Andrzej Wilhelmi 20.07.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Przyjacielu wyluzuj! Forma Twoich wpisów dobitnie świadczy o kulturze. Dobrze, że ta realizacja nie doszła do skutku bo z takim prostakiem trudno by było współpracować. To jest ostatnia moja wypowiedź w tej kwestii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abwgdzl 21.07.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Chciałbym zapytać jak laik o jakość wykonania obróbek blacharskich komina (to co widzę gołym okien to, że nie są poprawnie wypoziomowane, lecz to zostanie poprawione). Bardziej mnie jednak interesuje jak się przedstawia kwestia samych obróbek, nie wiem tylko czy ze zdjęć, którymi dysponuję będzie można to ocenić. Za wszelkie wskazówki będę zobowiązany Pozdrawiam Edytowane 30 Lipca 2014 przez abwgdzl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 21.07.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Przyjacielem Pana nigdy nie byłem, a tym bardziej nie będę. Jak Kali obrażać innych to w porządku ale jak na Kalego coś napisać to be.Normalni wykonawcy a nie cwaniaczki nie narzekają na współpracę. Ale jeśli mierzy Pan innych swoją miarą to cóż....Rzeczywiście ta dyskusja z Panem jest bez sensu. Gdzieś po cichu liczyłem, że może Pan przyzna się, że faktycznie "lekko" Pan przesadził z wyceną, ale na to to Pan nie ma tyle godności.A jeśli Pan myśli, że używanie zwrotu pozdrawiam w każdej wypowiedzi niezależnie od jej kontekstu jest przejawem kultury to pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.07.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 "abwgdzi" Dach pokryty dość poprawnie ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Do okien powinny być zastosowane kołnierze do pokryć płaskich a najlepiej wszystkie obróbki wykonać na nokach. Przy oknach dachówka jest uniesiona przy profesjonalnym wykonaniu kołnierz powinien być zagłębiony w łatach około 5 mm. Przy kominie dolny fragment obróbki mocowany chyba do łaty przez dachówkę?! Po co? Trzy dachówki wentylacyjne na połaci to ozdoba? W takim usytuaowaniu i ilości żadnej innej funkcji nie pełnią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abwgdzl 28.07.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 "abwgdzi" Dach pokryty dość poprawnie ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach. Do okien powinny być zastosowane kołnierze do pokryć płaskich a najlepiej wszystkie obróbki wykonać na nokach. Przy oknach dachówka jest uniesiona przy profesjonalnym wykonaniu kołnierz powinien być zagłębiony w łatach około 5 mm. Przy kominie dolny fragment obróbki mocowany chyba do łaty przez dachówkę?! Po co? Trzy dachówki wentylacyjne na połaci to ozdoba? W takim usytuaowaniu i ilości żadnej innej funkcji nie pełnią. Pozdrawiam. Bardzo dziękuję p. Andrzeju za odpowiedź. Tak, kołnierze są do poprawy i to już jest w trakcie prac, będą zmienione na dedykowane do dachówki płaskiej. Najbardziej interesują mnie kwestie obróbki komina - czy sugeruje Pan aby blacha dolnej obróbki komina mocowana była do łaty pod dachówką? Ile dachówek wentylacyjnych powinno się znaleźć na tym dachu? Tam nie ma chyba nawet 7mb długości połaci - czy wskazane jest dodanie większej ilości dachówek wentylacyjnych? W każdym rzędzie jedną pmiędzy krokwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.07.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Z tego co p. Andrzej tu powtarza to dachówki wentylacyjne w 4 rzędzie od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.07.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Andrzeju - pytanie z gatunku głupich: Kupiłem gont bitumiczny Matizol Pod spodem jest poklejony folią - zdejmuje się ją czy zostawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 08.08.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Czy można deskować dach, mocować kontrłaty, łaty za pomocą wkrętów zamiast gwoździ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2014 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Można. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2014 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) ...gont bitumiczny Matizol Pod spodem jest poklejony folią - zdejmuje się ją czy zostawia? To nie jest głupie pytanie. Generalnie folii się nie zdejmuje bo spełnia ona funkcję ochronną przed sklejeniem się listków w paczce i nie koliduje ze sklejeniem zamontowanego gontu. Do tego taka folia jest bardzo cienka i jej zerwanie jest praktycznie nie możliwe. Natomiast produkty firmy Matizol jako jedne z niewielu przywierają całą powierzchnią i tu zerwanie folii jest konieczne! Ta folia jest dość gruba i jej zerwanie nie nastręcza większej trudności. W wyższej temperaturze może być trudniej należy wówczas polać gonty zimną wodą. Pozdrawiam. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2014 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 kompleksowe wykonanie dachówkrycie dachówmontaż izolacji nakrokwiowejekspertyzyopinieporady 603375564 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.09.2014 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.09.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam Panie Andrzeju.Chciałbym podziękować za udzielanie wszelkich rad na temat pokrycia dachu. Pewnie nie wszystko zrobiłem zgodnie z Pana standardami ale bez pomocy z Pana strony wpadek byłoby na pewno więcej.Pozdrawiam AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.09.2014 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Jest mi bardzo miło jeżeli moje wypowiedzi na Forum są w jakiś sposób pomocne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 29.09.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Panie Andrzeju, ciężko by mi było przeczytać wszystkie posty w tym wątku a być może takie pytanie już padło. Chciałbym poznać Pana zdanie na temat izolacji murłaty od wieńca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2014 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Obowiązuje zasada odizolowania drewna od betonu czy ścian. Pomiędzy murłatą a wieńcem należy zastosować warstwę papy lub folię fundamentową. Natomiast murłata czy płatew przechodząca przez ściany szczytowe powinna być w tym miejscu owinięta dookoła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 04.10.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Powiem szczerze że miałem mętlik w głowie czy izolować czy nie. Zdania były podzielone. Idąc Pana radą odizolowałem papą. Dzięki za podjęcie decyzji.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2014 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 W tym wypadku nie zdań podzielonych bo to są kanony sztuki budowlanej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.10.2014 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Mam jeszcze wolne terminy w II połowie 2015r. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 18.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam:) dziękuję za zaproszenie do Pańskiego wątku. Panie Andrzeju, czy mogę Pana wykorzystać już na wstępie? Proszę uprzejmie powiedzieć, co jest nie tak z obróbką wokół okien?-dla mnie za bardzo odstają. Dodam, że po badaniu organoleptycznym stwierdziłam, że 'latają', nie są zamocowane nijak, ani spinkami ani czym tam się da mocować bo dekarz mówi, że 'się nie da' po docince takiej.Tyle tylko, że ja je odginam do pionu na jakieś 5cm, to normalne jest że są takie luźne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts