Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście że jest. Nawet gdy kąty nachylenia połaci są takie same to nie zawsze uda się identycznie ustawić dachówki po obu stronach kosza. Wybrane zdjęcia z moich realizacji obrazują wykonanie kosza po łuku na nokach oraz przejścia dwóch koszy (też na nokach) łukowego i prostego w jeden. To są przejścia wykonane na dachu budynku ( w Końskich) pokazanym na pierwszym zdjęciu. Ostatnie zdjęcie (dach w Paprotni) pokazuje kosz wykonany na nokach składający się w górnym fragmencie z łuku zewnętrznego następnie z odcinka prostego i łuku wewnętrznego. Do tego komin w bardzo bliskim sąsiedztwie kosza. Pozdrawiam.

P1010382.jpg

P1000219.JPG

P1000212.JPG

P1030629.jpg

P1030198.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Estetyka obróbki jak zobaczyłem to chciałem zerwać...http://i.imgur.com/hDlbvkw.jpg

No tak estetyka dość mizerna choć wykonanie poprawne za wyjątkiem tych dwóch wkrętów w dolnej obróbce. Czy dekarz przykręcił nimi obróbkę do dachówki? :confused: Pozdrawiam.

Obawiam się że dolna obróbka została przykręcona jutro się dowiem czy zostało to jakoś uszczelnione.

Co do estetyki to poprawiono te gluty, okno zostało przeniesione, poprawili też wyprowadzenie krycia wstępnego do rynny.

Dekarze jutro kończą pracę, mieli parę wpadek ale przynajmniej nie starają się mi wpierać że "robią tak od lat i nikt się nie skarży"

Panie Andrzeju dziękuję za poświęcony czas :).

Dzień dobry:)

Wracam jak ten zły szeląg; )

Panie Andrzeju, bardzo proszę zerknąć fachowym okiem na obróbkę tego komina...jakoś mnie razi ten silikon, pod spodem była taśma kominowa easy flash, na to poszła obróbka z blachy, tylko ten silikon...No nieładnie to wygląda jak dla mnie.

P1170489.jpg P1170516.jpg

A jeśli chodzi o obróbkę wokół okien, czy to jest w porządku?

P1170518.jpg

I ostatnie ( serio!;)) -czy to ogóle jest szczelina? bo mam wrażenie, że zaczęli wycinać i ciężko szło i zwyczajnie zrezygnowali zostawiając "wychamraną" 1-centymetrową niby-to-szczelinę, żebym się odczepiła wreszcie, ona nie spełnni chyba swojej roli jako wentylacja? Dodam, że gąsiory już zamontowali, czy to jest do naprawienia jeszcze?

DSC_0542[1].jpg

z góry dziękuję za fachowe krytyczne uwagi, pozdrawiam serdecznie, Boguśka.

Komin OK ale ja tak nie robię bo mi się taka obróbka nie podoba. Okna i kosz na podstawie tego zdjęcia OK. Szczeliny w kalenicy nie ma i nie ma możliwości wykonania jej od środka. W załączeniu kilka zdjęć kominów z moich realizacji.

P1050073.jpg

P1030330.jpg

P1040041.jpg

P1030198.jpg

P1000561.jpg

Komin OK ale ja tak nie robię bo mi się taka obróbka nie podoba. Okna i kosz na podstawie tego zdjęcia OK. Szczeliny w kalenicy nie ma i nie ma możliwości wykonania jej od środka. W załączeniu kilka zdjęć kominów z moich realizacji.

Dziękuję za szybką odpowiedz, mnie tez się taka obróbka nie podoba, no razi mnie zwyczajnie. Szkoda, że nie mam Pana :( Pozdrawiam serdecznie i bardzo miłego dnia życzę:)

Dachówka Smaragd jedyna taka. Niezły efekt. Bardzo nie wiele dachów w tym jeden zrealizowany przeze mnie. Dach na planie krzyża. Pobawiłem się trochę koszami i wykonałem je jako imitację kosza na nokach. Jedyne takie wykonanie. Pozdrawiam.

P1010302.jpg

P1010304.jpg

P1010308.jpg

P1010312.jpg

P1000559.jpg

niestety jeszcze raz muszę prosić o zerknięcie i o radę. Co może być przyczyną takiego stanu dachu? Na trzech połaciach powstają takie kwiatki. Co może być przyczyną? Czy to kwestia źle rozmierzonych łat? Dachówki na dachu nie były mocowane za pomocą spinek. dach jest na gwarancji ale dekarz ociąga się z poprawą.Zdjęcie0112.jpg

nie jest to najlepsza jakość zdjęcia ale postaram się uzyskać lepsze. Co zostało schrzanione że tak wygląda ten dach?

Edytowane przez wodzuwolomin

Niestety nie dokładnie widać o co chodzi. Mogę się tylko domyślać, że o uskoki na dachówce. Skoro tak to przyczyną takiego zjawiska jest źle rozmierzony rozstaw łat. Tym bardziej to dziwne bo połać ma kształt trójkąta. Dachówka centowa jest równą dachówką i nie ma tu winy materiału. Pozdrawiam.

Efekt na trzech połaciach jest taki jakby dachówki zsuwały się z dachu. Patrząc na połać linia dachówek jest nierówna. Proszę o podpowiedź czego żądać teraz od wykonawcy? Jaki jest sposób naprawienia tego dachu? Nie chciałbym żeby wykonawca wciskał mi jakiś kit a nie znam się na tego typu usterkach. Dach jest odeskowany i opapowany więc uważam że to wzmacnia całą połać. Postaram się jutro zamieścić lepsze zdjęcia. Proszę o podpowiedź jakby Pan podszedł do sprawy. Wykonawca mówi mi coś o szlifowaniu dachówek ale nie wierzę że to załatwi sprawę a tylko zniszczy materiał. Edytowane przez wodzuwolomin

Nie bardzo rozumiem co można szlifować skoro dachówka cementowa jest równa. W moim przekonaniu przyczyna tkwi w złym montażu łat tzn. płaszczyzna dachu nie została wyprowadzona. Ostateczna opinia po obejrzeniu lepszych zdjęć a tak profesjonalnie to po oględzinach na budowie. Pozdrawiam.