zarzych 29.04.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) A jakie to sa te dosc duze koszty, tak mniej wiecej zebym wiedzial czego sie spodziewac szukajac ekipy tu na miejscu. Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez zarzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 08.05.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Panie Andrzeju , czy mogę prosić o kilka wskazówek jak wykonać okap przy kryciu blachą trapezową .Dach dwuspadowy 42 st. który ma być dachem bezokapowym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.05.2016 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 To, że nie ma wystającej części dachu nic nie zmienia. Sam brzeg okapu normalnie. Natomiast jak będzie wykonane krycie dachu i krycie wstępne oraz odprowadzenie skroplin z krycia wstępnego to już zależy od dekarza, który będzie wykonywał to krycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 13.05.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedz, dekarz proponuje założenie membramy na pas podrynnowy , i przy trapezówce nie zakłada ani wróblówki ani kratki wentylacyjnej po prostu nic.czy tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.05.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Nie rozumiem jak membranę na pas podrynnowy? Na okapie kratka nie potrzebna ale grzebień jak najbardziej tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtmkomp 17.05.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Witam, Chciałbym zapytać czy można w dachówkach ceramicznych zastosować gąsiory innego producenta niż dachówka podstawowa. Bardzo podoba mi się dachówka Roben Bornholm ale gąsiory Robena są dla mnie zbyt masywne. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.05.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Nie ma żadnych przeciwwskazań, należy się tylko liczyć z tym, że kolor czy odcień mogą być znacząco inne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek2910 22.05.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 To mój pierwszy post - Witam wszystkich. Mój dach to pełne deskowanie (Osb 15 mm), papa, kontrłaty, łaty i dachówka. Krokwie strugane, nadbitka. Mój problemy: 1. Okap. Wszedł bardzo szeroki (przytłacza) i moim zdaniem wygląda za"ciężko. Na zdjęciu wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Dodatkowo ze względu na jego konstrukcję i zastosowanie haków doczołowych, rynny są za nisko. Na pewno dużo poniżej linii będącej przedłużeniem połaci. Chcę trochę zwęzić okap. Chciałby przerobić go w taki sposób: Czy to najlepsze wyjście? 1. Obróbka przy ścianie. Coś tutaj zostało chyba źle rozmierzone i odległość pomiędzy ostatnią dachówką a ścianą wynosi kilkanaście cm. . Ekipa proponuje mi przykrycie tej przestrzeni obróbką blacharską przymocowaną do dodatkowej, umieszczonej wzdłuż ściany łaty. Czy to rozwiązanie jest do przyjęcia? Pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2016 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Jest nadbitka więc deska okapowa jest zbyteczna. Należało zastosować haki dokrokwiowe. Proponowane rozwiązanie okapu jest poprawne. Przy ścianie należy wstawić odpowiednio docięte dachówki a nie zasłaniać blachą. Te obróbki, które stoją w pomieszczeniu trzeba trochę przerobić i powinny się znaleźć pod dachówką. Powinna tam być również uszczelka "puchnąca" i dodatkowa obróbka z wcięciem w elewację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek2910 22.05.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź.Ze względu na to, że haki doczołowe są już użyte i mam deskę okapową, zastosuję rozwiązanie z deską okapową. Będzie jednak konieczna obróbka (zmniejszenie wysokości) krowi "z dołu". Niestety deski nadbitki wchodzą na deskę okapową. I dodatkowy problem z estetycznym wykończeniem. Proszę o ocenę pracochłonności i estetyki.Proszę o wyjaśnienie pojęć "uszczelka "puchnąca" i dodatkowa obróbka z wcięciem w elewację". To mój pierwszy dach. Pytania się mnożą. Pytanie dot. umieszczenia rynien.W moim przypadku długość okapu to ~15m . Na obu końcach zaprojektowano rury spustowe. Wg. mnie, na środku okapu rynna na wysokości 0 - przedłużenie połaci (dół dachówki) równa się górnej krawędzi rynny. Potem na 7m schodzę maksymalnie o 3cm w obie strony. Będzie mało widoczny pas nadrynnowy. To chyba optymalne rozwiązanie (ochrona przed śniegiem).Jeżeli na zdjęciach które dodałem jest widoczna jakaś nieprawidłowość, proszę oczywiście o informację.Życzę dobrej nocy i proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2016 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Trudno ocenić pracochłonność a tym bardziej estetykę. Uszczelka rozprężna, samoformująca się czy puchnąca to to samo dekarz powinien znać taki materiał i w każdej profesjonalnej hurtowni pokryć dachowych powinien być dostępny. Obróbka ściany bocznej niczym nie różni się od obróbki komina i powinna być tak samo wykonana. To elementarna wiedza dekarska. Spadek rynny oczywiście na obie strony. Typowy spadek to 0,5 cm na 1 mb okapu czyli około 3~3,5 cm.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka57 29.05.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Witam po raz drugi ( już z Polski ) ! Andrzej mam pytanie czy jeżeli nie mam komina , muszę mieć wyłaz na dach ?Chciałam mieć szczelny dach, dlatego zrezygnowalam z komina i okien dachowych / ogrzewanie elektryczne / ale Archit. mówi, że musze zrobic wylaz , bopostawiona drabina z zewnątrz zniszczy rynny !Pewno ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2016 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Wyłaz stosuje się po to aby umożliwić dojście do komina. Skoro nie ma komina to poco wyłaz? Po co wychodzić na dach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 29.05.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Witam Panie Andrzeju. Mam takie pytanie. Poleca Pan mocować wiązary bezpośrednio do wieńca. (co jest logicznym i dobrym rozwiązaniem) Co zrobić w przypadku, gdy wysokość wieńca na całej długości nie jest idealna? (tzn. różnica między najniższym a najwyższym punktem to 11 mm na długości ok 5 m, reszta w granicach 5-6 mm) Czy w takiej sytuacji konieczne jest stosowanie murłaty, żeby zniwelować te nierówności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2016 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Nie. Stosuje się np. stalowe podkładki lub podszlifowuje się wieniec tak aby nie uszkodzić zbrojenia. To, że występują takie różnice nie oznacza, wystąpią ona w miejscach podparcia wiązara a to te miejsca są istotne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzeho 03.07.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Witam Panie Andrzeju, Mam zaprojektowany dom z blachy na rąbek stojący. Chcę użyć systemu klik. Czy warstwy, jakie zaprojektował architekt - na obrazku - są poprawne dla tego systemu? Dodatkowo, ze względu na chęć ograniczenia hałasu (Żonie baaardzo na tym zależy a innego pokrycia nie mozemy zastosować - konserwator), chcemy zastosować Ruukki Clasic Silence. Czy ten materiał wyklucza użycie maty strukturalnej? Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.07.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Mam jakąś awarię i nie mogę obejrzeć tego załącznika. Montaż "klika" może się odbywać na macie strukturalnej ale jest wówczas dość trudny a dop tego nie można wyprować płaszczyzny dachu (więźba musiałaby być idealna). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 20.07.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Witam planuję wykonać garaż który docelowo będzie pokryty dachówką ceramiczną, obecnie planuję pokryć płytami osb 12mm i papą i stąd moje pytania:- jakiej długości wkręty stosować do przykręcania płyt oraz co ile cm kręcić wkręty do krokwii (krokwie 8x16cm)- jakiej długości wkręty lub gwoździe do mocowania kontrłat (planuję kontrłaty grubości 2,5 cm)- jakiej długości gwoździe do przybijania łat (planowane łaty 4x6 cm) - jakim środkiem podklejać zakłady papy (nie termozgrzewalna) z góry dzięki za odpowiedź i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.07.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Płytę OSB i kontrłaty mocuje się gwoździami długości 75~80 mm. Łaty gwoździami długości 125~130 mm. Papę można podlepić lepikiem na zimno bądź inną substancją stosowaną do podlepiania gontów bitumicznych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtmkomp 09.08.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam,Chciałbym zapytać o Pana opinię. Dach 45st , papa termo PV SBS 3.2mm , leży cztery lata , bez przecieków. Na jesień lub wiosną chciałbym położyć dachówkę. Czy mogą kłaść na to czy położyć nową papę ( jeśli tak to jaką ). Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts