Andrzej Wilhelmi 18.10.2014 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 ... czy mogę Pana wykorzystać już na wstępie? Proszę uprzejmie powiedzieć ... Oczywiście!!! A tak poważnie dachówki wokół okien muszą być pomocowane. Wybór sposobu mocowania należy do dekarza. Można było zręczniej zaplanować rozmieszczenie dachówek na połaci wówczas zamki nie byłyby widoczne. Można je zakryć nakładkami z dachówek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 18.10.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 no, takich facetów to ja lubię! Dekarz chce je zapaprać jakimś kitem/uszczelniaczem dekarskim, który podobno pełni też rolę kleju, to ma sens? Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedz (ale to nie koniec, ja tu jeszcze wrócę) a tak na marginesie, lubię Pana zdjęcie na dachu: ) Pozdrawiam, Boguśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.10.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Dziękuję za miłe słowa. Chyba to zdjęcie nie wisi nad łóżkiem?? Są specjalne kleje do dachówki. Stosuję je dołączenia małych elementów z dużymi. Klejone połączenie jest nie widoczne. No i oczywiście zapraszam:yes:. Pozdrawiam. Czy to to zdjęcie? Siedzę na lukarence na tym dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 20.10.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 To jest to zdjęcie, dokładnie I dach i model mi się podoba:evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.10.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No było się kiedyś młodym i pięknym:yes:. Z tamtego okresu pozostało piękno:D i okulary:cool:. Dobre i to, że choć parę dachów i zdjęcia po mnie pozostaną. Jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 25.10.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) Panie Andrzeju proszę powiedzieć czy membrana nie powinna być wprowadzona na blachę ? Dopiero położyli jedną połać więc można chyba to poprawić. Można zdjąć tylko jeden rząd dachówek ten przy rynie w celu poprawienia tego wyprowadzenia folii ? http://i.imgur.com/DwfXC4z.jpghttp://i.imgur.com/PiO0fGu.jpghttp://i.imgur.com/h7piaD5.jpg Edytowane 26 Października 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Bezwzględnie powinna! To jest złe wykonanie okapu. Już widać, że będą zastoiny przy okapie. Do tego niekontrolowane wpływanie wody pod pas nadrynnowy, pod którym folia została podziurawiona gwoździami mocującymi pas nadrynnowy i wróblówkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.10.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Panie Andrzeju,A czy folia (membrana) powinna wchodzic pod wroblowke?Czy powinna zostac przyklejona np tasma dwustronna do pasa nadrynnowego? Czy gwozdzie mocujace wroblowke i pas uszczelnia sie w jakis sposob?(przepraszam jesli bylo, ale ostatnio bardzo malo czasu, a notatki szlag trafil ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2014 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Może być mocowana taśmą dwustronną, może być przyklejona specjalistycznym silikonem dekarskim (to jest lepsze rozwiązanie bo dodatkowo uszczelnia gwoździe i zapobiega kapilarnemu podciąganiu wody). Folia może być dociśnięta wróblówką oczywiście najlepiej jak wróblówka ma stopki wówczas można wszystko dokładnie uszczelnić. Wróblówkę najlepiej mocować wkrętami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.10.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Czyli wszystko jak planowalem z wyjatkiem silikonu. Ale nie jest za pozno zamienic Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 26.10.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jakie jest zużycie mniej więcej na mb silikonu mam 65m obwodu dachu. Czy Tytan dekarski będzie dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2014 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Pojęcia nie mam. Na tubie chyba jest napisane jaka będzie długość paska o określonej szerokości. Tak na oko to 5~6 szt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.10.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam P.Andrzeju-bardzo proszę o opinię na temat montażu rynien-chciałabym rynny prostokątne cały system łącznie z rurami spustowymi i lejami-to nie problem-jeden z potencjalnych wykonawców zaproponował mi montaż rynien w podciętej krokwi-ma tam być takie wgłebienie na rynne bez haków.Czy to jest możliwe do wykonania i technicznie prawidłowe.Dach koperta deskowany dachówka ceramiczna.Mam nadzieję że jasno się wyraziłam-pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2014 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 To jest możliwe do wykonania. Skoro dekarz zaproponował takie rozwiązanie świadczy to o jego kunszcie dekarskim. Rodzi się tylko pytanie w jakim celu to rozwiązanie? Takie rozwiązanie stosuje się w nowoczesnych formach z "ukrytą rynną" ale wykonuje się je w formie szczelnego koryta. W przypadku ukrytej rynny każde przelanie rynny może grozić zamakaniem końcówek krokwi. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto zobaczyć jak wygląda tak wykonany okap. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 31.10.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dziękuję bardzo w takim razie dopytam, może chodziło aby wykonać takie koryto,niestety realizacji ze względu na odległość.Najważniejsze że mogę się nad tym zastanawiać i można wykonać coś takiego prawidłowo- na Pana wiedzę i chęć pomocy można zawsze liczyć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.11.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam ponownie dziś pojechałem zobaczyć co zrobili na dachu i mam takie pytanie czy kłopotliwe jest przesuniecie okna w prawą stronę o szerokość docięcia czyli ok 3-4 cm. Nie wiem czemu tak to zrobili (jutro zapytam) ale moim zdaniem przesuwając okno nie będzie tych docięć z prawej jak i z lewej. Kołnierz okna praktycznie będzie w linii dachówek. Co Pan o tym myśli ? Pokrycie wstępne to membrana. http://i.imgur.com/3x54MbJ.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.11.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 A jak idą krokwie pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.11.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 A jak idą krokwie pod spodem? Licząc od komina to wiązar jest w połowie czwartej dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2014 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Oczywiście wyłaz powinien być tak ustawiony od razu. Teraz trzeba będzie zdemontować trochę dachówek. Radzę za kominem zamontować ławę kominiarską. Nie widzę dolnej obróbki komina. Ciekawe jak jest ona wykonana? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 02.11.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Estetyka obróbki jak zobaczyłem to chciałem zerwać Na technice się nie znam. Ale tłumaczę sobie to że może uczeń to robił i tak wszystko pomazał silikonem albo jeszcze nie skończone. Jutro rano jadę na budowę zobaczymy co powiedzą. http://i.imgur.com/hDlbvkw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts