Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za mało informacji aby profesjonalnie doradzić. Co sugeruje projektant? Czemu akurat styropian (produkt dość nie trwały)? Przekrój krokwi dość nie typowy. Grubość izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami maksymalnie 14 cm. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może inaczej.. co by Pan mi doradził? dom wg projektu smyk c89 z Muratora, strop na poddaszu (wg planu miał byc lekki w systemie k-g + wełna, jest betonowy - mąż sie uparł) we wtorek przychodzą panowie pociągnąc ściany szczytowe i kłaśc więźbe. docieplac będziemy we wlasnym zakresie...

• 3 weeks później...

Panie Andrzeju,

założenia, dom piętrowy (pełne piętro), dach 20-22 stopnie, poddasze nieużytkowe, wiązary dachowe, izolacja stropu (pianka)

Zastanawiałem się nad dachówką ceramiczną ale chyba zbyt ciężka, niewielki kąt nachylenia.....a dach i tak będzie mało widoczny.

Skłaniam się na blachę na rąbek i kilka wątpliwości:

- czy naprawdę jest taka głośna (poddasze będzie nieużytkowe)

- słyszałem o serii Silence, jest naprawdę cicha?

- jak poprawić akustyczność? Jakie są metody???

Z góry dziękuje za odpowiedź

• 3 weeks później...
Chcąc wykonać to profesjonalnie trzeba te obróbki wykonać samemu z tej blachy, którą jest wykonywane krycie. Ja demontuję nawet zintegrowany kołnierz wyłazu i robię własny. W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji. Pierwsze gotowy efekt na dwóch pozostałych brakuje dolnych obróbek pod oknami. Pozdrawiam.

P1050406.jpg

P1050284.jpg

P1050282.jpg

Boczne obróbki muszą się zapiąć z fabrycznymi zamkami pasów blach montowanych na dachu. Górna obróbka jest zafelcowana w pionie z boczna obróbką i w poziomie z nachodzącymi na nią pasami blachy. Pozdrawiam.