mariuszdro 12.06.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 http://lilypie.com/pic/070324/qeMB.jpghttp://b3.lilypie.com/k0Ovp1/.png http://www.suwaczek.pl/cache/d44f739b5c.png Nie wiem od czego zacząć, a żona mówi abym zaczął od położenia córki spać. Katarzyna ma rok i trzy miesiące, dokładnie urodziła się 19 marca 2005 roku nadmienie że przy porodzie ja najwięcej się namęczyłem, a nie jej mama Ewa. Ja mam na imię Mariusz. No to idę położyć Kaśkę spać. Może zaczne od tego że o budowie domu raczej nigdy nie myślałem. Z początku chcieliśmy kupić jakiś stary domek do remontu, ale jak sie zaczeliśmy rozglądać po Zawidowie to okazało się że trzeba wyłożyć stówe za dom i jeszcze tyle za remont i pewnie nie będzie taki jak by się chciało. Rozmawiałem w pracy z kolegami i każdy stwierdził że za taką kase to lepiej się wybudować, po swojemu, wszysko nowe i nową technologią. Jak w domu powiedziałem Ewie to tylko się w głowę popukała i kpiła sobie na każde wspomnienie. Na szczęscie teściowa też się wybudowała, troszke w innych czasach, ale też tylko ona się uparła, i delikatnie dawała do zrozumienia że jest mojego zdania. Kiedy zaczeliśmy dowiadywać się o kredyt i wysokość raty to Ewa zaczeła nabierać chęci. Na początku zaczeliśmy szukać działke budowlaną od kogoś, lub stan surowy, ale jak zaczęli podawać ceny to nam się odechciało. Wybraliśmy się do UM, tm miła pani urzędniczka która też sie wybudowała jakieś 10 lat temu i opowiedziała jak to ona z męźem szukała mieszkanie w bloku i kosztach, więc też się wybudowała i teraz jest bardzo zadowolana! 11 maja 2006 roku staneliśmy do przetargu w UM Zawidów, przed samym przetargiem okazało się że na trzy działki są trzy osoby chętne, ale na jedna z działek jest dwoje chętnych czyli ja i matka( pełnomocnik) osoby ktora jest zainteresowana "moją działką". Przed samym przetargiem pani (matka) stwierdziła że ona nie bedzie ceny podbijała bo ma dać tylko cenę wyjściową. Na przetargu okazało się że komisja nie może rostrzygnąć kto dał pierwsze postąpienie ja, czy ta pani. Przeprowadzono kolejny raz licytację i stwierdzono że to ja dałem pierwsze postąpienie, pani dała drugie a ja trzecie i wygrałem. 17 maja staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami działki budowlanej przy ulicy Czesława Miłosza. komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 20.06.2006 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 19 czerwca podpisałem umowe z kierownikiem budowy, 2200= 1200 zliczki i 400 po otrzymaniu pozwolenia na budowe i 600 po zakończeniu (kiedy to będzie!)Czekam jeszcze na projekt i mapke do celów projektowych. komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 03.07.2006 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 W cenie kierownika jest przesunięcie ściany nośnej o metr( od strony garażu), inne drobne zmiany i wyłaczene gruntu pod budynkiem z działalności rolnej.W zeszły piątek załatwiłem już mapki do celów projektowych i geodeci wyznaczyli palikami działkę, koszt 700zl.Do pozwolenia brakuje jeszcze: TWP energetyki i projektu, projektu wodno-kanalizacyjnego. Kierownik zakończy poprawki i powinien być komplet.Zastanawiam się jeszcze z czego robić ściany, myślę o silce. komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 10.08.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Niestety do tej pory Kierownik nie skompletował jeszcze wszystkich uzgodnień, brakuje jeszcze tylko z tp miało być załatwione dzisiaj, ale niestety jeszcze nie. komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 26.08.2006 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 W sierpniowym numerze przeczytałem komiczne przygody inwestora, jak sobie pomyśle o moim kierowniku budowy to wyobraziłem sobie tamtego króry prowadził budowe. Co prawda mój tylko adoptował projekt i szykował dokumenty na pozwolenie, i gdyby nie to że jest kierownikiem u kolegi który go chwali nadal, to sam nie wiem, bo tak samo ma dobry bajer i zawsze wymówkę i nawet trafił do szpitala. Mam nadzieje że to tylko zbieg okoliczności, bo chciałbym w tym roku jeszcze wyciągnąć stan zerowy. W poniedziałek 28 sierpnie projekt i reszta ma trafić do Starostwa, zobaczymy.komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 13.09.2006 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Już jestem pewien, w tym roku nic nie zacznę. Kierownik zrobił mnie w konia, nabrał tyle roboty że nie może się wyrobić. Ludzie, nawet największemu pewniakowi nie płaćcie od razu większej kasy!!!! Mam całą jesień i zimę na załatwienie pozwolenia, i (mam nadzieje) wczesną wiosną ruszyć z kopyta! komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 30.09.2006 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Jest postęp! W zeszłym tygodniu otrzymałem z ZE warunki przyłącza, a wczoraj ze starostwa zawiadomienie że brak do pozwolenia oświadczenia o prawie do dysponowanie nieruchomością. W poniedziałek lecę to załatwić! Nie mam zbędnych nadziei że coś zaczne w tym roku, ale jest sukces że coś jednak kierowniczek robi w mojej sprawie. Otrzymałem maila od kierowniczka że na otarcie łez uważa pozostałe sprawy finansowe załatwione do końca. Zobaczymy jak to bedzie wyglądało w praktyce. To nie były wanunki, tylko uzgodnienie że nie ma konfliktu z istniejącą siecią! Niby jestem właścicielem ale muszę mieć zgodę ZE, TPSA, itp! Dziwne że nie Dialogu, Ery, Idei, jakiejć telewizji kablowej i innych bzdór!!! Co to za własność w naszym kraju!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 02.10.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Byłem w starostwie,oświadczenie uzupełniłem,ale okazło się że w projekcie nic nie zostało zmienione,a miał przesunąć ścianę garażu o metr aby go powiększyć,nie wspominająć o umiejscowieniu domu na środku działki!Nie wiem co robic, znowu telefonu nie odbiera,najchętniej rozwiązałbym umowe, coraz bardziej o tym myślę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 05.10.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Kierownik telefonów nie odbiera i nie oddzwania( zresztą tak jak do tej pory) wysłałem do niego list z ponagleniem spotkania i omówienia dalszej naszej tzw współpracy, mam nadzieje że to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 05.10.2006 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 A tak będzie wyglądał nasz domek http://www.hbstudio.pl/ 2 zakładka, nazywa się 'Południowa' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 07.10.2006 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Wczoraj, dostałem nr do pracowni gdzie przebywa kier razem z architektem,i nawet udało mi się z nim porozmawiać i umówić na wczoraj na godz. 18:00.Oczywiście nie przyjechał! Czekam na zwrotke że odebrał list polecony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 10.10.2006 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 List odebrała już w piątek, ale żadnego odzewu do dziś. Dziś wysłałem maila i chyba jutro wybiorę się do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 07.11.2006 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Oczywiście byłem, ale nie zastałem. Dzisiaj odebrałem pisemko ze starostwa, odmowa pozwolenia. Udało mi się dodzwonić do kier obiecał przyjechać na rozmowę, chcę rozwiązać z nim umowę. Napiszę co z tego wynikło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 28.12.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Normalnie Nie przyjechał! Ale byliśmy u niego w domu i moja żonka zrobiła mu maleńką awanturę na ulicy (byłem w szoku, jeszcze nigdy nie widziałem jej w takiej sytuacji) Oddał nam projekty i napisał oświadczenie że odda pieniądze do 23 listopada. Pieniędzy nie oddał. Złożyłem pozew w sądzie i czekam na sprawę. Więc na dzień dzisiejszy jestem w punkcie wyjściowym. Po nowym roku mam się umówić z nowym kierbud. Dla Wszystkich Szczęśliwego Nowego Roku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 11.01.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Nareszcie coś nie do tyłu!!!!! Dzisiaj bylem w Lubaniu i były kierbud oddał mi kasę z odsetkami! ( chyba sąd zrobił swoje) Rozmawiałem też z architektem i zrobi mi projekt zastępczy i zagospodarowania terenu 200 i 500 zl. w trzy tygodnie i dopilnuje abym dostał pozwolenie i dopiero weźmie kase! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 23.01.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Korekta wydatków! Wydatki Działka z opłatą u notariusza 22 000zł Projekt gotowy 1600zł Wytyczenie działki 5p. 600zł wydanie warunków na przyłącze kanalizacji sanitarnej, burzówki i wody 37zł projekty przyłączy kanalizacji sanitarnej burzówki i wody 400zł uzgodnienie w puku 37zl stal pręt f 12 trzysta metrów =1000zl f 6 trzysta metrów =150zl przyłacze wody, kanalizy, 1000zl robocizna materiał 650zl kopanie pod fundamenty i kanalizę 600zl odbiór 50zl część desek na fundamenty 70zl 19 kwiecień koparka 60zl deski 500zl/transport 50zl 21 kwiecień opłata pomagiera 70zl flaszka 20zl 23 kwietnia 20ton 200zl za piach, 130za przywózkę 26 kwietnia licznik 159, elektryk 100, pomiary 100 beton 3330zl parę flaszek dniówki dla pana Leona razem 180zl 30 kwietnia rury, folia, gwoździe itp 450zl 5 maja 800 bloczków 2990zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 23.01.2007 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dzwonił do mnie projektant przyłączy i pytał czy muszą być studzienki na terenie działki bo tak sobie wymiślili w puku. Kazał dowiedzieć się bo tak nie robi się ani w Zgorzelcu, ani w Sulikowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 23.01.2007 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dzwoniłem i rozmawiałem z panem z puku, to dla naszego dobra, bo jak się zatka to będzie nasz problem, ale po sprawdzeniu odległości to stwierdził że nie ma takiej potrzeby!Podobno koszt dodatkowej studzeinki to okolo 1000zeta.Nadmieniam że u mnie jest jkieś osiemnaście metrów lini prostej sanitarnej.Deszczowa obowiązkowo przed garażem!Nadal czekam na mapki i resztę dokumentów od projektanta i warunki z ZE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 28.01.2007 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dzisiaj odebrałem projekty przyłączy wodno-kanalizy, jutro z rana idę do puku dać do oklepania projekty,tak będą prowadzonehttp://foto1.m.onet.pl/_m/83d61aa5dd4d60c2604f00b46da8bc6d,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 29.01.2007 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Kurcze lipa!pana Piotrka choroba wzieła, pewnie śpi bez skarpetek!może będzie w piątek,pani Monika ma przekazać papierki, dzięki jej za to!czekmy do piątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts