qrczak_ntt 27.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 mam pytanie bo niedługo będę zaczynał alektrykę,jakw swoim znanym rozwiązujecie przyłącze elektryczne napowietrzne?? gdzie umiejscowić je ?na dachu??jeżeli tak to jak dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bylu30 15.02.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam serdecznie. Czy buduje ktoś z uczestników forum znanego c114 w okolicach Namysłowa, właśnie dzisiaj przez przypadek znalazłem domek na obrzeżach Namysłowa i chetnie bym posłuchał ciekawostek na temat tego domku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela i Krzyś 21.03.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałabym się pochwalić, iż stan surowy otwarty skończony. Dachówka ułożona. Jest taka jaką chcieliśmy. Czarna glazura Roben Piemont. Edytowane 21 Marca 2012 przez Ela i Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela i Krzyś 21.03.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) A i zapomniałam. Ocieplenie poddasza też zrobione. Zamawiamy teraz okna, oczywiście w kolorze orzech, trzyszybowe. Edytowane 21 Marca 2012 przez Ela i Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrczak_ntt 22.04.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 wie ktoś może ile metrów oceplenia na zewnątrz jest na c114,może ktoś już ocieplał i ile go to wyniosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Utilla 25.04.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam, myślałam że szybciej zaczniemy niestety czekamy na kredyt a w wolnej chwili zmieniam znanego Powiedzcie proszę co o tym myślicie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela i Krzyś 25.04.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Zmiany podobne do moich, tylko ja bym wprowadziła parę kosmetycznych poprawek:1. Jeśli nie ma wyjścia na podcień, to ja bym go całkowicie zlikwidowała na poczet pokoi z tyłu (bo jakoś to dziwnie wygląda bez wyjścia)2. Po co takie szerokie drzwi w garażu, skoro planujesz tam kotłownie, wystarczy okno.3. Okno w kuchni bym pociągnęła bardziej na środek (lepiej będzie to wyglądać z zewnątrz)4. Zrobiłabym równe odstępy między oknami w łazience-sypialni-garażu (to też lepiej będzie wyglądać z zewnątrz)5. Okna w salonie wypadałoby zrobić przesuwne, są strasznie szerokie i uchylne będą niepraktyczne (brak możliwości postawienia stołu).6. Nie bardzo widzę miejsce na telewizor, tak aby było wygodnie oglądać. 7. Spiżarka w sam raz, też taką zrobiłam, tylko troszkę węższą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Utilla 07.05.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Zmiany podobne do moich, tylko ja bym wprowadziła parę kosmetycznych poprawek: 1. Jeśli nie ma wyjścia na podcień, to ja bym go całkowicie zlikwidowała na poczet pokoi z tyłu (bo jakoś to dziwnie wygląda bez wyjścia) 2. Po co takie szerokie drzwi w garażu, skoro planujesz tam kotłownie, wystarczy okno. 3. Okno w kuchni bym pociągnęła bardziej na środek (lepiej będzie to wyglądać z zewnątrz) 4. Zrobiłabym równe odstępy między oknami w łazience-sypialni-garażu (to też lepiej będzie wyglądać z zewnątrz) 5. Okna w salonie wypadałoby zrobić przesuwne, są strasznie szerokie i uchylne będą niepraktyczne (brak możliwości postawienia stołu). 6. Nie bardzo widzę miejsce na telewizor, tak aby było wygodnie oglądać. 7. Spiżarka w sam raz, też taką zrobiłam, tylko troszkę węższą. Dzięki za uwagi Co do podcienia - nie zależy nam na większym pokoju a dzięki braku wyjścia będę miała kącik na stolik i krzesełko jakby padało Okno w kuchni będzie na środku źle je umiejscowiłam. Zastanawiam się tylko jak duże je zrobić póki co jest na 2 m. Okna od strony garażu też będą równe mój błąd. Okno w salonie koniecznie przesuwne w tym programie nie było takowego Z resztą do końca jeszcze nie wiem czy wstawić jedno duże (jak duże???) czy 2 mniejsze. Boję się, że będzie ciemno a ja lubię jasne pomieszczenia. Telewizor będzie na ścianie naprzeciw kuchni, planuje postawić narożnik na ścianie po prawej więc powinno być ok. Teraz też mam kanapy prostopadle do TV i sobie chwale. Poszerzyłam WC do 110 cm ponoć to minimum. To chyba wszystkie zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Utilla 08.06.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 No to się zaczyna jeszcze pozwolenia nie ma a tu już problemy. Na szczęście to raczej kwestia wyboru. Dekarze odradzają nam dach o 20 stopniach i polecają 30. Boję się, że to będzie źle wyglądało. Widzę, że część z was też zmieniała - doradźcie proszę. Powiedzcie mi jeszcze jaki strop wybieraliście dla swojego "znanego" bo i tu budowlańcy mają różne zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela i Krzyś 11.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 No to się zaczyna jeszcze pozwolenia nie ma a tu już problemy. Na szczęście to raczej kwestia wyboru. Dekarze odradzają nam dach o 20 stopniach i polecają 30. Boję się, że to będzie źle wyglądało. Widzę, że część z was też zmieniała - doradźcie proszę. Powiedzcie mi jeszcze jaki strop wybieraliście dla swojego "znanego" bo i tu budowlańcy mają różne zdania Nie przejmuj się. My sami chcieliśmy podnieść kąt nachylenia dachu, bo uznaliśmy,że tak będzie ładniej. My mamy jakieś 27 stopni, ale wydłużyliśmy za to krokwie, tak aby budynek zachował swój urok (mamy teraz 300m2 dachu), dodatkowo podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustak. Jest ładniej i więcej miejsca na górze. Strop u nas jest lany tradycyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 15.06.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 My mamy 20 stopni i nie mam problemów.Strych nieużywany, pokrycie dachówka + folia.Przecieków nie zauważyłem ani jakichś problemów.konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Utilla 03.07.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Dach podniesiemy do 25 stopni 30 to już za dużo. Teraz w dalszym ciągu nie wiem co zrobić ze stropem polecają nam Terive i płyty kanałowe to jest ponoć tańsze niż lany. Właśnie czekam na wyceny, niestety ciężko jest policzyć wszystkie koszty związane z różnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek40lodz 24.10.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dach podniesiemy do 25 stopni 30 to już za dużo. Teraz w dalszym ciągu nie wiem co zrobić ze stropem polecają nam Terive i płyty kanałowe to jest ponoć tańsze niż lany. Właśnie czekam na wyceny, niestety ciężko jest policzyć wszystkie koszty związane z różnicą widzę wątek coś kuleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agavaa 14.11.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 witam, wraz z małżonkiem zaczynamy budowę naszego "Znanego" na wiosnę 1. Jeśli chodzi o dach to u nas zostaje 20 stopni. Z tego co widzę na tym forum, nasze rozwiązanie konstrukcyjne będzie tu pewnym novum - zamówiliśmy bowiem kratownicę, strop będzie oczywiście drawniany. Nie będziemy więc stawiali ścian nośnych wewnątrz budynku. Stwierdziliśmy również, , że skoro poddasze jest nieużytkowe, nie ma sensu wydawać pieniędzy na drogi strop betonowy. 2. W naszym projekcie garaż jest podpiwniczony. W piwnicy będą dwa pomieszczenia: kotłownia oraz pomieszczenie gospodarcze. My jesteśmy ze wsi i co jak co ale chociaż mała piwnica musi być w naszym domu trzeba gdzieś trzymać tego kartofla... no i wino też gdzieś musi pracować 3. Schody do piwnicy usytuowaliśmy w przedpokoju w miejscu na szafę i oczywiście musieliśmy uszczknąć co nieco z gabinetu. 4. Mała łazienka zostaje nietknięta, natomiast dużą powiększamy o pralnię, co umożliwi nam korzystanie z niej przez wszystkich domowników. 5. Rezygnujemy za to z pomieszczenia gospodarczego/spiżarni obok kuchni. Nasza kuchnia będzie duża - oddzielona od salonu wyspą. 6. Poszerzamy ścianę pomiędzy drzwiami tarasowymi w salonie do 1,5m - w tym miejscu będziemy mieli telewizor. 7. Rezygnujemy z drzwi tarasowych na podcień. 8. Kominek przenieśliśmy na tę właśnie ścianę, ale sam kominek będzie nowoczesny i nie będzie wystawał poza ścianę w salonie. Wizualnie bedzie to szyba w ścianie. Czyli komin wejdzie nam do przyległej sypialni. Jest opcja, że będziemy mogli zrobić dwustronny kominek, na salon i sypialnię. Ale, do tej decyzji jeszcze daleka droga To tak po krótce. Chcemy, w miarę możliwości nie pakować się w koszty, tym bardziej, że musimy się skredytować Stawiamy natomiast na dobre ocieplenie budynku, porządne okna i dobry piec. Na to z pewnością nie będziemy żydzić. Z chęcią przyjmiemy rady i uwagi osób, które budują/zbudowały "Znanego". Na co w szczególności powinniśmy zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alleksandra 24.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 2. W naszym projekcie garaż jest podpiwniczony. W piwnicy będą dwa pomieszczenia: kotłownia oraz pomieszczenie gospodarcze. My jesteśmy ze wsi i co jak co ale chociaż mała piwnica musi być w naszym domu trzeba gdzieś trzymać tego kartofla... no i wino też gdzieś musi pracować 3. Schody do piwnicy usytuowaliśmy w przedpokoju w miejscu na szafę i oczywiście musieliśmy uszczknąć co nieco z gabinetu. My zrobiliśmy piwniczkę pod kuchnią, przedsionkiem i spiżarnią. Wejście schodami przez otwór w stropie w spiżarni. Wyszła całkiem duża piwnica, powierzchniowa większa od kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alleksandra 24.01.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Pomimo srogiej zimy rozpoczęliśmy prace adaptacyjne poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Utilla 10.04.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie mam zdjęć ale praca wre Właśnie skończył pan elektryk i wchodzą z wodą i kanalizą i tynki czekają na start Mam nadzieję, że teraz szybko pójdzie niech tylko a wiosna przyjdzie I jeszcze nastąpiły zmiany ... zrezygnowaliśmy ze spiżarni teraz mamy jedną wielką przestrzeń salon kuchnia i jadalnia będą w jednym pomieszczeniu. W garażu za to dołożyliśmy pralnie. Ciekawe jak to będzie wyglądało już się nie mogę doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate02 13.11.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam! Dołączam się do budujących Znanego, tylko szkoda ,że taka cisza na forum.! Z mężem budujemy domek w lubelskim! Dziś został zalany strop:) mam nadzieje , że zdążymy z dachem przed zimą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 13.11.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam! Dołączam się do budujących Znanego, tylko szkoda ,że taka cisza na forum.! Z mężem budujemy domek w lubelskim! Dziś został zalany strop:) mam nadzieje , że zdążymy z dachem przed zimą! Powodzenia zycze. Ja juz 3 lata mieszkam i polecam . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dream_house 18.02.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Witam, wybudowaliśmy z mężem stan surowy otwarty na podstawie projektu Znany C 114, jednak dość zmodyfikowaliśmy wg naszych potrzeb oraz planu zagospodarowania. Usunęliśmy taras z przodu domu, żeby mieć większy salon. Kotłownię zamieniliśmy na spiżarkę. Zmiany pomieszczeń zostały naniesione na załączonej mapce. W związku z tym, że w planie zagospodarowania przestrzennego mieliśmy kąt dachu 30 stopni podnieśliśmy dach od wieniec i 2 cegły - wejście na górę zrobiliśmy z boku domu. Poza tym dom jest podniesiony o 2 bloczki betonowe. W przyszłości możemy zagospodarować górę na niezależne mieszkanie lub 2 mieszkania, gdyż góra jest bardzo duża (ok.180m^2). Bardzo dużym plusem naszych zmian jest zadaszenie całego tarasu, które było możliwe dzięki zwiększeniu kąta dachu. Przenieśliśmy naszą sypialnię do pomieszczenia nr 8, żebyśmy mieli widok na taras. Usunęliśmy w tym pokoju duże okno, gdyż tam znajduje się łóżko. Jedynym minusem tego projektu jest wąski korytarz. Jeśli jeszcze mogłabym coś zmienić to zmniejszyłabym łazienkę 12 i powiększyła garderobę. Edytowane 18 Lutego 2014 przez dream_house Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts