tubix 03.11.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Witam Czy jest technicznie możliwe ( estetycznie również ) wykonanie kosza plecionego bądź na nokach w sytuacji gdy belka koszowa jest asymetryczna łączy dwie połacie o różnych kątach 43 i 30 st. - oczywiście z karpiówki.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2014 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Oczywiście że jest. Nawet gdy kąty nachylenia połaci są takie same to nie zawsze uda się identycznie ustawić dachówki po obu stronach kosza. Wybrane zdjęcia z moich realizacji obrazują wykonanie kosza po łuku na nokach oraz przejścia dwóch koszy (też na nokach) łukowego i prostego w jeden. To są przejścia wykonane na dachu budynku ( w Końskich) pokazanym na pierwszym zdjęciu. Ostatnie zdjęcie (dach w Paprotni) pokazuje kosz wykonany na nokach składający się w górnym fragmencie z łuku zewnętrznego następnie z odcinka prostego i łuku wewnętrznego. Do tego komin w bardzo bliskim sąsiedztwie kosza. Pozdrawiam. Edytowane 3 Listopada 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2014 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Estetyka obróbki jak zobaczyłem to chciałem zerwać...http://i.imgur.com/hDlbvkw.jpg No tak estetyka dość mizerna choć wykonanie poprawne za wyjątkiem tych dwóch wkrętów w dolnej obróbce. Czy dekarz przykręcił nimi obróbkę do dachówki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 04.11.2014 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Obawiam się że dolna obróbka została przykręcona jutro się dowiem czy zostało to jakoś uszczelnione. Co do estetyki to poprawiono te gluty, okno zostało przeniesione, poprawili też wyprowadzenie krycia wstępnego do rynny. Dekarze jutro kończą pracę, mieli parę wpadek ale przynajmniej nie starają się mi wpierać że "robią tak od lat i nikt się nie skarży" Panie Andrzeju dziękuję za poświęcony czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubix 04.11.2014 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 No tak, jak już to widzę to wydaje się takie proste Nic tylko ćwiczyć ........ ćwiczyć. Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2014 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Zapewniam Cię, że nie jest to proste ale ćwiczyć i czytać z pewnością warto. Lektura w załączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 11.11.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Dzień dobry:) Wracam jak ten zły szeląg; ) Panie Andrzeju, bardzo proszę zerknąć fachowym okiem na obróbkę tego komina...jakoś mnie razi ten silikon, pod spodem była taśma kominowa easy flash, na to poszła obróbka z blachy, tylko ten silikon...No nieładnie to wygląda jak dla mnie. A jeśli chodzi o obróbkę wokół okien, czy to jest w porządku? I ostatnie ( serio!) -czy to ogóle jest szczelina? bo mam wrażenie, że zaczęli wycinać i ciężko szło i zwyczajnie zrezygnowali zostawiając "wychamraną" 1-centymetrową niby-to-szczelinę, żebym się odczepiła wreszcie, ona nie spełnni chyba swojej roli jako wentylacja? Dodam, że gąsiory już zamontowali, czy to jest do naprawienia jeszcze? z góry dziękuję za fachowe krytyczne uwagi, pozdrawiam serdecznie, Boguśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 11.11.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A kosz ? Bo zapomniałam zapytać: mam nadzieję, że Pan cierpliwy jest;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Komin OK ale ja tak nie robię bo mi się taka obróbka nie podoba. Okna i kosz na podstawie tego zdjęcia OK. Szczeliny w kalenicy nie ma i nie ma możliwości wykonania jej od środka. W załączeniu kilka zdjęć kominów z moich realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.11.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ta ostatnia dachówka - masz zdjęcie całosci dachu? Co to jest - bo wygląda ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 12.11.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Komin OK ale ja tak nie robię bo mi się taka obróbka nie podoba. Okna i kosz na podstawie tego zdjęcia OK. Szczeliny w kalenicy nie ma i nie ma możliwości wykonania jej od środka. W załączeniu kilka zdjęć kominów z moich realizacji. Dziękuję za szybką odpowiedz, mnie tez się taka obróbka nie podoba, no razi mnie zwyczajnie. Szkoda, że nie mam Pana Pozdrawiam serdecznie i bardzo miłego dnia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam-p 12.11.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ta ostatnia dachówka - masz zdjęcie całosci dachu? Co to jest - bo wygląda ciekawie. To pewnie będzie dachówka Smaragd z RuppCeramika http://muratordom.pl/galerie/budowa/moje-wybrane-realizacje-2,2199/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2014 00:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Dachówka Smaragd jedyna taka. Niezły efekt. Bardzo nie wiele dachów w tym jeden zrealizowany przeze mnie. Dach na planie krzyża. Pobawiłem się trochę koszami i wykonałem je jako imitację kosza na nokach. Jedyne takie wykonanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzuwolomin 13.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) niestety jeszcze raz muszę prosić o zerknięcie i o radę. Co może być przyczyną takiego stanu dachu? Na trzech połaciach powstają takie kwiatki. Co może być przyczyną? Czy to kwestia źle rozmierzonych łat? Dachówki na dachu nie były mocowane za pomocą spinek. dach jest na gwarancji ale dekarz ociąga się z poprawą. nie jest to najlepsza jakość zdjęcia ale postaram się uzyskać lepsze. Co zostało schrzanione że tak wygląda ten dach? Edytowane 13 Listopada 2014 przez wodzuwolomin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2014 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Niestety nie dokładnie widać o co chodzi. Mogę się tylko domyślać, że o uskoki na dachówce. Skoro tak to przyczyną takiego zjawiska jest źle rozmierzony rozstaw łat. Tym bardziej to dziwne bo połać ma kształt trójkąta. Dachówka centowa jest równą dachówką i nie ma tu winy materiału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzuwolomin 14.11.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Efekt na trzech połaciach jest taki jakby dachówki zsuwały się z dachu. Patrząc na połać linia dachówek jest nierówna. Proszę o podpowiedź czego żądać teraz od wykonawcy? Jaki jest sposób naprawienia tego dachu? Nie chciałbym żeby wykonawca wciskał mi jakiś kit a nie znam się na tego typu usterkach. Dach jest odeskowany i opapowany więc uważam że to wzmacnia całą połać. Postaram się jutro zamieścić lepsze zdjęcia. Proszę o podpowiedź jakby Pan podszedł do sprawy. Wykonawca mówi mi coś o szlifowaniu dachówek ale nie wierzę że to załatwi sprawę a tylko zniszczy materiał. Edytowane 14 Listopada 2014 przez wodzuwolomin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2014 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Nie bardzo rozumiem co można szlifować skoro dachówka cementowa jest równa. W moim przekonaniu przyczyna tkwi w złym montażu łat tzn. płaszczyzna dachu nie została wyprowadzona. Ostateczna opinia po obejrzeniu lepszych zdjęć a tak profesjonalnie to po oględzinach na budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzuwolomin 15.11.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 mam to samo zdanie. Dekarz wciska mi kit że więźba pracuje i takie rzeczy dzieją się po obciążeniu dachu dachówką. Sądzę że to bujda bo po obejrzeniu więźby nie widzę śladów rozsychania itp. Zamieszczam dokładniejsze zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzuwolomin 15.11.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 i kolejne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Wodzu torobiła jakaśfirma czy ktoś z łapnki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts