Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 1 month później...

Zmiany podobne do moich, tylko ja bym wprowadziła parę kosmetycznych poprawek:

1. Jeśli nie ma wyjścia na podcień, to ja bym go całkowicie zlikwidowała na poczet pokoi z tyłu (bo jakoś to dziwnie wygląda bez wyjścia)

2. Po co takie szerokie drzwi w garażu, skoro planujesz tam kotłownie, wystarczy okno.

3. Okno w kuchni bym pociągnęła bardziej na środek (lepiej będzie to wyglądać z zewnątrz)

4. Zrobiłabym równe odstępy między oknami w łazience-sypialni-garażu (to też lepiej będzie wyglądać z zewnątrz)

5. Okna w salonie wypadałoby zrobić przesuwne, są strasznie szerokie i uchylne będą niepraktyczne (brak możliwości postawienia stołu).

6. Nie bardzo widzę miejsce na telewizor, tak aby było wygodnie oglądać.

7. Spiżarka w sam raz, też taką zrobiłam, tylko troszkę węższą.

• 2 weeks później...
Zmiany podobne do moich, tylko ja bym wprowadziła parę kosmetycznych poprawek:

1. Jeśli nie ma wyjścia na podcień, to ja bym go całkowicie zlikwidowała na poczet pokoi z tyłu (bo jakoś to dziwnie wygląda bez wyjścia)

2. Po co takie szerokie drzwi w garażu, skoro planujesz tam kotłownie, wystarczy okno.

3. Okno w kuchni bym pociągnęła bardziej na środek (lepiej będzie to wyglądać z zewnątrz)

4. Zrobiłabym równe odstępy między oknami w łazience-sypialni-garażu (to też lepiej będzie wyglądać z zewnątrz)

5. Okna w salonie wypadałoby zrobić przesuwne, są strasznie szerokie i uchylne będą niepraktyczne (brak możliwości postawienia stołu).

6. Nie bardzo widzę miejsce na telewizor, tak aby było wygodnie oglądać.

7. Spiżarka w sam raz, też taką zrobiłam, tylko troszkę węższą.

Dzięki za uwagi :)

Co do podcienia - nie zależy nam na większym pokoju a dzięki braku wyjścia będę miała kącik na stolik i krzesełko jakby padało :)

Okno w kuchni będzie na środku źle je umiejscowiłam. Zastanawiam się tylko jak duże je zrobić póki co jest na 2 m.

Okna od strony garażu też będą równe mój błąd.

Okno w salonie koniecznie przesuwne w tym programie nie było takowego :( Z resztą do końca jeszcze nie wiem czy wstawić jedno duże (jak duże???) czy 2 mniejsze. Boję się, że będzie ciemno a ja lubię jasne pomieszczenia.

Telewizor będzie na ścianie naprzeciw kuchni, planuje postawić narożnik na ścianie po prawej więc powinno być ok. Teraz też mam kanapy prostopadle do TV i sobie chwale.

Poszerzyłam WC do 110 cm ponoć to minimum.

To chyba wszystkie zmiany :)

• 1 month później...
No to się zaczyna :( jeszcze pozwolenia nie ma a tu już problemy. Na szczęście to raczej kwestia wyboru. Dekarze odradzają nam dach o 20 stopniach i polecają 30. Boję się, że to będzie źle wyglądało. Widzę, że część z was też zmieniała - doradźcie proszę. Powiedzcie mi jeszcze jaki strop wybieraliście dla swojego "znanego" bo i tu budowlańcy mają różne zdania :(

No to się zaczyna :( jeszcze pozwolenia nie ma a tu już problemy. Na szczęście to raczej kwestia wyboru. Dekarze odradzają nam dach o 20 stopniach i polecają 30. Boję się, że to będzie źle wyglądało. Widzę, że część z was też zmieniała - doradźcie proszę. Powiedzcie mi jeszcze jaki strop wybieraliście dla swojego "znanego" bo i tu budowlańcy mają różne zdania :(

Nie przejmuj się. My sami chcieliśmy podnieść kąt nachylenia dachu, bo uznaliśmy,że tak będzie ładniej. My mamy jakieś 27 stopni, ale wydłużyliśmy za to krokwie, tak aby budynek zachował swój urok (mamy teraz 300m2 dachu), dodatkowo podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 pustak. Jest ładniej i więcej miejsca na górze. Strop u nas jest lany tradycyjny.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
Dach podniesiemy do 25 stopni 30 to już za dużo. Teraz w dalszym ciągu nie wiem co zrobić ze stropem polecają nam Terive i płyty kanałowe to jest ponoć tańsze niż lany. Właśnie czekam na wyceny, niestety ciężko jest policzyć wszystkie koszty związane z różnicą :(

widzę wątek coś kuleje :)

• 3 weeks później...

witam,

wraz z małżonkiem zaczynamy budowę naszego "Znanego" na wiosnę :)

1. Jeśli chodzi o dach to u nas zostaje 20 stopni. Z tego co widzę na tym forum, nasze rozwiązanie konstrukcyjne będzie tu pewnym novum - zamówiliśmy bowiem kratownicę, strop będzie oczywiście drawniany. Nie będziemy więc stawiali ścian nośnych wewnątrz budynku. Stwierdziliśmy również, , że skoro poddasze jest nieużytkowe, nie ma sensu wydawać pieniędzy na drogi strop betonowy.

2. W naszym projekcie garaż jest podpiwniczony. W piwnicy będą dwa pomieszczenia: kotłownia oraz pomieszczenie gospodarcze. My jesteśmy ze wsi i co jak co ale chociaż mała piwnica musi być w naszym domu :) trzeba gdzieś trzymać tego kartofla... no i wino też gdzieś musi pracować :)

3. Schody do piwnicy usytuowaliśmy w przedpokoju w miejscu na szafę i oczywiście musieliśmy uszczknąć co nieco z gabinetu.

4. Mała łazienka zostaje nietknięta, natomiast dużą powiększamy o pralnię, co umożliwi nam korzystanie z niej przez wszystkich domowników.

5. Rezygnujemy za to z pomieszczenia gospodarczego/spiżarni obok kuchni. Nasza kuchnia będzie duża - oddzielona od salonu wyspą.

6. Poszerzamy ścianę pomiędzy drzwiami tarasowymi w salonie do 1,5m - w tym miejscu będziemy mieli telewizor.

7. Rezygnujemy z drzwi tarasowych na podcień.

8. Kominek przenieśliśmy na tę właśnie ścianę, ale sam kominek będzie nowoczesny i nie będzie wystawał poza ścianę w salonie. Wizualnie bedzie to szyba w ścianie. Czyli komin wejdzie nam do przyległej sypialni. Jest opcja, że będziemy mogli zrobić dwustronny kominek, na salon i sypialnię. Ale, do tej decyzji jeszcze daleka droga :)

To tak po krótce.

Chcemy, w miarę możliwości nie pakować się w koszty, tym bardziej, że musimy się skredytować :)

Stawiamy natomiast na dobre ocieplenie budynku, porządne okna i dobry piec. Na to z pewnością nie będziemy żydzić.

Z chęcią przyjmiemy rady i uwagi osób, które budują/zbudowały "Znanego".

Na co w szczególności powinniśmy zwrócić uwagę?

• 2 months później...

2. W naszym projekcie garaż jest podpiwniczony. W piwnicy będą dwa pomieszczenia: kotłownia oraz pomieszczenie gospodarcze. My jesteśmy ze wsi i co jak co ale chociaż mała piwnica musi być w naszym domu :) trzeba gdzieś trzymać tego kartofla... no i wino też gdzieś musi pracować :)

3. Schody do piwnicy usytuowaliśmy w przedpokoju w miejscu na szafę i oczywiście musieliśmy uszczknąć co nieco z gabinetu.

My zrobiliśmy piwniczkę pod kuchnią, przedsionkiem i spiżarnią. Wejście schodami przez otwór w stropie w spiżarni. Wyszła całkiem duża piwnica, powierzchniowa większa od kuchni.

• 2 months później...

Nie mam zdjęć ale praca wre :)

Właśnie skończył pan elektryk i wchodzą z wodą i kanalizą i tynki czekają na start :)

Mam nadzieję, że teraz szybko pójdzie niech tylko a wiosna przyjdzie :)

I jeszcze nastąpiły zmiany ... zrezygnowaliśmy ze spiżarni teraz mamy jedną wielką przestrzeń salon kuchnia i jadalnia będą w jednym pomieszczeniu. W garażu za to dołożyliśmy pralnie. Ciekawe jak to będzie wyglądało już się nie mogę doczekać

• 7 months później...
  • 3 months później...

Witam,

wybudowaliśmy z mężem murator-c114-znany-dom_371_3_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpg stan surowy otwarty na podstawie projektu Znany C 114, jednak dość zmodyfikowaliśmy wg naszych potrzeb oraz planu zagospodarowania.

Usunęliśmy taras z przodu domu, żeby mieć większy salon. Kotłownię zamieniliśmy na spiżarkę. Zmiany pomieszczeń zostały naniesione na załączonej mapce. W związku z tym, że w planie zagospodarowania przestrzennego mieliśmy kąt dachu 30 stopni podnieśliśmy dach od wieniec i 2 cegły - wejście na górę zrobiliśmy z boku domu. Poza tym dom jest podniesiony o 2 bloczki betonowe. W przyszłości możemy zagospodarować górę na niezależne mieszkanie lub 2 mieszkania, gdyż góra jest bardzo duża (ok.180m^2).

Bardzo dużym plusem naszych zmian jest zadaszenie całego tarasu, które było możliwe dzięki zwiększeniu kąta dachu. Przenieśliśmy naszą sypialnię do pomieszczenia nr 8, żebyśmy mieli widok na taras. Usunęliśmy w tym pokoju duże okno, gdyż tam znajduje się łóżko.

Jedynym minusem tego projektu jest wąski korytarz. Jeśli jeszcze mogłabym coś zmienić to zmniejszyłabym łazienkę 12 i powiększyła garderobę.

Edytowane przez dream_house