Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

My również dołączamy do zacnego grona przyszłych posiadaczy znanego :) Jak na razie jesteśmy na początku początków czyli załatwianie papierologii. Mam nadzieje, że się szybko uporamy bo jeszcze w tym roku chciałabym "coś" na działce zobaczyć. Trochę mnie to wszystko przeraża - w końcu to pierwsza budowa. Trzeba myśleć pozytywnie przynajmniej teraz ...

Witam

I ja dołączam do grona budujących "znanego" Po 2,5 roku od złożenia pierwszego wniosku w urzędzie wreszcie udało się zacząć budowę. Jestem na etapie wychodzenia z ziemi, są już fundamenty Na resztę chyba przyjdzie mi trochę poczekać bo od 3 dni bardzo intensywnie pada. Mój znany jest po małym liftingu i mam np strefę dla rodziców i piwniczkę (którą właśnie zalało)

Edytowane przez alleksandra

• 2 weeks później...
Mam pytanie jakie macie bądź planujecie ogrzewanie ? Ja właśnie próbuję umiejscowić kotłownie w garażu i zastanawiam się ile potrzebuje miejsca. Chcemy kocioł na eko-groszek z podajnikiem. Ktoś mi doradził, że 18 KW wystarczy możecie jakoś pomóc początkującym budowlańcom?

Mam pytanie jakie macie bądź planujecie ogrzewanie ? Ja właśnie próbuję umiejscowić kotłownie w garażu i zastanawiam się ile potrzebuje miejsca. Chcemy kocioł na eko-groszek z podajnikiem. Ktoś mi doradził, że 18 KW wystarczy możecie jakoś pomóc początkującym budowlańcom?

Odbierz priva :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

My też dołączyliśmy do zwolenników znanego. Zaczynamy w sierpniu. Mam nadzieję w tym roku przykryć dachem.

Oczywiście nie obyło się bez zmian w projekcie. Poza jedną istotną zmianą (przeniesienie kotłowni do garażu), to większość to kosmetyczne zmiany.

Mam nadzieję, że uda mi się wstawić rzut po zmianach.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Witam

dawno nie pisałem bo byłem zajęty budową znanego. Jeżeli ktoś ma pytania odnośnie budowy lub kosztów to chętnie na nie odpowiem. Posiadam zapisane wszystkie koszty budowy z dokładnością do 1grosza. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć ,że budowałem dom od pierwszego wbicia szpadla do zamieszkania 6 miesięcy.

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie włączyłem ani raz ogrzewania domu( temperatura w domu waha się między 20 a 22,5 stopnia C).

Wrzuciłbym fotki ale nie wiem jak to zrobić- może ktoś mi podpowie. Dla zainteresowanych mogę podać ,że zapotrzebowanie na energię końcową mam 12,66 kw/h(m2-rok).

Pozdrawiam wszystkich budujących .Piotr

Witam emol7,

żeby dodać zdjęcia na forum wydaje mi się, że trzeba (jeśli jest inaczej przepraszam za niewiedzę) je najpierw umieścić na jakimś serwerze ja korzystam z http://republika.onet.pl/ ale każdy ma coś innego.

Później pisząc posta klikasz ikonkę ze zdjęciem i wklejasz tam skopiowany adres zdjęcia.

Gratuluję ekspresowej budowy ja też bym tak chciała i mam nadzieję, że w końcu się uda.

Jeśli chodzi o koszty i inne sprawy to proszę o wszystko :) ja dopiero czekam na pozwolenie na budowę miałam taki zapał jednak papierologia mnie dobija no i te urzędy. Niestety budowę zaczniemy dopiero po nowym roku a miało być tak pięknie.

Napisz proszę jakie macie ogrzewanie my chyba zdecydujemy się na piec wielopaliwowy, nie mamy możliwości podłączenia się pod gaz :(

Proszę o info na maila jeśli można

[email protected]

Pozdrawiam i GRATULUJE

Witam emol7,

żeby dodać zdjęcia na forum wydaje mi się, że trzeba (jeśli jest inaczej przepraszam za niewiedzę) je najpierw umieścić na jakimś serwerze ja korzystam z http://republika.onet.pl/ ale każdy ma coś innego.

Później pisząc posta klikasz ikonkę ze zdjęciem i wklejasz tam skopiowany adres zdjęcia.

Gratuluję ekspresowej budowy ja też bym tak chciała i mam nadzieję, że w końcu się uda.

Jeśli chodzi o koszty i inne sprawy to proszę o wszystko :) ja dopiero czekam na pozwolenie na budowę miałam taki zapał jednak papierologia mnie dobija no i te urzędy. Niestety budowę zaczniemy dopiero po nowym roku a miało być tak pięknie.

Napisz proszę jakie macie ogrzewanie my chyba zdecydujemy się na piec wielopaliwowy, nie mamy możliwości podłączenia się pod gaz :(

Proszę o info na maila jeśli można

[email protected]

Pozdrawiam i GRATULUJE

Ogrzewania na dzień dzisiejszy nie mam w ogóle,zamówiłem kominek i to będzie opcja dogrzewania zimą .

Mogłem też grzać elektrycznie ale zdecydowaliśmy się na kominek(DGP oczywiście zrobiłem przy budowie domu).

Nie pakujcie się w jakieś ogrzewania typu węgiel,eko groszek ,gaz itp.

Za parę lub może kilkanaście lat naturalnie wytępią ogrzewanie węglem nakładając wysoki podatek od środowiska.

Jeżeli macie gaz to jeszcze ok ale zobacz co się dzieje z cenami gazu. Myśl o budownictwie energooszczędnym ,niskoenergetycznym lub pasywnym a co do kosztów gwarantuję ci ,że wybudowałem znanego 114 jako dom pasywny w cenie jak inni pobudowali standard. Co do kosztów to skontaktuję się na maila.

Pozdrawiam

Witam !

Proszę o info jak to Ci wyszło że masz taki współczynnik.

Ja w swoim domu też nie poprzestałem na podstawowych rozwiązaniach ale żeby aż tak ;) - napisz jakie przegrody itd. masz, ogrzewanie, wentylacje, inne sprawy mające wpływ na energooszczędność.

Czekam na niusy, może być na priv.

Pozdr.

konrad

Witam !

Proszę o info jak to Ci wyszło że masz taki współczynnik.

Ja w swoim domu też nie poprzestałem na podstawowych rozwiązaniach ale żeby aż tak ;) - napisz jakie przegrody itd. masz, ogrzewanie, wentylacje, inne sprawy mające wpływ na energooszczędność.

Czekam na niusy, może być na priv.

Pozdr.

konrad

Witam wszystkich i odpowiem na pytanie Koniska

Otóż mury fundamentowy zakończyłem jedną warstwą pustakiem ISOMUR.

Już na etapie fundamentów wszystko kazałem wyłożyć folią budowlaną czarną-koszt niewielki za to nigdy nie będzie w tym domu wilgoci.Na chudziaka dałem 30 cm styropianu super podłoga współczynnik 0,035.

Ściany wybudowałem z Porothermu 25cm a na to dałem 40 cm styropianu wsp.0,040.

Dach mam tak zwany zimny czyli izolacja jest nad sufitem,którą wykonałem z wełny o grubości 55cm oczywiście na przekładki 3x 15cm i 10cm wsp.0,039.

Wyeliminowałem maksymalnie mostki termiczne,okna trzy szybowe MS wsp.szyby 0,5 osadzałem na 5 cm styropianie(styrodur). Oczywiście zastosowałem rekuperację. Dom ustawiłem odpowiednio do stron świata tak że moim głównym ogrzewaniem jest darmowa energia słoneczna . Tak więc budowa takiego domu nie musi być wiele droższa ponieważ zrezygnowałem z całej kotłowni a to koszt około 30000 zł który po prostu przerzuciłem na więcej docieplenia i jeszcze zostało kasy. Wiem co będą zaraz wpisywać ,że to przesada tyle styropianu,że największy przyrost jest do 20cm a później jest to bez znaczenia ale dla takich niedowiarków mam kalkulator i tam niech po prostu zaglądną: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Jak masz jeszcze jakieś pytania to napisz a jak mi podpowiesz jak wrzucić najłatwiej fotki tutaj to podeślę wam .

Pozdrawiam

Witam wszystkich i odpowiem na pytanie Koniska

Otóż mury fundamentowy zakończyłem jedną warstwą pustakiem ISOMUR.

Już na etapie fundamentów wszystko kazałem wyłożyć folią budowlaną czarną-koszt niewielki za to nigdy nie będzie w tym domu wilgoci.Na chudziaka dałem 30 cm styropianu super podłoga współczynnik 0,035.

Ściany wybudowałem z Porothermu 25cm a na to dałem 40 cm styropianu wsp.0,040.

Dach mam tak zwany zimny czyli izolacja jest nad sufitem,którą wykonałem z wełny o grubości 55cm oczywiście na przekładki 3x 15cm i 10cm wsp.0,039.

Wyeliminowałem maksymalnie mostki termiczne,okna trzy szybowe MS wsp.szyby 0,5 osadzałem na 5 cm styropianie(styrodur). Oczywiście zastosowałem rekuperację. Dom ustawiłem odpowiednio do stron świata tak że moim głównym ogrzewaniem jest darmowa energia słoneczna . Tak więc budowa takiego domu nie musi być wiele droższa ponieważ zrezygnowałem z całej kotłowni a to koszt około 30000 zł który po prostu przerzuciłem na więcej docieplenia i jeszcze zostało kasy. Wiem co będą zaraz wpisywać ,że to przesada tyle styropianu,że największy przyrost jest do 20cm a później jest to bez znaczenia ale dla takich niedowiarków mam kalkulator i tam niech po prostu zaglądną: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Jak masz jeszcze jakieś pytania to napisz a jak mi podpowiesz jak wrzucić najłatwiej fotki tutaj to podeślę wam .

Pozdrawiam

Jak możesz przesłać konkrety jak- materiały,cena i koszta rob. będę wdzięczny [email protected] , a na skaype jestem jacek40lodz

To zapraszam na dziennik Tam jest trochę więcej zdjęć :)

emol7 a ja w dalszym ciągu czekam na kosztorys :) Jakoś ciężko mi uwierzyć że nie włączyłeś jeszcze ogrzewania No chyba że zapomniałeś wspomnieć że dom budujesz w afryce :D Co do zdjęć to ja wysyłam przez picasa Dla mnie najprościej chociaż dla mojego męża to czarna magia :) Ja jednak sądzę że zwykłe lenistwo :D

Edytowane przez alleksandra

To zapraszam na dziennik Tam jest trochę więcej zdjęć :)

emol7 a ja w dalszym ciągu czekam na kosztorys :) Jakoś ciężko mi uwierzyć że nie włączyłeś jeszcze ogrzewania No chyba że zapomniałeś wspomnieć że dom budujesz w afryce :D Co do zdjęć to ja wysyłam przez picasa Dla mnie najprościej chociaż dla mojego męża to czarna magia :) Ja jednak sądzę że zwykłe lenistwo :D

alleksandra -dzięki za plany i też liczę na ten kosztorys od emol17, a co do męża to trochę wyrozumiałości :),nie każdy musi być alfą i omegą.Pozdrawiam