Jola z Melisy 21.01.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Panie Andrzeju, bardzo proszę o pomoc. Mamy kominy wykończone cegłą klinkierową, niestety dziurawką. Znam Pana zdanie na ten temat, ale stało się i ciekną. Oczywiście trzy ostatnie warstwy z cegły pełnej. Sądzę, że cieknie przez fugi. Co robić? Można to jakoś uszczelnić? Bardzo proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2008 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Zafugować kominy dobrą fugą do klinkieru. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 21.01.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Niestety okazuje się, że są zafugowane fugą do klinkieru, zastosowali wszelkie uszczelniacze itp. To może przez górę (przy czapie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.01.2008 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Mam aktualnie podobny przypadek. Niewykończony komin nie przeciekał a teraz wykończony po kilku dniach deszczu zaczął i to dość mocno. Przeciek pojawił się na betonowej półce. Pozostaje zamontowanie blaszanej czapy i zaimpregnowanie fug. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 22.01.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.02.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Nasz jest szczelny i tak wygląda: http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/komin5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.02.2008 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 No właśnie nie ma jak tynkowany komin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.02.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Nasi murarze doradzili nam marmolit, a my mamy do nich całkowite zaufanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 06.02.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ostatecznym terminem do montowania gontu bitumicznego jest pierwsza połowa września. Aktualnie terminy jesienne mam jeszcze wolne. Panie Andrzeju, czy to znacza że jesienią nie można kryć gontem ? To mnie Pan zmartwił bo się chyba nie wyrobię.... Czyli co, lepiej położyć zwykłą papę a gont dopiero na wiosnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 06.02.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Panie Andrzejujak wygląda łączenie niższej części 2 spadowego dachu z wyższą w projekcie: http://www.domus.wroc.pl/projekt3.html?id=72&flip= ?tam jest dachówka boczna przy łączeniu niższej części dachu ze ścianą sczytową, czy zwykła obróbka blacharska?pytam się bo mi laikowi wydaje się że ta boczna am nie wejdzie - a wsystkie wyceny jak leci mają tyle samo sztuk bocznych prawych co lewych.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Tak dokładnie to nie wiem o co chodzi. Połacie dachu przecinają się wzdłuż linii prostej. To połączenie połaci nazywamy koszem. Kosz jest wykonany z blachy i w koszu docinane są dachówki (sposób wykonania kosza zależy od rodzaju pokrycia). W koszu nie występują żadne dachówki boczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2008 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 ...jesienią nie można kryć gontem ? .... Czyli co, lepiej położyć zwykłą papę a gont dopiero na wiosnę ? Krycie dachu gontem bitumicznym późną jesienią nie gwarantuje jego zwulkanizowanie. W okresie jesienno zimowym w elementach łączących nastąpi odparowanie rozpuszczalnika i zabrudzenie kurzem co na zawsze uniemożliwi ich zwulkanizowanie. Najlepiej pokryć dach papą systemową (nie powoduje pofalowań). Należy się tylko upewnić jak długo ta papa może być wystawiona na działanie promieni słonecznych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 06.02.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam!Panie Andrzeju, mam prośbę mógłby Pan zajrzeć na ten temat http://forum.muratordom.pl/prosze-o-pilna-pomoc-w-sprawie-dachowki,t123175.htm i napisać co Pan sądzi o moim problemie.Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2008 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Wypowiedziałem się w tym wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2008 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Sprzedam kominki wentylacyjne (2 sztuki) Creaton miedziana angoba karpiówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.02.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Witam stoję przed wyborem pokrycia dachowego i ostatnio zainteresowałem się gontem. Mój dach jest wielopołaciowy, posiada 3 lukarny.Poddasze jest użytkowe i w związku z tym mam pytanie : jak prawidłowo powinno wyglądać wykonanie takiego dachu łącznie z ociepleniem poddasza, aby zapewnić mu odpowiednią wentylację, stabilność i żywotność. Czy w tym przypadku korzystniejsza jest płyta osb, jakiej grubości, czy powinna być papa podkładowa? Liczę, że największy autorytet dachowy forum pomoże laikowi w tych trudnych chwilach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.02.2008 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dziękuję za mil.e słowa choć z tym największym autorytetem to lekka przesada. Wracając do sedna sprawy radziłbym zastosować płytę OSB grubości 22 mm. Zastosowanie papy systemowej jest uwarunkowane kątem nachylenia dachu. Przed montażem płyt OSB należy odpowiednio podciąć wierzch krokwi w narożach i koszach umożliwiający przepływ powietrza (wentylację). Kalenice powinny być otwarte i należy zastosować systemowe wentylacje lub wentylacje połaciowe w każdym polu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 15.02.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dziękuję bardzo za odpowiedź; Jednak nie bardzo rozumiem "operację " podcinania krokwi- jeśli mógłby to Pan nieco wyjaśnić, byłbym wdzięczny; mam jeszcze jedną prośbę - ponieważ również jestem z łodzi ( no może okolic ) chciałbym zapytać o najlepszego Pańskim zdaniem producenta gontów i ew. hurtownię, skład, gdzie można je zobaczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.02.2008 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 W okolicy kalenicy i kosza (kieli) z wierzchu krokwi trzeba wyciąć prostokąt np 2 cm x10 cm. pozwoli to na przepływ powietrza. Osobiście polecam goty bitumiczne producentów z naszej strefy klimatycznej np. Isola. Produkty tej firmy można kupić w renomowanej hurtowni pokryć dachowych "ZAMEK" ul. Brukowa 16/18 (http://www.zamek.pl). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 16.02.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Panie Andrzeju, serdeczne dzięki za odpowiedzi ; najbardziej z Isoli podoba mi się wzór Tyri, mam nadzieję, że jest dostępny (cenowo również)... w takim razie w przyszłym tygodniu wybieram się na "zamek" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts