Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... czy mogę Pana wykorzystać już na wstępie? Proszę uprzejmie powiedzieć ...

Oczywiście!!!:yes::D

A tak poważnie dachówki wokół okien muszą być pomocowane. Wybór sposobu mocowania należy do dekarza. Można było zręczniej zaplanować rozmieszczenie dachówek na połaci wówczas zamki nie byłyby widoczne. Można je zakryć nakładkami z dachówek. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: no, takich facetów to ja lubię!

Dekarz chce je zapaprać jakimś kitem/uszczelniaczem dekarskim, który podobno pełni też rolę kleju, to ma sens?

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedz (ale to nie koniec, ja tu jeszcze wrócę;))

a tak na marginesie, lubię Pana zdjęcie na dachu: ) Pozdrawiam, Boguśka.

Dziękuję za miłe słowa. Chyba to zdjęcie nie wisi nad łóżkiem??:rolleyes:

Są specjalne kleje do dachówki. Stosuję je dołączenia małych elementów z dużymi. Klejone połączenie jest nie widoczne.

No i oczywiście zapraszam:yes:. Pozdrawiam.:bye:

Czy to to zdjęcie? Siedzę na lukarence na tym dachu.

P1000217.JPG

P1010382.jpg

No było się kiedyś młodym i pięknym:yes::rolleyes:. Z tamtego okresu pozostało piękno:D i okulary:cool:. Dobre i to, że choć parę dachów i zdjęcia po mnie pozostaną:). Jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam.:bye:

Panie Andrzeju proszę powiedzieć czy membrana nie powinna być wprowadzona na blachę ?

Dopiero położyli jedną połać więc można chyba to poprawić.

Można zdjąć tylko jeden rząd dachówek ten przy rynie w celu poprawienia tego wyprowadzenia folii ?

http://i.imgur.com/DwfXC4z.jpg

http://i.imgur.com/PiO0fGu.jpg

http://i.imgur.com/h7piaD5.jpg

Edytowane przez kwasniak

Bezwzględnie powinna! To jest złe wykonanie okapu. Już widać, że będą zastoiny przy okapie. Do tego niekontrolowane wpływanie wody pod pas nadrynnowy, pod którym folia została podziurawiona gwoździami mocującymi pas nadrynnowy i wróblówkę. Pozdrawiam.

Może być mocowana taśmą dwustronną, może być przyklejona specjalistycznym silikonem dekarskim (to jest lepsze rozwiązanie bo dodatkowo uszczelnia gwoździe i zapobiega kapilarnemu podciąganiu wody). Folia może być dociśnięta wróblówką oczywiście najlepiej jak wróblówka ma stopki wówczas można wszystko dokładnie uszczelnić. Wróblówkę najlepiej mocować wkrętami. Pozdrawiam.

Witam P.Andrzeju-bardzo proszę o opinię na temat montażu rynien-chciałabym rynny prostokątne cały system łącznie z rurami spustowymi i lejami-to nie problem-jeden z potencjalnych wykonawców zaproponował mi montaż rynien w podciętej krokwi-ma tam być takie wgłebienie na rynne bez haków.Czy to jest możliwe do wykonania i technicznie prawidłowe.Dach koperta deskowany dachówka ceramiczna.Mam nadzieję że jasno się wyraziłam-pozdrawiam.

To jest możliwe do wykonania. Skoro dekarz zaproponował takie rozwiązanie świadczy to o jego kunszcie dekarskim. Rodzi się tylko pytanie w jakim celu to rozwiązanie? Takie rozwiązanie stosuje się w nowoczesnych formach z "ukrytą rynną" ale wykonuje się je w formie szczelnego koryta. W przypadku ukrytej rynny każde przelanie rynny może grozić zamakaniem końcówek krokwi. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto zobaczyć jak wygląda tak wykonany okap. Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo w takim razie dopytam, może chodziło aby wykonać takie koryto,niestety realizacji ze względu na odległość.Najważniejsze że mogę się nad tym zastanawiać i można wykonać coś takiego prawidłowo- na Pana wiedzę i chęć pomocy można zawsze liczyć.Pozdrawiam.

Witam ponownie dziś pojechałem zobaczyć co zrobili na dachu i mam takie pytanie czy kłopotliwe jest przesuniecie okna w prawą stronę o szerokość docięcia czyli ok 3-4 cm.

Nie wiem czemu tak to zrobili (jutro zapytam) ale moim zdaniem przesuwając okno nie będzie tych docięć z prawej jak i z lewej. Kołnierz okna praktycznie będzie w linii dachówek.

Co Pan o tym myśli ?

Pokrycie wstępne to membrana.

http://i.imgur.com/3x54MbJ.jpg

Oczywiście wyłaz powinien być tak ustawiony od razu. Teraz trzeba będzie zdemontować trochę dachówek. Radzę za kominem zamontować ławę kominiarską. Nie widzę dolnej obróbki komina. Ciekawe jak jest ona wykonana? Pozdrawiam.