PawelWo 07.07.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 No wiec ta połać z tyłu ma 7.6m z tego co mi sie wydaje a te z przodu mają po 6.4m więc faktycznie lepiej będzie jak pozakładam te dachówki. A patrząc teraz na FV łaty są 6/4 a kontrłaty 2.5/5 czyli trochę małe Dziekuje bardzo za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 08.07.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak pan pewnie wie mój dach jest już zrobiony ale chciałem wiedzieć ile kosztowałby mnie dach wykonany przez najlepszego fachowca w kraju Ciekawe na jakiej podstawie takie stwierdzenie? Na podstawie wpisów na forum i kilku zdjęć z realizacji? Na tym forum udziela się dwóch dekarzy, którzy wzajemnie się adorują. Poproś może o namiary na wykonane realizacje. Może dostaniesz, mnie się nie udało.. Od 9 lat na forum, ale nie udało mi się nigdzie w dziennikach budowy znaleźć dachu wykonanego przez autora wątku. Całkiem orientacyjnie to około 100,- za 1 m2. Całkiem orientacyjnie mój dach 240 m2 miał kosztować 43 tys netto czyli jakieś 170 netto za m2, oczywiście sama robocizna, ciekawe skąd taka różnica??? Aha plus kuriozalny zapis " inwestor ponosi wszelkie koszta delegacji", bez określenia ich wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.07.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Zastanawiam się do czego dążysz. Czyżbyś roboty nie miał i chcesz się dowartościować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 09.07.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Do mnie pijesz plusfoto? Nie jestem dekarzem, na brak swojej roboty nie narzekam. Zadałem tylko konkretne pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi. A posty to sobie gdzie indziej nabijaj jak nie masz nic do powiedzenia. Kolejna elita forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.07.2014 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Szanowny Panie Robercie Sadowski na Forum "Sturmer" przez ponad pół roku pozorował Pan chęć zlecenia mi wykonania dachu akceptując kosztorys. W tym czasie otrzymał Pan jako potencjalny inwestor wiele wskazówek i porad. Natomiast gdy przyszło do podpisania umowy zakwestionował Pan koszty delegacji jako pretekst do niepodpisania umowy. Rozmyślił Pan się, czy nie stać Pana na moją usługę to już Pana sprawa. W tym czasie realizowałem dach w Zgierzu systemem izolacji nakrokwiowej. Nic nie stało na przeszkodzie aby Pan przyjechał. Skoro nie miał Pan zaufania do mojego doświadczenia i wiedzy to po co mi Pan głowę zawracał? Tak jak Pan pisał znalazł Pan znacznie tańszego wykonawcę. Temat uważam za zakończony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 13.07.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Panie Andrzeju może Pan ,,rzucić okiem'' na moje pokrycie? Czy jest w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 13.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 jeszcze 2 bo się nie zmieściły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.07.2014 01:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Krycie wstępne wygląda OK. Czy kontrłaty zamontowane wzdłuż linii kosza są uszczelnione? Jak nie to należy to zrobić lepikiem na zimno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 14.07.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Nie są uszczelnione. Tak więc zrobię jak Pan pisze. Chodzi o zamalowanie ich całych? Czy trzeba oderwać i pod spód nałożyć też lepik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.07.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Zdjęcie podglądowe z tego forum. Witam serdecznie. Panie Andrzeju na początku dziękuję Panu za udzielone mi już fachowe podpowiedzi w innych tematach, jak mogę Pana jeszcze prosić o pomocne zdanie... 1. Czy na ścianie szczytowej( załączone zdjęcie), pomiędzy styropianem, a deskami powinna pozostać jakaś szczelina (3cm) wentylacyjna, czy styropian dać pod same deski, zaznaczam ocieplenie wełną na skosach chcę dać do samej kalenicy? 2. Tak jak pisałem, chcę również ocieplić "nieogrzewany stryszek", będzie tam reku i graciarnia, powyżej jętek do samej kalenicy wełną na skosach, czy szczyty ściany (BK) od wewnątrz ocieplić wełną czy styropianem? 3. Wyczytałem, że musi być ocieplony komin - rozumiem, że z zewnątrz, ale jak to zrobić? Mam komin systemowy, ocieplony wełną na całej długości. Czy ma być ocieplony od samych jętek, aż po sam czubek na zewnątrz. Czy może tylko od jętek do kalenicy? Czym: styropian, wełna? Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 19.07.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Panie Wilhelmi, jakim prawem upublicznia Pan dane osobowe? Posiadam historię całej naszej korespondencji i po prostu Pan kłamie. Nigdzie nie ma wzmianki o kosztach delegacji. Gdy wyszło to po przesłaniu po wielu ponagleniach umowy, poprosiłem, żeby Pan określił jej wartość i wrzucił w koszty umowy. Nie zrobił Pan tego. W postach 2065 i 2067 i w mailach prosiłem o namiary na zrealizowane inwestycje. Także nie otrzymałem tych informacji. A teraz okazuje się, że nie ma żadnego problemu, dziwne. Z początku dałem się omamić znaczkiem elita forum i wieloletnią obecnością na forum, ale po lekturze m.in. tego forum nauczyłem się, że do każdego trzeba podchodzić z ograniczonym zaufaniem, szczególnie przed podpisaniem umowy na sumę ponad 40 k zł. Wszyscy przestrzegają przed zawieraniem umów bez weryfikacji, a jako że Pan nie dał się zweryfikować z niejasnych dla mnie powodów i nie zrezygnował z abstrakcyjnego zapisu w umowie o kosztach delegacji, dlatego zrezygnowałem z Pana usług. Jest Pan pierwszym wykonawca, który odmówił podania namiarów na zrealizowane inwestycje. Ciekawe dlaczego? To Pana odpowiedź na prośbę o namiary na zrealizowane inwestycje: Prowadzimy naszą korespondencję od jesieni ubiegłego roku. Skoro w tym czasie nie miał Pan okazji sprawdzenia wiarygodności mojej firmy to ja nic na to nie poradzę. Nie ustosunkował się Pan też do różnicy w wycenie. Skoro podaje Pan stawkę średnio 100 zł/ m2 to skąd u mnie 150-170 w zależności czy liczyć czy nie izolację nakrokwiową? Czyżby prosty dach dwuspadowy był aż takim wyzwaniem? Nie napisałem tez Panu, że znalazłem tańszego wykonawcę, tylko że dzięki Pana uporowi/ brak namiarów na inwestycje i zapis o kosztach delegacji/ byłem zmuszony do szukania innego dekarza w trybie pilnym. Temat też uważam za zakończony i miałem się nie wypowiadać, ale niektóre wypowiedzi nie mogą pozostać bez odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Panie Wilhelmi, jakim prawem upublicznia Pan dane osobowe? Skoro Pan pisze o mnie na Forum to powinien się Pan czytelnie podpisać no chyba, że pisze Pan nieprawdę. Zrezygnował Pan z moich usług i nie ma żadnej potrzeby szukanie irracjonalnych pretekstów. Wystarczy proste słowo "dziękuję" i tyle. Dalsza polemika nie ma sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 ...mogę Pana jeszcze prosić o pomocne zdanie... ad.1. Tak powinna być szczelina wentylacyjna. ad.2. Moim zdaniem styropianem i zaciągnąć klejem na siatce. ad.3. Najlepiej cały ale wystarczy do kalenicy tak jak ścianę szczytową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 19.07.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Nie wstydzę się swoich danych jeśli mam rację, ale Pan nie ma prawa ich bez mojej zgody upubliczniać. Dla Pana jest to problem, bo wszystko co napisałem jest prawdą i okazuje się, że nie jest Pan taki doskonały jak stara się Pan tu przedstawić i stąd atak na moją prywatność. Wniosek z tego taki, że ktokolwiek ośmieli się napisać cokolwiek nie po Pana myśli musi się liczyć z odwetem.Miałem w tym temacie się naprawdę nie odzywać, bo nie chcę mieć z Panem już nic do czynienia, ale po opublikowaniu przez Pana wyceny o połowę niższej niż moja skłoniła mnie do napisania tu. Czy dlatego, że stosuję izolację nakrokwiową świadczy o tym że mam kasę i można mnie wydoić?A czy powody niezawarcia umowy były irracjonalne? Może ktoś to przeczyta i zanim zacznie jakąkolwiek rozmowę z Panem zwróci uwagę na malutki zapis w umowie, że inwestor ponosi wszelkie koszty delegacji - cokolwiek to znaczy i ilekolwiek będą wynosić? A także podpisze umowę na podstawie zdjęć i postów na forum bez możliwości zweryfikowania tego w rzeczywistości?Życzę wszystkim przemyślanych i trafnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2014 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Nie wstydzę się swoich danych jeśli mam rację.... No to w czym problem? To czy podpisaliśmy umowę czy nie nie to nasza prywatna sprawa więc skoro przedstawiasz te kwestie na Forum to o co masz pretensje. Nie pisz nieprawdy o jakiś malutkich zapisach w umowie bo to jeden z jej paragrafów. Nie pisz też bzdur o wydojeniu bo przez pół roku nie kwestionowałeś kosztorysu i w tym czasie otrzymywałeś informacje i wyceny poszczególnych zakresów robót więc kto tu kogo wydoił? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 19.07.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Widzę , że nerwy puszczają. Nie tykałem się z Panem i nie życzę sobie z Panem takiej formy.By była z tego nasza prywatna sprawa, gdyby Pan sobie nie zrobił z publicznego forum prywatnego poletka i gdybym miał Pana namiary z innego źródła. A tak mam prawo do wyrażania swojej opinii na Pana temat na podstawie osobistych doświadczeń. Czy ktokolwiek zwrócił uwagę , że jakikolwiek dach wykonany przez kogoś innego niż przez Pana jest co najwyżej wykonany przyzwoicie albo poprawnie, a nigdy bardzo dobrze? Też dałem się na to nabrać i myślałem, że tylko Pan jest tym, który potrafi bardzo dobrze wykonać dach. Szkoda mi tylko tysięcy posiadaczy domów, których dachy są co najwyżej poprawnie wykonane...Zgodziłem się na Pana stawkę, bo myślałem jak wyżej napisałem. W dalszym ciągu czekam na wyjaśnienie dlaczego ja mam 150 zł za m2 a wyżej Pan pisał 100/m2. I tylko to jest motywem mojego męczenia się z Panem tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.07.2014 01:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Rozmawiamy na Forum więc ja Ci forma nie odpowiada to nie musisz kontynuować. Ja natomiast nie muszę się tłumaczyć ze swoich wycen bo to sprawa indywidualna. Nie widzę sensu kontynuowania tej wymiany zdań i definitywnie ją kończę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 20.07.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Czyli mam rację. Trafiło się na frajera i trzeba go było wykorzystać. Przestroga dla potomnych. Jeśli pokażecie, że macie pieniądze to macie extra wycenę. Jeszcze tylko ostatnia rzecz bo tez mi się nie chce z Panem rozmawiać. Na szczęście to tylko forum i nie muszę wysłuchiwać przez telefon monologów autoreklamy. Skoro jest Pan taki nieskazitelny to niech Pan tu i teraz określi dla przyszłych potencjalnych Pana klientów koszt delegacji. Proszę podać stawkę za dzień delegacji plus ewentualną stawkę za kilometr. Myślę, że ktoś kto Pana wynajmie chciałby wiedzieć ile to wg Pana wynosi. Bo może się okaże, że koszt robocizny to pikuś przy kosztach delegacji zapisanych w umowie w taki sposób. Przecież pod taki zapis to można podpiąć wszystkie rachunki z najlepszych hoteli i restauracji. Na szczęście rozmawiamy na publicznym forum i to że się Pan focha i obraża naprawdę mnie nie rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.07.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Trafiło się na frajera... No nie musisz się przedstawiać. Informacje, o które pytasz są unormowane przepisami obowiązującymi legalnie działające firmy i są dostępne w internecie. Jakoś przez pół roku nie udało Ci się tych informacji odszukać? Dieta to 30,- dziennie na osobę, koszty dojazdu to 0,84 za 1 km. Noclegi są w gestii inwestora. Wynajęta kwatera czy agroturystyka to koszt 20,- ~30,- jeden nocleg. Ja rozumiem, że nie każdego stać na moje usługi i ja do nikogo nie mam o to pretensji. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi? Nie akceptujesz umowy nie ma tematu. W czym problem? Coś mi się wydaje, że jesteś trochę frustratem ale to Twój problem. Nie mam Ci już nic więcej do powiedzenia. Dziękuję za zainteresowanie moją firmą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 20.07.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Nie cwaniaczkuj Pan. Zniża się Pan do wycieczek osobistych? Proszę bardzo - Mitoman przeświadczony o swojej wielkości i nieomylności , Dekarz wszechpolski. Żeby się cenić trzeba swoją wartość udowodnić w realnym świecie, a nie na forum internetowym krytykując wszystkich innych dekarzy, którzy nawet nie mogą się bronić bo nie wiedzą, że ich Pan krytykuje. Teraz raptem wszystko jest jasne i oczywiste. Jak prosiłem o podanie tych kosztów i namiarów to wielki dekarz się obraził i strzelił focha. Jak się na szczęście okazało ze skutkiem pozytywnym dla mnie, bo gdybym podpisał z Panem umowę to bym chyba na budowie szału dostał musząc z Panem współpracować.I nie wciskaj Pan ciemnoty, że uprzedzał o kosztach delegacji, bo to wyszło dopiero po przesłaniu umowy. Mam wszystkie maile udostępnić żeby w końcu dotarło to do Pana?A o co mi chodzi? O to że chciał mnie Pan skasować na ponad 12 tys ekstra, a takiego numeru to się tak lekko nie odpuszcza. Ciekawe jak Pan myśli jakbym się czuł jakbym podpisał umowę, a później bym przeczytał na forum że bierze Pan połowę mniej?Ale znając Pana podejście miałby Pan to zupełnie w d.. Widziały gały co brały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts