Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzialke mam 4000m2 o wymiarach 58x70m tak wiec nie mam na razie jakis więszych ograniczen.

A to pozazdrościć :D

Możesz spojrzeć w ostatni numer (5/07) magazynu zbuduj dom (on-line jest darmowa wersja), jest tam artykul o domach o powierzchni 130-150m2 i jest kilka przykładowych projektow. Nawet jak Ci sie nie spodobają, to może podejrzysz jakiś fajny patent.

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie osobiście projekt się bardzo podoba, ale tylko pozostaje mi pozazdrościć Tobie tej działki, bo moja ma szerokość tylko 16,5m :( i niestety musiałem polubić domy z użytkowym poddaszem. Faktem jest, że nie sposób wiele zaoszczędzić przy budowie dachu :roll: , no, ale na wszystkim i tak nie sposób oszczędzać a jest to według mnie jedyny mankament kosztowy tego projektu. Nie zgadzam się, co do stropu, bo z tego, co ja widzę to tu zastosowano jedynie strop podwieszany :p a to spora oszczędność po za tym odpadają jeszcze schody :p . Jeżeli możesz zrezygnować z gabinetu to już masz miejsce, które doskonale nadaje się on na kotłownię. :p

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam, czy ktoś jest już w trakcie budowy c114 znany? Czy może podzielić się doświadczeniami i zdjęciami?

Zastanawiam się nad tym projektem, ale niestety Murator nigdy nie umieszczał zdjęć z jego realizacji, a jestem ciekawa jak ten dom wygląda w rzeczywistości...

Z góry dziękuję :)

Jesteśmy zdecydowani na projekt znany - większa wersja. Czy ktoś buduje ten dom lub już wybudował.

Mamy jednak problem z dachem - plan zag. przestrzennego dla naszej działki mówi o 35' nachylenia dachu (znany ma tylko 20'), czy ktoś miał podobny problem i czy może orientuje się ile kosztuje wprowadzenie ewentualnej zmiany w tym zakresie? Poza tym interesują nas wszelkie zdjecia i doświadczenia z budowy tego domu.

Pozdrawiamy

• 2 weeks później...

Witam Serdecznie

Wczorej obebrałem Warunki zabudowy w Urzędzie w Grodzisku Mazowieckim. Po długim oczekiwaniu ( 6 miesięcy ). zdziwienie moje było przeogromne, gdy stwierdziłem, że w Warunkach kąt pochylenia połaci wynosi 30 - 45 stopni, podczas gdy w projekcie c114 Znany, kąt nachylenia wynosi 20 stopni !!!!!!!!!

Po szybkiej naradzie z architektem, dowiedziałem się o możliwych rozwiązaniach :

1. przeprojektowanie połaci dachowej do wymagań stawianych w Warunkach

2. zmiana projektu.

3. liczyć na fart, że się nikt nie dopatrzy ( he, he, he, )

Wszystkie zmiany są oczywiście kosztowne i naprawdę nie ma dobrego wyjścia z sytuacji.

Jak powiedział mi architekt różnica 10 stopni może nieco zaburzyć proporcja domu.

Jeżeli ktoś ma inne rozwiąznia to chętnie się z nimi zapoznam

Pozdrawiam.

Pozdrawiam [/i]

• 4 weeks później...

ja również kupiłem ten projekt - budowa jednak dopiero w przysżłym roku

ja również mam w MPZP więcej - ale tylko o 5 stopni - 25o

możesz wprowadzić zmiany w projekcie, na papierze, a w rzeczywistości pozostać przy oryginale, tylko o ile przy 5o to jeszcze wyjdzie, to moim zdaniem zmiana o 10o jest już bardzo widoczna

w zasadzie, to uwazam, ze 25o to wartość graniczna, inaczej dom będzie wyglądał jak w za dużej czapce

ja będę budował 25o, bo robię na górze poddasze półużytkowe

• 3 weeks później...
oj, pozmienialo sie troche:) ale to chyba był znany w wersji pierwszej... widze schody, czyli bedziecie Panstwo robili uzytkowe poddasze... czy potrzebne sa do tego jakies zmiany w projekcie? typu zmiana stropu itp? o dachu czytalam, ze zmieniany bedzie kat nachylenia. Czy bez zmiany katu nachylenia da sie cos na tym poddaszu zrobic? chociazby pokoj zabaw dla dzieci?

Jaśnie Państwo będzie miało poddasze półużytkowe :-)

Wyszło ok. 50m2 o pow. > 1,90

Przy kącie nachylenia = 20o byłoby o blisko połowę mniej, ale najwększy problem byłby ze schodami - raczej nie mogłyby być w rogu - za blisko "okapu" - za nisko

Nie wiem ile metrów wyszłoby przy mniejszej wersji - trzeba wziąć tablice trygonometryczne i policzyć

Aby schody mogły powstać bez uszczewrbku na wyglądzie sufitu na dole (ew. podciągi) w projekcie zmieniony został cały strop nad salonem na monolit