Deks 12.06.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Witam i prosze o porade.Mam działke letniskową i musze gdzieś umieścić hydrofor. Początkowo pomysł był aby umieścic go w magazynku ale jest obawa ( 12m od studni) że nie zaciągnie wody.Musze wykonać studzienke na hydrofor. Nie musi być głeboka ok 1m.Zastanawiam sie jak to zrobić. Myslałem żeby wymurować ją z bloczków fundamentowych M6. Jest tylko problem z uszczelnieniem.Otóż działka jest podmokła i studzienke trzeba dobrze uszczelnić bo na bank bedzie sie zbierać woda. I teraz moje pytanko jak to zrobić? Zastanawiam sie nad folią np taką do oczek wodnych. Zrobił bym wylewke z betonu jako fundament i zalał bym tym tą folie. Folii bym dobrał tyle że jednocześnie pokryła by ścianki boczne. Czy to dobry pomysł?A może inny patent?Z góry dziękuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deks 13.06.2006 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, jak zwykle człowiek musi liczyć tylko na siebie,i może dobrze, a od fachowców z dala, tak mnie nauczyło doświadczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 13.06.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Gdzieś mi sie obiło o uszy,ze ktoś robilłz kręgów studziennych- trzech, z zewnątrz papa na lepiku lub zgrzewana, w środku szlichta betonowa i gotowa jest studzienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 13.06.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 A czemu ma nie zaciagnac wody ze studni?Jak gleboko jest do lustra wody?Odleglosc 12m jest w poziomie czyli woda w pewnym sensie juz sama plynie... - u mojego dziadka jest ok. 20m do hydroforu od studni a jest to rozwiazanie zainstalowane jakies 15-20 lat temu (sam hydrofor bez pompy glebinowej).Z budowa studni pod pompe to najlatwiej zrobic ja z prefabrykatow betonowych albo z tworzywa - poza tym 1m to troche za malo - moze przemarzac... (minimum 1,2) no chyba, ze bedziesz na zime demontowal (jak to czyni wiele osob z wiadomych wzgledow:(Oczywiscie w przypadku tego magazynku tez trzeba zapewnic niezamarzalnosc albo mozliwosc demontazu i osuszenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 14.06.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ja zrobiłem tak: - wkopałem 1 krąg betonowy tak aby wystawał ok. 15cm- dno zaizolowałem folią i zabetonowałem- oczywiście doprowadziłem prąd i sterowanie zaworami do podlewania- pod hydrofor (kompaktowy gardeny) zrobiłem wanienkę z 2 mm pleksi aby woda, która przy ulewach może zalać studzienkę nie uszkodziła hydroforu- mam to już 1,5 roku i się sprawuje- na wierzch zrobiłem klapę z grubej płyty OSB i obiłem to blachą aluminiową Ważną rzeczą jest dobór hydroforu aby zmieścił się w kręgu oraz był wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deks 14.06.2006 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 blachu masz podmokłą działke? bo u mnie by się Twój patent nie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 14.06.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Szukałabym rozwiązania takiego jak dla basenów (rozmiarem dopasowanego do skali przedsięwzięcia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts