedztwie naszej działki są właściwie na każdej cos innego - domy kostki z dachem o nachyleniu prawie 45 st, "bliżniak" który nie jest bliżniakiem bo są to domy o różnej wysokości i różnych dachach !! (wlasciwie to tylko wspólna ściana tych domów ich łączy), jest tez dom z 15st dachem...no nic... złożylismy wniosek o dopuszczenie dolnej granicy nachylenia dachu od 20st no i przy okazji o inny kolor niż zasugerowano tzn inny niż ceglasty, brązowy...zobaczymy jaki będzie efekt...a jeśli nie uda się to zbudujemy Znanego z 30 st dachem , Mariusz3 jest tego chyba najlepszym przykładem... prosimy o opinie co sądzicie nt tak poważnej zmiany dachu ?czy znajduje Wasze poparcie? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KINX 02.02.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam wszystkich, czy ktoś może mi doradzić dobrego architekta do kilku zmian w projekcie "Znany C114", interesuje mnie również instalacja rekuperatora. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJOMIR31 08.03.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 witam, szukam kogoś kto buduje dom C114 Znany, na terenie dolnośląskiego lub województw ościennych. Przymierzamy się z żoną do budowy tego domu, ale chcielibyśmy na początek porozmawiać z kimś kto ten dom już postawił, lub jest w trakcie budowy. Mój email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJOMIR31 13.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 witam wszystkich; czy ktoś może wybudował lub buduje aktualnie Znanego, woj. dolnośląskie lub ościenne? jeśli tak to będę wdzięczny za umożliwienie zobaczenia Znanego na żywo, zamierzamy go budować od czerwca, ale chcielibyśmy go zobaczyć choć przez chwilę w realu, zawsze to trochę inaczej wygląda niż na najlepszym rzucie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magaa 11.10.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Też dołączam się do prośby o nowe fotki! Czy ktoś wybudował lub buduje Znanego na zachodzie Polski? Interesuje mnie zwłaszcza większa wersja c114a pozdrawiam wszystkich fanów tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 11.10.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 http://img59.imageshack.us/img59/6456/dsc2464.th.jpg http://img503.imageshack.us/img503/9021/dsc2482s.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madyn1 29.10.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Witam wszystkich budujących znanegoZaczęliśmy budowę w kwietniu 2008r. od 13 października mieszkamyJest suuuuuuper.Po tych dwóch tygodniach w nowym domu mogę z czystym sumieniem powiedzieć że wybraliśmy dom z najpraktyczniejszym układem.1.kuchnia otwarta-nie ma łażenia z jedzeniem po domu jak ktoś chce popatrzeć na tv poza tym ładne meble w kuchni to dlaczego mam chować a jak przychodzą goście stół z kuchni jest rozkładany na pokój bez proszenia menża bo nie trzeba dzwigać.2.pralnia przy kuchni - pod ręką(nie kluczę po domu bo i tak najwięcej czasu od godz. 16 spędzam w kuchni)3.wejście do garażu z wiatrołapu- to nie prawda że śmierdzi spalinami,wygoda z zakupami i dziećmi4.część sypialniana z dala od salonu-nie widać bałaganu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 29.10.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 no tak - tylko, że większość projektów spełnia te założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magaa 29.10.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Madyn, bardzo się cieszę, że Znany sprawdza się w użytkowaniu Może zamieścisz jakieś nowe fotki? Bylabym wdzieczna. Mam też pytanie o pralnie - czy zrobiliscie ja w kotlowni, czy tez kotlownie przeniesliscie gdzie indziej? pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madyn1 29.10.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Tak pralnię zrobiliśmy w kotłowniJest tam wiszący piec gazowy, 300 litrowy zbiornik na wodę do solara, zmiękczalnia.Pod oknem (nie mamy drzwi) stoi pralka i jest miejsce na zlew gospodarczy, natomiast hydrofor mamy na zewnątrz w piwniczce przed domem-jest ona murowana i ocieplona.Hydraulik który robił nam instalcję nie sądził że to wszystko da radę zmieścić na tak małej powierzchni. Oczywiście mam również sznurki na pranie i dodatkowy kaloryfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacmi 11.11.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 witam!!!zdecydowalismy sie na znany w wersji lustrzanej ruszamy na wiosne w woj lubelskim mam nadzije ze znajda sie osoby ktore buduja zbudowaly lub beda budowac taki dom i ze bedziemy mogli wymienic sie doswiadczeniami pozdrawiam i czekam na odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław W. 13.11.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Czy ktoś może ma kosztorys (nawet kilkuletni) dla tego projektu? Według muratora, budowa domu (bez wykończenia wewnętrznego) kosztuje ok. 279 900 zł. Szacuję koszt całego domu, wraz z wykończeniem, na 350000 zł i chcę wiedzieć jak bardzo się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacmi 13.11.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 witajcie!!!chcielibysmy niesmialo dolączyc do Waszego gronana wiosne ruszamy z budowa znanegonasz znany bedzie troche przerobiony z roznych powodow1. podnosimy dach do 30 stopni-wymog gminy2. dom bedzie poszerzony okolo metr dzieki czemu zyskamy wiekszy zadaszony taras3. wymiar w glag rowniez zwiekszamy aby zyskac szerszy gabinet w ktorym to bedzie nasza sypialnia i tam tesz zostanie wydzielona garderoba4. w miejscu lazieniek i pralni beda dwie lazienki prxzy czym jedna z oknem dostepna z naszej sypialni a druga dostepna z holu5 zmienilismy wymiary wiekszosci oknien na nieco mniejsze i skasowalismy dwa wyjsia z salonu-te z boku zamieniajac je na okna6. garaz bedzie pojedynczy a druga polowa bedzie przeznaczona na drugie pomieszczenie gospodarcze7. te drzwi z pomieszczenia gospodarczego przy kuchni tez zamienilismy na okno8. poprzez ziwiekszenie wymiarow domu powiekszy sie tez nieco kuchni i pomieszczenie obok niej tylko ja sie zastanawiam nad zamknieciem kuchni i balaganu ktory tam bedzie9. kominek przenosimy do na srodkowa sciane lub ta graniczaca z jedna z sypialni kochani podzielcie sie swoimi zmianami i pomyslamia ci ktorzy juz mieszkaja moze zechca pochwalic sie jakimis zdjeciami jestem strasznie ciekawa efektowpozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek40lodz 20.11.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Powitać wszystkich,cieszę się że nie jestem osamotniony w temacie C114.Właśnie czekam na plany,mam już przewidziane pewne zmiany,ale wasze spostrzeżenia też są cenne.Myślę , że jak by spotkać się poza forum na pewno na jednej kawie by się nie skończyło.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek40lodz 20.11.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witam wszystkich, czy ktoś może mi doradzić dobrego architekta do kilku zmian w projekcie "Znany C114", interesuje mnie również instalacja rekuperatora. Z góry dziękuje za pomoc. Witam ,czy dowiedziałeś się czegoś o instalacji rekuperatora.Też będę budował c-114 i przymierzam się do rekuperatora .Wiesz może jakie są koszta.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekris 07.12.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam! Dołączyliśmy do grona fanów c114 na początku tego roku i już nasz "znany" stoi. Zostało jedynie "odpalenie" pieca i wykończeniówka. Planowany termin przeprowadzki marzec-kwiecień 2010. Również i my nie obeszliśmy się bez zmian. 1.Z gabinetu przy garażu zrobiliśmy kotłownię oraz 5-cio metrową garderobę. 2.Kominek przenieśliśmy na ścianę przylegającą do pokoju. 3.Z byłego pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy spiżarnię. 4.Powiększyliśmy okna w garażu i w łazience. Na tym etapie koszty w odniesieniu do szacowanych przez Muratora nas nie zaskoczyły. Innego domku sobie w tej chwili nie wyobrażamy Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magaa 11.12.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Pekris, gratulacje Mamy podobne plany co do gabinetu koło garażu, w jaki sposób rozdzielacie garderobę od kotłowni - ścianką działową w poprzek czy jakoś inaczej? Może zamieścisz jakieś fotki dla fanów znanego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pekris 12.12.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Kotłownię od garderoby oddzieliłem ścianką w poprzek.Wejście do kotłowni z garażu, natomiast do garderoby z przedpokoju.Kotłownia ma ok 10 m2 ,natomiast garderoba ok 5m2. Pomieszczenia wydają się wystarczająco funkcjonalne. Zdjęcia postaram się wrzucić w najbliższym czasie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts