Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... czy można podzielić dach garażu w taki sposób, aby na jednej połowie była inna dachówka, a na drugiej inna?

Można! A najlepiej wywołać sztuczny ogniomur rozdzielający dachy wówczas każdy może pokryć swój dach czym zechce i kiedy zechce. Pozdrawiam.

To wykonanie już jest karygodne bo został podcięty komin systemowy. Czy projekt zakładał takie rozwiązanie? Czy na pewno komin jest postawiony we właściwym miejscu? Proponowane rozwiązanie jest nie do przyjęcia. Trzeba krokiew wprowadzić do budynku, skrócić płatew i ewentualny kawałek płatwi przez 3 krokwie wypuścić nad kominem na dodatkowych jętkach. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju krokiew (kozioł?) w budynku też jest jak widać na drugim zdjęciu - tuż przy ścianie szczytowej. Czy dobrze rozumiem, że wystarczy skrócić płatew a tą krokiew co jest na zewnątrz usunąć całkiem? Tylko wtedy po co wypuszczać kawałek płatwi przez 3 krokwie nad kominem? Czy po to by ta najbardziej zewnętrzna krokiew( ta, na którą wywinięta jest papa) miała podtrzymanie? Czy w ogóle ja powinienem teraz kombinować, myśleć i ponosić koszty? Czy mam prawo zrzucić to wszystko na kierownika budowy, który odebrał więźbę?

Dziękuję za odpowiedź. Jednak nie rozumiem kilku wskazówek:

1. Co Pan miał na myśli pisząc ,,Trzeba krokiew wprowadzić do budynku''

2. ,,Jak ostatnia para krokwi nie będzie podparta i nie będzie miała jętki to się ugnie- czy w tym zdaniu chodziło o płatew opartą na dodatkowych jętkach?

3. Czy dając płatew z drugiej strony komina da to coś? Tam już do kalenicy jest niewielka odległość to i tak może krokwie się ugną ponieważ od tej dodatkowej płatwi do tej na dole będzie duży odcinek. Najlepiej pasowałoby dać tą płatew poniżej, ale tu problem z miejscem pod kozłem wewnątrz budynku.

4. Dlaczego proponowane przeze mnie rozwiązanie jest niedopuszczalne?

Proszę jeszcze o sprostowanie do moich pytań Panie Andrzeju.

ad.1. Nie zauważyłem, że od środka przy ścianie jest krokiew. Należy zatem pomiędzy tą krokwią wewnątrz i zewnętrzną zastosować wymian na którym się oprze ta krokiew dochodząca teraz do komina.

ad.2. Chodzi op to, że wewnątrz wszystkie krokwie mają jętki a zewnętrzne nie. Zewnętrzne też powinny mieć jętkę.

ad.3. Sugeruję jakieś rozwiązania na podstawie dwóch zdjęć. Na to pytanie powinien odpowiedzieć konstruktor.

ad.4. A gdzie ja tak napisałem?

Pozdrawiam.

Ad.1 Rozumiem ( tak na marginesie, ta krokiew dochodząca do komina jest dana tylko po to by było jak przymocować podbitkę)

Ad.2 Jeśli te najbardziej zewnętrzne krokwie miałyby mieć jętkę na tym poziomie co te w środku to jętka musiałaby przechodzić przez pokrycie tej niższej kondygnacji (garaż). Jak Pan to widzi? A może chodzi o taką jętkę jak na zdjęciu?

jętka.jpg

Ad. 3 Rzeczywiście nie mógł Pan na podstawie zdjęci stwierdzić jaka tam jest odległość, ale tak jak pisałem jest tam trochę ponad metr, więc dodatkowa płatew w tamtym miejscu byłaby raczej zbędna.

Ad.4 Użyłem trochę innego wyrazu, który miał znaczyć to samo co Pana ,,nie do przyjęcia''. Dlaczego więc moja propozycja rozwiązania jest nie do przyjęcia? Prosiłbym Panie Andrzeju do sprostowania.

Reasumując.

Płatew wchodzącą w komin utnę na ścianie szczytowej, dam wymian od kozła wew. do kozła zew. by kozioł dochodzący do komina mógł się na nim oprzeć. Następnie zamontuję taką ala jętkę jak na fotografii z ad.2 na takiej wysokości by nie kolidowała z kalenicą garażu a dodatkową płatew sobie daruję gdyż nie jest ona niezbędna?

I tu bardzo proszę Panie Andrzeju o analizę mojego podsumowania.

ad. 4. Dlatego tak napisałem, że trzeba by podciąć praktycznie całą krokiew. Natomiast zamiast kawałka płatwi można by wstawić belkę stalową np. ceownik przepuszczony przez dwie krokwie i skręcony z płatwią.

Nie byłoby problemu gdyby murarz obrócił pustaki i kanał wentylacyjny puścił z drugiej strony.

Twoje rozumowanie jak najbardziej poprawne. Pozdrawiam.

Odnośnie belki stalowej to nie może być bezpośrednio skręcona z płatwią ponieważ płatew wchodzi 7cm w komin więc jeszcze byłoby za mało miejsca na cegłę klinkierową między obudową komina a ową belką. Zastosować by trzeba jeszcze dystans pomiędzy nimi w postaci ok 6cm grubości dechy i dopiero przez nią skręcić ceownik z płatwią. Skutkuje to jednak większym podcięciem kozłów gdzieś do połowy - można??

Inne rozwiązanie, które przyszło mi do głowy to ceownik skręcić bezpośrednio z płatwią a komin od tej felernej strony obudować cegłą klinkierową połówką. edycja: niestety Matrix Wienerbergera nie występuje w połówce :bash:

Zostaje jeszcze kwestia estetyki czyli ten ceownik na zewnątrz. Trzeba by do niego przykręcić jakąś drewnianą belkę popodcinaną w odpowiednich miejscach i nikt by się nie spostrzegł, że było coś kombinowane.

Nie rozumiem natomiast tego zdania:

"Nie byłoby problemu gdyby murarz obrócił pustaki i kanał wentylacyjny puścił z drugiej strony."(komin postawiono prędzej od więźby) Przecież wtedy byłby większy problem bo płatew trafiałaby w część dymową. Teraz jest w części wentylacyjnej.

Chodziło pewnie Panu o to, że nie mogliby tak zrobić i od razu by musieli rozwiązać problem, z którym widzę, że sam będę musiał się uporać (umawiałem się wczoraj od rana z kierownikiem budowy, który miał podjechać, ale się nie doczekałem ani jego ani telefonu od niego)

Tak czy siak dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez borys24so

Trzon dymowy pozostałby na swoim miejscu tylko trzon wentylacyjny znalazłby się z drugiej strony. Ceownik mocujemy "plecami" do płatwi po jej zewnętrznej stronie co spowoduje tylko trochę większe podcięcie krokwi. Można na stopce ceownika dospawać po obu stronach krokwi kątowniki ciesielskie i skręcić jej prze krokiew. Ceownik bez problemu można zabudować montując podbitkę. To, że cegła nie występuje w połówce wcale nie znaczy, że nie można jej przyciąć. Pozdrawiam.

Zostanę więc przy rozwiązaniu za pomocą ceownika przykręconego do płatwi bezpośrednio i zastosuję połówkę cegły. Tylko nie jestem pewien jaki ten ceownik dać. Czy ma być on taki wysoki jak płatew? Załączę fotkę z rozwiązaniem, o jakim myślę a mianowicie górną stopkę ceownika(ceownik z blachy min. 12 mm) zrobić ok 10 cm a dolną tak długą aż dojdzie do miejsca zachodzenia na siebie jętki i krokwi. Tam gdzie górna stopka bedzie wchodzić w krokiew nie wycinać całego kwadracika tylko naciąć odpowiedniej szerokości rowek by wsunąć ceownik. Wysokość ,,pleców'' ceówki taka jak płatew. (mam dostęp do krawędziarek więc z tym nie ma problemu) Puściłbym to tak co najmniej przez 2 krokwie w środku skręcając do płatwi.

ceownik.jpg

Panie Andrzeju proszę o opinię na temat ceownika. Przesłałem Panu ,,czyste'' zdjęcie na e-mail. Proszę o naniesienie szkicu ceownika w razie innej wizji.

pozdrawiam

Edytowane przez borys24so

Jak najbardziej tak może być. Bez obaw można wyciąć zamek będzie łatwiejszy montaż a ten kawałeczek drewna nic nie przenosi. Płatew obcięta równo ze ścianą zewnętrzną a kątownik należy poprowadzić przez dwie wewnętrzne krokwie czyli w nich też wycinamy zamki. Trzy śruby M12 i podkładki bardzo powiększone od strony płatwi. Powinno być OK. Pozdrawiam.

Dziękuję Panie Andrzeju za porady i poświęcony czas. Zrobię tak lub nawet zamiast ceownika wykonam zamknięty profil trójkątny. Wtedy krokwie będą się ładnie opierać na przeciwprostokątnej profilu. Tak jak na zdjęciu.

ost.jpg

Wiosną wstawię zdjęcie jak to ostatecznie wykonam.

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jest taka możliwość. Robimy dachy kompleksowo. Pracując poza Łodzia do kosztów robocizny doliczam koszty delegacji (noclegi, diety, dojazdy). W przypadku zainteresowania proszę o kontakt email: [email protected]. tel. 603375564 Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, jaką najlepiej wykonać obróbkę komina systemowego obłożonego później struktonitem? Zależy mi na estetycznej obróbce. Czy obróbka taśmą kominową jest trwała, czy po roku należy się spodziewać przecieków?

Gdzieś w pana postach czytałem, że struktonit na narożnikach docina pan na styk i nie stosuje szpecących listew narożnikowych. Zatem trzeba te naroża jakoś dodatkowo zabezpieczyć?