aga_krzys 18.08.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 okna raczej 3 szybowe, a nie 3 komorowe? czy to nie pomyłka? ja mam 5 komorowe-3 szybowe U-0,5 z M&S. na razie mieszka się super, ale to tylko 3 tygodnie więc na razie nie powiem jak wychodzi ogrzewanie; póki co kocioł grzeje tylko CWU i spaliłem może z 50-70kg groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 18.08.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 oczywiście okno 2 komorowe 3 szybowe też firmy ms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 18.08.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Jacmi jakbyś mógł i miał ochotę to zapodaj proszę twój numer kom.na mojego maila [email protected] -chciałbym pogadać .Pozdrawiam Piotr Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez emol7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 25.08.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Ale sie temat ożywił w kwestii, która mnie interesuje - izolacje/ogrzewanie. My daliśmy na strop terive 24cm+22 styropaniu+wylewka 5cm na ściany poszedł Solbet "600" + styropian 20cm + tynk ozdobny, posadzki na piwnicach 10cm+5 jastrychu. Ogrzewanie cały dom to 160m2, podłogówka 80m2, reszta grzejniki pod niskie temperatury (kocił kondensat) + kominke z DGP połączoną w hybrydę w wentylacją mechaniczną. Myślałem, że to już szczyt "rozpasania" ale widze, że są lepsi - i tak trzymać . Czekam na relacje jak u Was wyjdzie zima, u mnie sie okaże bo teraz wchodzimy na jesień mieszkać. Pozdr. konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 26.08.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) Ale sie temat ożywił w kwestii, która mnie interesuje - izolacje/ogrzewanie. My daliśmy na strop terive 24cm+22 styropaniu+wylewka 5cm na ściany poszedł Solbet "600" + styropian 20cm + tynk ozdobny, posadzki na piwnicach 10cm+5 jastrychu. Ogrzewanie cały dom to 160m2, podłogówka 80m2, reszta grzejniki pod niskie temperatury (kocił kondensat) + kominke z DGP połączoną w hybrydę w wentylacją mechaniczną. Myślałem, że to już szczyt "rozpasania" ale widze, że są lepsi - i tak trzymać . Czekam na relacje jak u Was wyjdzie zima, u mnie sie okaże bo teraz wchodzimy na jesień mieszkać. Pozdr. konrad ok. dzieki Edytowane 1 Marca 2011 przez emol7 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milan1919 26.02.2011 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Witam już dawno nikt nie napisal może pochwalicie sie ile was kosztował opał na zime?? mam zamiar na wiosne zaczac sie budowac i chyba to bedzie "znany" jednak moja wersja byla by taka nie wiem czy da sie to zrobic od strony technicznej ale narazie sobie to tak wyrysowalem! piszcie co z tym opalem:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 01.03.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Witam już dawno nikt nie napisal może pochwalicie sie ile was kosztował opał na zime?? mam zamiar na wiosne zaczac sie budowac i chyba to bedzie "znany" jednak moja wersja byla by taka nie wiem czy da sie to zrobic od strony technicznej ale narazie sobie to tak wyrysowalem! piszcie co z tym opalem:p Witam , pytanie ile wyszedł opał w zimę jest bez sensu ponieważ jest to uzależnione od wielu czynników takich jak np: 1.w jakim regionie jest dom bo między Suwałkami a Opolem jest duża różnica w temperaturach.2 jak ocieplisz dom tzn jaki współczynnik będzie ścian ,stropu ,podłogi i okien. To bardzo ważna kwestia.Ja dobrze ci radzę daj minimum 20 cm styropianu 0,040 [W/m2K] przy ścianie 25cm grubości. To ci się wszystko zwróci z nawiązką w przyszłości. Ja wybudowałem z porothermu 25cm i dałem 40cm styropianu 0,040[W/m2K] na ściany ( współczynnik uzyskałem około 0,0951 [W/m2K] ),okna kupiłem firmy MS bardzo ciepłe współczynnik dla całego okna to 0,8 i niżej zależy od wielkości. Podłogi ociepliłem 30 cm warstwą styropianu a na strop dałem 55 cm wełny 0,039[W/m2K] . Ogrzewanie wyszło mnie na razie około 800zł (od 5.12.2010)a jeszcze coś dojdzie do wiosny. W drugim sezonie spodziewam się na cały okres grzewczy wydać około 800-900 zł i to wszystko kolego. Jako ciekawostkę podam ,że koszt wybudowania tego domu nie były dużo wyższy od tego z projektu ,ponieważ odeszły mi koszty całego ogrzewania centralnego około 40000 zł ,które wydałem właśnie na styropian i wełnę. Mam nadzieję ,że pomogłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł B 04.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja wybudowałem z porothermu 25cm i dałem 40cm styropianu 0,040[W/m2K] na ściany ( współczynnik uzyskałem około 0,0951 [W/m2K] ),okna kupiłem firmy MS bardzo ciepłe współczynnik dla całego okna to 0,8 i niżej zależy od wielkości. Podłogi ociepliłem 30 cm warstwą styropianu a na strop dałem 55 cm wełny 0,039[W/m2K] . emol7 Nie przesadziłeś z gruboscią steropianiu ? aż 40 cm ??? Czy nie lepiej było zastosować ten szary z dodatkiem grafitu Termo Lambda Organiki ??? Jak rozwiązałeś przy takiej grubości steropianiu mocowanie okien. Czy nie są zbyt cofnietę względem powierzchn elewacji ??? Mogłbyś wrzucić jakieś fotki jaki uzyskałeś wizulany efekt końcowy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł B 04.03.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ogrzewanie wyszło mnie na razie około 800zł (od 5.12.2010)a jeszcze coś dojdzie do wiosny. W drugim sezonie spodziewam się na cały okres grzewczy wydać około 800-900 zł i to wszystko kolego. Jako ciekawostkę podam ,że koszt wybudowania tego domu nie były dużo wyższy od tego z projektu ,ponieważ odeszły mi koszty całego ogrzewania centralnego około 40000 zł ,które wydałem właśnie na styropian i wełnę. Mam nadzieję ,że pomogłem Pozdrawiam Można wiedzić czym ogrzewasz dom ??? Sądzę że pewnie masz rekuperator przy takim szczelnym ociepleniu. Masz jekieś wstępne kwoty za zużycie prądu przez rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_krzys 04.03.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) u nas , "normalny dom", położenie wlkp, ogrzewanie na eko-groszek; od sierpnia całość wydatków na opał to 3tys , temperatura w domu 24st, podłogówka po całości za wyjątkiem trzech sypialni (21st) i garażu (ok.7-10st) ; (sypialnie, garaż - kaloryfery ścienne); 2 osoby dorosłe i 2 dzieci; kupowaliśmy eko-groszek kupowany workowany a,25kg, po jednej palecie, po cenie rynkowej (u nas około 800-840pln/t) Edytowane 4 Marca 2011 przez aga_krzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 05.03.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Można wiedzić czym ogrzewasz dom ??? Sądzę że pewnie masz rekuperator przy takim szczelnym ociepleniu. Masz jakieś wstępne kwoty za zużycie prądu przez rekuperator? Dom dogrzewam grzejnikami elektrycznymi o mocy 500w firmy Atlantic,oczywiście mam też rekuperator( firmy Brink). Zużycia prądu rekuperatora nie mierzę bo mnie to nie interesuje czy wydam za rok użytkowania 178zł , 200zł czy 220 . Jak czytam nie które wpisy na forach to mnie po prostu mdli od głupoty jaką ludziska wypisują. Jeżeli chodzi o rekuperator to się nawet nie zastanawiaj. Domy budowane w dzisiejszych czasach przy takiej technologi i ociepleniem poprzez styropian czy wełnę nie mają szansy dobrze funkcjonować przy wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 05.03.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 emol7 Nie przesadziłeś z gruboscią steropianiu ? aż 40 cm ??? Czy nie lepiej było zastosować ten szary z dodatkiem grafitu Termo Lambda Organiki ??? Jak rozwiązałeś przy takiej grubości steropianiu mocowanie okien. Czy nie są zbyt cofnietę względem powierzchn elewacji ??? Mogłbyś wrzucić jakieś fotki jaki uzyskałeś wizulany efekt końcowy ??? Jeżeli chodzi o Termo Organikę to 10cm ich styropianu zastępujesz innym styropianem o grubości 12 cm , a w cenie diametralna różnica. Pytasz czy przesadziłem -to jako odpowiedź na to pytanie proponuję poczytać w internecie o domach pasywnych. Jeśli chodzi o koszty to odpowiedź znajdziesz parę wpisów wyżej.(((Jako ciekawostkę podam ,że koszt wybudowania tego domu nie były dużo wyższy od tego z projektu ,ponieważ odeszły mi koszty całego ogrzewania centralnego około 40000 zł ,które wydałem właśnie na styropian i wełnę.)))) narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_krzys 05.03.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 nie wiem skąd wziąłeś liczbę 40tys na centralne ogrzewanie; u mnie całość (podłogówka, kocioł, grzejniki, robocizna) zamknęła się kwotą 25tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 05.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 nie wiem skąd wziąłeś liczbę 40tys na centralne ogrzewanie; u mnie całość (podłogówka, kocioł, grzejniki, robocizna) zamknęła się kwotą 25tys. Za 25000 to pewnie palisz węglem lub eko groszkiem albo jeszcze innym świństwem . Ja zawsze miałem ogrzewanie albo gazowe albo na olej opałowy . 15000-20000 starczyłoby mi na dobry kondensacyjny gazowy lub olejowy piec nie mówiąc już o pompie ciepła. Moja rodzina i ja zawsze byliśmy ekologiczni i takimi pozostaniemy. Nie wyobrażam sobie życia z kupowaniem węgla itp chowania tego później gdzieś w kotłowni i wynoszenia popiołu itd. I tylko nie mów mi kolego że masz czystą kotłownię . A tak na marginesie to na te całe docieplenia nie wydałem nawet 40000 a konkretnie 36000 razem z rekuperacją. narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł B 05.03.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Pytasz czy przesadziłem -to jako odpowiedź na to pytanie proponuję poczytać w internecie o domach pasywnych. emol7 o domach pasywnych to akurat czytałem i znam załozenia i podstawy budowy takich domów. Koncowym etapem budowy takiego domu są : Próba podciśnieniowa dla oceny poprawności wykonania budynku oraz ocena kamerą termograficzną. Powiedzmy ze takie działania są dedytkowane dla tych najbardziej wymagających entuzjastów domów pasywnych:) Tak na marginesie pisałes wczesniej o pustakach cokołowych ISOMUR z tego co pamietam są drogie i to bardzo. Czy nie uważasz ze ten sam efekt mozna uzykać stosując pustak cokołowy keramzytowy z wkładakmi steropianowymi ? Jeśli dasz rady to wrzuć fotki swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_krzys 05.03.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 emo7 koniecznie wrzuć fotki na forum. będziemy mogli zobaczyc jakie błędy popełniliśmy przy swojej budowie "nieekologicznej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 07.03.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 emol7 o domach pasywnych to akurat czytałem i znam załozenia i podstawy budowy takich domów. Koncowym etapem budowy takiego domu są : Próba podciśnieniowa dla oceny poprawności wykonania budynku oraz ocena kamerą termograficzną. Powiedzmy ze takie działania są dedytkowane dla tych najbardziej wymagających entuzjastów domów pasywnych:) Tak na marginesie pisałes wczesniej o pustakach cokołowych ISOMUR z tego co pamietam są drogie i to bardzo. Czy nie uważasz ze ten sam efekt mozna uzykać stosując pustak cokołowy keramzytowy z wkładakmi steropianowymi ? Jeśli dasz rady to wrzuć fotki swojego domu. Być może masz rację z tymi pustakami z keramzytu ale nie chciałem wnikać w to i kupiłem Isomur ponieważ jest na rynku już około 28 lat ijest sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emol7 07.03.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 emo7 koniecznie wrzuć fotki na forum. będziemy mogli zobaczyc jakie błędy popełniliśmy przy swojej budowie "nieekologicznej". Każdy buduje jak chce i co uważa za stosowne dla siebie. Ja podałem mój przykład jako dobre myślenie no i myślenie o przyszłości ,że można wybudować z pewnym określonym budżetem dwa takie same domy a jakże różne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol26 08.03.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 witam wcześniej pisałam w wątku zręcznego teraz jednak po wielu dyskusjach z mężem zdecydowaliśmy -już myślę że na 100%- na znanego wersję c 114. tak więc zadaję moje pytanie tu: dysponuje budżetem ok 400 - 450 tys na budowę znanego. czy myślicie czy w tej kwocie zmieszcze się do momentu wprowadzenia się - łącznie z elewacjami, ogrodzeniem, meblami, i całym wyposażeniem w średnim standardzie? pytanie 2- i ile kosztuje zmiana dachu z 20 na 25- 30 st i zmiana miejsca kominka na sciane sasiadująca z korytarzem bądź sypialnią? i trzecie pytanie i zarazem WIEEEELKA prośba - czy mogłabym prosić o przesłanie skanu dokłądnych rzutów wraz z wymiarami? mój mail - [email protected] z góry serdecznie dziękuje i proszę o dodawanie zdjeć wnętzr i zewnątrz znanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł B 08.03.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 witam pytanie 2- i ile kosztuje zmiana dachu z 20 na 25- 30 st i zmiana miejsca kominka na sciane sasiadująca z korytarzem bądź sypialnią? i trzecie pytanie i zarazem WIEEEELKA prośba - czy mogłabym prosić o przesłanie skanu dokłądnych rzutów wraz z wymiarami? mój mail - [email protected] z góry serdecznie dziękuje i proszę o dodawanie zdjeć wnętzr i zewnątrz znanego Myslę że najlepiej będzie jak zapytasz o to autora projektu. Ja też zmieniłem kąt pochylenia dachu do 26 st. Komin od kominka musi być tak umieszczony aby nie było kolizji z więźbą dachu i jest to wykonalne. Rysunki pokazowe w pdf tez Ci wyślą bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts