Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Nadal poszukuję w celu wymiany doświadczeń osób, które podobnie jak ja zaczynają lub będą budowac domek c114 Znany.

Pozdrawiam w tym miejscu antysie, która podobnie jak ja będzie budować c114.

Pozdrawiam. :D

http://forum.muratordom.pl/ile-mozna-zaoszczedzic,t119350.htm tu coś pisze o tym projekcie

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

W MURATORZE powiedzieli, że ZNANY jest super i świetnie się sprzedaje...

i że nie ma bata, ale na pewno "gdzieś w okolicy" zobaczę na żywo realizację.

Od roku szukam... i NIC!

PS.

aż wystartowaliśmy z budową... teraz stoją ściany i widzę, że ZNANY to dobry wybór :D

witam

u nas stoi już ZNANY z więźbą dachową! właśnie kończą stawiać ścianki działowe.

Jak ktoś ma ochotę to zapraszam na budowę - do oglądania ZNANEGO na żywo:)napiszcie maila na priv to sie bedziemy umawiac.

zdjęcia też chętnie wyślę ,tylko raczej na privy bo tu nie bardzo mi to wychodzi:)

piszcie, jakby co:) - [email protected]

pozdrawiam

antysia

Witam wszystkich sympatyków c114. Ja również go buduję, jestem na etapie wylewek i zakładania elektryki, mam juz kanalizację z szambem, za tydzień przyjeżdzają okna. Mam jeden problem a mianowicie ze względu na dość małą przestrzeń pomiędzy oknami w salonie nie mama pojęcia jaki kominek zamontować. Jeśli ktoś robił już rozeznanie proszę o pomoc. Fotki prawdopodobnie zamieszczę po wstawieniu okien.

Witam Wszystkich budujacych

Aktualnie jestem na etapie wykonanie instalacji wewetrznych i zewnętrznych.

W temacie dylematu z przestrzenią między oknami w salonie to chyba jedna z niewielu niedoróbek ego projektu. Sam zmagałem sie z tym temetem. A konkretnie. W projekcie stoi że odległość wynosi 110 cm, natomiast minimalna odległość między ścianami powinna wynosić 140 cm. Sam nie jestem fachowcem ale zadałem sobie trochę trudu i obdzwoniłem kilkunastu speców od kominków i wszyscy byli tego samego zdania.

Ja poszerzyłem szerokość ściany przy kominku do 140 a z drugiej strony murarze wycieli 20 cm muru. Na szczęcie nadproże było na tyle długie że nie było problemu z wytrzymałościa. Dodatkowo zmiejszyłem wysokość tych okien tak aby pod spodem można było umieścić grzejniki ,,40'' .

Idąc tropem niedoskonałości w projekcie. Stwierdziłem że umiejscowienie pomieszczenia gospodarczego w sąsiedztwie kuchi i salonu to nieporozumienie. Te chałasy włączanego hydroforu, kotła ...........brrrrrrrrrr.

Dopiero przy pomocy przyjaciół wpadłem na inne rozwiązanie, w momencie gdy stały już ściany i był zalany strop. Nie było za późno. Padła decyzja, że likwidujemy drzwi do pomieszczenia gospodarczego i w tym miejscu robimy kuchnię. Kocioł gazowy przenosimy do garażu zresztą tak jak hydrofor. Oczywiście nie obyło się bez problemów z Gazownią. Ale to temat na osobny wpis.

Puki co pozdrawiam wszystkich zwolenników ,, Znanego''

Witam wszystkich, u mnie również stoi "Znany" na razie same mury ale wszystko przez tą pogodę. W przyszłym tygodniu jak będzie ładnie to robie dach. U nas kominek przestawiony jest na ścianę sąsiadującą z kotłownią i zlikwidowane są okna od strony kotłowni natomiast te następne są powiększone o jedna kwaterę. Jak zrobimy dach to postaram się wkleic zdjęcia.

Witajcie!

Ja się juz chwaliłam :D , że zamierzam budować znanego, jakiś czas temu. Od tamtej pory zmieniło się niewiele: mamy projekt a za 2-3 tygodnie będziemy mieli pozwolenie na budowę i możemy ruszać. Chcemy jeszcze w tym roku zrobić fundamenty, żeby od wczesnej wiosny ruszyć do góry i do następnej zimy się wprowadzić... Mąż mówi, że jestem megaoptymistką...

Czekam na wasze zdjęcia no i chyba bym się chciała do kogoś wprosić na zwiedzanie.

Czy ktoś z Was próbuje zrobić energooszczędnego znanego? Mi się marzy, ale nie wiem, czy dobrze sie do tego zabieram, fajnie byłoby to przegadać (oczywiscie śledzę wątek pasywnych z dobrym skutkiem dla mojego poziomu świadomości, ale każdy projekt trzeba rozpatrywać indywidualnie i tu by było fajnie spotkać wielbiciela znanego z pasywnymi ambicjami :wink: )

Pozdrawiam

Eliza

Witam,

Jak ktoś ma ochotę to zapraszam na budowę - do oglądania ZNANEGO na żywo:)

pozdrawiam

antysia

byliśmy, zobaczyliśmy, zdecydowaliśmy - dzięki Joasiu za umożliwienie

zwiedzenia Waszych włości, obejrzenie projektu na żywo jest bezcenne,

dopiero po powrocie do domu zauważyliśmy, że

macie wersję lustrzaną projektu (nam też pasuje 'lustro');

poniżej rzut znanego po naniesieniu naszych zmian - zainteresowani

bez trudu zauważą różnice - (pokój 7 jest przewidziany na garderobę)

proszę forumowiczów o opinie i uwagi.

<!--url{0}-->[/img]<blockquote data-ipsQuote="" class="ipsQuote" data-ipsquote-contentapp="forums" data-ipsquote-contenttype="forums" data-ipsquote-contentid="55653" data-ipsquote-contentclass="forums_Topic"><div></div></blockquote></body></html>

Okrojenie pomieszczenia nr 7 - jak najbardziej Ok

tak samo zrobiliśmy u siebie, z tym, że my w "siódemce" daliśmy łazienkę

co do przeróbki łazienek, to nie podoba mi się

przesuwając pralnię w stronę okna (lub przesuwając tam prysznic) robicie z łazienki ciemną kiszkę

proponowałbym pozostawienie łazienki przy oknie tak jak jest, a w miejsce zlikwidowanej pralni powiększenie drugiej łazienki (wtedy będzie ona "pełnoprawna", a więc tamta przy oknie będzie mogła mieć charakter prywatnej z wejściem bezpośrednio z sypialni 8 lub 13

Dodatkowo zastanowiłbym się nad usunięciem (bądź skróceniem) ściany oddzielającej korytarz od salonu, bo tak naprawdę niewiele ona oddziela - jedynie łazienkę (pozostałe pokoje mają wejścia w korytarzu "za zakrętem", który można ew. oddzielić - np. przesuwanymi drzwiami)

Witam,

enickman dzięki za odpowiedź,

co do 'kiszkowatości' łazienki to trudno się nie zgodzić, ale

zależy nam aby łazienka byłą ogólnodostępna więc wejście

musi być z korytarza;

niewielkie skrócenie ściany oddzielającej korytarz od salonu

to pomysł godny rozważenia - ale jako, że to ściana nośna

musi wypowiedzieć się architekt adaptujący projekt;

myślimy jeszcze nad pozostawieniem w tej ścianie kilku

otworów w górnej części - w czasie dnia odrobinę doświetlą

korytarz, a nocą dzięki zamontowanym tam żarówkom,

zapewnią ładne (rozproszone mam nadzieję), nastrojowe