Grzegorz Saczek 25.02.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Czy okolice Warszawy są terytorialne w zakresie Państwa usług? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2008 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Są. Doliczam koszty delegacji (noclegi, diety, dojazdy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus26 29.02.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Pan Andrzej Wilhelmi napisał:cytuję:"Osobiście nie jestem zwolennikiem montowania folii paroprzepuszczalnej na deskach lub OSB. Pozdrawiam." A mogę wiedzieć dlaczego? A jeśli nie folia na OSB lub deski, to w takim razie co? Nic? Dodam że dach będzie kryty wiórem osikowymPozdrawiamM.J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2008 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Oczywiście papa! Najlepiej podkładowa termozgrzewalna. Wykonawcy pokrycia docelowego powinni doradzić bo to oni muszą dać gwarancję na dach. Proponuję zapoznać się ostanimi postami "dachówka czy blachodachówka?? doradźcie proszę" http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2364388#2364388Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus26 01.03.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Zbyszek_sk napisał:cytuję:"Oczywiście trzeba pamietać o skutecznej wentylacji dachu (2 szczeliny)." I moje pytania. Co poeta miał na myśli?Czy to znaczy, że pomiędzy każdą deską muszę zostawiać przynajmniej kilka mm szczeliny?A drugie pytanie to jaką szczelinę(ile cm) muszę zostawić przy kalenicy, żeby mieć dobrą wentylację? Gdzieś wyczytałem że trzeba zostawić 2-3cm na całej kalenicy. Czy to wystarczy?Proszę o odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 02.03.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Zbyszek_sk napisał: cytuję: "Oczywiście trzeba pamietać o skutecznej wentylacji dachu (2 szczeliny)." I moje pytania. Co poeta miał na myśli? Czy to znaczy, że pomiędzy każdą deską muszę zostawiać przynajmniej kilka mm szczeliny? A drugie pytanie to jaką szczelinę(ile cm) muszę zostawić przy kalenicy, żeby mieć dobrą wentylację? Gdzieś wyczytałem że trzeba zostawić 2-3cm na całej kalenicy. Czy to wystarczy? Proszę o odp. Pozdrawiam 2 szczeliny wentylacyjne trzeba stosować w przypadku pełnego deskowania i papy lub równie mało "oddychajacego" pokrycia wstepnego (folii). Pierwsza szczelina miedzy dachówką a pokryciem wstepnym (np.dechy+papa) jest utworzona przez kontrłaty - zapewnia to wentylację dachówek od spodu,szybsze wysychanie oraz suszenie łat i kontrłat. Druga szczelinia między pokryciem wstepnym a ociepleniem - zapewnia skuteczne wentylację warstwy wełny mineralnej, jej brak może spowodować zawilgacanie termoizolacji, mimo zastosowania paroizolacji. Drugie pytanie to ci odpowie Andrzej Wilhelmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.03.2008 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 W przypadku takich pokryć jak strzecha, wiór osikowy czy gont drewniany to dość skomplikowana sprawa. Należy pamiętać, iż w czasach ich powszechnego stosowania poddasza były nieużytkowe a więc pokrycie dachu było doskonale wentylowane do spodu! Dzisiaj poddasze użytkowe to normalność. Sugerowałbym więc następujące wykonanie dachu: - na krokwiach pełne deskowanie lub nawet cienka płyta OSB i papa, - druga wersja to dobra folia budowlana (paroizolacyjna) grubości 0,2 mm, - kontrłata 5x5 cm, - pełne deskowanie, - wiór osikowy.Otwarcie kalenicy (obu warstw) to minimum 3 cm na stronę. Technicznie można to zrealizować wykonując dodatkowy daszek na kalenicy.Takie wykonanie dachu pozwoli na wentylowanie pokrycia od spodu przy jednoczesnym niedopuszczeniu pary wodnej z użytkowego poddasza. Należy pamiętać aby zarówno w jednym jak i w drugim rozwiązaniu pozostawić szczelinę wentylacyjną pomiędzy izolacją cieplną a deskami lub folią budowlaną. Oczywiście kąt nachylenia dachu powinien być taki aby zapewniał szczelność przy kryciu wiórem osikowym (np. dla strzechy jest to kąt 45*). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus26 02.03.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Czyli otwór przy kalenicy to ok. 6cm. A daszek nad kalenicą oczywiście będzie z wióra na wysokości ok. 3-5cm. Tylko jeszcze nie wiem jakiej szerokościDach mam pod kątem 53*(będą 2 poddasza użytkowe). Wymiary belek to 18x14cm, dł 9,5m i oczywiście postaram się zachować te 2 szczeliny. Następnie pełne deskowanie(deski na powierzchni prostej, natomiast płyta OSB(cięta w paski 20x90cm) na 2 falach i 2 bawolich okach, izolacja(pewnie papa Zdunbit tak jak radzicie), łaty 5cm, kontrłaty 2,5cm no i na to wiór. Przyznam się p. Andrzeju, że kolejność drugiej wersji jest dla mnie trochę dziwne i niezrozumiałe? Po foli i kontrłatach pełne deskowanie i wiór?P.s.Bardzo dziękuję za odpowiedź panowie!!!!!!!!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.03.2008 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Nie jestem znawcą montażu wióra osikowego. Byłem przekonany, że montuje się go na pełnym deskowaniu. W przypadku gdy na łatach to moja rada jest nieaktualna. Nie wiem tylko po co płyta OSB i do tego cięta na paski skoro można fale i wole oczka wydeskować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus26 04.03.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Płytę OSB(12mm) ciętą w paski daję dlatego żeby uzyskać i zachować doskonały i oryginalny kształt fal i bawolich oczek. W przypadku deski jet to chyba niemożliwe?Proszę zobaczyć projekt. Podaję link do strony http://www.archipelag.pl/projekty-domow/mieszko/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2008 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Znam doskonale ten projekt i bardzo mi się podoba. Wole oczka powinny być wykonane na krążynach (wręgach) i deskowane prostopadle do łuku. Płyta OSB cięta na paski pracuje jak deska (to źle) powinna być montowana w całości aby pracowała jak płyta. Najwęższy pasek powinien mieć 50~60 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigis 04.03.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam Panie Andrzeju!Mam do Pana takie pytanie-ponieważ z żoną planujemy budowę małego domu- i problem tkwi w tym- nasz dach będzie miał ok 170 mkw,dwu spadzisty o kącie nach. od 22 do 30 st.(jeszcze nie mamy projektu).teraz chciałem go kryć gontem bitumicznym (ze względów ekonomicznych)ale ostatnio chodzi mi po głowie blachodachówka. Dach nie musi być ocieplany bo poddasze będzie nie użytkowe i ocieplony będzie strop nad parterem.Teraz biorąc pod uwagę ekonomię,prostotę wykonania,co by Pan jako fachowiec poradził-blachodachówka czy gont? Serdecznie pozdrawiam! Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2008 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Żywotność obu pokryć porównywalna. Radzę wykonać dach z prefabrykowanych wiązarów dachowych i zaprojektować go pod ciężkie pokrycie. Wykonać pełne deskowanie lub płyta OSB i pokryć papą. Docelowy materiał pokryciowy dowolny i w dowolnym czasie będzie go można wymienić bez żadnego ryzyka. Radzę rozważyć pokrycie dachu dachówką cementową. Bez zastosowania dachówek szczytowych cena może być rewelacyjna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus26 07.03.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Znam doskonale ten projekt i bardzo mi się podoba. Wole oczka powinny być wykonane na krążynach (wręgach) i deskowane prostopadle do łuku. Płyta OSB cięta na paski pracuje jak deska (to źle) powinna być montowana w całości aby pracowała jak płyta. Najwęższy pasek powinien mieć 50~60 cm. Pozdrawiam. Panie Andrzeju czy może mi pan napisać jakich błędów należy nie popełnić przy deskowaniu tego dachu? Czego nie przeoczyć, czego unikać, o czym pamiętać i czego nie zapomnieć? Jeżeli może mi pan pomóc i udzelić jeszcze paru cennych wskazówek to bardzo proszę! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2008 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Jest to bardzo pracochłonny dach i trudno opisać to w kilku słowach. Najlepiej by było aby dach od więźby po pokrycie był w jednych rękach (choć nie jest to warunek konieczny). Najważniejszy jest ostateczny efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus26 07.03.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Jest to bardzo pracochłonny dach i trudno opisać to w kilku słowach. Najlepiej by było aby dach od więźby po pokrycie był w jednych rękach (choć nie jest to warunek konieczny). Najważniejszy jest ostateczny efekt. Pozdrawiam. To może łatwiej w kilku zdaniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 10.03.2008 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Mam pytanie o prawidlowe mocowanie hakow rynnowych. Jak zrobic zeby rynna zaczynala sie jak najwyzej ??? Standardowy uchwyt rynnowy zaczyna sie ponizej wiatrownicy. PozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2008 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Nie bardzo rozumiem co oznacza "poniżej wiatrownicy"? Hak doczołowy mocowany do deski okapowej można zamontować tuż pod wróblówką czyli około 2,5 cm pod dachówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reda 18.03.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Temat wentylacji dachu - poruszany kilkakrotnie - pozostała mi jednak jedna wątpliwosc Ponizszy rysunek przedstawia jak mniemam zasadę poprawnie zrobionej wentylacji, czyli wentylujemy pod deskami i nad deskami.Kalenice zostawiamy otwartą. Pyt1)Czy przy tak zrobionej konstrukcji zastosowanie folii paroprzepuszczalnej na deski zamiast papy jest w czymkolwiek lepsze?Papa na chlopski rozum wydaje się pewniejsza niż folia - a deski od dolu i tak będą suszone. Pyt2)Przerwanie wentylacji czyli np.. Okno polaciowe. Jeśli okno zajmuje cala przestrzen miedzy krokwiami to mamy calkowicie przerwaną wentylację w tym miejscu. Montuję więc 2 dachowki wentylacyjne: 1 pod oknem, 2 nad oknem. Dzieki temu wentylacja nad deskami jest zapewniona. Ale wentylacji pod deskami nijak to nie poprawia - tu mamy caly czas przerwe. Czy jakos ten problem się rozwiązuje ? Czy rozwiazanie z dachowkami wentylacyjnymi jest poprawne - rzadko się widzi by nad i pod oknem były dachowki wentylacyjne. Pyt3)Czy otwarta kalenice można zastąpic otworami w scianach szczytowych, czy jest to lepsze czy gorsze rozwiazanie. Z gory dziekuje za odpowiedzhttp://www.amabalex.pl/upfiles/skladow/r8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slav 18.03.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam Panie Andrzeju, Jestesmy na etapie kladzenia dachowki ale w naszym projekcie jet taki smieszny polokragly lukarn. http://www.lipinscy.pl/upload_module/project3d_big/p075a_fr.jpg Caly dach mamy kryty Rupp Ceramika Cirius 13 w kolorze miedzianym a sam lukarn chcemy pokryc blacha miedziana. Ostanio slyszelismy, ze swietnym rozwiazaniem moglaby byc blacha aluminiowa malowana na kolor dachu. Co Pan o tym sadzi? Moze zasugerowalby Pan lepsze rozwiazanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts