mysiaasia 20.05.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam. Nadal poszukuję w celu wymiany doświadczeń osób, które podobnie jak ja zaczynają lub będą budowac domek c114 Znany. Pozdrawiam w tym miejscu antysie, która podobnie jak ja będzie budować c114. Pozdrawiam. http://forum.muratordom.pl/ile-mozna-zaoszczedzic,t119350.htm tu coś pisze o tym projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 21.05.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Kejt już dawno dom ten wybudował niestety przepadł jak kamień w wodę może wróci na forum jak będzie budował drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 03.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Ten projekt to też mój faworyt.Jeśli tylko uda się go umieścić na naszej działce to na pewno za rok będziemy go budować.Chętnie też pooglądałaby a i nawet na żywo zobaczyła ten domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorad 22.06.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Witam, u mnie nic się jeszcze nie dzieje, dopiero wczoraj geodeta wytyczył nam miejsce na dom, a w przyszłą sobotę mamy kopac fundamenty. Jak będzie się coś działo będę informowac.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorad 07.07.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Fundamenty zalane, teraz czekam na ekipe do murowania. Myślę że będzie lepsza niż ta od fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 08.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 u mnie zalany już strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorad 10.07.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 My będziemy robic strop drewniany. enickmen a może byś wkleił jakieś zdjęcia, a czy wprowadzałeś jakieś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 10.07.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 zmian było sporoposzukaj na forum moich postów - w jednym z nich jest mój zmieniony rzutco do zdjęć - porobię dzisiaj nowe i wkleję jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorad 29.07.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Co tam u Was słychc na budowie? U mnie nadal stoją tylko fundamenty, reszta dopiero w połowie sierpnia, właśnie wybieram blachodachówkę na dach. Enickman co z tymi zdjęciami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwt 06.09.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 W MURATORZE powiedzieli, że ZNANY jest super i świetnie się sprzedaje... i że nie ma bata, ale na pewno "gdzieś w okolicy" zobaczę na żywo realizację. Od roku szukam... i NIC! PS. aż wystartowaliśmy z budową... teraz stoją ściany i widzę, że ZNANY to dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 13.09.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 witamu nas stoi już ZNANY z więźbą dachową! właśnie kończą stawiać ścianki działowe. Jak ktoś ma ochotę to zapraszam na budowę - do oglądania ZNANEGO na żywo:)napiszcie maila na priv to sie bedziemy umawiac.zdjęcia też chętnie wyślę ,tylko raczej na privy bo tu nie bardzo mi to wychodzi:) piszcie, jakby co:) - [email protected] pozdrawiamantysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madyn1 16.09.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Witam wszystkich sympatyków c114. Ja również go buduję, jestem na etapie wylewek i zakładania elektryki, mam juz kanalizację z szambem, za tydzień przyjeżdzają okna. Mam jeden problem a mianowicie ze względu na dość małą przestrzeń pomiędzy oknami w salonie nie mama pojęcia jaki kominek zamontować. Jeśli ktoś robił już rozeznanie proszę o pomoc. Fotki prawdopodobnie zamieszczę po wstawieniu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz3 16.09.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Witam Wszystkich budujacychAktualnie jestem na etapie wykonanie instalacji wewetrznych i zewnętrznych.W temacie dylematu z przestrzenią między oknami w salonie to chyba jedna z niewielu niedoróbek ego projektu. Sam zmagałem sie z tym temetem. A konkretnie. W projekcie stoi że odległość wynosi 110 cm, natomiast minimalna odległość między ścianami powinna wynosić 140 cm. Sam nie jestem fachowcem ale zadałem sobie trochę trudu i obdzwoniłem kilkunastu speców od kominków i wszyscy byli tego samego zdania. Ja poszerzyłem szerokość ściany przy kominku do 140 a z drugiej strony murarze wycieli 20 cm muru. Na szczęcie nadproże było na tyle długie że nie było problemu z wytrzymałościa. Dodatkowo zmiejszyłem wysokość tych okien tak aby pod spodem można było umieścić grzejniki ,,40'' .Idąc tropem niedoskonałości w projekcie. Stwierdziłem że umiejscowienie pomieszczenia gospodarczego w sąsiedztwie kuchi i salonu to nieporozumienie. Te chałasy włączanego hydroforu, kotła ...........brrrrrrrrrr.Dopiero przy pomocy przyjaciół wpadłem na inne rozwiązanie, w momencie gdy stały już ściany i był zalany strop. Nie było za późno. Padła decyzja, że likwidujemy drzwi do pomieszczenia gospodarczego i w tym miejscu robimy kuchnię. Kocioł gazowy przenosimy do garażu zresztą tak jak hydrofor. Oczywiście nie obyło się bez problemów z Gazownią. Ale to temat na osobny wpis. Puki co pozdrawiam wszystkich zwolenników ,, Znanego'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 17.09.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 w C114A jest jeszcze jedno newralgiczne miejsce:komin wypada prawie w miejscu, w którym jest krokiew koszowaminimalne przesunięcie komina, lub zmiana jego wymiarów i może być problem z więźbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 21.09.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Kilka zdjęć: http://img148.imageshack.us/img148/4439/dsc1127ar0.th.jpghttp://img148.imageshack.us/images/thpix.gif http://img382.imageshack.us/img382/2357/dsc1129xu5.th.jpghttp://img382.imageshack.us/images/thpix.gif http://img382.imageshack.us/img382/3337/dsc1135fg0.th.jpghttp://img382.imageshack.us/images/thpix.gif dom jest trochę zmieniony w stosunku do oryginalnego projektuprzede wszystkim podniesiony dach o około 1m (kąt nachylenia 25o zamiast 20o - wymogi MPZP)także trochę inny taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorad 27.09.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Witam wszystkich, u mnie również stoi "Znany" na razie same mury ale wszystko przez tą pogodę. W przyszłym tygodniu jak będzie ładnie to robie dach. U nas kominek przestawiony jest na ścianę sąsiadującą z kotłownią i zlikwidowane są okna od strony kotłowni natomiast te następne są powiększone o jedna kwaterę. Jak zrobimy dach to postaram się wkleic zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elimaj 03.10.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witajcie! Ja się juz chwaliłam , że zamierzam budować znanego, jakiś czas temu. Od tamtej pory zmieniło się niewiele: mamy projekt a za 2-3 tygodnie będziemy mieli pozwolenie na budowę i możemy ruszać. Chcemy jeszcze w tym roku zrobić fundamenty, żeby od wczesnej wiosny ruszyć do góry i do następnej zimy się wprowadzić... Mąż mówi, że jestem megaoptymistką... Czekam na wasze zdjęcia no i chyba bym się chciała do kogoś wprosić na zwiedzanie. Czy ktoś z Was próbuje zrobić energooszczędnego znanego? Mi się marzy, ale nie wiem, czy dobrze sie do tego zabieram, fajnie byłoby to przegadać (oczywiscie śledzę wątek pasywnych z dobrym skutkiem dla mojego poziomu świadomości, ale każdy projekt trzeba rozpatrywać indywidualnie i tu by było fajnie spotkać wielbiciela znanego z pasywnymi ambicjami ) Pozdrawiam Eliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 07.10.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam, Jak ktoś ma ochotę to zapraszam na budowę - do oglądania ZNANEGO na żywo:) pozdrawiam antysia byliśmy, zobaczyliśmy, zdecydowaliśmy - dzięki Joasiu za umożliwienie zwiedzenia Waszych włości, obejrzenie projektu na żywo jest bezcenne, dopiero po powrocie do domu zauważyliśmy, że macie wersję lustrzaną projektu (nam też pasuje 'lustro'); poniżej rzut znanego po naniesieniu naszych zmian - zainteresowani bez trudu zauważą różnice - (pokój 7 jest przewidziany na garderobę) proszę forumowiczów o opinie i uwagi. <!--url{0}-->[/img]<blockquote data-ipsQuote="" class="ipsQuote" data-ipsquote-contentapp="forums" data-ipsquote-contenttype="forums" data-ipsquote-contentid="55653" data-ipsquote-contentclass="forums_Topic"><div></div></blockquote></body></html> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 12.10.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Okrojenie pomieszczenia nr 7 - jak najbardziej Oktak samo zrobiliśmy u siebie, z tym, że my w "siódemce" daliśmy łazienkę co do przeróbki łazienek, to nie podoba mi sięprzesuwając pralnię w stronę okna (lub przesuwając tam prysznic) robicie z łazienki ciemną kiszkęproponowałbym pozostawienie łazienki przy oknie tak jak jest, a w miejsce zlikwidowanej pralni powiększenie drugiej łazienki (wtedy będzie ona "pełnoprawna", a więc tamta przy oknie będzie mogła mieć charakter prywatnej z wejściem bezpośrednio z sypialni 8 lub 13 Dodatkowo zastanowiłbym się nad usunięciem (bądź skróceniem) ściany oddzielającej korytarz od salonu, bo tak naprawdę niewiele ona oddziela - jedynie łazienkę (pozostałe pokoje mają wejścia w korytarzu "za zakrętem", który można ew. oddzielić - np. przesuwanymi drzwiami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 17.10.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Witam, enickman dzięki za odpowiedź, co do 'kiszkowatości' łazienki to trudno się nie zgodzić, ale zależy nam aby łazienka byłą ogólnodostępna więc wejście musi być z korytarza;niewielkie skrócenie ściany oddzielającej korytarz od salonuto pomysł godny rozważenia - ale jako, że to ściana nośnamusi wypowiedzieć się architekt adaptujący projekt;myślimy jeszcze nad pozostawieniem w tej ścianie kilkuotworów w górnej części - w czasie dnia odrobinę doświetląkorytarz, a nocą dzięki zamontowanym tam żarówkom,zapewnią ładne (rozproszone mam nadzieję), nastrojowedoświetlenie salonu. proszę jeszcze o jakieś pomysły pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts