Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panie Andrzeju, bardzo proszę o pomoc. Mamy kominy wykończone cegłą klinkierową, niestety dziurawką. Znam Pana zdanie na ten temat, ale stało się i ciekną. :cry: Oczywiście trzy ostatnie warstwy z cegły pełnej. Sądzę, że cieknie przez fugi. Co robić? Można to jakoś uszczelnić? Bardzo proszę o radę.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam aktualnie podobny przypadek. Niewykończony komin nie przeciekał a teraz wykończony po kilku dniach deszczu zaczął i to dość mocno. Przeciek pojawił się na betonowej półce. Pozostaje zamontowanie blaszanej czapy i zaimpregnowanie fug. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Ostatecznym terminem do montowania gontu bitumicznego jest pierwsza połowa września. Aktualnie terminy jesienne mam jeszcze wolne.

Panie Andrzeju, czy to znacza że jesienią nie można kryć gontem ? To mnie Pan zmartwił bo się chyba nie wyrobię.... Czyli co, lepiej położyć zwykłą papę a gont dopiero na wiosnę ?

Panie Andrzeju

jak wygląda łączenie niższej części 2 spadowego dachu z wyższą w projekcie: http://www.domus.wroc.pl/projekt3.html?id=72&flip= ?

tam jest dachówka boczna przy łączeniu niższej części dachu ze ścianą sczytową, czy zwykła obróbka blacharska?

pytam się bo mi laikowi wydaje się że ta boczna am nie wejdzie - a wsystkie wyceny jak leci mają tyle samo sztuk bocznych prawych co lewych.

pzdr

Tak dokładnie to nie wiem o co chodzi. Połacie dachu przecinają się wzdłuż linii prostej. To połączenie połaci nazywamy koszem. Kosz jest wykonany z blachy i w koszu docinane są dachówki (sposób wykonania kosza zależy od rodzaju pokrycia). W koszu nie występują żadne dachówki boczne. Pozdrawiam.

...jesienią nie można kryć gontem ? .... Czyli co, lepiej położyć zwykłą papę a gont dopiero na wiosnę ?

Krycie dachu gontem bitumicznym późną jesienią nie gwarantuje jego zwulkanizowanie. W okresie jesienno zimowym w elementach łączących nastąpi odparowanie rozpuszczalnika i zabrudzenie kurzem co na zawsze uniemożliwi ich zwulkanizowanie. Najlepiej pokryć dach papą systemową (nie powoduje pofalowań). Należy się tylko upewnić jak długo ta papa może być wystawiona na działanie promieni słonecznych. Pozdrawiam.

Witam :)

stoję przed wyborem pokrycia dachowego i ostatnio zainteresowałem się gontem. Mój dach jest wielopołaciowy, posiada 3 lukarny.Poddasze jest użytkowe i w związku z tym mam pytanie : jak prawidłowo powinno wyglądać wykonanie takiego dachu łącznie z ociepleniem poddasza, aby zapewnić mu odpowiednią wentylację, stabilność i żywotność.

Czy w tym przypadku korzystniejsza jest płyta osb, jakiej grubości, czy powinna być papa podkładowa?

Liczę, że największy autorytet dachowy forum pomoże laikowi w tych trudnych chwilach :roll: Pozdrawiam

Dziękuję za mil.e słowa choć z tym największym autorytetem to lekka przesada. Wracając do sedna sprawy radziłbym zastosować płytę OSB grubości 22 mm. Zastosowanie papy systemowej jest uwarunkowane kątem nachylenia dachu. Przed montażem płyt OSB należy odpowiednio podciąć wierzch krokwi w narożach i koszach umożliwiający przepływ powietrza (wentylację). Kalenice powinny być otwarte i należy zastosować systemowe wentylacje lub wentylacje połaciowe w każdym polu. Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo za odpowiedź; Jednak nie bardzo rozumiem "operację " podcinania krokwi- jeśli mógłby to Pan nieco wyjaśnić, byłbym wdzięczny;

mam jeszcze jedną prośbę - ponieważ również jestem z łodzi ( no może okolic :wink: ) chciałbym zapytać o najlepszego Pańskim zdaniem producenta gontów i ew. hurtownię, skład, gdzie można je zobaczyć.

Pozdrawiam

W okolicy kalenicy i kosza (kieli) z wierzchu krokwi trzeba wyciąć prostokąt np 2 cm x10 cm. pozwoli to na przepływ powietrza. Osobiście polecam goty bitumiczne producentów z naszej strefy klimatycznej np. Isola. Produkty tej firmy można kupić w renomowanej hurtowni pokryć dachowych "ZAMEK" ul. Brukowa 16/18 (http://www.zamek.pl). Pozdrawiam.