Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeszcze troszkę zostało:

-podłogi: płytki+panele

-ściany: płytki + malowanie

-łazienka: umywalki+wanna+prysznic

-kuchnia: cała zabudowa

-szafy wnękowe

-garderoba

-kominek

-piec co+grzejniki

-podbitka

-całość oświetlenia+osprzęt elektryczny (gniazda,włączniki)

-tarasy+podjazd

-zagospodarowanie deszczówki

-zagospodarowanie ogrodu

To wszystko to rozumiem :) Ale to już chyba typowe wykończenie wewnątrz i zależy od tego, co tam chcemy mieć :)

Czy robiliście coś sami czy wszystko firmy ?

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam właśnie się zalogowałem.

Też będę budował znanego za kilkanaście dni tj.15.08.2010 wchodzi wykonawca. Mam pytanie do ludzi ,którzy już wybudowali ile dawaliście ocieplenia na ściany ,strop i w podłogę. Jestem ciekawy ponieważ ja zamierzam wybudować dom niskoenergetyczny.Czekam na odpowiedź i ewentualne sugestie.

Też będę budował znanego za kilkanaście dni tj.15.08.2010 wchodzi wykonawca. Mam pytanie do ludzi ,którzy już wybudowali ile dawaliście ocieplenia na ściany ,strop i w podłogę. Jestem ciekawy ponieważ ja zamierzam wybudować dom niskoenergetyczny.Czekam na odpowiedź i ewentualne sugestie.

Zapraszam do dziennika - stopka.

Pozdr.

konrad

my dawaliśmy na ścdiany 15cm, podłlogi+strych po 10cm

• 3 weeks później...

Witam,

Na wstępie pozdrawiam wszystkich "Znanych". Ja też z żoną przymierzamy się do znanego, chociaż w lustrzanej wersji. Projekt w sam raz dla nas.

Oczywiście nie odbędzie się bez zmian w projekcie. W związku z tym, czy ktoś przenosił kominek w miejsce sofy zaraz przy przejściu? Zastanawiam się czy nie będzie kolizji w krokwiach czy jętkach. Rozpatrywaliście kotłownie na paliwo stałe? Rozważam piec na biomasę (granpal) i tak myślę czy tam się wszystko zmieści. W sumie to nie za dużo miejsca oferuje standardowa kotłownia.

aga_krzys, można was odwiedzić na budowie? Puściłem w tej sprawie wiadomość na priv

Pozdr/Jacek

my nastawialismy sie na kocioł gazowy; miała iść nitka gazowa koło nas. niestety inwestycja się opóźniła o 2-3lata, więc chcąc - nie chcąc zdecydowaliśmy se na kocioł na eko-groszek. faktycznie w kotłowni miejsca nie ma za wiele, ale jakoś wcisnęlismy tam kocioł z podajnikiem i wymiennikiem CWU, a dodatkowo stojak na 3 worki do segregacji odpadów. w końcu nie będę tam spędzał wolnego czasu. mankamet tego jest taki, że przy z kotłowni ulokowanej przy kuchni słychać odgłosy pracy kotła np.podawania paliwa. teraz jakbym wiedział że tak będzie kotłownie przeniósłbym do garażu.

co do udostępniania do oglądania naszego domu, to nie obraź się, ale jest problem, bo jest juz zamieszkany.

my dawaliśmy na ścdiany 15cm, podłlogi+strych po 10cm

Oj to cieniutko ja daję 30cm w podłogę,40 strop (lekki) sciany 35 lub 40cm styropianu.przed chwilą odebrałem audyt który sobie kazałem zrobić bo nie mogłem się zdecydować na ogrzewanie .No i przy tych parametrach wyszło zapotrzebowanie na ciepło 3700watt. Niezła jazda co .? Mało brakuje do domu pasywnego.

no to poszalałeś.

a ściany z czego stawiasz - jakie grube? bo jak wstawisz okna , to będziesz miał spore wnęki z obu stron.

drugi problem : to jakimi kołkami to przymocujesz? masz możliwość kupienia takich długich?

wg mnie 15cm styropian + porotherm wystarczy zupełnie. do tego oczywiście odpowiednie drzwi i okna.

głębokość przemarzania styropianu to około 6cm.

Edytowane przez aga_krzys

no to poszalałeś.

a ściany z czego stawiasz - jakie grube? bo jak wstawisz okna , to będziesz miał spore wnęki z obu stron.

drugi problem : to jakimi kołkami to przymocujesz? masz możliwość kupienia takich długich?

wg mnie 15cm styropian + porotherm wystarczy zupełnie. do tego oczywiście odpowiednie drzwi i okna.

głębokość przemarzania styropianu to około 6cm.

ściany będą z Porotherm 25, okna będą w strefie ciepłej osadzone aby wyeliminować mostki,jeżel zaś chodzi o grubość ścian no to coś za coś.

Kołki natomiast nie są potrzebne w budynku parterowym i wiem co myślisz (40cm) jak to się utrzyma. Otóż pod styropianem będzię taka jakby ława.

Na styropian jeszcze przyjdze płytka klinkierowa.okna będą 3 komorowe współczynnik ramy i szyby U0,7-0,8.

Powiedz jak ci się mieszka w tym domku i lie wydałeś na ogrzewanie albo jakie zapotrzebowanie masz na ciepło przy twoich parametrach.

Aha mur fundamentowy zakończę jedną warstwą bloczkami ISOMUR.

Narka